Cheesecake cu ciocolată și caramel, fără coacere
Cheesecake cu ciocolată și caramel – fără coacere – decorat cu bezea elvețiană, cel mai bun cheesecake pe care ți-l poți imagina! Încearcă și tu rețeta unui cheesecake delicat, fin, cu gust minunat.
Când am publicat rețeta de cheesecake clasic cu blat din oreo și pe cea de cheesecake cu portocale, la pahar, v-am spus că există un cheesecake pentru fiecare ocazie. Nu mi-am schimbat deloc părerea. Rețeta de azi, cea de cheesecake cu ciocolată și caramel, mai ales dacă-l și decorezi cu bezea elvețiană arsă cu torța, este acel cheesecake cu care pur și simplu vei rupe gura târgului. Îl recomand pentru ocaziile când primești cei mai drăguți oameni. Cei pe care vrei să-i înconjori cu maximum de atenție, pur și simplu pentru că merită. Sau pur și simplu când simți că tu însuți meriți răsfățul suprem. Sau, dimpotrivă, putem să-l încercăm atunci când avem de primit cei mai mofturoși musafiri. De exemplu, o soacră care de ani de zile strâmbă din nas la orice ai face, convinsă că ea le știe pe toate mai bine. După ce-i servești ceva atât de delicios cum e acest cheesecake cu ciocolată, sigur îi închizi gura.
Nu pot zice că durează puțin. Din tot timpul necesar până când acest cheesecake cu ciocolată și caramel să fie gata de servit, însă, e nevoie să lucrăm efectiv doar o oră. Maximum atât. Restul sunt timpi inactivi, necesari pentru setarea compozițiilor. În pașii rețetei v-am descris și cum mi-am planificat eu lucrul.
Pe scurt, despre ingrediente
Am folosit pentru acest cheesecake cu ciocolată ingrediente simpe și accesibile dar de foarte bună calitate. Am făcut un blat cu Oreo Powder și unt. Aceste firmituri de biscuiți sunt sortimentul special creat de Oreo pentru a fi inclus în deserturi. Nu mai este nevoie să dezlipim biscuiții Oreo și să îndepărtăm crema pentru a ne bucura de textura și gustul lor într-un desert. Pentru cremă, ingredientul principal este crema de brânză Philadelphia Original, stabilă, cremoasă și catifelată, ideală pentru cheesecake. Am pus în acest cheesecake ciocolată cu 70% cacao, smântână pentru frișcă cu 33% grăsime și unt cu 82% grăsime. E foarte important să folosim exact ingredientele recomandate, pentru a obține un cheesecake stabil.
Ingrediente cheesecake cu ciocolată și caramel
blat:
- 160 de grame de Oreo Powder
- 70 de grame de unt topit
compoziția cu ciocolată:
- 360 de grame de ciocolată cu 70% cacao
- 360 de grame de smântână pentru frișcă cu 33% grăsime
- 30 de grame de unt cu 82% grăsime, la temperatura camerei
- 600 de grame de cremă de brânză Philadelphia Original
- 50-75 de grame de zahăr pudră vanilat
- 6 grame de gelatină în foi sau pulbere
caramel:
- 70 de grame de zahăr
- 50 de grame de unt cu 82% grăsime
- 20 de grame (1 lingură de supă, mare) de smântână pentru frișcă cu 33% grăsime
- 1 praf bun de sare
- 1 plic de zahăr vanilat (eu am folosit bourbon)
- 2 gălbenușuri
bezea elvețiană:
- 2 albușuri
- 100 de grame de zahăr
- ½ de plic de zahăr vanilat
- 1 praf de sare
- 1 lingură de zeamă de lămâie
Mod de preparare cheesecake cu ciocolată și caramel
Ganașul de ciocolată
1. Baza acestui cheesecake cu ciocolată este un ganaș, care e nevoie să fie foarte rece înainte de a trece la următorii pași de preparare ai acestui cheesecake cu ciocolată. Eu l-am făcut seara și l-am lăsat la frigider peste noapte, continuând cu restul de dimineață. Pentru ganache, am pus ciocolata ruptă în bucăți într-un castron. Smântâna pentru frișcă (360 de grame) am pus-o într-o crăticioară, să se înfierbânte. Când smântâna pentru frișcă aproape dă în fiert, o luăm de pe foc și o turnăm deasupra ciocolatei. Lăsăm în repaos ciocolata timp de 5-6 minute, să fie bine pătrunsă de căldură. Amestecăm bine, apoi, până ce se topește ciocolata complet. Adăugăm untul (30 de grame, la temperatura camerei), în bucățele.
Omogenizăm bine, lăsăm să se răcească până la temperatura camerei, apoi înfoliem castronul și-l dăm la frigider. Ganașul are nevoie de minimum 4 ore la frigider, înainte de a trece mai departe.
Prepararea blatului
2. Nimic mai simplu: punem Oreo Powder într-un castron, adăugăm 70 de grame de unt topit și amestecăm totul până când fiecare firmitură se impregnată cu unt.
3. Turnăm tot conținutul într-o formă cu inel detașabil, cu diametrul de 22 cm. Presăm bine, bine de tot, încercând să obținem o suprafață pe cât posibil plană și o bordură de 2-3 cm înălțime. Insistați și la îmbinarea dintre bază și lateralele formei, ar fi neplăcut ca acest cheesecake să aibă în acea porțiune un blat mult mai gros.
După presare, sunt posibile două abordări. Prima, cea mai simplă, este să dăm blatul presat la congelator 10 minute. Untul se va întări și vom putea urma pașii următori de preparare pentru acest cheesecake. A doua opțiune ar fi să coacem blatul pentru 10 minute, la 175°C, așa cum am făcut aici. E doar o chestiune de alegere, biscuiții sunt oricum copți, așa că procedați cum vi se pare mai potrivit.
Stratul de caramel
4. Separăm ouăle, albușurile le păstrăm deoparte iar gălbenușurile le punem într-un castronel. Cu furculița, batem gălbenușurile cu 20 de grame de smântână pentru frișcă, 1 praf de sare și zahărul vanilat (eu am folosit zahăr vanilat bourbon). Le batem până se omogenizează bine, apoi le lăsăm deoparte. Pregătim la îndemână 50 de grame de unt rece, tăiat în bucățele.
5. Punem 70 de grame de zahăr într-o tigaie sau o cratiță mai largă, nu prea înaltă. Lăsăm zahărul să se topească până capătă o culoare brun-aurie.
6. Când zahărul devine auriu, reducem focul la mediu-mic (treapta 7 pe inducție) și începem să adăugăm untul, bucată cu bucată. În tot acest timp, amestecăm continuu cu o lingură de lemn.
7. După ce terminăm de încorporat untul, tragem tigaia deoparte de pe foc și adăugăm compoziția cu gălbenușuri și smântână. Continuăm să amestecăm energic.
8. Amestecăm în continuare până când obținem o cremă caramel omogenă.
9. Imediat, turnăm caramelul din tigaie în baza pregătită pentru al nostru cheesecake cu ciocolată.
10. Nivelăm și lăsăm să se răcească bine.
Crema de ciocolată cu philadelphia
11. Punem foile de gelatină la hidratat în multă apă foarte rece. Dacă folosim gelatină pulbere, adăugăm peste aceasta, într-un castronel, 25-30 de ml. de apă foarte rece, amestecăm și lăsăm gelatina măcar 10 minute să se umfle bine.
12. Din ganașul pregătit mai devreme, bine răcit, păstrăm deoparte 110 grame pentru glazură. Punem în castronul mixerului crema de brânză Philadelphia Original. Adăugăm zahărul pudră. Eu am adăugat 50 de grame, pentru mine a fost suficient. Dacă doriți mai o cremă mai dulce, merge să adăugați până la 75 de grame de zahăr.
13. Batem crema de brânză cu zahărul pudră, cu mixerul la viteză mare, până când începe să devină spumoasă și crește în volum. Alături pregătim ganașul de ciocolată bine răcit.
14. Începem să adăugăm ganașul peste crema de brânză, lingură cu lingură, în timp ce mixăm energic.
15. După ce s-a încorporat ganașul în crema de brânză, scoatem deoparte 4-5 linguri cu vârf din aceasta și o punem într-un castronel. Deasupra unei cratițe cu apă fierbinte, încălzim ușor crema pe aburi, cât să o simțim neutră când o atingem cu degetul. Dăm crema deoparte. Stoarcem bine foile de gelatină de apă, o punem într-un castronel și o topim pe aburi. Dacă am folosit gelatină pulbere, o topim pe aburi cu lichidul în care s-a hidratat. Omogenizăm gelatina topită cu crema ușor încălzită. Imediat, turnăm amestecul peste cantitatea de cremă rămasă în castron. Eu am mai mixat maximum 5-6 secunde și am mai omogenizat puțin cu spatula, prin împăturire. În final, obținem o cremă de ciocolată în același timp spumoasă și stabilă și mai ales foarte gustoasă.
Asamblarea
15. Adăugăm crema de ciocolată cu philadelphia în formă, peste stratul de caramel bine răcit.
16. Nivelăm bine și dăm al nostru cheesecake cu ciocolată la congelator pentru douăzeci de minute. Între timp, topim pe aburi ganașul păstrat (110 grame) și ne asigurăm că e mai degrabă abia călduț decât fierbinte.
17. Adăugăm ganașul abia călduț peste stratul generos de cremă de ciocolată.
18. Nivelăm bine cu o spatulă și dăm din nou la congelator pentru zece minute, să se întărească bine ganașul. După asta, putem scoate al cheesecake-ul din formă. Eu încălzesc ușor inelul detașabil, de jur împrejur, apoi îl scot foarte ușor. Dacă ne uităm la el, al nostru cheesecake cu ciocolată arată deja foarte drăguț, nu mai are nevoie de niciun decor. Îl putem servi imediat iar albușurile rămase le putem pune la congelator, pentru când le-o veni rândul. Sau, dacă doriți, puteți opta și voi pentru decorul de bezea elvețiană, a cărui preparare am descris-o mai jos.
Opțional – decor de bezea elvețiană
Punem pe foc mediu o cratiță cu apă de doar 3-4 degete. Alegem un castron care să se potrivească deasupra cratiței fără ca fundul castronului să atingă apa. În acest castron, punem albușurile, zahărul, zahărul vanilat și sarea. Le batem foarte puțin cu telul, cât să se omogenizeze. Adăugăm zeama de lămâie și, când apa începe să fiarbă, reducem focul la minimum și transferăm castronul deasupra cratiței.
Amestecăm în continuu cu telul timp de 5-6 minute, până când amestecul de albușuri și zahăr se înfierbântă. Dacă aveți un termometru cu citire instantanee, cu atât mai bine! Temperatura amestecului trebuie să fie de 78°C, la care oul este gătit, dar încă lichid, așa că luăm rapid castronul de pe aburi, înainte ca totul să se transforme în omletă! Transferăm imediat albușurile cu zahăr în castronul mixerului și le batem la viteză mare 5-6 minute, până când se răcesc și obținem o bezea frumoasă și stabilă. Și da, în planul secundar se vede al nostru cheesecake cu ciocolată, abia scos de la rece, gata de decorat!
Transferăm bezeaua în poș și decorăm suprafața cheesecake-ului. În premieră absolută, eu am folosit un dui Saint-Honore pe care mi l-a meșterit soțul meu, modificându-l pe altul. Puteți folosi orice dui decorativ.
În final, am ars ușor cu torța de bucătărie bezeaua, caramelizând-o pe alocuri și în sfârșit, am putut oferi la masă acest cheesecake cu ciocolată spectaculos! Nici nu vă mai spun cât e de gustos!
V-am lăsat mai jos o secțiune animată, din care vă veți da perfect seama de textura acestui cheesecake cu ciocolată!
Sper să-l încercați și să reveniți cu impresii!
Lasă un răspuns