Prajitura crocant-cremoasa
Dacă tot a venit mult-aşteptata vară, cu soare si caldură, dar cand nu mai avem atata energie pentru a sta ore in sir pe langa aragaz, vă propun o prajitura simplă, gustoasă si ciocolatoasă. Uneori pofta este mare,dar şi căldurile de afară! Aşa ca m-am pornit intr-o doară sa fac ceva dulce si pe placul familiei, care să nu necesite prea mult timp de preparare.
Astfel, ”a luat naştere” Prajitura crocant-cremoasă, o combinaţie de blat crocant si blat pufos,usor umed și două feluri de cremă: cremă de brânză aerată si cremă de brânză fină.
01:3000:2002:006mediu
Ingrediente Prajitura crocant-cremoasa
Crustă din biscuiți Oreo:
- 15 biscuiți
- 50 g unt topit
Cremă aerată de brânză:
- 350 g brănză fină de vaci(Pilos am folosit eu)
- 200 ml smântână pentru friscă cu 30% grăsime
- 150 g zahăr pudră
- 10 g gelatină
- extract de vanilie
Blat de ciocolată:
- 50 g ciocolată amăruie
- 75 g zahăr
- 75 g făină
- 20 g cacao
- un vârf linguriță praf copt
- 1ou
- 60 ml lapte căldut
- un praf de sare
- 30 g unt topit
Crema fină din brânză mascarpone:
- 400 g mascarpone
- 100 g un moale
- 200 g ciocolată cu lapte
Preparare Prajitura crocant-cremoasa
pentru această prăjitură am folosit o tavă de 25/21 cm
1. Pentru crusta din biscuiți Oreo am procedat astfel: biscuiții se pun intr-un chopper sau robot de bucatarie si se mărunțesc apoi se adaugă untul topit și răcorit și se omogenizează. Biscuiții marunțiți se dispun intr-o tavă tapetata cu hârtie de copt, se întind uniform cu ajutorul unei linguri, se preseaza bine și se dau la rece.
2. Trecem la pepararea cremei de brânză aerată,care se face foarte simplu: punem gelatina la hidratat in 50 ml apă rece. Brânza o mixăm cu zahărul pudră, dăm deoparte, frișca rece o mixăm spumă până capătă volum.
În crema de brânză adăugăm gelatina hidratată si topită pe bain marie(fără a o fierbe) apoi inglobăm frișca cu mișcări circulare. Această compoziție o turnăm peste crusta subțire de biscuiți, o nivelăm apoi dăm din nou la rece.
Blatul de ciocolată
Acest blat se face cum nu se poate mai ușor: intr-un bol amestecam zahărul, cacaoa, făina, praful de sare și praful de copt. În alt bol, se bat ușor ouăle c laptele și untul topit-acest amestec se adaugă peste ingredientele uscate, le amestecăm energic și adăugăm ciocolata topită. Omogenizăm din nou. Blatul l-am copt( 180 grade celsius timp de 20-25 minute) într-o tavă cu aceleasi dimnsiuni cu tava in care am pus crusta de biscuiți și primul strat de cremă. Se lasă să se racească complet.
În sfârșit, am ajuns la ultimul strat de cremă, mie mi-a plăcut mult textura lui fină. Ciocolata se topește pe bain marie dar nu se înfierbântă. Cu ajutorul mixerului am încorporat untul moale(nu topit ci foarte moale), mixând la viteză maxima pentru câteva secunde. Într-un bol separat, am pus crema mascarpone și, tot cu mixerul, am incorporat amestecul de ciocolata și unt la viteză maximă. Această oprațiune am facut-o cat am putut de rapid, nu necesită multă mixare pentru a nu se tăia crema.
Și am ajuns la final: blatul(eu i-am tăiat marginile) l-am pus deasupra cremei aerate de brânză, apoi am întins uniform crema fină de brânză mascarpone si ciocolată și am dat din nou la frigider. O puteți orna cum dotiți, cu așchii de ciocolată, ciocolată topită etc. Este delicioasă!
Lasă un răspuns