Fantezie de vara
Fantezie de vara, un desert in culorile verii
Am vazut acest desert, intr-o forma asemanatoare, pe coperta unei reviste. Am cautat infrigurata dupa reteta in interiorul revistei insa… surpriza! Nu se amintea nimic despre imaginea de pe coperta. De atunci, m-am tot gandit ce ar fi putut sa fie in farfurie, si am hotarat sa improvizez ceva, cu gusturi care imi plac si pe care le consider compatibile, dar care vizual sa imi aminesteasca de acea imagine.
Fiind vara, am optat sa fie un desert rece. Am ales sa fac acest desert din doua ingrediente care mie imi plac foarte mult. Rodiile sunt niste fructe foarte parfumate si sanatoase dar care, la noi in tara, nu se folosesc prea des si nici nu se prea gasesc pe rafturile magazinelor. Trandafirii sunt florile mele preferate si imi amintesc de copilarie, cand ne facea bunica in fiecare vara, suc din petalele lor.
Avand in componenta o combinatie de trei deserturi, l-am botezat simplu, ’’ Fantezie de vara’’.
16:0001:3017:3012mediu
Ingrediente FANTEZIE DE VARA
Pentru jeleul de trandafiri:
- 10 trandafiri de gradina, parfumati, catifelati, cat mai intens colorati
- 4 lingurite de zahar tos
- zeama de la o jumatate de lamaie
- 3 foi de gelatina
Pentru parfait-ul de rodie:
- 1 rodie potrivita ca marime din care vom folosi 50 ml suc
- 75 ml smantana pentru frisca
- 2 foi de gelatina
- 30 g zahar
- 1 ou mare
- 50 g unt
Pentru fursecuri:
- 35 g unt
- 12 g zahar
- ¼ de ou
- 4 picaturi de zeama de lamaie
- 40 g faina de grau
- 30 g faina de migdale
- 12 g amidon
- un praf de sare
Pentru sosul de rodie:
- 1 pahar cu boabe de rodie (eu am folosit un pahar de unica folosinta, de tipul celor de la automatele de cafea, cu capacitate de depozitare 150 ml de lichid)
- ¼ pahar zahar
- ¼ pahar apa
- 2 linguri de zeama de lamaie
Pentru sosul de lamaie:
- 25 ml smantana pentru frisca
- 150 g iaurt gras
- 40 g zahar pudra
- zeama de la o jumatate de lamaie mai mare
- ½ lingurita coaja rasa de lamaie
Pentru petalele de trandafiri cristalizate
- 2-3 trandafiri mai mici
- 1 albus de ou
- 4 linguri de zahar
- Tot pentru decor: cateva boabe de rodie
Preparare FANTEZIE DE VARA
1. Jeleu de trandafiri:
Petalele de trandafirii se spala cu apa rece, apoi se aseaza intr-un bol si se acopera in intregime cu apa fiarta. Se acopera bolul si se lasa la infuzat, la rece, pana a doua zi (minim 16 ore). Daca ati folosit trandafiri intens colorati si catifelati, apa in care au fost infuzati trandafirii, va avea o culoare frumoasa. Daca ati obtinut o culoare foarte deschisa, se remediaza situatia cu cateva bucatele de sfecla rosie.
Dupa ce se scoate bolul cu trandafiri din frigider, se da printr-o sita continutul acestuia. Daca nu se obtine o culoare frumoasa, acum este momentul sa radem cateva bucatele de sfecla rosie in apa de trandafiri, amestecand continuu si asteptand cateva minute.
Cat sta sfecla in apa de trandafiri, se pun in apa rece 3 foi de gelatina.
Dupa 10-15 minute, se strecoara din nou lichidul in care a fost rasa sfecla rosie. Eu am obtinut imediat dupa infuzarea petalelor un lichid intens colorat si de aceea nu a mai fost necesar sa adaug sfecla rosie.
Dupa strecurarea lichidului in care au fost infuzati trandafirii, au ramas 225 ml lichid. Am adaugat 4 lingurite de zahar si zeama de la ½ de lamaie si am pus compozitia intr-o cratita, pe foc mic, amestecand continuu, pana s-a topit zaharul. Apoi se stinge aragazul iar cand acest lichid e doar putin caldut, se adauga foile de gelatina scurse de apa si se amesteca pana cand acestea se dizolva in lichid, apoi se poate turna in forme si se da la rece, la frigider, pana cand se incheaga si se poate scoate din forme.
2. Parfait-ul de rodie:
Se pun in congelator, intr-o tava tapetata cu folie alimentara, inelele pentru formele de parfait. In interiorul inelelor am pus hartie pergamentata intrucat nu am avut folie de acetat. Acestea sunt necesare pentru a scoate cu usurinta parfait-ul din inele, dupa racire si pentru a obtine forme frumoase si intacte. Frisca se mixeaza foarte bine si se pune in frigider. Oul se mixeaza pana cand se obtine o spuma aerata.
3. Intr-un bol se pun 2 foi de gelatina si se acopera cu apa rece.
Am stors boabele de rodie cu ajutorul presei pentru legume si fructe.
4. Se pune intr-o cratita, pe foc mic, sucul de rodie, untul si zaharul si se amesteca continuu. Cand zaharul s-a topit, se ia de pe foc vasul, se lasa putin la racit, apoi se toarna continutul vasului peste oul mixat si se incorporeaza cele doua compozitii. Cand s-a obtinut un amestec omogen, se repune pe foc mic inca 2 minute, timp in care se continua mixarea.
Se opreste focul, se lasa compozitia sa se raceasca si cand este doar putin calda, se adauga gelatina bine scursa de apa. Compozita obtinuta se raceste in bain-marie, tinand vasul in apa rece si amestecand continuu.
Cand incepe sa se lege, se adauga frisca mixata anterior si se amesteca pana la incorporare. Daca nu sunteti multumiti de culoarea la care ati ajuns dupa aceasta operatiune, puteti adauga putin colorant alimentar natural.
Se toarna compozitia in forme si se da la rece, pana la inchegare.
5. Fursecuri:
Se mixeaza untul si zaharul pana se obtine o compozitie cremoasa si zaharul s-a topit. Se adauga apoi oul si zeama de lamaie.
Dupa aceea punem si faina alba impreuna cu cea de migdale, amidonul si sarea, framantand pana obtinem un aluat fin ce se poate desprinde destul de usor de pe maini. Daca aceasta compozitie este inca lipicioasa, puteti sa mai adaugati foarte putina faina.
Se strange aluatul sub forma unui dreptunghi si se pune in folie alimentara, la rece, pentru 30 de minute.
Dupa cele 30 de minute, se scoate aluatul din frigider, se indeparteaza folia, se aseaza pe suprafata de lucru presarata cu faina si se intinde cu sucitorul o foaie de 3 mm grosime si cu ajutorul unui cutter se decupeaza forme. Eu am obtinut 12 fursecuri.
6. Se pun formele decupate in tava tapetata cu hartie de copt si se coc timp de 10 minute in cuptorul preincalzit, la 180 grade. Eu nu am optiunea de a masura temperatura in cuptor si le-am copt la treapta cea mai mica pana cand au inceput sa isi schimbe putin culoarea pe margini.
Fursecurile se scot din tava si se aseaza pe un gratar, sa se raceasca.
Decor:
Sosul de rodie:
Se pun intr-o cratita, la foc mic, boabele de rodie impreuna cu zaharul, apa si zeama de lamaie si se amesteca usor. Se lasa sa fiarba 12 minute, apoi se ia de pe foc si se trece prin presa de fructe, rezultand un lichid mai gros.
Sosul de lamaie:
Se amesteca iartul cu smantana pentru frisca, zaharul pudra si sucul de lamaie, apoi se adauga si coaja rasa de lamaie.
Pregatirea petalelor de trandafiri cristalizate:
Se iau cateva petale de trandafir, se ung cu albus de ou apoi se presara pe ele zahar tos si se lasa sa se usuce albusul.
Dupa ce toate cele necesare desertului au fost preparate, se trece la montarea acestuia pe farfurie.
Este un desert racoros, parfumat, cu o combinatie de texturi si multa culoare!
Sa va fie de bine!
Lasă un răspuns