
Inghetata de ciocolata






Inghetata am mai facut eu, fara indoiala, dar atat de buna si de cremoasa ca aceasta inghetata de ciocolata parca mai rar. Reteta dupa care m-am inspirat am gasit-o pe blogul lui David Lebovitz, care la randul lui a adaptat-o dupa o carte de Jenni Britton Bauer. Nu am urmat reteta in detaliu, modificand atat raportul ingredientelor, cat si unele ingrediente in sine, dar inghetata de ciocolata pe care am obtinut-o e de vis.
Lucru nostim, am observat ca eu si marele David folosim acelasi model de cleste pentru inghetata, doar ca al lui are manerul rosu si al meu albastru. O fi insemnand asta ceva? Mai degraba, as zice ca toata insemnatatea consta in faptul ca azi am o reteta buna de impartasit cu voi si ca, indiferent ca s-a racorit nepermis de mult afara, inghetata asta cremoasa tot o sa va faca placere. Si-apoi, or veni si zile mai calde :).
Ingrediente Inghetata De Ciocolata:
- 350 de ml. de lapte cu 3,5 % grasime
- 250 de ml. smantana pentru frisca cu 32 % grasime
- 150 de ml. de lapte condensat indulcit (din conserva)
- 2 linguri de sirop de malt (sau sirop de porumb, sau de artar sau, in ultima instanta, miere de albine)
- 4 lingurite de amidon din porumb
- 35 de grame de cacao
- 80 de grame de ciocolata cu + 75% continut de cacao
- 50 de grame de zahar
- 1 lingura de extract de vanilie
- 1 praf de sare
Inghetata de ciocolata – preparare crema
1. Se masoara laptele, laptele condensat si smantana pentru frisca. Se pun impreuna cu cele 50 de grame de zahar intr-o cratita, pe foc mediu, pastrand deoparte 50 de ml. de lapte rece. Cacaoa se amesteca bine cu amidonul de porumb si se adauga laptele rece pastrat, omogenizand bine.
2. Se adauga siropul de malt peste amestecul de lichide de pe foc (imaginea din stanga). Cand amestecul se infierbanta, se adauga cacaoa si amidonul umezite cu lapte rece si se amesteca energic, pe cat posibil sa se evite formarea cocoloaselor. Nu ne dorim sa le descoperim in inghetata de ciocolata.
3. Se fierbe pe foc mic, amestecand continuu, pana cand compozitia se ingroasa (imaginea din stanga). Se trage deoparte cratita de pe foc si se adauga ciocolata rupta in bucati si extractul de vanilie. Se amesteca pana cand ciocolata se topeste complet.
4. Se aseaza o sita deasupra unui castron si toata crema de baza se trece prin sita. Facem asta pentru a elimina orice urma de mici cocoloase care s-ar fi putut forma. Chiar ne dorim o inghetata de ciocolata cat se poate de fina!
Crema din castron se acopera cu folie alimentara, aplicata direct pe suprafata, ca sa se evite formarea pojghitei. Se raceste in baie de apa foarte rece, eventual cu cuburi de gheata, pana ajunge la temperatura camerei. Se da la frigider pentru 2 ore, ca sa fie foarte rece in momentul in care se va turna in aparatul de inghetata.
Inghetarea cremei
5. Dupa ce s-a racit bine, crema se toarna in vasul aparatului de inghetata, care in prealabil trebuie sa fie bine inghetat (peste noapte) in congelator. Se porneste aparatul si inghetata de ciocolata va fi gata in 15 minute.
Daca nu aveti aparat de inghetata, va tebui sa amestecati energic in vasul cu inghetata pus la congelator la fiecare jumatate de ora. E nevoie de asta pentru a sparge cristalele de gheata ce s-ar putea forma. Se repeta amestecarea energica la fiecare 30 de minute, pana cand inghetata este suficient de legata. Dupa 15 minute in aparat, se transfera inghetata de ciocolata intr-un castron cu capac si se da la congelator sa se mai intareasca.
6. Inghetata de ciocolata se poate pastra saptamani bune la congelator. Sau, bineinteles, se poate servi deindata, fiecare dupa cat de pofta ii este. E o inghetata cu gust bogat de ciocolata si cu o textura minunata, cremoasa fara sa se lipeasca de cerul gurii, intr-un cuvant perfecta.
Pofta mare!
Lasă un răspuns