Găluște cu cireșe sau cu vișine – rețetă de sezon de gomboți cu cireșe
Găluște cu cireșe sau cu vișine. Rețetă de sezon de gomboți cu cireșe, explicată pas cu pas, cu detalii despre gramaje, număr de porții, pașii preparării etc. Gomboți cu cireșe sau cu vișine cu aluat opărit.
Cum a venit vara, cum pofta de găluște cu prune a început să-i bântuie pe ai mei. Trebuie să mărturisesc că, știindu-le apetitul pentru desertul ăsta, am prevederea să pun la congelator, în fiecare început de toamnă, câteva pungi cu prune fără sâmburi. Le folosesc exact pentru găluște. Ei bine, exact când s-au terminat prunele astea, alor mei le-a venit ideea unor găluște dulci, învelite în pesmet aromat! Și, cum nu puteam să le spun să rabde până se coc prunele, m-am adaptat și le-am făcut aceste găluște cu cireșe.
Pentru găluștele cu prune, folosesc de obicei aluatul clasic, cu cartofi. Rețeta mea de găluște cu prune o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Mai am o rețetă foarte faină de găluște cu caise, într-un aluat cu brânză de vaci. Rețeta lor o găsiți dacă dați click pe următoarea poză.
Revenind la povestea de azi, m-am gândit că cireșele sunt mai delicate decât prunele. M-am gândit, așadar, să le-mbrac într-un aluat opărit, cu unt. A fost o alegere excelentă! Nu doar că aroma aluatului s-a potrivit perfect cu umplutura de cireșe, dar parcă toată treaba a mers mai rapid. Aluatul e foarte ușor de modelat și păstrează o consistență foarte plăcută și după ce se răcesc găluștele. Urmând exact procedeul și cantitățile de la rețeta de găluște cu cireșe de mai jos, intenționez să fac și o porție de găluște cu vișine, săptămâna viitoare.
V-ați putea gândi că modelarea unor găluște cu cireșe sau cu vișine ar fi foarte migăloasă. Ei bine, nu! Ajută mult și consistența aluatului, foarte plastic și complet nelipicios, dar și procedeul pe care l-am descris detaliat, mai jos.
Ingrediente pentru rețeta de găluște cu cireșe sau vișine
aluat opărit
- 150 ml apă
- 7 grame (1 linguriță rasă) de sare + 1 lingură cu vârf în apa pt. fierberea găluștelor
- 200 gr de unt cu 80% grăsime
- 250 gr griș de grâu
- 4 ouă de mărime medie (55 gr/bucată, cântărite întregi)
- 80 de grame de făină
umplutură și finisare
- 300-320 de grame de cireșe sau vișine (50 de bucăți am folosit eu)
- 150 de grame de pesmet
- 1 lingură de ulei + 30 de grame de unt
- 1 plic de zahăr vanilat borbon
- 60-75 de grame de zahăr tos (eu am folosit zahăr brun, se poate pune după gust)
- opțional, puțină scorțișoară
Mod de preparare găluște cu cireșe sau vișine
Aluatul opărit
1. Într-o crăticioară de 1 litru, am măsurat apa și am adăugat untul cântărit, tăiat în bucățele. Am pus de la început 1 linguriță rasă de sare și am pus crăticioara pe foc iute, să fiarbă.
2. Când apa cu untul – care între timp s-a topit – a dat în clocot, am adăugat grișul în ploaie, amestecând continuu, ca să evit formarea cocoloașelor.
3. În scurt timp, grișul a absorbit complet lichidul. Am obținut o compoziție ca o mămăligă vârtoasă, pe care am mai gătit-o pe foc mediu timp de 2 minute, amestecând continuu. Am oprit focul și am lăsat compoziția să se răcorească, până a fost doar călduță. Am adăugat ouăle, câte 2 odată, amestecând viguros, să se încorporeze bine în aluatul opărit.
4. După ce ouăle s-au omogenizat perfect în compoziție, am adăugat și făina, toată deodată. La început, am amestecat cu o spatulă lată, ca să încorporez făina în aluat. Când amestecarea a devenit insuficientă, am răsturnat aluatul pe o bucată de folie alimentară, întinsă pe planul de lucru, și l-am frământat puțin cu mâna, până s-a omogenizat complet.
Aluatul obținut trebuie să fie neted, omogen și complet nelipicios. E chiar unsuros la atingere, nicio șansă să se lipească. Deasemenea, e ușor modelabil, ca plastelina.
Pregătirea pesmetului rumenit aromat și a cireșelor
5. La un moment dat, în durata de timp descrisă la punctul 3 al preparării, în timp ce aluatul opărit se răcea (înainte să adaug ouăle), am spălat, am scurs și am curățat de sâmburi cireșele. Dacă preferați, le puteți lăsa întregi, cu sâmbure cu tot.
6. Tot în acest răstimp, am pregătit și pesmetul aromat. Într-o tigaie, am încins uleiul, pe foc moderat, și am adăugat untul. Când untul s-a topit, am adăugat pesmetul, tot deodată. Am amestecat continuu, ca să nu se ardă, până când pesmetul s-a rumenit ușor și a început să miroasă a plăcintă coaptă. În acest moment, l-am tras de pe foc și am adăugat zahăr brun – puteți pune mai mult sau mai puțin zahăr, după gust – și 1 plic de zahăr vanilat bourbon. Dacă doriți să puneți și scorțișoară, merge adăugată cam 1 linguriță.
Modelarea găluștelor
Înainte să încep să modelez găluștele, am pus pe foc o oală mare, cu 4 litri de apă, în care am adăugat 1 lingură de sare.
7. Având atât cireșele, cât și aluatul gata, am început să modelez găluștele. Am rupt din aluat bucățele cam cât o nucă și le-am rotunjit în palmă. Absolut opțional, puteți cântări bucățile de aluat. Eu am cântărit câteva, până când m-am deprins să rup exact 18 grame din aluat. Această cantitate de aluat, pe care eu am respectat-o pentru toate găluștele, m-a asigurat să fac găluște cu cireșe egale, cu un strat de aluat subțire, doar cât să îmbrace cireașa din interior. În plus, fiind egale, s-au gătit toate în același timp. Desigur, o dimensiune uniformă contează și pentru aspectul final al preparatului!
8. Am încercat de câteva ori să aplatizez aluatul și apoi să învelesc cireșele. Dacă aș fi continuat așa, ar fi fost o muncă destul de migăloasă! Noroc că am descoperit repede o manieră mult mai simplă și mai rapidă de modelare! Pur și simplu, cu arătătorul mâinii drepte, am făcut o adâncitură în bila de aluat.
9. În această adâncitură, am presat ușor o cireașă fără sâmbure.
10. Am adus marginile aluatului peste cireașă și am presat ușor, apoi am rotunjit găluștele în mâini. Am obținut 50 de bucăți de găluște cu cireșe, egale și frumos rotunjite.
Fierberea găluștelor
11. Când apa din oală a fiert în clocot, am adăugat jumătate dintre găluștele cu cireșe și am redus focul la mic. Gătirea acestora este foarte rapidă, practic, în momentul în care se ridică la suprafață, ele sunt gata. Le-am mai lăsat doar 2 minute, să se pătrundă bine. Fierberea fiecărei șarje (de câte 25 de bucăți) a durat câte 4-5 minute, așa că nu are sens să se înghesuie toate deodată, la fiert.
12. Cu o spumieră, am scos din oală găluștele fierte și le-am lăsat câteva clipe să se scurgă bine de apă. Apoi, le-am tăvălit prin pesmetul rumenit. Le-am întors pe toate părțile, să se îmbrace bine peste tot.
Servirea
13. Pe măsură ce au fost finisate cu pesmetul rumenit, aromat, am aranjat pe un platou aceste găluște cu cireșe. Noi le-am servit călduțe, unii cu o lingură de smântână grasă, alții cu o cupă de înghețată de vanilie, iar bărbatul casei simple și cu zahăr pudră pe deasupra, pentru că, după gustul lui, aproape orice ar merge să fie puțin mai dulce. Oricum, părerea unanimă a fost că sunt delicioase și că trebuie să mai fac. Și de ce nu, căci sezonul cireșelor e abia la început?!
Să știți că nu se vor întări deloc, nici după ce se răcesc, aluatul opărit le va menține molcuțe. Sper să încercați rețeta și să reveniți cu impresii, să vă fie de folos!
MAI MULTE REȚETE DE DESERTURI DE CASĂ GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Lasă un răspuns