Prăjitură cu vișine sau cireșe, rețetă video
Prajitura cu visine sau cirese cu pandispan pufos – reteta video. Cum se face un pandispan pufos cu visine, ingrediente cu gramaje exacte si tutorial video.
Sunt puține prăjituri care ne evocă acea stare de bine, de ”ca la mama acasă”, la fel ca acest pandișpan simplu și pufos, încărcat de fructele verii. Poate pentru că cele mai multe din mamele și bunicile noastre nu aveau un repertoriu culinar foarte bogat. Atunci când ne pregăteau ceva dulce, puneau pe lista ingredientelor simple ale desertului încă unele, neprețuite: grija, dragostea, bucuria de a ne răsfăța.
Prăjitura asta din pandișpan pufos cu vișine sau cireșe era doar o primă interpretare a aceleiași rețete simple, prin care Buna îmi oferea răsfăț cu diferite arome. Cu îmbujoratele caise, cu renglote, cu piersici și prune brumării iar către toamnă, cu mere parfumate.
CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS, ACCESAȚI REȚETA DE PRĂJITURĂ PUFOASĂ CU PRUNE!
Oricâte alte deserturi mai sofisticate am pus pe masa familiei, pofta de acest modest, dar atât de pufos și gustos pandișpan cu fructe de vară nu s-a schimbat. E minunat alături de cafeaua de dimineață. La fel de bună e această prăjitură cu vișine sau cireșe și cu o limonadă răcoritoare. Dacă îi adaugi o cupă de înghețată, devine un desert sofisticat care se potrivește chiar și la finalul unei mese pentru pretențioși.
Pentru ca această rețetă simplă să devină chiar o joacă de copii, am pregătit pentru voi rețeta în format video, pe care o puteți viziona la finalul listei ingredientelor, iar mai jos veți găsi rețeta explicată pe pași, în format text (printabil). Spor la treabă!
Ingrediente prăjitură cu vișine sau cireșe
(pentru o tavă de 37×26 cm)
- 350 de grame făină obișnuită + 1 lingură pentru tapetat tava
- 25 grame de unt pentru uns tava
- 1 linguriţă rasă praf de copt
- 5 ouă mari
- 1 praf de sare
- 300 de grame de zahăr
- 300 ml ulei vegetal cu gust neutru (de sâmburi de struguri, floarea soarelui, rapiță etc)
- zeama de la 1/2 de lămâie
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 1 lingură de extract de vanilie
- 500-600 grame de cireșe sau vișine coapte, dar încă tari
- 2 linguri de pesmet alb
- 2-3 linguri de zahăr pudră vanilat pentru finisat prăjitura
Preparare prăjitură cu vișine sau cireșe, rețeta video:
Preparare prăjitură cu vișine sau cireșe, rețeta în format text (printabil)
1. Vișinele sau cireșele se spală, se zvântă și se curăță de sâmburi (cu un dispozitiv special sau cu mâna).
2. Se unge cu unt tava, insistând pe la îmbinări și muchii și se tapetează cu făină (1 lingură de făină). Desigur, se poate să se renunțe la tapetatul tăvii. În acest caz, se folosește o coală de hârtie de copt cu care se va căptuși tava. E de reținut că prăjitura cu vișine va avea un gust mai bun datorită aceastei cruste de unt.
3. Se pornește cuptorul și se fixează la 175 de grade Celsius.
Baza de pandișpan îmbogățit
4. Se separă ouăle cu grijă, să nu ajungă pic de gălbenuș în albușuri. Se colectează albușurile într-un castron încăpător iar gălbenușurile în vasul înalt al blenderului de mână. Dacă aveți un astfel de vas, dacă nu, în alt castron.
Se pregătește o maioneză din gălbenușuri și ulei. Dacă o veți face cu blenderul de mână, nu va dura decât maximum 1 minut. Se toarnă deasupra gălbenușurilor tot uleiul deodată, se bagă blenderul în vas, sprijinindu-l pe fund și se mixează puternic, ridicând lent blenderul. Insistăm până când se formează o maioneză consistentă. Procedeul este vizibil și la rețeta video de maioneză rapidă.
Dacă nu aveți posibilitatea de a prepara această maioneză la blender, puteți să o pregătiți în modul clasic, turnând în fir subțire uleiul peste gălbenușuri în timp ce bateți continuu, într-un singur sens, cu un tel în formă de pară sau amestecați cu o lingură de lemn. Dacă maioneza nu a reușit, arată tăiată, NU are nicio importanță! Continuați cu următorii pași, pentru că prăjitura cu vișine sau cireșe va reuși impecabil, oricum. Important este ca uleiul să fie omogenizat cu gălbenușurile, atâta tot.
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI CU VIȘINE SAU CIREȘE
- Rețeta de prăjitură cu vișine și bezea
- Rețeta de tartă cu cireșe sau vișine
- Rețeta tortului Smântânel cu vișine
5. Se lasă maioneza deoparte. Se adăugă peste albușuri sare și se bat spumă tare, cu mixerul. Se adăugă zahărul în ploaie, în 4-5 șarje, alternativ cu zeama de lămâie. Se bate în continuare până ce tot zahărul este complet dizolvat și se obține o spumă densă și lucioasă.
6. Maioneza se transferă într-un castron. Se adaugă extractul de vanilie, coaja rasă de lămâie și 3 linguri pline cu vârf de bezea. Se amestecă energic cu o spatulă, până când se omogenizează bine iar maioneza devine mai ușoară și mai fluidă.
7. Într-un castronel, se amestecă bine făina cu praful de copt.
8. Maioneza aerată cu albușurile bătute spumă se toarnă peste bezeaua rămasă. Se omogenizeaza cu mișcări delicate, cu o spatulă fexibilă, ridicând compoziția de pe fundul vasului spre suprafață și rotind vasul câte 1/4 de rotație după fiecare mișcare.
Făina se adaugă în 4 tranșe, cernând-o printr-o sită de fiecare dată. Se încorporează cu grijă, ca să nu se piardă aerul acumulat în albușuri. Se va obține un aluat de pandișpan mai consistent decât unul obișnuit, pentru că trebuie să susțină și fructele.
Asamblarea prăjiturii
Imediat ce s-a omogenizat, aluatul se toarnă în tava unsă cu unt și tapetată cu făină.
9. Se nivelează aluatul in tavă într-un strat uniform. Se tăvălesc prin pesmet vișinele sau cireșele curățate de sâmburi și se aranjează deasupra aluatului, cât de înghesuit. Pandișpanul își va găsi loc să iasă printre ele în timpul coacerii. Se dă tava la copt, la o înălțime medie, în cuptorul preîncălzit la 175 de grade. Dacă prăjitura cu vișine se rumenește înainte de a fi trecut timpul de coacere indicat, se acoperă lejer cu o foaie de hartie de copt umezită. Se coace în continuare până la trecerea a 45 de minute.
10. Dacă prăjitura este gata, o scobitoare curată înfiptă în aluat iese afară fără urme de aluat crud. Prăjitura se va tăia după ce se răcește complet. Se poate lăsa la răcit în tava în care s-a copt sau se poate transfera cu atenție, pentru că e fragilă cât e caldă, pe un grătar special pentru prăjituri. Se presară cu zahăr pudră, se porționează și servește simplă sau cu înghețată de vanilie. Poftă mare!
Lasă un răspuns