Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Brownie, rețetă autentică

Brownie, rețetă autentică

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Brownie, rețetă autentică americană. Cum se face o brownie sau negresă perfectă. Cum ar trebui să fie o brownie autentică. Brownie rețetă pas cu pas după rețeta lui Chuck Williams.

Rețeta de brownie (aka negresă sau chiar ”negreasă”, după unii) nu era neapărat pe lista mea ”to do”. Cum pregătesc această rețetă de brownie destul de des, fiind unul din cele mai îndrăgite deserturi cu ciocolată, acasă la mine, mi-am spus de curând ”hai s-o public!”. Ceea ce m-a reținut până acum de la publicarea rețetei a fost doar faptul că acest desert provine dintr-o cu totul altă cultură culinară și că am remarcat că așteptările, de la brownie, ale unei mari părți a concetățenilor noștri, diferă foarte mult de ceea ce o brownie este de fapt.

brownie-reteta de brownie, negresa, retetecalamamaro

 

Ca să mă fac înțeleasă, o să vă spun că acest desert de descendență 100% americană nu este ceea ce numim noi o ”prăjitură” (cake) ci pur și simplu o brownie, adică un desert care nu are nimic de-a face cu un pandișpan pufos și bine crescut. Nu, o brownie trebuie să fie umedă, densă și lipicioasă, să fie ”chewy”, adică să se lipească puțin de dinți, ca o caramea.

Să pui praf de copt sau bicarbonat de sodiu într-o brownie e o crimă, la fel cum este și să o gătești exagerat, așa încât să devină uscată în interior. O brownie parcă, parcă crește puțin, doar o idee, la cuptor, în timpul coacerii, dar după aceea se lasă și așa trebuie să se întâmple.

Încearcă și rețeta de Negresă cu cheesecake și zmeură (click pe poză)!

negresa-cu-cheesecake-si-zmeura-reteta-video-negresa-brownie-cu-cheesecake-si-zmeura-reteta-pas-cu-pas-video-retetecalamamaro

O să vă povestesc o întâmplare drăguță: acum vreo doi ani, în vizită fiind la o prietenă, povesteam la o cafea, în bucătărie, în timp ce ea pregătea o brownie. La un moment dat îmi spune ”Băi, trebuie să distrug conștient bunătate de brownie cu aproape juma de kil de ciocolată!”. ”De ce?” am întrebat-o eu, ”cum adică s-o distrugi?”. ”Păi vine mătușa lui bărbatu-meu în vizită, aia se pretinde cea mai desăvârșită prăjitureasă și-mi va spune, așa cum a făcut-o deja, că ar trebui să mai învăț să gătesc, că i-am dat ”negresa” crudă și că nu e deloc pufoasă. Așa că o să uit bunătatea asta în cuptor până se va face iască.”

Părerea mea este că atunci când încercăm un preparat care nu e neapărat românesc, să lăsăm deoparte așteptările și zona noastră de confort și să fim dispuși la o mică surpriză gastronomică, de obicei aceste surprize sunt foarte plăcute. Adică să-l facem ca la mă-sa lui acasă, să mă scuze cei sensibili pentru exprimarea neacademică.  Așadar, indiferent de la cine vine recomandarea de a folosi câte-un plic întreg de praf de copt la o negresă și cât de expertă susține respectiva persoană că este, credeți-mă, e absolut pe lângă subiect.

Rețeta mea este 100% americană și vine de la Chuck Williams, considerat părintele gastronomiei contemporane americane și care, printr-o fericită coincidență, tocmai a împlinit în acest octombrie venerabila vârstă de 100 de ani. La mulți ani, venerabile domn și mulțumim pentru minunata rețetă de brownie!

Ingrediente Brownie, rețetă autentică:

  • 230 de grame de ciocolată cu 70% cacao, ruptă în bucăți
  • 120 de grame de unt de minimum 80% grăsime
  • 80 de grame de făină
  • 25 de grame de cacao neagră, aromată
  • 200 de grame de zahăr (eu am folosit 150 de grame de zahăr tos și 50 de grame de zahăr brun)
  • 3 ouă mari
  • 1 lingură de extract de vanilie
  • 1 priză bună de sare
  • opțional: nuci, bucățele de ciocolată, marshmallows sau altele care ar putea îmbogăți compoziția, eu am folosit 100 de grame de ciocolată cu lapte tăiată bucățele

Preparare Brownie, rețetă autentică:

Ingredientele sunt simple și accesibile. Evident, predomină ciocolata, dar și numărul caloriilor este pe măsură: 512 calorii și tot atâtea momente de plăcere pură/porție.

ingrediente brownie, reteta brownie retetecalamamaro

1. Într-o crăticioară se pune ciocolata cu 70% cacao și untul. Se topește pe foc mic, amestecând constant doar atât cât e nevoie să se topească ciocolata și untul complet, apoi se transferă conținutul cratiței într-un bol încăpător, ceea ce va ajuta la răcirea mai rapidă a ciocolatei înaintea pasului următor. Răzuiți bine cu o spatulă crăticioara, nu vrem să pierdem nicio picătură!

brownie, reteta de brownie retetecalamamaro preparare 1

2. Porniți cuptorul și fixați-l la 175 de grade Celsius. Pregătiți o tavă de aproximativ 17,5 x 30 cm sau una pătrată de 22,5 x 22.5 cm. tapetând-o cu hârtie de copt așa încât marginile hârtiei să rămână destul de mari de jur împrejur. E important ca suprafața tăvii în centimetri pătrați să fie în jurul a 520cm² (17.5 x 30= 525cm², 22,5 x 22,5 = 506,25cm²), altfel veți obține o brownie prea groasă care va rămâne crudă sau una prea subțire care se va usca.

3. În compoziția de ciocolată cu unt, abia călduță, se adaugă zahărul și se omogenizează scurt cu telul. Nu e nevoie ca zahărul să se topească. Se adaugă ouăle unul câte unul, bătând cu telul după fiecare ou adăugat până când se omogenizează bine.

mod de preparare brownie 2

4. Se adaugă extractul de vanilie și sarea, apoi cacaoa și făina cernute printr-o sită deasă. Se omogenizează făina cu o spatulă lată și flexibilă, ridicând compoziția de pe fundul castronului către suprafață, doar atât cât să se amestece. Nu amestecați exagerat sau prea energic, este de preferat să rămână foarte mici porțiuni vizibile de făină ici-colo, care oricum se vor omogeniza în timpul coacerii, decât să se amestece exagerat și să se dezvolte rețeaua de gluten din făină, ceea ce ar duce la o brownie tare și gumoasă. Se adaugă la final adausurile preferate (nuci, ciocolată etc) și se încorporează rapid cu spatula.

mod de preparare reteta brownie 3

5. Se toarnă compoziția în tava pregătită așa cum am explicat la punctul 2 și se dă la cuptor la o înălțime medie. Se coace timp de 30 de minute în cuptorul preîncălzit la 175 de grade Celsius.

mod de pregatire reteta brownie 4

6. În final, atunci când se face proba cu o scobitoare înfiptă în mijlocul tăvii cu brownie, aceasta trebuie să iasă cu doar câteva bucățele umede de aluat, nu complet îmbrăcată în compoziție, dar nici uscată. Se scoate brownie din cuptor, se lasă să se răcească în tavă timp de 5 minute apoi se apucă marginile răsfrânte alte hârtiei de copt și se transferă cu ajutorul acestora pe un grătar pentru prăjituri, pe care se lasă să se răcească complet. Dacă o să obțineți o brownie cu o crustă crocantă, care va crăpa din loc în loc, e exact așa cum trebuie, ușor crocantă la exterior și moale și lipicioasă în interior.

brownie coapta, reteta de brownie retetecalamamaro

Brownie se taie cu un cuțit bine ascuțit după ce se răcește complet. E bine să ștergeți cuțitul după fiecare tăietură, cu un șervet umed. După preferință, se poate adăuga deasupra un topping sau o glazură, dar e atât de bogată și de bună așa cum este, încât niciodată nu am finisat-o altfel decât cu un pic de zahăr pudră. Dacă vreți să impresionați niște oaspeți simandicoși, vă recomand să serviți brownie alături de înghețată de vanilie sau cu creme anglaise, dar chiar și simplă este deja luxoasă, cu un gust perfect și intens de ciocolată.

brownie, sectiune brownie-1, reteta brownie retetecalamamaro

Ultima rețetă publicată

Spor la treabă și poftă bună!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 comentarii la Brownie, rețetă autentică

  1. Camelia spune:

    Mai stiti in scoala cand la matematica intrebati de ce va trebuie x formula in viata ? :D

  2. Diana spune:

    Buna ziua. Va urmaresc de ceva vreme… incetul cu incetul am invatat sa gatesc cu dvs. Pot sa zic ca nu mi-a placut mie gatitul foarte mult, dar de cand cu bebe poftele sunt tot mai multe :) aceasta reteta a iesit minunata! Exact ceea ce cautam. Sa aveti mult spor in toate.

  3. Pop Monica spune:

    daca am tava de 24×24 cm ce cantitati sa folosesc la reteta aceasta?1 si 1/2?va multumesc pt.tot ceea ce faceti !!!!ador retetele dvs.salutari de la Oradea

  4. Service GSM spune:

    Au iesit mai bune ca cele din magazin! Multumesc!

  5. Mereu Monica Ioana spune:

    Sa-ti dea Dumnezeu multa sanatate! Mi-a placut mult atat mie cat si celor mici, dar mai ales taticului! Iti multumesc pentru tot ce faci!
    Ioana

  6. Anonymous spune:

    Desi sunt de 27 de ani in America si inevitabil m-am americanizat, adica ma simt acasa oriunde in USa ceea ce ceea ce nu mai pot sa spun despre Cluj, orasul meu natal, chestia asta lipicioasa nu s-a lipit de mine! Dupa cum ai spus, prefer un pandispan pufos.

  7. Anonymous spune:

    Praf de copt se pune?

  8. Bianca Alexe spune:

    In loc de ciocolata pot sa pun nuttela?

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE