Brownie, rețetă autentică
Brownie, rețetă autentică americană. Cum se face o brownie sau negresă perfectă. Cum ar trebui să fie o brownie autentică. Brownie rețetă pas cu pas după rețeta lui Chuck Williams.
Rețeta de brownie (aka negresă sau chiar ”negreasă”, după unii) nu era neapărat pe lista mea de proiecte pentru blog. Eu pregătesc această rețetă de brownie destul de des. Este unul din cele mai îndrăgite deserturi cu ciocolată, acasă la mine. Mi-am spus de curând, așadar, ”hai s-o public!”. Ceea ce m-a reținut până acum de la publicarea rețetei a fost doar faptul că acest desert provine dintr-o cu totul altă cultură culinară și că am remarcat că așteptările, de la brownie, ale unei mari părți a concetățenilor noștri, diferă foarte mult de ceea ce o brownie este de fapt.
Ca să mă fac înțeleasă, o să vă spun că acest desert de origine 100% americană nu este ceea ce numim noi o ”prăjitură” (cake). Desertul autentic are prea puțin de-a face cu un pandișpan pufos și bine crescut. O brownie trebuie să fie umedă, densă și lipicioasă. Trebuie să fie ”chewy”, adică să se lipească puțin de dinți, ca o caramea.
VEDEȚI ȘI REȚETA DE CHEESECAKE BROWNIE CU BUCĂȚELE DE CIOCOLATĂ – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să pui praf de copt sau bicarbonat de sodiu într-o brownie e aproape o crimă, la fel cum este și să o gătești exagerat, așa încât să devină uscată în interior. O brownie parcă, parcă crește puțin, doar o idee, la cuptor, în timpul coacerii, dar după aceea se lasă și așa trebuie să se întâmple.
Încearcă și rețeta de Negresă cu cheesecake și zmeură (click pe poză)!
Rețeta mea este 100% americană. Vine de la Chuck Williams, considerat părintele gastronomiei contemporane americane și care, printr-o fericită coincidență, tocmai a împlinit în acest octombrie venerabila vârstă de 100 de ani. La mulți ani, venerabile domn și mulțumim pentru minunata rețetă de brownie!
Ingrediente Brownie, rețetă autentică
- 230 de grame de ciocolată cu 70% cacao, ruptă în bucăți
- 120 de grame de unt de minimum 80% grăsime
- 80 de grame de făină
- 25 de grame de cacao neagră, aromată
- 200 de grame de zahăr (eu am folosit 150 de grame de zahăr tos și 50 de grame de zahăr brun)
- 3 ouă mari
- 1 lingură de extract de vanilie
- 1 priză bună de sare
- opțional: nuci, bucățele de ciocolată, marshmallows sau altele care ar putea îmbogăți compoziția, eu am folosit 100 de grame de ciocolată cu lapte tăiată bucățele
Mod de preparare Brownie, rețetă autentică
Topirea ciocolatei și untului
Ingredientele sunt simple și accesibile. Evident, predomină ciocolata, dar și numărul caloriilor este pe măsură: 512 calorii și tot atâtea momente de plăcere pură/porție.
1. Într-o crăticioară se pune ciocolata cu 70% cacao și untul. Se topește pe foc mic, amestecând constant doar atât cât e nevoie să se topească ciocolata și untul complet. Se transferă, apoi, conținutul cratiței într-un bol încăpător. Asta va și ajuta la răcirea mai rapidă a ciocolatei înaintea pasului următor. Răzuiți bine cu o spatulă crăticioara, nu vrem să pierdem nicio picătură!
Pregătirea tăvii și setarea cuptorului
2. Porniți cuptorul și fixați-l la 175°C. Pregătiți o tavă de aproximativ 17,5 x 30 cm sau una pătrată de 22,5 x 22.5 cm. Căptușiți tava cu hârtie de copt așa încât marginile hârtiei să rămână destul de mari de jur împrejur. E important ca suprafața tăvii în centimetri pătrați să fie în jurul a 520cm² (17.5*30= 525cm² sau 22,5*22,5 = 506,25cm²), altfel veți obține o brownie prea groasă care va rămâne crudă sau una prea subțire care se va usca.
Prepararea compoziției
3. În compoziția de ciocolată cu unt, abia călduță, se adaugă zahărul. Se omogenizează scurt cu telul. Nu e nevoie ca zahărul să se topească. Se adaugă ouăle unul câte unul, bătând cu telul după fiecare ou adăugat până când se omogenizează bine.
4. Se adaugă extractul de vanilie și sarea, apoi cacaoa și făina cernute printr-o sită deasă. Se omogenizează făina cu o spatulă lată și flexibilă, ridicând compoziția de pe fundul castronului către suprafață, doar atât cât să se amestece. Nu amestecați exagerat sau prea energic. Este de preferat, mai degrabă, să rămână foarte mici porțiuni vizibile de făină ici-colo, care oricum se vor omogeniza în timpul coacerii, decât să se amestece exagerat și să se dezvolte rețeaua de gluten din făină. Un gluten dezvoltat ar duce la o brownie tare și gumoasă. Se adaugă la final adaosurile preferate (nuci, ciocolată etc) și se încorporează rapid cu spatula.
Coacerea
5. Se toarnă compoziția în tava pregătită așa cum am explicat la punctul 2 și se dă la cuptor la o înălțime medie. Se coace timp de 30 de minute în cuptorul preîncălzit la 175 de grade Celsius.
6. În final, atunci când se face proba cu o scobitoare înfiptă în mijlocul tăvii cu brownie, aceasta trebuie să iasă cu doar câteva bucățele umede de aluat, nu complet îmbrăcată în compoziție, dar nici uscată. Se scoate brownie din cuptor, se lasă să se răcească în tavă timp de 5 minute apoi se apucă marginile răsfrânte alte hârtiei de copt și se transferă cu ajutorul acestora pe un grătar pentru prăjituri, pe care se lasă să se răcească complet. Dacă o să obțineți o brownie cu o crustă crocantă, care va crăpa din loc în loc, e exact așa cum trebuie, ușor crocantă la exterior și moale și lipicioasă în interior.
Brownie se taie cu un cuțit bine ascuțit după ce se răcește complet. E bine să ștergeți cuțitul după fiecare tăietură, cu un șervet umed. După preferință, se poate adăuga deasupra un topping sau o glazură, dar e atât de bogată și de bună așa cum este, încât niciodată nu am finisat-o altfel decât cu un pic de zahăr pudră. Dacă vreți să impresionați niște oaspeți simandicoși, vă recomand să serviți brownie alături de înghețată de vanilie sau cu creme anglaise, dar chiar și simplă este deja luxoasă, cu un gust perfect și intens de ciocolată.
Spor la treabă și poftă bună!
Lasă un răspuns