Guinness Brownie
Guinness Brownie – o prajitura irlandeza
Dragii mei, incepand de astazi, lansez pe lauralaurentiu.ro un periplu culinar prin bucatariile traditionale ale lumii, impreuna cu prietenii mei de la Philips Romania. Intentia noastra este de a aduce in atentia cititorilor preparate specifice anumitor culturi si sa ne diversificam astfel repertoriul culinar. Primul nostru popas gastronomic este in insula mereu verde a Irlandei.
Nu cred ca exista un ingredient mai emblematic pentru Irlanda ca berea Guinness. Bazele acestui brand urias au fost puse de catre Arthur Guinness, tocmai in 1759, la beraria St. James Gate din Dublin. Desigur, irlandezii adora sa bea bere Guinness, dar aceeasi bere reprezinta un ingredient valoros in multe preparate cu specific local, pornind de la tocanita de vita cu bere Guinness, painea cu bere Guinness si pana la prajituri.
Prajitura Guinness Brownie este densa, lipicioasa, cu tenta de caramel si de melasa si cu un gust puternic de ciocolata. Merge de minune cu un topping de frisca batuta cu zahar brun sau cu o inghetata si se face extrem de usor, e genul de prajitura pe care o puteti face impreuna cu copiii. Hai sa o descoperim!
Ingrediente Guinness Brownie:
(pentru o forma de 22-24 cm. diametru)
- 210 grame de faina
- 60 de grame de cacao
- 250 grame de unt
- 3 oua mari
- 330 ml. bere Guinness
- 125 de grame de zahar alb
- 200 grame zahar brun
- 1 praf de sare
- 1, 1/2 linguri de extract de vanilie
- 1 lingurita scortisoara pudra
- optional: 60-100 grame ciocolata rupta in bucati mici, sau nuca, sau stafide etc.
- in plus: unt pentru uns forma, zahar pudra pentru presarat
- Topping: 300 ml. smantana pentru frisca, 3 linguri zahar brun, 1 lingurita extract de vanilie
Preparare Guinness Brownie:
Eu am copt aceasta prajitura in aparatul Multicooker Philips iar intreaga mea experienta o puteti viziona in videoclipul de mai jos. Oricum, m-am amuzat la culme, pentru ca prajitura e oricum usor de facut, iar Multicooker a facut sa devina chiar o joaca de copii. Pentru o experienta de vizionare optima, setati calitatea 1080p HD.
In cazul in care inca nu aveti un aparat Multicooker, iata cum trebuie sa procedati:
1. Porniti cuptorul si setati-l la 180 grade. Ungeti forma cu unt solid si presarati-o uniform cu faina. Puteti folosi si o tava rectangulara, nu prea mare (20×24 cm).
2. Într-un bol mediu, se cern împreună făina, cacaua, praful de copt, scortisoara si sarea. Se amesteca pentru a se combina si se pune deoparte.
3. Într-un castron, cu ajutorul unui mixer electric, se bate untul moale la viteză medie-mare pana devine o crema, aproximativ 1 minut. Treptat se adauga zaharul alb si cel brun și se bate la viteză mare până cand compozitia e foarte ușoara și cremoasa, aproximativ 3 minute. Reduceți viteza mixerului și adaugati ouăle unul câte unul, batand bine dupa fiecare și răzuind din cand in cand pereții vasului cu o spatulă flexibila. Se adauga si extractul de vanilie.
4.Se reduce viteza mixerului la minimum și se adaugă ingredientele uscate în trei sarje, alternativ cu berea Guinness ( în două sarje). Se amesteca la viteza mica doar pana se omogenizeaza totul, nu mai mult. Daca folositi, se adauga acum nucile sau ciocolata si se omogenizeaza. Se rastoarna aluatul în forma pregătita și se netezeste uniform.
5. Se coace prajiura timp de 45-55 de minute, pana cand o scobitoare introdusa în centrul prajiturii iese curata, dar la atingere are urme lipicioase. Se răcește prajitura in forma, amplasata pe un raft de sârmă, timp de 20 minute. Se rastoarna prajitura pe gratarul de sarma si se lasa sa se raceasca complet.
6. Chiar inainte de servire, suprafata prajiturii se pudreaza ușor cu zahăr pudră.
Pentru toppingul de frisca cu zahar brun:
Într-un castron, cu un mixer electric, se bate smantana pentru frisca cu zaharul brun și extractul de vanilie la mare viteză mare, până formeaza creste usoare la suprafata. Nu se bate mai mult de atat, de aceasta data nu avem nevoie de o frisca batuta tare. Se foloseste imediat, ca topping pentru guinness brownie, sau se poate pastra la frigider pana in momentul folosirii, dar nu mai mult de 3-4 ore.
Lasă un răspuns