
Salam de biscuiți, rețetă de post






Salam de biscuiți, rețetă de post, perfectă pentru perioada în care ții post Cum se face un salam de biscuiți cu rahat, rețetă de post. Rețetă tradițională de salam de biscuiți cu puține grăsimi.
Oricât de ciudat ar părea celor care citesc, rețeta de salam de biscuiți am descoperit-o abia după ce am mers la școală, la același cerc de gospodărie în cadrul căruia am învățat și rețeta de ciocolată de casă, aceeași pe care o fac și azi. Era o activitate frumoasă pe învățătoarea mea, ”Tova”, cum îi spuneam noi, ținea neapărat să o aibă cu elevii ei și care, cred eu, ne-a folosit multora.
Mie, personal, rețeta de salam de biscuiți nu îmi stârnește niciun fel de amintiri din frageda-mi copilărie, pentru că Buna mea mă răsfăța cu plăcintă întinsă, cu gogoși pufoase și cu cremeș, dar salam de biscuiți nu a făcut niciodată.
În fine, să revenim la momentul în care, deja școlăriță de clasa a patra, am gustat pentru prima dată salam de biscuiți. Mărturisesc că noua descoperire culinară tare mi-a mai plăcut. Mai ales că era atât de ușor să pregătesc eu singură, acasă, acest desert. De fapt, rețeta pe care ”Tova” ne-a arătat-o era cea din cartea Silviei Jurcovan. Cu timpul, am modificat-o ușor și am adus-o la o variantă pe care eu o consider încă și mai bună. Este rețeta pe care vreau să v-o împărtășesc în cele ce urmează.
Salam de biscuiți, rețetă de post, ingrediente
- 250 de grame de biscuiți simpli, de post
- 250 de grame de rahat roșu și verde, tăiat în bucăți de aproximativ 1 cm.
- 150 de grame de gem de caise
- 150 de grame de miez de nucă, ușor prăjit la cuptor
- 1 lingură cu vârf de portocală confiată
- 50 de grame de stafide
- 75 ml. rom sau sirop de apă și zahăr cu esență de rom, dacă nu doriți alcool în preparatul vostru
- 50 de grame de cacao
- 1 lingură extract de vanilie
- 30 ml. ulei de nuci (dacă nu aveți, îl puteți înlocui cu un ulei vegetal cu gust neutru, de preferință un ulei bun, presat la rece)
- 2 linguri cu vârf de fulgi de cocos (opțional)
Salam de biscuiți, rețetă de post, câteva cuvinte despre ingrediente și timpul de preparare
Salamul de biscuiți este un desert făcut să fie păstrat pentru o anumită perioadă. Evident, nici nu am avea cum să îl consumăm pe tot deodată, pentru că o singură bucățică are 106 calorii, nu e tocmai ușurel. Să fim cinstiți, nu prea punem acest salam de biscuiți în frigider. Îl etalăm pe platouri, e genul de desert ”de ciugulit”, în percepem ca pe un fursec, dar nu e chiar asta, pentru că nu e tratat termic.
Pe de altă parte, cele mai multe rețete de salam de biscuiți pe care le-am citit pe internet conțin lapte. Iar laptele, având în vedere că produsul e puțin probabil să fie consumat foarte repede, este un ingredient periculos. Știm cu toții cât de rapid se alterează, mai ales în combinație cu zahărul, creează un mediu numai bun pentru bacterii. Da, există și alte feluri de deserturi cu biscuiți, așa cum este această rețetă mai demult publicată și absolut delicioasă (click pe link pentru a o citi), care conțin unt, ouă etc. Acestea este recomandat să fie păstrate la frigider, la fel ca o prăjitură cu cremă.
Alte rețete de desert fără coacere, pe bază de biscuiți
Rețeta Silviei Jurcovan, de la care am pornit pentru rețeta pe care v-o prezint în continuare, este una de post. Biscuiții sunt înmuiați într-un sirop făcut prin fierberea zahărului cu apă. Și, dacă ne gândim mai bine, laptele pe care din eroare sunt tentați unii dintre noi să-l adauge la acest desert nici măcar nu face vreo diferență. În final, nu i se simte gustul, nimeni nu ar putea spune dacă salamul de biscuiți a fost făcut cu lapte sau cu sirop de apă și zahăr.
Principala inovație pe care am adus-o rețetei Jurcovan este înlocuirea acestui sirop fiert cu un gem de caise făcut în casă. Acesta aduce suficient zahăr în această combinație. Cu atât mai mult cu cât compoziția conține și rahat. Gemul, însă, are și un important rol în legarea salamului de biscuiți.
Uleiul de nuci dă un gust foarte bun și ajută și la textură. Asta mai ales ținând cont că biscuiții de post sunt de obicei mai tari, neconținând unt, care să-i facă mai fini. Acesta, după cum am menționat și în lista ingredientelor, poate fi înlocuit cu un alt ulei. Alegeți, însă unul bun sau măcar cu gust neutru (uleiul de cocos se potrivește perfect).
Timpul de preparare total, de 8 ore și 20 de minute, include timpul de odihnă peste noapte, în frigider, necesar biscuiților ca să se îmbibe cu umiditatea compoziției. N-are rost să vă speriați, veți lucra efectiv nu mai mult de 20 de minute. Să ne apucăm de treabă!
Salam de biscuiți, rețetă de post, mod de preparare
1. Primul pas pentru pregătirea rețetei de salam de biscuiți este să punem stafidele într-un castron și să le acoperim cu romul. Dacă nu doriți să folosiți alcool, folosiți un sirop preparat la rece din 60 ml. de apă și 25 de grame de zahăr, la care adăugați esență de rom după gust. Se lasă stafidele la înmuiat minimum 1 oră.
2. Nu există salam de biscuiți fără biscuiți, evident. Așa că biscuiții se rup, într-un castron, în bucăți cam de 1-2 cm. Nu dorim să îi sfărâmăm prea tare pentru că nu s-ar mai vedea frumos în secțiunea salamului de biscuiți.
3. Împărțim nucile în două. Jumătate le măcinăm iar jumătate le mărunțim cu cuțitul, pe un tocător. Acestea vor da textură în al nostru salam de biscuiți.
4. Peste biscuiți se adaugă cacaoa, nucile măcinate și cele tocate cu cuțitul, rahatul tăiat în bucăți și se amestecă bine.
5. Peste stafide și lichidul care le acoperă se adaugă extractul de vanilie, uleiul, coaja de portocală confiată și gemul de caise și se amestecă bine.
6. Se toarnă amestecul lichid pregătit la punctul anterior peste biscuiții amestecați cu rahatul, cacaoa și nucile. Omogenizăm perfect compoziția de salam de biscuiți, amestecând cu răbdare, doar prin împăturire, așa încât toți biscuiții să se umezească, dar fără să se sfărâme, pe cât este posibil.
Modelare, finisare și prezentare
7. Pregătim două coli de hârtie de copt (ca pentru tava de la aragaz, cam de 40×35 cm). Compoziția de salam de biscuiți o împarțim în mod egal pe acestea, aranjând-o cu o lingură în linie, paralel cu latura cea mai lungă a colilor.
8. Cu ajutorul hârtiei de copt, vom rula compoziția de salam de biscuiți într-un cilindru îndesat. Presăm bine, așa încât să nu existe în interior niciun fel de goluri. Răsucim hârtia de copt la capete, ca să se sigileze. Dăm la frigider cei doi cilindri obținuți , care vor avea dimensiuni cam de 30-32 cm lungime și 8 centrimetri diametru.
9. Se lasă la frigider peste noapte, apoi, opțional, tăvălim cele două batoane de salam de biscuiți, despachetate din hârtia de copt, prin fulgi de cocos.
10. Feliem cu un cuțit bine ascuțit, care trebuie șters frecvent de ceea ce se lipește de el, pentru a obține niște tăieturi frumoase. Ne vom strădui să feliem salamul de biscuiți în felii de grosime egală, de 1-2 cm, ca să arate bine pe platoul pe care le vom aranja.
11. Aranjăm salamul de biscuiți pe platouri rotunde sau tăvi înguste și lungi, așa încât să arate cât mai atrăgător. Arată foarte bine și va fi foarte apreciat și pe platourile cu prăjituri asortate.
Poftă mare!
Lasă un răspuns