Biscuiti cu miere si martipan
Iata ca am pasit in decembrie si parca deja miroase a colinde si cetina de brad, momentul perfect pentru acesti biscuiti cu miere de albine si umplutura de martipan. O reteta germana clasica pentru Craciun, biscuitii cu miere si martipan sunt in aceeasi masura frumosi si deliciosi. Mana cereasca, biscuitii se pot pregati din timp, pe masura ce se vor pastra devenind tot mai fragezi, lucru specific si altor dulciuri cu miere. Practic, puteti pregati biscuitii cu miere si martipan cu doua saptamani bune inaintea momentului in care veti dori sa-i serviti si sa-i pastrati intr-o cutie inchisa. Hai sa ne-apucam de treaba :)!
Ingrediente:
- 540 de grame de faina
- 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita de praf de copt
- 170 de grame de miere de albine
- 150 de grame de zahar
- 1 ou
- 110 de grame de unt cu 80% grasime
- arome dupa gust: extract de vanilie sau zahar vaniliat, cate 1 lingurita rasa de praf de scortisoara, ginger, cardamom, cuisoare
- 50 de grame de ciocolata alba pentru decor
- 200 de grame de martipan pentru umplutura
- in plus: faina si zahar pudra pt. presarat planul de lucru
Preparare:
Pentru acesti biscuiti veti avea nevoie fie de doua forme pentru taiat biscuiti, una mai mica decat cealalta, fie de un taietor de patiserie cu care sa taiati aluatul, tinand cont ca biscuitii sa fie cat mai egali. Inca o precizare, daca veti folosi toate mirodeniile gustul va fi unul specific de turta dulce, daca va rezumati doar la aroma de vanilie va fi mai moderat.
1. Mierea, untul si zaharul se pun intr-o craticioara pe foc mic, amestecand continuu (poza 1).
2. Se amesteca pana cand zaharul se dizolva complet (poza 2), fara a aduce compozitia la fierbere, daca are tendinta sa clocoteasca se da la o parte de pe foc pana se domoleste temperatura.
3. Pana se racoreste putin compozitia cu miere si unt, se cantareste intr-un castron faina si se amesteca cu praful de copt si bicarbonatul. E foarte posibil sa aveti nevoie de cateva linguri de faina in plus.
4. Se toarna compozitia cu miere si unt peste faina, amestecand continuu, la inceput cu o lingura si apoi framantand cu mana. Dupa ce aluatul se racoreste putin, se adauga si oul batut. La nevoie, se mai adauga cate o lingura de faina, pana se obtine un aluat ceva mai moale decat plastelina, neted si nelipicios (poza 3).
5. Aluatul se imparte in 2 bucati egale, se infoliaza in film alimentar (poza 4) si se da la frigider pentru o ora.
6. Dupa trecerea timpului de odihna, fiecare bucata de aluat se intinde cu sucitorul pe planul de lucru presarat cu faina intr-o foaie cat mai subtire (2-3 mm.) si se decupeaza formele dorite (poza 5).
Marginile rezultate de la decuparea aluatului se aduna la un loc si se intind din nou, pana cand se epuizeaza aluatul.
Faza a doua a prepararii:
1. Jumatate din biscuitii decupati se aseaza intr-o tava acoperita cu hartie de copt, cu distanta intre ei.
2. Se presara cu zahar pudra planul de lucru iar martipanul se intinde cu sucitorul intr-o foaie de 3-4 mm. grosime (poza 1).
3. Se decupeaza din foaia de martipan forme intr-un numar egal cu jumatate al celor din aluat, ceva mai mici decat cele din aluat (poza 2). Martipanul care ramane se aduna intr-o minge si se pastreaza pentru alta utilizare.
4. Se inteapa cu furculita biscuitii asezati in tava si deasupra fiecaruia se aseaza cate o bucata de martipan (poza 3).
5. Marginile de aluat ale biscuitilor din tava se umezesc cu putina apa (cu pensula sau degetul umezit) si se acopera martipanul cu celelalte forme de aluat decupate (poza 4).
6. In final, biscuitii se inteapa usor cu o scobitoare si pe suprafata si sunt gata de copt (poza 5).
Vor rezulta 2 tavi care se vor coace pe rand in cuptorul preincins la 170 de grade Celsius, timp de 12-15 minute, pana ce biscuitii se coloreaza frumos.
Se lasa biscuitii sa se raceasca in tava asezata pe un gratar, apoi se topeste ciocolata alba si se pune intr-un pos cu deschizatura foarte mica sau intr-o punga de nailon taiata la un colt. Se traseaza decoruri dupa plac deasupa biscuitilor, cat mai fin posibil, pentru a crea aspectul de broderie.
Se vor pastra foarte bine timp de cateva saptamani, intr-o cutie bine inchisa asezata in camara. De asemenea, ambalati frumos vor constitui un cadou foarte placut.
Interiorul de martipan al biscuitilor cu miere de albine este moale si foarte gustos si fara indoiala va fi pe placul tuturor, mici, mari sau chiar… Mos Craciun!
Spor la prajiturit si pofta buna!
Lasă un răspuns