Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Inghetata de ciocolata

Inghetata de ciocolata

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 17.06.2014
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Inghetata am mai facut eu, fara indoiala, dar atat de buna si de cremoasa ca aceasta inghetata de ciocolata parca mai rar. Reteta dupa care m-am inspirat am gasit-o pe blogul lui David Lebovitz, care la randul lui a adaptat-o dupa o carte de Jenni Britton Bauer. Nu am urmat reteta in detaliu, modificand atat raportul ingredientelor, cat si unele ingrediente in sine, dar inghetata de ciocolata pe care am obtinut-o e de vis.

Lucru nostim, am observat ca eu si marele David folosim acelasi model de cleste pentru inghetata, doar ca al lui are manerul rosu si al meu albastru. O fi insemnand asta ceva? Mai degraba, as zice ca toata insemnatatea consta in faptul ca azi am o reteta buna de impartasit cu voi si ca, indiferent ca s-a racorit nepermis de mult afara, inghetata asta cremoasa tot o sa va faca placere. Si-apoi, or veni si zile mai calde :).

inghetata de ciocolata-1

Ingrediente Inghetata De Ciocolata:

  • 350 de ml. de lapte cu 3,5 % grasime
  • 250 de ml. smantana pentru frisca cu 32 % grasime
  • 150 de ml. de lapte condensat indulcit (din conserva)
  • 2 linguri de sirop de malt (sau sirop de porumb, sau de artar sau, in ultima instanta, miere de albine)
  • 4 lingurite de amidon din porumb
  • 35 de grame de cacao
  • 80 de grame de ciocolata cu + 75% continut de cacao
  • 50 de grame de zahar
  • 1 lingura de extract de vanilie
  • 1 praf de sare

Inghetata de ciocolata – preparare crema

1. Se masoara laptele, laptele condensat si smantana pentru frisca. Se pun impreuna cu cele 50 de grame de zahar intr-o cratita, pe foc mediu, pastrand deoparte 50 de ml. de lapte rece. Cacaoa se amesteca bine cu amidonul de porumb si se adauga laptele rece pastrat, omogenizand bine.

preparare inghetata de ciocolata 12. Se adauga siropul de malt peste amestecul de lichide de pe foc (imaginea din stanga). Cand amestecul se infierbanta, se adauga cacaoa si amidonul umezite cu lapte rece si se amesteca energic, pe cat posibil sa se evite formarea cocoloaselor. Nu ne dorim sa le descoperim in inghetata de ciocolata.

Ultima rețetă publicată

inghetata de ciocolata preparare 23. Se fierbe pe foc mic, amestecand continuu, pana cand compozitia se ingroasa (imaginea din stanga). Se trage deoparte cratita de pe foc si se adauga ciocolata rupta in bucati si extractul de vanilie. Se amesteca pana cand ciocolata se topeste complet.

inghetata de ciocolata preparare 34. Se aseaza o sita deasupra unui castron si toata crema de baza se trece prin sita. Facem asta pentru a elimina orice urma de mici cocoloase care s-ar fi putut forma. Chiar ne dorim o inghetata de ciocolata cat se poate de fina!

Crema din castron se acopera cu folie alimentara, aplicata direct pe suprafata, ca sa se evite formarea pojghitei. Se raceste in baie de apa foarte rece, eventual cu cuburi de gheata, pana ajunge la temperatura camerei. Se da la frigider pentru 2 ore, ca sa fie foarte rece in momentul in care se va turna in aparatul de inghetata.

crema de baza

Inghetarea cremei

5. Dupa ce s-a racit bine, crema se toarna in vasul aparatului de inghetata, care in prealabil trebuie sa fie bine inghetat (peste noapte) in congelator. Se porneste aparatul si inghetata  de ciocolata va fi gata in 15 minute.

Daca nu aveti aparat de inghetata, va tebui sa amestecati energic in vasul cu inghetata pus la congelator la fiecare jumatate de ora. E nevoie de asta pentru a sparge cristalele de gheata ce s-ar putea forma. Se repeta amestecarea energica la fiecare 30 de minute, pana cand inghetata este suficient de legata. Dupa 15 minute in aparat, se transfera inghetata de ciocolata intr-un castron cu capac si se da la congelator sa se mai intareasca.

prepararea inghetatei
6. Inghetata de ciocolata se poate pastra saptamani bune la congelator. Sau, bineinteles, se poate servi deindata, fiecare dupa cat de pofta ii este. E o inghetata cu gust bogat de ciocolata si cu o textura minunata, cremoasa fara sa se lipeasca de cerul gurii, intr-un cuvant perfecta.

inghetata de ciocolata-2

Pofta mare!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

28 comentarii la Inghetata de ciocolata

  1. Cris spune:

    Perfecta! Singura reteta facută acasă fara ace de gheata!Textura cremoasa si gust intens de ciocolată!

  2. Mhouse spune:

    Fara indoiala merita incercata aceasta reteta.

  3. Florina spune:

    Buna Laura. Am facut si eu astazi reteta ta, am respectat intocmai cantitatile si pasii de urmat dar nu mi a iesit decat 600ml dupa ce am dat o prin sita. Care sa fie cauza?

    • Laura Laurentiu spune:

      Florina, volumul inghetatei se masoara dupa ce e inghetata, nu cat e lichida. Dupa ce ingheata, o sa creasca in volum ca prin farmec. :)

      • Serban spune:

        Buna ziua. Ce aparat de inghetata folositi? Din cauza retetelor de inghetata de pe site-ul dvs, stau acum sa ma decid asupra aparatului. Trebuie sa le fac, pentru ca arata de revista cupele alea.
        Daca nu puteti pune firma aici, dati-mi un mesaj pe mail va rog.
        Cele bune!
        Serban.

      • Bună ziua, eu folosesc încă și în prezent un aparat Delonghi, cel mai simplu posibil, din cele în care recipientul se lasă la înghețat peste noapte la congelator. Nu e cea mai bună alegere, nu pot pregăti decât cam 500 de grame de înghețată într-o șarjă iar dacă vreau o altă aromă, trebuie să aștept până a doua zi. :)
        O alegere mai bună ar fi un aparat cu compresor (cu răcire proprie) dar evident, asta vine cu niște costuri de vreo 15 ori mai mari decât prima variantă :).

  4. leti spune:

    Unde gasesc lapte condensat indulcit?

  5. Ally spune:

    Laura, ce rol are siropul de malt ?(adica vad ca arata ca mierea, deci nu pot folosi miere?) De unde-l iau, iar daca-l iau la ce-l mai folosesc? La noi inca nu e vreme de inghe, dar cum da caldura, testez reteta. Merci

    • lauralaurentiu spune:

      Ally, poate ca ai putea folosi si miere. Am mai recomandat, ca inlocuitor, siropul de porumb (corn syrup) sau siropul de artar. Siropul de malt are un gust subtil, dar foarte placut, in plus ii da inghetatei un pic de textura ca de caramea… mi-e destul de greu sa iti descriu, cel mai bine e sa incerci. :)

  6. Arata nemaipomenit :) nu stiu cine ar rezista sa manance doar cate o lingura pe zi :))

  7. Didi spune:

    eu nu o stiu decat pe aia cu deindata, cum adica depozitata saptamani in sir? ma faci sa rad :)))

    • lauralaurentiu spune:

      :)) daca cineva se dovedeste atât de cumpătat încât să consume câte o unică lingură pe zi, poate fi linistit, înghețata se păstrează bine. Nu sunt eu acela. :))
      Pe 18.06.2014 08:57, „Disqus” a scris:

PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE