Eton mess – rețetă clasică de desert cu căpșuni și bezea
Eton mess – rețetă clasică englezească de desert cu căpșuni și bezea. Încearcă să pregătești și tu acest desert rapid și delicios, Eton mess clasic, după o rețetă cu lista de ingrediente la gram și modul de preparare detaliat.
Eton mess este, înainte de orice, un deliciu accesibil în doar câteva minute. Mai este și un preparat potrivit acestui sezon, un desert tradițional englezesc tipic de primăvară, format dintr-un amestec dezordonat de căpșuni, bezea și frișcă. Dezordonat, pentru că mess înseamnă dezordine. Categoric, este un desert cu istorie. A fost menționat pentru prima dată în scris tocmai în 1893. Originea acestui desert este legată de Colegiul Eton din Anglia, o școală-internat de băieți, cu o tradiție ce începe în secolul al XV-lea și una dintre cele mai scumpe școli englezești, chiar și în prezent. Desertul pe care-l savurez de câte ori am prilejul, alături de familia mea, este servit la meciul anual de cricket cu elevii Harrow School.
Deci, ”dezordinea” din Eton, desertul Eton mess, se pare că inițial a fost făcut fie cu căpșuni, fie cu banane amestecate cu înghețată sau cremă. Bezelele au fost adăugate mai târziu, într-un moment sublim de inspirație, pentru că e delicios exact așa cum îl cunoaștem acum.
Ingrediente Eton Mess
- 200 de grame de smântână pentru frișcă cu 32% grăsime
- 12-15 bezele (50-60 de grame)
- 50 de grame de zahăr pudră vanilat
- 300 de grame de căpșuni proaspete, spălate, zvântate și curățate de codiță
Mod de preparare desert cu căpșuni, frișcă și bezele – Eton Mess
1. Batem smântâna pentru frișcă cu mixerul, împreună cu ½ din zahărul pudră. Nu exagerăm, pentru Eton mess nu avem nevoie de o frișcă extrem de fermă. Atenție, pentru ca smântâna pentru frișcă să se bată bine, e nevoie să fie foarte rece, răcită peste noapte la frigider. Deîndată ce formează creste ușoare la suprafață, ne oprim, nu batem mai mult.
2. Am folosit pentru desertul Eton mess căpșunile în două texturi, atât proaspete, tăiate bucățele, cât și sub forma unui sos. Pentru acesta, pur și simplu am mixat cu blenderul de mână ½ din căpșuni cu restul de zahăr pudră.
3. Căpșunile rămase le-am tăiat în bucățele. Unele rețete de Eton mess recomandă să se îndulcească fructele (căpșunile) folosite, eu am preferat ca pe acestea să le păstrez proaspete. Erau destul de dulci și în plus chiar am vrut să aibă desertul un pic de textură.
4. Vă amintiți că nu demult am făcut o șarjă de bezele? Rețeta lor o găsiți cu un click aici. Iată una dintre modalitățile de a le folosi într-un desert rapid și extrem de delicios, cum este acest Eton mess! Bezelele pe care le vom folosi le rupem în bucăți cât să încapă în linguriță, păstrând vreo trei bucăți rupte în două-trei.
5. Peste frișca bătută adăugăm bezelele sfărâmate, păstrându-le pe cele în bucăți mai mari. Amestecăm lejer și suntem gata să montăm desertul nostru Eton mess!
Asamblare
6. Eton mess se poate monta în pahare, cupe, boluri etc. Alegeți recipientele potrivite pentru porții de o persoană. Acesta e un desert care se montează în porții individuale. Eu am ales niște pahare înalte și am început cu sosul de căpșuni, continuând cu bucățele de căpșuni și apoi cu frișca amestecată cu bezele. Nu e o regulă… trebuie să iasă a mess (o dezordine)! Am avut ingrediente suficiente pentru trei porții, una am montat-o într-un castronel, pentru că am doar două pahare cum vedeți mai jos.
Servire
7. Desertul Eton mess se servește imediat după asamblare și așa messy (dezordonat) cum este, până la urmă e chiar drăguț. Cât e de delicios, nu mai insist, vă las să vă convingeți singuri! Vă dau un singur indiciu: imaginați-vă o Pavlova la pahar, pentru care nu ați muncit mai deloc și care are un gust divin!
Să vă fie de folos și dacă vă plac deserturile rapide, fără coacere, cu un click pe poza de mai jos găsiți multe alte idei!
Poate vă interesează mai multe rețete cu bezea, click pe poza de mai jos!
Mai multe rețete cu căpșuni găsești cu un click pe poza următoare!
Lasă un răspuns