Cautare in site
x inchide
Gogoși din flori de salcâm

Gogoși din flori de salcâm

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 04.05.2018
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Gogoși din flori de salcâm – desert rapid cu flori de salcâm în aluat, rețetă pas cu pas. Rețetă simplă, tradițională, de gogoși din flori de salcâm. Flori de salcâm în aluat, ingrediente și mod de preparare pas cu pas, cu poze.

Aceste gogoși din flori de salcâm sunt unele din deliciile sezonale de care, de care nu ne bucurăm la vremea lor, trebuie să așteptăm un an întreg ca să ne facem pofta. Iar vremea lor e chiar acum, în perioada în care deopotrivă oameni și albine sunt vrăjiți de parfumul dulce al salcâmilor înfloriți. Urmează un sezon profitabil pentru apicultori, mierea de salcâm fiind la mare căutare. Aproape aceeași aromă o putem obține și noi în dulceața de flori de salcâm a cărei rețetă o găsiți aici. Florile le putem usca pentru ceaiuri, putem face siropuri sau aceste minunate gogoși de flori de salcâm.

Impropriu, adeseori acest desert este oferit sub denumirea ”flori de salcâm pané”. Eu v-am mai povestit, însă, despre faptul că termenul pané provine de la panare (vezi definiția în DEX), care presupune folosirea obligatorie a pâinii uscate – pesmet – pentru crusta alimentelor pregătite în acest mod. Crusta florilor de salcâm nu conține pesmet, este o crustă de aluat ca de clătite, așa că mai degrabă le putem numi flori de salcâm în aluat, dacă denumirea de gogoși din flori de salcâm nu ni se pare că ar descrie perfect preparatul.

flori de salcam in aluat reteta pas cu pas gogosi de flori de salcam florile de salcam reteta©Laura Laurentiu

Advertising

Și cum rețeta asta chiar este gata în 12 minute, n-are rost să vă țin eu la povești mai mult decât am făcut-o deja. Să ne apucăm de treabă!

Ingrediente gogoși din flori de salcâm

  • 12 inflorescențe de salcâm
  • 2 ouă
  • 100 de grame de făină
  • 100-120 de ml. de lapte rece
  • 1 praf de sare
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • opțional: ½ vârf de cuțit de drojdie uscată
  • 400-500 ml. ulei vegetal pentru prăjit
  • zahăr pudră vanilat pentru presărat la final

Mod de preparare Gogoși din flori de salcâm – pregătirea florilor

1. Florile de salcâm, cu tot cu tulpina de care sunt prinse, se spală în baie de apă rece. Le agităm ușor în apă apoi le scurgem bine, ca să scăpăm de eventualele insecte și praful care pot fi prin acestea. După ce sunt bine scurse de apă, zvântăm florile de salcâm pe șervete de hârtie absorbantă.

Advertising

flori de salcam pregatite pentru reteta de flori de salcam in aluat

Mod de preparare Gogoși din flori de salcâm – pregătirea aluatului și prăjirea

2. Într-un castron se bat ouăle întregi cu sarea și zahărul vanilat. Se adaugă făina și, opțional, o cantitate de drojdie uscată care pe vârful cuțitului trebuie să fie mai mică decât un bob de mazăre. Dacă o veți adăuga, drojdia uscată va da o textură mai aerată aluatului. Se amestecă bine ouăle cu făina și se adaugă treptat laptele rece, până obținem o compoziție ceva mai grosuță decât aluatul de clătite.

aluat pregatit pentru flori de salcam in aluat gogosi din flori de salcam reteta pas cu pas

3. Se pune pe foc o tigaie cu fundul mai gros și se toarnă uleiul într-un strat cam de 4 degete. Când uleiul e încins, se tăvălesc pe rând florile de salcâm prin aluat, apoi se scurg bine deasupra castronului și imediat se așează cu grijă în ulei.

flori de salcam in aluat reteta gogosi de flori de salcam imbracarea florilor de salcam in aluat

Advertising

4. Uleiul trebuie să fie din abundență, pentru ca ale noastre gogoși din flori de salcâm să se prăjească foarte rapid, fără să stea mult timp în contact cu uleiul. Prăjirea acestor gogoși din flori de salcâm durează maximum 2 minute, pe ambele părți. Temperatura uleiului trebuie să fie în jurul a 170°C. Dacă nu aveți un termometru, puteți testa dacă uleiul e suficient de încins cu o picătură de aluat. Dacă aceasta se ridică imediat la suprafață, sfârâind, când e lăsată să cadă în uleiul fierbinte, puteți adăuga și florile la prăjit. Eu le-am prăjit în friteuză, care deasemenea e o bună opțiune.

flori de salcam in aluat reteta gogosi de flori de salcam florile de salcam prajite in baie de ulei

5. Deîndată ce sunt rumene-aurii, scoatem ale noastre gogoși din flori de salcâm din uleiul încins și le punem pe un strat de șervete absorbante de bucătărie, ca să se dreneze de uleiul în exces.

flori de salcam in aluat reteta gogosi de flori de salcam florile de salcam prajite scoase pe servete absorbante de hartie de bucatarie

Servire gogoși din flori de salcâm – desert rapid cu flori de salcâm în aluat

Cât sunt încă fierbinți, presărăm ale noastre gogoși din flori de salcâm cu zahăr pudră vanilat și le servim calde. Au o textură încântătoare, crusta e crocantă și ușoară, aerată iar florile dau o textură plăcută gogoșilor și un gust subtil de miere.

flori de salcam in aluat reteta gogosi de flori de salcam florile de salcam©Laura Laurentiu

Să vă fie de folos!

 

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertising