Prăjitura Frumoasa Adormită™ cu foi cu miere și nucă, rețetă video
Prăjitura Frumoasa Adormită cu foi cu miere și nucă, rețetă video, prezentată pas cu pas. Prăjitura Frumoasa Adormită este o marcă înregistrată deținută de Laura Laurențiu – publicarea rețetei cât și comercializarea produsului cu această denumire este interzisă.
Această prăjitura cu miere de albine care poartă un nume de personaj de poveste e una din repertoriul culinar al mamei mele. Țin minte că mai demult o făcea parcă mai des și că de fiecare dată am fost încântată de gustul bogat de miere de albine și nucă al foilor nespus de fragede.
E o prăjiturică bună de se topește în gură și am convingerea că nici Charles Perrault, nici Disney, creatorul atât de îndrăgitei transpuneri în desen animat, nu ar putea fi lezați că le-am asociat personajul cu un desert atât de delicios. Oricum, asocierea cu eroina de poveste chiar are o logică. Prăjitura, pe lângă faptul că e bună, mai e și frumușică iar modul de preparare presupune un ”somn bun” al aluatului pentru foi, peste noapte, la frigider.
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI DELICIOASE
Față de rețeta mamei, mi-am permis câteva modificări. Am înlocuit untura din foi cu unt iar crema am modificat-o total. Varianta mamei era o cremă mousseline, făcută dintr-o porție de cremă de vanilie pentru prăjituri și torturi (click pe link pentru rețetă) amestecată după răcire cu 2 pachete de unt (obligatoriul cu 82% grăsime) spumat. Dacă doriți, puteți să alegeți această variantă. Eu am optat pentru o cremă mai răcoroasă care, după părerea mea și a surorii mele, a transformat radical prăjitura mamei, al cărei gust a devenit mai rafinat.
În privința prezentării, mama mea făcea pe suprafața prăjiturii cu foi cu miere și nucă o glazură din albuș bătut cu zahăr. La fel de bine se poate finisa doar cu zahăr pudră sau se poate opta pentru glazura de ciocolată albă cu model zigzag pe care am făcut-o eu.
Pentru ca modul de preparare al rețetei de prăjitură cu foi cu miere și nucă ”Frumoasa Adormită” să nu vă pună nici cele mai mici probleme, am realizat pentru voi o variantă video a întregului proces, pe care o veți găsi imediat după lista ingredientelor. Dacă doriți varianta text a rețetei, am consemnat-o la finalul articolului.
Ingrediente Prăjitura Frumoasa Adormită cu foi cu miere și nucă
pentru foile cu miere de albine și nuci:
- 200 de grame de miere de albine
- 150 de grame de nucă măcinată
- 550 de grame de făină (obișnuită, eu am folosi BL55 ungurească)
- 80 de grame de unt cu 82% grăsime
- 100 de grame de zahăr
- 3 ouă întregi
- 25 ml. de rom (băutură, nu esență, dacă nu vreți să folosiți alcool, înlocuiți-l cu aceeași cantitate de suc de portocale)
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 1 praf de sare
- 1 linguriță de bicabonat de sodiu
- în plus, făină pentru presărat planul de lucru
pentru cremă:
- 600 de grame de cremă de brânză
- 400 de grame de smântână pentru frișcă
- 180 de grame de zahăr pudră
- coaja rasă (doar partea intens colorată, de la suprafață) de la 1/2 de portocală
- 1 linguriță extract de vanilie
glazura:
- 150 de grame de ciocolată albă
- 60 de grame smântână pentru frișcă
- 50 de grame de ciocolată neagră
Mod de preparare Prăjitura Frumoasa Adormită cu foi cu miere și nucă (video)
Preparare Prăjitura cu Foi cu Miere și Nucă ”Frumoasa Adormită” (varianta text)
Aluatul
1. Mierea de albine se cântărește direct în castronul în care se va frământa. Se adaugă cele 3 ouă întregi, sarea și zahărul. Se mixează până când se obține o cremă spumoasă. Se adaugă untul moale și se încorporează cu mixerul în cremă. În 2-3 tranșe, se adaugă nuca măcinată. Adăugăm 1/3 din făină, presărăm pe deasupra bicarbonatul de sodiu și amestecăm bine cu lingura până se omogenizează. Adăugăm romul și extractul de vanilie apoi restul de făină. În curând lingura nu o să ne mai ajute, e momentul să răsturnăm conținutul castronului pe planul de lucru perfect curat și să frământăm rapid un aluat care va fi omogen și bine legat, dar destul de molcuț. Aluatul se pune într-o pungă de plastic și se lasă peste noapte la frigider.
Întinderea foilor
2. A doua zi, primul pas este să ponim cuptorul și să îl fixăm la 180°C. Planul de lucru se presară cu făină și se scoate aluatul din pungă. Veți observa că aluatul e mult mai ferm decât în ziua precedentă. Se împarte aluatul în 4 părți egale (cel mai bine este să se cântărească). Se păstrează afară doar bucata de aluat cu care urmează să lucrăm, celelalte se țin la frigider și se scot pe măsură ce avem nevoie de ele.
3. Presărăm bine cu făină planul de lucru și, cu ajutorul sucitorului, întindem din una din porțiile de aluat o foaie dreptunghiulară cu grosimea ~3-4 mm și dimensiuni de aproximativ 30×38 cm. Rulăm foaia pe sucitor și cu ajutorul acestuia o transferăm deasupra unei tăvi acoperite cu hârtie de copt. Derulăm foaia de pe sucitor la locul ei și o înțepăm cu furculița pe toată suprafața.
Coacerea
Fiecare foaie pentru prăjitura Frumoasa Adormită se coace în cuptorul preîncins la 180 de grade celsius, la o înălțime medie, timp de 5-7 minute, până devine rumen-aurie. Atenție, foile se ard rapid dacă nu le supraveghem îndeaproape. Se lasă foaia să se răcească și repetăm identic procedeul descris anterior cu toate cele 3 porții de aluat rămase.
Crema
4. Cât timp foile se răcesc, se pregătește crema pentru prăjitura Frumoasa Adormită, care va fi aromatizată cu coajă rasă de portocală. Dacă nu aveți o portocală bio (nici eu nu am avut), spălați bine coaja portocalei cu apă caldă și un burete aspru, până când stratul cerat de la suprafață dispare. Ștergeți portocala și răzuiți-o pe răzătoarea fină. Vom avea nevoie de 1/2 din coaja portocalie de la suprafață.
5. Smântâna pentru frișcă și crema de brânză trebuie să fie bine răcite la frigider înainte să începem să lucrăm cu ele. Punem în castron crema de brânză, adăugăm zahărul pudră și îl încorporăm cu spatula, până când se omogenizează perfect iar compoziția devine semilichidă. Adăugăm smântâna pentru frișcă și batem cu mixerul la viteză mare până când compoziția începe să se îngroașe. Adăugăm coaja de portocală rasă și 1 linguriță de extract de vanilie și batem în continuare până când obținem o cremă spumoasă și fermă. Ne oprim imediat ce crema ajunge la textura dorită, dacă batem prea mult s-ar putea să se separe crema. Iată, avem foile, avem și crema, putem asambla deîndată prăjitura Frumoasa Adormită.
Asamblarea prăjiturii
6. Se distribuie câte 1/3 din cremă pe primele trei foi, care se suprapun. Se acoperă cu ultima foaie și se presează ușor. Se dă prăjitura pentru 3 ore la frigider, bine înfoliată ca să nu prindă mirosuri.
7. După trecerea timpului de odihnă se îndreaptă cu un cuțit lung marginile prăjiturii. Dacă doriți să îi faceți aceeași glazură ca mine, rupeți ciocolata albă în bucăți, puneți-o într-un castron termorezistent și adăugați smântâna pentru frișcă. Topiți totul deasupra unei crăticioare cu apă care fierbe (bain-marie) așa încât fundul castronului să nu atingă apa, să se încălzească doar de la aburi. Turnați ciocolata albă deasupra de prăjitura Frumoasa Adormită și nivelați rapid cu dosul lingurii. Separat, topiți ciocolata neagră și puneți-o într-un cornet mic. Turnți linii pe suprafața prăjiturii cât ciocolata albă e încă fluidă, apoi trasați cu vârful scobitorii linii perpendiculare pe cele de ciocolată neagră, în ambele sensuri, alternativ.
Servirea
8. Se dă prăjitura Frumoasa Adormită la frigider până când glazura se întărește bine apoi se porționează după plac, cu un cuțit înmuiat în apă fierbinte și șters cu un șervet după fiecare tăietură. E bună imediat, a doua zi e încă și mai fragedă. Poftă mare!
Lasă un răspuns