Tartă cu cireșe sau vișine – din rețetarul bunicii
Tartă cu cireșe sau vișine – din rețetarul bunicii, rețetă cu poze pas cu pas. Cum se face o tartă cu cireșe sau vișine și aluat fraged. Tartă cu cireșe sau vișine, lista ingredientelor și modul de preparare explicat cu fotografii.
Ce-ar fi vara fără fructe? Dar fructele ar mai avea, oare, tot atâta farmec, dacă nu ar fi ele ingredientul special care, în combinație cu cel mai simplu aluat fraged, se transformă în deserturi delicioase și pline de amintiri? Așa e și tarta cu cireșe sau vișine. Da, e cu ”sau”, pentru că se prepară identic și cu vișine și cu cireșe și cu o combinație a celor două. Un deliciu care-mi trezește cele mai duioase amintiri din copilărie!
Buna mea dragă făcea din toate fructele pământului astfel de plăcinte. Că așa le spunea ea, plăcinte. În funcție de cât de timpurie sau târzie era vara sau toamna, în ziua în care ieșea plăcinta din cuptor, aveam plăcintă cu cireșe, cu vișine, cu prune sau caise etc. De la ea nu mi-a rămas un caiet cu rețete. ”Rețetarul bunicii” este, de fapt, încercarea mea de a reproduce din memorie gusturile care mi-au cucerit papilele și sufletul pe atunci. Unt, vanilie, fructele acrișoare, textura crocantă și sfărâmicioasă a aluatului. Fructele parcă pluteau într-un jeleu frumos colorat, dulce și aromat. Contrastul dintre umplutura asta bogată și crusta de aluat era atât de plăcut, încât nu cred că m-am putut vreodată abține să cer supliment.
ALTE REȚETE DE TARTE DELICIOASE CU FRUCTE
Plăcintele minunate ale Bunei erau scuza cea mai potrivită ca să mă desfășor în voie cu activități care țineau de o altă pasiune a mea. Vorbesc despre cățăratul prin pomi, a cărui consecință erau genunchii veșnic juliți, zgârieturile de tot felul și hainele rupte și murdare. Când mă vedea Buna, se lua cu mâinile de cap! Înainte de a întinde aceleași mâini în direcția mea, deșertam repede pe masă, din tricoul înnodat ca un marsupiu, o grămadă de fructe bine coapte. Ziceam, încercând să afișez cel mai nevinovat zâmbet ”le-am cules să faci plăcintă!”. Buna bombănea în continuare, c-o s-o fac să se certe cu vecinii, c-o să cad și-o să-mi rup oasele și altele asemenea. Și până la urmă, făcea o plăcintă. Una care semănă tare mult cu cea a cărei rețetă urmează, doar că era coaptă în tava aragazului, deci avea o formă dreptunghiulară.
Ingrediente tartă cu cireșe sau vișine
aluat:
- 300 de grame de făină
- 150 de grame de unt
- 150 de grame de zahăr
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 2 gălbenușuri
- 1 praf bun de sare
- făină în plus, pentru presărat planul de lucru
umplutura:
- 1 kilogram de cireșe sau vișine
- 100 de grame de zahăr (sau ceva mai mult, pentru vișine)
- 30 de grame de amidon de porumb
- 1 plic de zahăr vanilat
Mod de preparare tartă cu cireșe sau vișine – aluatul
Pentru aluatul cu care am făcut această tartă cu cireșe am folosit rețeta clasică de aluat de tartă, pe care am mai folosit-o și la rețeta de tartă normandă cu mere și alte rețete publicate pe blog. Este un aluat simplu, denumit de patisierii francezi pate brisée. Nu este deloc greu de făcut, doar că, pentru a ieși exact așa cum trebuie, sfărâmicios și fin, trebuie respectate câteva reguli.
1. Untul trebuie să fie rece. Se taie untul în cubulețe și se pune într-un castron împreună cu făina, sarea și zahărul. Ideal ar fi să fie castronul robotului, pe care să-l punem să facă treaba în locul nostru. Lucrând aluatul cu robotul, vom evita topirea untului și vom avea garanția obținerii unui aluat reușit. Se încorporează untul în făină, cel mai bine cu funcția pulse a robotului, până la obținerea unei consistențe granulate, asemănătoare nisipului. Dacă nu avem robot, putem sfărâma untul în făină cu o furculiță sau îl putem tăia cu cuțitul până vom obține același aspect granulat.
2. Se adaugă 1 gălbenuș și extractul de vanilie și se încorporează rapid în ingredientele uscate. Dacă aluatul e în continuare foarte uscat, se adaugă câte 1 lingură de apă foarte rece odată și se amestecă din nou, doar atât cât e nevoie ca să înceapă să se adune aluatul în bulgărași mai mari. Mie mi-au intrat 2 linguri de apă.
Se așterne pe planul de lucru o bucată de folie alimentară și se răstoarnă masa neomogenă din castron pe aceasta.
3. Cu ajutorul foliei, se adună toate firimiturile la un loc. Se împachetează în folie și se presează sub forma unui disc, apoi se dă la frigider pentru 30 de minute.
Umplutura
4. Cât timp aluatul se odihnește, profităm de timpul avut la dispoziție și curățăm cireșele sau vișinele de sâmburi.
5. Cu 15-20 de minute înainte de a trece jumătatea de oră cuvenită odihnei aluatului, pornim cuptorul și-l fixăm la 190°C.
Asamblarea tartei
6. Se scoate aluatul din frigider. Se presară planul de lucru cu făină și se întinde aluatul cu sucitorul într-o formă rotundă cu grosimea de aproximativ 0,4-0,5 cm. Deasupra acesteia se așează o formă de tartă cu diametrul de 25-28 de cm, cu gura în jos. Se decupează de jur împrejurul formei cu un cuțit, obținându-se un cerc de aluat.
7. Se rulează cercul de aluat pe sucitor și se transferă cu ajutorul acestuia deasupra formei de tartă în care se așează două fâșii de hârtie de copt, în cruce. Acestea vor fi de ajutor la final, pentru a scoate tarta din formă. Se derulează de pe sucitor și aluatul va cădea ușor la locul lui. Se înțeapă cu furculița pe toată suprafața și se dă forma la congelator timp de 10-15 minute.
8. Între timp, resturile de aluat se adună la un loc și se întind din nou cu sucitorul. Se decupează din acestea fâșii lungi, cu o lățime cam de 2 cm. Se pot decupa cu un cuțit sau cu o rolă de patiserie ondulată.
9. Cireșele (sau vișinele) curățate de sâmburi se amestecă bine cu zahărul, zahărul vanilat și amidonul de porumb, așa încât să fie bine îmbrăcate. Se toarnă în forma cu aluatul bine răcit la congelator iar deasupra se aranjează în formă de grilaj fâșiile lungi de aluat decupate. După ce am completat grilajul, din aluatul rămas am modelat o torsadă pe care am aranjat-o de jur împrejurul tartei.
Coacerea și servirea
10. Se bate gălbenușul rămas cu 2 lingurițe de apă rece și se ung cu o pensulă delicată toate părțile de aluat vizibile. Se dă imediat tarta la cuptorul preîncins la 190°C. După 15 minute temperatura se reduce la 180°C și, dacă tarta are tendința de a se rumeni prea rapid, se acoperă cu o coală de hârtie de copt. Se continuă coacerea până ce timpul total însumează 1 oră. Se lasă să se răcească apoi se scoate cu grijă din formă, ajutându-ne și se fâșiile de hârtie de copt.
Servită cu un glob de înghețată de vanilie sau puțin sos de vanilie, tarta asta e o adevărată încântare.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns