Prajitura Baiadera, rapida si delicioasa
Prajitura fara coacere Baiadera este o noua reteta de prajitura aspectuoasa si gustoasa, care va arata perfect pe platourile cu prajituri festive de Craciun si pe deasupra e foarte usor de facut (nu necesita coacere), va reusi perfect chiar si celor mai putin experimentate bucatarese si chiar poate fi o sarcina placuta pentru micutele gospodine. Aceasta reteta de prajitura „Baiadera” este foarte raspandita, in variante diverse, in Serbia, de unde am cules-o si eu, si e o modalitate excelenta de a folosi marginile decupate de la celelalte feluri de prajituri sau, pur si simplu, biscuitii macinati.
Ingrediente Prajitura Fara Coacere Baiadera:
(pentru o tava mica de 20×26 cm.)
- 300 de grame de zahar
- 150 de ml. de apa
- 150 de grame de nuci fin macinate
- 150 de grame de unt
- 1 lingura de cacao
- 1 lingura de esenta de vanilie
- 100 de grame de ciocolata cu lapte
- 2 linguri de smantana pentru frisca
- 1 lingura de ulei
- ~250 de grame de biscuti macinati, sau 150 de grame de margini (resturi) de prajituri diverse si in completare biscuiti macinati; cantitatea de biscuiti macinati necesara difera in functie de calitatea aceastora (mai uscati, mai grasi etc.) si de folosirea sau nu a resturilor de prajitura (care contin crema)
Preparare Prajitura Fara Coacere Baiadera:
Cu toate ca v-am obisnuit cu prezentarea in imagini a retetelor, credeti-ma, aceasta prajitura va va reusi si fara acest ajutor suplimentar, prea e usor de facut.
1. Asadar, pentru inceput, intr-o cratita se pun pe foc zaharul si apa. Dupa ce incepe sa clocoteasca se lasa sa fiarba cam 4-5 minute, cat sa se lege siropul.
2. Se adauga nucile macinate si se amesteca in continuare pe foc aproximativ 1 minut.
3. Se trage cratita de pe foc, se adauga biscuitii macinati (impreuna cu resturile de prajitura fin macinate, daca folositi) si se amesteca bine.
4. Se adauga untul si esenta de vanilie si se amesteca in compozitie pana cand se topeste untul complet.
5. Se imparte compozitia obtinuta in doua parti, iar una dintre ele se amesteca omogen cu 1 lingura de cacao. Trebuie sa obtineti un „aluat” nelipicios si usor de modelat.
6. Se preseaza compozitia deschisa la culoare, calduta inca, intr-un strat uniform, intr-o tava captusita cu folie alimentara(tava sa nu fie mai mare de 20×26 cm., daca se foloseste o tava si mai mica de atat, prajitura iese mai inalta).
7. Imediat se preseaza deasupra compozitia cu cacao, netezind-o bine (cel mai la indemana e cu degetele unse usor cu ulei).
8. Se da prajitura la frigider pentru o ora, timp in care se va intari bine, apoi se rastoarna, se indeparteaza folia si se glazureaza pe suprafata cu glazura obtinuta topind pe aburi ciocolata cu 2 linguri de smantana pentru frisca si cu 1 lingura de ulei.
9. Dupa ce se intareste glazura, se taie in bucati potrivite cu un cutit inmuiat mereu in apa fierbinte.
Aceasta prajitura „Baiadera” suporta tot felul de „contributii personale”: bucatele de fructe confiate sau nuci amestecate in compozitie, chiar si bucatele de rahat colorat, diverse arome etc. Este destul de ieftina si reprezinta o modalitate excelenta de reciclare a partilor mai putin aspectuoase de la alte prajituri.
Lasă un răspuns