
Prajitura cu litchi si trandafiri





Dupa toate fripturile din ultima vreme, parca nevoia de un desert racoros, usor si parfumat a inceput sa se faca resimtita. Chiar incurcata si fara sa am o idee clara ce sa aleg, ma gandeam la un cheesecake (mi-a facut pofta Miha saptamana trecuta), dar ai mei nu prea s-au aratat entuziasti, le-am servit cheesecake-uri in toate formele posibile, deja (si asta nu inseamna ca au scapat, vor mai urma, ca mie imi plac tare mult prajiturile cu branza). In fine, pentru orice idee, improvizatie, creatiune ar fi fost sa optez, trebuia sa fie pe o tema data, si aceea era dictata de continutul camarii si al frigiderului. Ca prin minune, in camara coexistau un borcan de dulceata de tradafiri si o conserva de compot de litchi. Bingo! Asta-i, mi-am zis. Am dat un ”sărci” dupa ceva de genul asta, am gasit doar niste poze si o descriere, fara de reteta, dar si aceea a fost suficient ca sa imi arate calea de urmat: un blat subtire de migdale, jeleu de litchi, crema cu trandafiri. A rezultat prajitura vizibila mai jos, pe care o declar (inca) in stadiu de prototip, dar perfectibil este doar aspectul, asupra caruia mai am de lucrat, gustul a fost desavarsit.
01:1000:2001:306 portiimediuIngrediente:blat – ale carui ingrediente ar trebui dublate:
- 2 oua
- 2 linguri de apa
- 4 linguri de zahar
- 2 linguri cu varf de migdale fin macinate
- 2 linguri cu varf de faina
- 1 lingurita esenta de vanilie
jeleu de litchi:
- 1 conserva de 450 de gr. de compot de litchi, atat fructele cat si zeama
- 3 linguri de amidon alimentar din porumb
- 30 de grame de unt
- dupa gust, se mai pot adauga 1-2 linguri de zahar
crema de trandafiri:
- 250 de grame de ricotta (parca data viitoare as pune mai degraba mascarpone)
- 200 de ml. de smantana pentru frisca
- 3 linguri cu varf de dulceata de trandafiri
- 1 plic (10 gr. de gelatina granulata)
- 1 lingura de apa de trandafiri
in plus:
- dulceata de tradafiri (1 borcan de 450 de grame mai putin cele 3 linguri folosite la crema)
- sirop din 50 de grame de zahar, 70 de ml. de apa, 1 lingura de zeama de lamaie si 1 lingura apa de trandafiri
Preparare:
Dupa cum deja am dezvaluit inca de la lista ingredientelor, blatul rezultat mi s-a parut tare subtire, nu ar fi fost rau sa fie dublu, de aceea sugestia de a dubla ingredientele.
Asadar, ouale intregi, esenta de vanilie, cele 2 linguri de apa rece si zaharul se mixeaza la viteza mare pana cand se formeaza o spuma. Se adauga cele 2 linguri de migdale macinate si cele 2 linguri de faina poza (1). Se amesteca usor cu o spatula, ridicand compozitia de la fundul vasului catre suprafata, numai cu miscari de jos in sus, pentru a nu elimina aerul acumulat in crema de oua (poza 2). Se toarna si se niveleaza compozitia intr-o tava (a mea a fost de 35X38 cm., cu siguranta ca intr-una mai mica ar fi iesit un blat ceva mai gros). Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru 10 minute, pana cand blatul e auriu si trece testul scobitorii (poza 4).
Se lasa blatul deoparte sa se raceasca complet.
Pentru crema (jeleul) de litchi, se scurg fructele de zeama si se maruntesc bine de tot la blender (poza 1). Se pun toate fructele maruntite si zeama de compot din care se pastreaza aproximativ 50 de mililitri intr-o craticioara care se pune pe foc. Se amesteca omogen amidonul cu zeama de compot pastrata si se adauga in craticioara. Se amesteca continuu pana cand fierbe si se ingroasa bine de tot (poza 2). Se trage de pe foc si se adauga untul si, daca se doreste mai dulce, zahar dupa gust. Se omogenizeaza si se acopera cu o folie, lasandu-se deoparte sa se raceasca pana la temperatura bucatariei.
Pentru crema de ricotta si trandafiri, dupa cum am spus deja, nu era rau sa fi avut o cutie de mascarpone, parca imi place mai mult cum se comporta la prajituri decat ricotta. Dar iata cum am procedat cu ceea ce am avut:
Intr-un bol, am pus la hidratat gelatina in 3 linguri de apa rece. Am mixat bine ricotta pana a devenit cremoasa (poza 1), apoi am adaugat smantana pentru frisca si am batut pana cand s-a ingrosat, fara a fi atat de tare cat ar fi de dorit pentru frisca folosita la ornat, pana la o consistenta semifluida. In acest stadiu, am adaugat dulceata de trandafiri (poza 2). Am mai batut de cateva ori pana s-a incorporat. Am topit pe baie de abur gelatina (grija mare, daca se incalzeste mai mult de 65 de grade nu va mai coagula preparatul), am adaugat peste gelatina 3 linguri de crema si am omogenizat, apoi acest amestec l-am turnat peste crema cu trandafiri, am adaugat 1 lingura de apa de trandafiri si am mai mixat nu mai mult de 1 minut (poza 3).
Optional, se pregateste un sirop din apa, zahar si zeama de lamaie care se amesteca la rece si se adauga 1 lingura de apa de trandafiri.
Pentru asamblare, am taiat blatul in doua pe la mijloc (nu pe grosimea blatului) si am stropit ambele jumatati cu cate 3 linguri de sirop. Am uns ambele jumatati de blat cu dulceata de trandafiri ramasa din borcanul de 450 de grame.
Pe prima jumatate de blat unsa cu dulceata am pus jeleul de litchi racit pana la temperatura camerei si l-am nivelat bine.
Am acoperit jeleul de litchi cu a doua jumatate de blat unsa cu dulceata si deasupra am pus toata crema de trandafiri (nu ar fi stricat un cadru metalic de genul inelului pentru tort, in acest stadiu crema e inca destul de fluida. Data viitoare :) ). Se de prajitura la frigider pentru 2-3 ore inainte de servire.
Ce sa va spun despre ea? Dulceata de trandafiri e in topul preferintelor mele iar litchi cred ca sunt fructele mele preferate. Alaturarea acestor doua arome delicate intr-un unic desert a fost incantatoare atat pentru mine, cat si pentru cei ai casei. Data viitoare – care cred ca va fi nu mai departe decat duminica, pentru Sfantul Gheorghe sarbesc – ma gandesc sa maresc cantitatile si sa o fac sub forma de tort. Oricum, e o prajitura minunata, usoara si parfumata.
Lasă un răspuns