
Tarta cu spuma de mere





In ale mele momente insomniace de ascum cateva nopti, pe cand visam in semi-trezie la mari momente de arta culinara, iata ca m-a pocnit brusc (de parca m-ar fi lovit tramvaiu’) urmatoarea idee mai mult sau mai putin inspirata (asta ramane sa decideti voi): anume, sa transform albusurile din frigider in ceva inedit si care sa ne si placa foarte tare. Pentru blatul fara coacere m-am inspirat intr-o oarecare masura din reteta de baton cu cereale si fructe deshidratate, pentru crema am folosit o crema clasica de vanilie imbogatita cu unt iar spuma… ei bine, spuma e o minune cu gust intens de mere! Deci, iata reteta de tarta cu spuma de mere „dospita” as’ noapte-n vis:
Ingrediente Tarta cu spuma de mere:
Ingrediente blat:
- 120 de grame de fulgi de porumb
- 40 de grame de unt
- 50 de grame ciocolata alba
- 3 linguri de zahar brun
- 2 linguri pline cu miere
Preparare blat
Zaharul brun se topeste impreuna cu mierea, apoi se adauga untul, se da deoparte si se adauga ciocolata alba, amestecand pana la dizolvarea ei, se amesteca totul cu fulgii de porumb, se preseaza pe fundul unei forme de tort cu inel detasabil, acoperita cu hartie de copt si se da la rece.
Ingrediente crema de vanilie
- 4 gălbenușuri
- 160 de grame de zahar
- 50 de grame de făină albă sau 30 de grame de amidon alimentar din porumb
- 400 ml lapte
- zahar vanilat
- 100 de grame de unt
Preparare crema
Se amesteca galbenusurile le cu zaharul, zaharul vanilat si faina sau amidonul. Amestecand in continuu, se adauga laptele, treptat. Se da la foc mic, unde se amesteca pana ce fierbe si se ingroasa bine.
Se acopera cu o folie alimentara aplicata direct pe suprafata cremei pentru a evita formarea unei pojghite si se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, se adauga untul la temperatura camerei si se mixeaza:
Se pune crema deasupra blatului din fulgi de porumb si se niveleaza bine:
Ingrediente spuma de mere:
- 3 mere acrisoare, de dimensiune medie spre mica (sau 2 mai marisoare)
- 165 grame de albus (nu ma intrebati cate albusuri erau, atat au cantarit)
- 165 grame de zahar
- 2 linguri de zeama de lamaie
Preparare spuma de mere:
Merele se coc, apoi se curata de coaja si de casuta semintelor si se zdrobesc, obtinandu-se un pure fin care se amesteca imediat cu cele 2 linguri de zeama de lamaie.
Se pune pe foc un vas cu apa, suficient de incapator ca sa intre in el vasul in care se va prepara spuma.Albusurile se bat spuma tare intr-un vas rezistent la foc, se adauga zaharul si se continua baterea pana la completa dizolvare. Se tranfera in bain marie si se continua baterea pana spuma se infierbanta bine. Se adauga piure-ul de mere si se bate pana spuma se va infierbanta din nou si va deveni rigida.In acest moment, vasul cu spuma se scoate din cel cu apa clocotita si se continua baterea pana se racoreste:
O jumatate din spuma se aseaza peste crema de vanilie:
Ceea ce a ramas se pune intr-un pos si se orneaza dupa priceperea executantului (eu sub forma acestor „artistice” gogoloaie ):
Se da la rece pentru o ora. Se transfera pe platoul de servit:
Se presara cu scortisoara: (eu nu am presarat cat mi-ar fi placut, ca degustatorii mei nu prea sunt prieteni cu scortisoara )
Sectiuni:
Lasă un răspuns