Budinca de paine cu unt si caramel
Budinca de paine cu unt si caramel e un desert cald, gustos si aromat, bun pentru zile racoroase, ploioase si vantoase ca cea de azi. Stiu, saptamana trecuta v-am imbiat cu inghetata, termometrul arata 30 de grade si acum e-un frig si-o umezeala ca-n Anglia. In fine, o budinca de paine cu unt va readuce caldura in suflete si in plus e un prilej excelent de a recicla painea mai veche (eu, una, am o mare problema cu risipa, una de ordin moral, am fost invatata de copil ca n-am voie sa risipesc mancarea pentru ca sunt oameni care rabda de foame si nici acum nu pot gandi altfel). Reciclata sau nu, budinca de paine cu unt si caramel este nu doar economica, dar si nemaipomenit de gustoasa.
Ingrediente budinca de paine cu unt si caramel
- 200-250 de grame de paine felii sau cubulete, poate sa fie chiar si paine complet uscata
- 120 de grame de unt
- 6 linguri de zahar brun
- 1 pastaie de vanilie
- 4 oua
- 500 ml. de lapte
- 100 de grame de stafide
optional, sosul caramel:
- 150 de grame de smantana pt. frisca
- 3 linguri de zahar brun
- 1 lingurita de melasa
- 1 lingurita de esenta de vanilie
Preparare Budinca de paine cu unt si caramel
Dupa cum spuneam, painea poate fi taiata in cubulete sau in triunghiuri, taind feliile pe diagonala, iar budinca poate fi coapta in forme individuale sau intr-o singura forma mai mare, dupa cum se prefera. Este foarte usor de facut si, la fel cu celalalta reteta de alt fel de budinca de paine pe care am publicat-o pe blog, ne aduce de fiecare data mari satisfactii.
Porniti cuptorul si fixati-l la 180 de grade Celsius si puneti 1 litru – 1 litru jumate de apa la fiert.
Ungeti cu 20 de grame de unt formele (sau forma) apoi tapetati-le cu zahar brun, cam 1, 1/2 lingura se va consuma cu asta(poza 1). Painea trebuie sa fie pregatita si la indemana (poza 2). Intr-o tigaie incapatoare se topeste untul taiat in bucatele (poza 3). Se adauga toata painea si se amesteca asa incat sa se imbibe cu unt; se tine pe foc, amestecand continuu, 2-3 minute (poza 4). Se stinge focul si se adauga stafidele peste paine, amestecand bine ca sa se distribuie uniform (poza 5). Intr-un castron, se bat bine ouale intregi, zaharul brun, semintele razuite din pastaia de vanilie si laptele (poza 6).
Se adauga painea amestecata cu stafidele in castron si se lasa timp de 5 minute, cat sa se imbibe bine cu amestecul fluid. Se imparte compozitia in forme, care se aseaza intr-o tava. Se toarna apa clocotita in tava si se da la cuptor preincalzit la 180 de grade Celsius.
Budinca se coace timp de 25-30 de minute (in formele individuale dureaza mai putin, intr-o forma mai mare ceva mai mult) pana cand este bine coagulata iar deasupra incepe sa se rumeneasca.
Se poate servi ca atare, cu o cupa de inghetata sau siropul/sosul preferat. Noua ne place cu un sos caramel, pe care il fac amestecand pe foc ingredientele mai sus specificate intr-o craticioara pana cand sosul clocoteste si zaharul se dizolva complet.
Budinca se serveste calda, cu sosul turnat pe deasupra.
Cu toata simplitatea ingredientelor si a prepararii, nu as avea nicio ezitare sa servesc acest desert chiar si celor mai pretentiosi musafiri, ingredientele sunt modeste si ieftine, dar gustul cu adevarat nobil.
Lasă un răspuns