
Rulada Pavlova cu zmeură și cremă de mascarpone – rețetă video






Rulada Pavlova – rețetă de ruladă de bezea cu zmeură și cremă de mascarpone – video. Învață să faci acasă la tine un desert delicios, lejer și răcoritor, urmând tutorialul video de mai jos prepararea va merge rapid și ușor!
Nu-i mult de când am auzit și eu denumirea de ruladă Pavlova. M-a făcut să zâmbesc, gândindu-mă cât de ciudate sunt trendurile culinare. În primul rând, rețeta prăjitura Pavlova, pe care am publicat-o tocmai în 2009, și care ani în șir nu a prea avut lipici la cititori. Cred că a fost o emisiune de pe Paprika cea care a declanșat pofta de Pavlova a națiunii. Apoi, mă gândesc la rețeta de rulada de bezea cu zmeură, migdale și mascarpone pe care-am publicat-o prin 2013. Rețeta am primit-o de la sora mea, care o culesese dintr-o revistă maghiară și e aproape identică celei denumite în prezent ruladă Pavlova.
Încă o variantă, de data aceasta cu ceva mai diferită, stă publicată în cartea mea, Duminica la prânz, la pagina 197. Aceasta este complet îmbrăcată în cremă și conține limetă și mango, servită fiind cu un coulis de zmeură – o puteți vedea în poza de mai sus.
VEZI ȘI REȚETA DE RULADĂ CU BLAT DECOR ȘI CĂPȘUNE – CLICK PE POZĂ
În fine, nu-i deloc greu să-și dea oricine seama, dat fiind că fac atâtea deserturi și mai ales atâtea rulade cu bezea, că ne plac foarte mult. La fel de mult ne-a plăcut și rulada Pavlova cu cremă de mascarpone și zmeură, pe care am făcut-o ieri. Ideea mea era să avem desert pentru tot weekend-ul dar, ce să vezi, azi aproape că nu mai e! Pe lângă gustul delicios, răcoritor și proaspăt și textura ușoară ca pana, ceea ce mă încântă pe mine, personal, la aceste rețete de ruladă de bezea, e faptul că sunt atât de incredibil de rapide și ușor de făcut. Iar rezultatul e de vis! Iese un desert rafinat și foarte gustos, care-l satisface și pe cel mai pretențios gurmand!
Rețeta de rulada Pavlova cu zmeură și cremă de mascarpone – ingrediente
blatul de bezea:
- 5 albușuri
- 125 de grame de zahăr tos
- 100 de grame de zahăr pudră vanilat
- 1 lingură de oțet
- 1 praf de sare
- 30 de grame de amidon alimentar
- 1 lingură cu vârf (aproximativ 35-40 de grame) de fulgi de migdale
crema de mascarpone:
- 250 de grame de mascarpone
- 200 de grame de smântână pentru frișcă cu minimum 30% grăsime
- 30 de grame de zahăr pudră
- 2 linguri de extract de vanilie (sau 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon)
- 1 praf de sare
în plus:
- zahăr pudră pentru presărat
- 200 de grame de zmeură proaspătă
- opțional, frunzulițe de mentă proaspătă
Mod de preparare – rețeta video
Câteva mici secrete pentru ca rețeta de ruladă Pavlova să vă reușească perfect
1. Folosiți ouă foarte proaspete și separați cu grijă albușul de gălbenuș. Gălbenușul, dacă va ajunge în albușuri, chiar într-o cantitate mică, va afecta negativ capacitatea acestora de a acumula aer. Pe scurt, nu ne va mai reuși bezeaua.
2. Unii susțin că albușurile trebuie să fie la temperatura camerei ca să se bată. Eu consider că acesta este un mit fără acoperire, din moment ce am făcut de nenumărate ori bezea din albușuri reci, proaspăt scoase din frigider. Inclusiv pentru această ruladă Pavlova!
3. Pentru ca blatul de bezea să vă iasă identic cu al meu, folosiți albușuri provenind de la ouă mari! Pentru această rețetă, eu am folosit 145 de grame de albuș, fiecare în parte cântărind 28-30 de grame.
4. Oțetul este necesar și nu va înăcri bezeaua. Gustul de oțet nu se va simți în preparatul finit. Rolul oțetului este de a ajuta la crearea unei spume mai stabile. În termeni științifici, acidul ajută la denaturarea sau descompunerea proteinelor albușului și formarea unor fibre lungi de aminoacizi. În timpul mixării bezelei, acest fapt permite acumularea unei cantități mai mari de aer care rămâne ”captivă” în rețeaua de fibre formată. Oțetul poate fi înlocuit cu 2 linguri de zeamă de lămâie sau cu 1 linguriță rasă de bitartrat de potasiu.
5. Amidonul folosit în rețetă este un amidon alimentar din porumb. Îl găsiți la raioanele cu ingrediente pentru patiserie din orice supermarket. Atenție, este amidon, NU amoniac, așa cum mi-a scris o cititoare că ar fi folosit!
Coacerea
5. Pentru a coace blatul de bezea pentru rulada Pavlova, am folosit tava cuptorului, de 42 x 32 cm. Dacă ați folosit, cumva, albușuri mai mici, e posibil să nu oțineți același volum de spumă. Nu e o mare problemă, chiar dacă stratul de bezea nu va acoperi complet hârtia de copt pe care o veți așterne în tavă. E suficient dacă vă iese cam de 36 de cm de lat, important este să aibă o grosime uniformă pe toată suprafața.
6. Blatul pentru rulada Pavlova se coace în cuptorul preîncins la 160°C, static, sau 150°C, ventilat. Înălțimea la care așezați tava, în cuptor, trebuie să fie medie, iar durata de coacere este de 20-25 de minute. Suprafața blatului trebuie să fie auriu – rozalie, la final.
Asamblare și sugestii de adaptare a rețetei de ruladă Pavlova
7. Folosiți smântână pentru frișcă cu minimum 30% grăsime. Atât brânza mascarpone cât și smântâna pentru frișcă trebuie să fie bine răcite (peste noapte) la frigider, înainte de a le bate. În caz contrar, există riscul de a se separa în timp ce sunt mixate. Deîndată ce crema crește în volum și devine spumoasă, oprim mixarea! Dacă este prelucrată în exces, crema se poate tăia.
8. Propunerea mea este o ruladă Pavlova cu zmeură, dar, evident, exact la fel puteți face o ruladă pavlova cu fructe de pădure, cu căpșuni, bucățele de portocale sau chiar bucățele de ciocolată. Rețeta este prezentată în format video și o găsiți imediat după lista ingredientelor.
Sper să încercați și voi rețeta, vă aștept cu nerăbdare impresiile! Mai multe rețete de deserturi cu bezea găsiți cu un click pe oricare dintre titlurile de mai jos:
Lasă un răspuns