Lemon curd – rețetă detaliată de cremă fină de lămâie
Lemon curd – rețetă detaliată de cremă fină de lămâie. Modul de preparare al rețetei de lemon curd cu lista de ingrediente la gram, detalii asupra gătirii, calorii/porție etc.
Ador gustul de lămâie, limonada și deserturile cu gust de limonadă. De aceea, această cremă lemon curd este cum nu se poate mai pe gustul meu. Am folosit-o ca bază a rețetei mele de înghețată de lămâie. Am folosit-o și fabulosul tort cu lămâie și cocos, a cărui rețetă o găsiți cu un click pe următoarea poză.
Tot o cremă lemon curd face și tarta cu lămâie și lapte condensat să fie mai gustoasă și mai arătoasă, apăsați pe poza de mai jos pentru rețetă.
În fine, eu am folosit acest lemon curd într-o mulțime de rețete și de fiecare dată a fost un element care a schimbat totul, aducând gust și prospețime.
S-a întîmplat, însă, să fac lemon curd pur și simplu, ca să ne bucurăm de el. L-am mâncat… cu lingurița, direct din borcan, sau l-am pus pe biscuiți sau pe pâine. E o încântare, așa că sunt sigură că rețeta vă va prinde bine!
Sumare explicații, înainte de rețetă
Dacă doriți să folosiți și coajă de lămâie, care, evident, va da un gust superb cremei lemon curd, e neapărat să folosiți lămâi cu coaja netratată. Nu trebuie să creșteți un lămâi pentru asta și nici să călătoriți cine știe pe unde. De o bună vreme, lămâile cu coaja netratată se găsesc în supermarket-uri, cu doar câțiva lei în plus/kilogram față de cele obișnuite. Din coajă se folosește doar partea galbenă, de la suprafață, aceea este intens aromată. Nu puneți partea albă a cojii, pentru că e amară. Puteți folosi mai multă sau mai puțină coajă de lămâie. De această dată, eu am folosit coaja de la doar 1 lămâie, pentru că doar una am avut din cea cu coaja netratată.â
Pentru gătirea cremei lemon curd, există două posibilități. Cea mai comună ar fi la bain marie. A doua posibilitate, dacă aveți o plită care permite un reglaj fin, este să o gătiți direct pe foc, la o temperatură foarte joasă și stabilă. Mă declar foarte mulțumită că plita mea cu inducție îmi oferă această posibilitate, am setat-o la 2 (din 14 + boost) și am gătit crema lemon curd direct pe ea, fără emoții că s-ar prinde sau aș găti-o prea mult.
Ingrediente pentru lemon curd
- zeama de la 3 lămâi de mărime medie
- coaja rasă fin sau decojită cu peeler-ul de 1-3 lămâi netratate (depinde cât de puternică vreți să fie aroma de coajă din produsul finit)
- 2 ouă de mărime medie (50 de grame)
- 1 gălbenuș
- 200 de grame de zahăr
- 75 de grame de unt cu 82% grăsime
Mod de preparare lemon curd
1. Prepararea unei creme cu gust de limonadă, așa cum lemon curd este, nu putea începe decât într-un mod cât mai parfumat posibil. Spălăm și zvântăm lămâile. Răzuim sau decojim cu peeler-ul doar partea de la suprafață a lămâi/ei/lor, așa cum am explicat în introducere. Apoi stoarcem sucul printr-o sită (în care vom prinde toți sâmburii) și vom colecta sucul într-un castronel.
2. Dacă veți găti crema lemon curd în bain marie, alegeți un castron termorezistent și o cratiță în care puneți apă de un lat de mână adâncime. Castronul trebuie să se potrivească perfect deasupra cratiței, fără să atingă apa cu fundul. Puneți cratița pe foc mediu, să fiarbă apa. În castron, puneți ouăle întregi și gălbenușul și adăugați zahărul și sarea.
Repet, sunt fericita posesoare a unei plite cu inducție, așa că am gătit crema lemon curd direct pe plită, într-o crăticioară cu fundul mai gros. Direct în aceasta, am adăugat cele menționate mai sus (ouă, zahăr, sare).
3. Omogenizăm cu telul în formă de pară ouăle cu zahărul, fără să insistăm prea mult. Nu trebuie să le spumăm, doar să fie amestecate omogen. Adăugăm imediat tot sucul de lămâie și omogenizăm bine.
4. Adăugăm peste celelalte ingrediente untul tăiat în cubulețe și coaja de lămâie. După cum puteți observa mai jos, eu am folosit coajă de lămâie decojită fin cu peeler-ul de legume.
Gătirea
5. Pentru a găti această delicioasă cremă lemon curd, așa cum am precizat deja, putem folosi procedeul bain-marie sau o gătirea direct pe plită, la foc foarte mic. Eu am pus crăticioara pe foc foarte mic și am amestecat continuu cu telul în formă de pară. Se poate folosi și o spatulă lată, pentru amestecare. La început, conținutul crăticioarei (sau castronului, dacă folosim bain-mari) nu va arăta cine știe ce apetisant. Untul va fi încă solid, plutind în bucățele. Crema se va încălzi treptat și lucrurile se vor schimba.
6. Deîndată ce crema lemon curd devine omogenă și s-a încălzit, e bine să poziționăm pe marginea vasului un termometru de bombonerie/creme/dulcețuri. Conform indicațiilor de aici, lemon curd este gata în momentul în care ajunge la 77°C (sau 170°F). La această temperatură ouăle sunt complet gătite dar sunt cremoase și bine emulsionate cu restul ingredientelor. Gătirea prelungită va duce la obținerea unei texturi grunjoase și la un gust pronunțat de ouă. Asta pentru că, peste 77°C, ouăle devin omletă.
7. În cazul în care nu avem un termomentru așa cum am arătat în paragraful anterior, trebuie să ne ghidăm strict după textură. Nu vom scăpa crema lemon curd din ochi și, deîndată ce vom observa că începe să formeze creste ușoare la suprafață, nu foarte bine definite, este gata. Priviți imaginea de mai jos, se observă că nu mai are o textură lichidă. Odată ajunsă în această fază, luăm imediat crema lemon curd de pe foc și o turnăm, cât este încă semi-fluidă, în alt recipient.
8. Transferul în alt recipient are loc imediat pentru că, deîndată ce luăm crema de pe foc, aceasta trebuie să fie trecută printr-o sită așezată deasupra unui castronel. În sită se vor reține coaja și alte eventuale particule care se pot forma în preparatele pe bază de ou. În final, crema trecută prin sită are o textură foarte fină și mătăsoasă.
Îmbutelierea
8. Eu am turnat crema lemon curd într-un borcan de 330 ml. Au mai rămas câteva lingurițe, cât să degustăm cum a ieșit, pe câțiva biscuiți. E nemaipomenit de aromat și gustos!
Se pare că acest lemon curd, dacă este sterilizat în bain marie, după îmbutelierea în borcane, se poate păstra în cămară. Eu nu l-am sterilizat niciodată și nici nu l-am păstrat vreodată în afara frigiderului. De fiecare dată, am făcut lemon curd cu scopul de a-l include în anumite deserturi sau pentru că ne-a fost poftă, caz în care l-am mâncat, nu l-am pus la păstrare. Oricum, atât ouă cât și lămâi se găsesc tot timpul anului și nu văd un motiv serios să fac crema asta în cantități mari, pentru a fi păstrată. Vă pot da toate asigurările că este absolut delicioasă!
CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS GĂSEȘTI REȚETA DE ORANGE CURD
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns