
Salam de biscuiți cu ciocolată și fistic rețetă detaliată





Salam de biscuiți cu ciocolată și fistic – rețeta detaliată, ingrediente la gram și multe explicații folositoare, cu imagini step by step. Cel mai luxos și mai gustos salam de biscuiți cu ciocolată și fistic, un desert fin, delicios.
Am auzit sau am citit că mulți oameni consideră salamul de biscuiți un desert al copilăriei, un dulce care le provoacă niște declicuri emoționale. Nu e cazul meu. Nici mama și nici bunica nu mi-au făcut vreodată salam de biscuiți. Prima dată l-am gustat după ce l-am făcut eu însămi, în cadrul unui cerc de gospodărie, la școală. Mi-a plăcut, ce să zic, mi s-a părut gustos și cel mai mult mi-a plăcut că-l puteam face eu singură, și încă fără foc. Ei bine, rețeta de salam de biscuiți cu ciocolată și fistic e cu totul altceva, un desert de care nu m-aș sătura niciodată!
Revenind la amintiri, primul meu salam de biscuiți era făcut după o rețetă din cartea de bucate a Silviei Jurcovan. Autoarea a fost o ardeleancă de la Gherla și, cel puțin în vestul țării, rețetele ei au avut mare succes. Acea rețetă de salam de biscuiți, cu unele modificări pe care i le-am adus, după ani de reluări, o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Rețeta de salam de biscuiți cu ciocolată și fistic are o altă sursă de inspirație. În bucătăria restaurantului în care mi-am făcut ucenicia, m-am împrietenit cu chef-ul patiser, care m-a învățat rețeta unor minioane de biscuiți. În restaurant, aceste minioane, alături de încă două tipuri de prăjituri, era oferte pe platourile de petit fours. Cremoase, fine, gustoase, ce mai, superlativul salamului de biscuiți! Ei bine, rețeta de mai jos este inspirată de cea învățată de la Rareș Dinu, dar am făcut-o mai sigură, ouăle fiind complet gătite.
Ingrediente Salam de biscuiți cu ciocolată și fistic
- 150 de grame ciocolată neagră
- 300 de grame biscuiți petit beurre
- 120 de grame de unt cu 82% grăsime, moale, la temperatura camerei
- 100 de grame zahăr pudră vanilat
- 25 de grame de cacao neagră, neîndulcită
- 2 ouă întregi
- 1 praf bun de sare
- 100 de grame de fistic tăiat mare, din cuțit
- 1 lingură de coajă de portocală confiată, tăiată în bucățele mici
- 30 de mililitri de rom
- zahăr pudră pentru finisat
Mod de preparare salam de biscuiți cu ciocolată și fistic
1. Mai întâi, am pus coaja de portocală confiată într-un castronel și am acoperit-o cu romul.
2. Am rupt biscuiții în bucăți și i-am pus împreună cu fisticul tăiat din cuțit, într-un bol încăpător, suficient de mare încât să-mi permită amestecarea tuturor ingredientelor.
3. Cu furculița, am bătut ouăle, împreună cu sarea. Nu trebuie să se spumeze, doar să se lichefieze bine, să nu mai fie porțiuni cu albuș coagulat. Cam ca pentru găluște de griș, nimic mai mult!
Topirea ciocolatei
4. Am pus pe foc o cratiță cu apă de un lat de mână. Am ales un castron care să se potrivească pe gura cratiței, să fie stabil fără să atingă cu fundul apa care fierbe. Am rupt ciocolata în bucăți și am pus-o în acest castron. Am așezat castronul peste cratița cu apă, când a început să fiarbă, și am redus focul la minimum.
Observație: alegeți o ciocolată bună, cu minimum 54% cacao. Până la urmă, e aroma cea mai pregnantă din acest desert și după cât de bună e ciocolata, pe atât de bun va fi și salamul de biscuiți.
5. Am lăsat ciocolata în bain marie, timp de 4-5 minute, fără să o amestec. După aceea, am amestecat-o cu o spatulă și s-a topit complet, urmare a căldurii acumulate.
Prepararea cremei de bază
6. Când ciocolata s-a topit complet, am adăugat ouăle bătute, în timp ce am amestecat continuu cu spatula.
7. Am încorporat ouăle în ciocolată și am amestecat continuu, fără să mă opresc deloc. În caz contrar, ouăle s-ar face omletă. Am gătit totul timp de 5-6 minute, în bain-marie, să se înfierbânte compoziția până la 72°C și să apuce să se gătească și ouăle. În final, compoziția trebuie să aibă o consistență ca o cremă onctuoasă. Când compoziția de bază s-a înfierbântat și s-a îngroșat, am luat imediat castronul de deasupra oalei cu apă fierbinte și l-am așezat pe planul de lucru.
Finalizarea compoziției pentru salam de biscuiți cu ciocolată și fistic
8. Imediat, am mixat untul moale cu zahărul pudră vanilat, până a crescut în vomul și s-a spumat.
Am adăugat peste untul spumă cacaoa cernută și am amestecat puțin cu spatula, cât să se încorporeze cât de cât. Am făcut asta pentru că, dacă aș fi mixat de la început, aș fi umplut bucătăria de pudră de cacao.
Odată cât de cât încorporată în unt, am mixat cacaoa cu crema de unt până s-a omogenizat perfect.
9. Peste crema de unt cu zahăr pudră și cacao, am adăugat amestecul de ciocolată și ouă, încă fierbinte. Imediat, am adăugat și romul și bucățile de coajă de portocală confiată.
Cu o spatulă, am amestecat până ce compoziția a fost bine omogenizată. Am obținut o cremă semi-fluidă, lucioasă și, dacă o gustați, îmi veți da dreptate că e și periculos de gustoasă!
10. Am turnat toată această cremă fină și delicioasă peste biscuiții rupți în bucăți și fistic.
Am amestecat bine cu o spatulă, insistând până când nu am mai văzut nici urmă de biscuiți uscați.
Asamblare salam de biscuiți cu ciocolată și fistic
11. Am lăsat compoziția să se odihnească vreo 5-6 minute. În acest timp, am suprapus două bucați mari de folie alimentară, pe care le-am întins pe planul de lucru. Am răsturnat compoziția pe folia alimentară, încercând să o aliniez pe lățimea foliei, cât de cât.
12. Am ridicat una dintre laturile foliei și am început să rulez compoziția în interiorul acesteia, ajutându-mă de folie și presând strâns compoziția, pas cu pas.
13. Am obținut un cilindru îndesat/un sul, pe care l-am strâns bine la capete, răsucind capetele foliei.
Odată modelat astfel, am pus batonul de salam de biscuiți cu ciocolată și fistic la frigider, unde l-am lăsat peste noapte.
Porționarea și servirea
14. A doua zi, am înlăturat folia alimentară. Batonul meu de salam de biscuiți cu ciocolată și fistic era compact, fără să fie excesiv de lipicios la atingere. L-am pus pe un platou plan și l-am e pudrat cu zahăr pudră. Vukomir a spus că i s-a făcut poftă de salat de Sibiu, când l-a văzut.
15. Pentru porționare, mi-am pregătit o cană înaltă cu apă fierbinte. Cât batonul de salam de biscuiți cu ciocolată a fost foarte rece, l-am feliat cu un cuțit lung, înmuiat în apa fierbinte și bine șters, după fiecare tăietură.
L-am păstrat în frigider dar înainte de degustare l-am lăsat la temperatura camerei, cam 20-30 de minute. Parcă așa îmi place cel mai mult, devine atât de cremos! Aromele de ciocolată bună, aroma subtilă de rom și cea de coajă de portocală confiată chiar fac din acest salam de biscuiți un desert special. La cafea, e absolut încântător!
MAI MULTE REȚETE DE DESERT FĂRĂ COACERE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns