Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Prăjitură Pavlova

Prăjitură Pavlova

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Pavlova cake… de câte ori reiau acasă la mine rețeta de Prăjitură Pavlova (și se întâmplă destul de des), nu pot să nu-mi amintesc de țara însorită de la antipozi unde am avut bucuria de a o degusta pentru prima dată, adică în chiar locul unde desertul Pavlova a fost creat, Australia.

Pavlova este mai mult decat un tort, e un desert care pare în întregime alcătuit din spumă, ușor ca pana și întotdeauna asortat cu fructe proaspete. Clasicii acestui desert spun ca un Tort Pavlova „are exteriorul din mering crocant si interiorul de spumă, acoperită cu frișcă”. Prezentarea clasică a unei Pavlova Cake presupune o garnitură de căpșuni, kiwi și passion-fruit, dar sunt acceptate variante cu tot felul de fructe, ba chiar și cu ciocolată.

tort pavlova, pavlova cake retetecalamama

Acu’ vreo 13 ani am avut fericitul prilej să gust această minunație acasă la ea, adică în Australia. A fost o „dragoste la prima degustare”. În momentul în care am gustat pentru prima dată Pavlova, mi-am spus că niciodată nu mă bucurasem de un desert mai bun.

Chestiunea „țării natale” a desertului Pavlova încă nu a fost elucidată. ”Paternitatea” minunatei Pavlova este reclamată atât de australieni cât și de neozeelandezi. Iată de ce: între anii 1926-1927, celebra balerina Ana Pavlova a susținut un turneu atât în Australia cât și în Noua Zeelandă. Un Chef din acea perioadă i-a dedicat, în semn de omagiu, un desert aerat, de spumă. Se pare că a fost inspirat de tou-tou-ul balerinei, care ar fi fost decorat cu trandafiri de mătase în tonuri de roșu și verde. Iată de ce prezentarea inițială se pare că a conținut căpsuni și kiwi. Iată, desemenea, motivul pentru care ambele țări susțin că dețin rețeta originală de Tort Pavlova.

In fine, dacă ”tatăl” desertului Pavlova a fost un Chef din Wellington sau unul din Melbourne, azi nu se mai poate stabili cu certitudine. Ideea e că în Australia acest desert este extrem de popular și bănuiesc că și în Noua Zeelandă. Atât de popular este desertul încât blaturile de „Pavlova-cake” se găsesc în supermarket-uri, ambalate frumos și cu o sugestie de servire pe cutie, s-au dezvoltat zeci de variante cum ar fi mini pavlova, pavlova cu ciocolată, cu cafea etc.

Ingrediente Prăjitură Pavlova:

  • 4 albușuri proaspete
  • 1 priză de sare extrafină
  • 160 de grame de zahăr tos fin
  • 1 plic de zahar vanilat sau 1 linguriță de extract de vanilie
  • 2 linguri de oțet de 9 grade
  • 20 de grame de amidon de porumb
  • 700 gr smântână pentru frișcă
  • 2 linguri de zahăr pudră vanilat
  • fructe (căpșuni și kiwi, piersici, zmeură, portocale etc.)
  • opțional, un sos de fructe, eu am pregătit un sos din 100 de grame de căpșuni, 2 linguri de zeamă de lămâie și 2 linguri de zahăr tos

Preparare Prăjitură Pavlova – blatul specific de bezea

Pavlova-cake e un desert pe cât de spectaculos și gustos, pe atât de ușor de făcut. Ceea ce durează cel mai mult este blatul de bezea, care necesită o uscare lentă la cuptor.

1. Se pornește cuptorul și se încinge la 120 de grade Celsius. Albușurile se bat spumă cu sarea, până se întăresc și cresc în volum ca zăpada. Se adaugă zahărul tos treptat, în timp ce se bate în continuare cu mixerul la viteză mare; dacă folosiți zahăr vanilat, se adaugă tot acum, extractul de vanilie, în schimb, se pune la final. Se adaugă oțetul și se bate până când cristalele de zahăr nu se mai simt deloc atunci când luăm între police și arătător o cantitate mică de spumă și frecăm ușor.  Se adaugă amidonul și se incorporează în spuma de albușuri bătând 10-20 de secunde cu mixerul la viteză mare. Trebuie să se obțină o bezea fermă și lucioasă.

tort pavlova, preparare 1

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

2. Așezați în tava cuptorul o coală de hârtie de copt și trasati un cerc cu diametrul de 22-26 cm. pe partea mată a hârtiei. Întoarceți coala de hârtie cu partea lucioasă în sus și, cu ajutorul spatulei, distribuiți bezeaua în interiorul cercului. Trebuie să țineți cont că dacă veți forma un cerc cu diametrul mai mic, veți obține o bezea mai înaltă, dar se va și coace ceva mai greu.

tort pavlova, reteta pavlova cake pas prepare 2

3. Se dă bezeaua la cuptorul preîncins la 120 de grade Celsius. Se poate porni ventilația, ajută mult la uscarea bezelei. Blatul este gata atunci când se desprinde cu ușurință de pe hârtia de copt și asta durează cam 1:30 ore. Se lasă blatul să se răcească bine, bine de tot și dacă va crăpa unde și unde, nu e niciun bai, oricum se va acoperi cu frișca bătută.
pavlova coapta

Pavlova – asamblarea desertului

4. Smântâna pentru frișcă trebuie să fie foarte rece atunci când o batem, cel mai bine este să stea la frigider peste noapte. E nevoie de o smântână cu conținut de minimum 32% grăsime. Se bate smântâna pentru frișcă rece până când începe să formeze creste la suprafață apoi se adaugă zahărul pudră vanilat și se bate în continuare până se întărește bine. După ce s-a întărit, nu batem în continuare pentru că există riscul să se separe frișca în unt și zer. Frișca bătută se distribuie într-un strat uniform deasupra blatului de bezea și se dă la rece imediat.

pavlova cu frisca deasupra, reteta de tort pavlova

Observație: În mod obișnuit, frișca se îndulcește cu 1 lingură de zahăr pudră/250 grame de produs. În cazul rețetei de Pavlova avem nevoie de o frișcă mai slab îndulcită, pentru că bezeaua e foarte dulce. 

5. În funcție de cât de moale doriți să fie blatul de bezea al desertului, acoperiți-l cu frișcă mai devreme sau mai chiar înainte de momentul servirii. Umiditatea din frișcă va înmuia blatul cu atât mai mult cu cât timp stă în contact cu acesta. Unii chiar preferă blatul de bezea care se transformă într-o cremă prin contact cu frișca. Alții, doresc un blat cu o textură foarte crocantă. Una dintre modalitățile de a-l obține este izolarea acestuia de umiditatea din frișcă folosindu-se de o peliculă fină de ciocolată albă topită, aplicată pe suprafața blatului. Depinde de preferințele fiecăruia.

De aceleași preferințe depinde dacă se adaugă sau nu un sos de fructe. În Australia, deasupra stratului de frișcă se adăuga de obicei miez de passion fruit. Eu nu am avut, așa că am pregătit un coulis de căpșuni. Pentru asta, am dat în clocot toate ingredientele specificate pentru acesta. Am trecut, apoi,  sosul printr-o sită fină, pentru a separa sâmburii de pulpă și suc.

coulis de capsuni, prajitura pavlova

6. Decorul de fructe e după fantezia fiecăruia. Eu am stropit prăjitura Pavlova cu sosul de căpșuni, apoi am adăugat mure, coacăze roșii, felii de kumquat și de kiwi.


pavlova mica

…și am finisat prăjitura cu felii de căpșuni proaspete și frunzulițe mentă. Poftă mare!

pavlova prajitura, pavlova tort, reteta de pavlova pas cu pas

Ultima rețetă publicată

Să vă fie de folos!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

24 comentarii la Prăjitură Pavlova

  1. […] zmeura, mure, afine, cirese etc. Chiar am povestit recent cu Laura Laurentiu despre Pavlova (reteta ei o gasiti aici) si despre faptul ca ea a si vizitat Australia o buna bucata de vreme. Conform spuselor ei au fost […]

  2. Chiar cautam reteta asta sa ii fac o surpriza soacrei mele de ziua ei. Multumesc!!

  3. Mada spune:

    Felicitari pt. un blog plin de inspiratii!

    Tinand cont ca tot ce am facut de pe acest blog mi-a iesit, as vrea sa fac aceasta pavlova pt. ziua mea, insa nu stiu cati cm. are si pt. cate persoane este. Ma puteti ajuta?
    Multumesc anticipat si spor in bucatarie!
    Numai bine!
    Mada
    P.S. Sunt abonata la nieuwsbrief insa nu primesc retete!

  4. Minodorai spune:

    inteleg ca pe exterior este bezea iar in mijloc – frisca?

  5. Mirela spune:

    Iti multumesc pt. aceasta reteta ,intr-o zi o sa o fac si eu si iti voi spune cum a iesit,bafta la concurs ,si eu particip dar sunt mai in coada clasamentului,imi pare bine ca particip si imi fac prieteni noi.

  6. laura laurentiu spune:

    Draga mea Laura – abia astept impresiile tale :)! Te pup si eu! A! Sa stii ca nici acum nu pot posta comentarii pe blogul tau!

  7. laura laurentiu spune:

    Bucatar-maniac – sa stii ca e buuuuna, buna de tot! Exact cum ai zis! :))

  8. LauraAdamache spune:

    Arata magnific Laura draga mea!!! Si eu ador Pavlova si de mult tot ii promit lui Cris ca o sa-i fac!! Acum ca am gasit la tine reteta perfecta o sa ma pun pe treaba in curand!! Pupici draga mea!!

  9. bucatar maniac spune:

    arata minunat, apetisant, excelent! buna de tot!

  10. nicolina spune:

    Foarte apetisanta .

  11. laura laurentiu spune:

    Ina, ma bucur mult ca iti place, draga mea. Sunt sigura ca vei face o Pavlova de toata frumusetea!

  12. laura laurentiu spune:

    Cristina, ti-am vazut coronita, e foarte frumoasa, ti-as fi lasat comentariu la tine pe blog dar nu pot, nu inteleg de ce, am problema asta cu mai multe bloguri, nu pot posta comentarii. Sa va fie de bine!

    Cat despre Pavlova, sunt sigura ca daca o sa o incerci nu te vei mai satura de ea, e minunata!

  13. Ina spune:

    vAI DE CAND MA GANDESC SA FAC SI EU pAVLOVA ASTA! DAR A TA M-A DAT GATA – AM S-O FAC CAT MAI CURAND! SUPERB ARATA SI ESTE EXPLICATA F BINE. TE PUP!

  14. diamond spune:

    de cand tot imi zic sa fac tortul asta… deci, ne auzim curand! :D

  15. cristina spune:

    yumm,yummm!felicitari Laura ,arata incredibil de bine si banuiesc ca este si foarte bun! sa sti ca am sa il fac si eu cat de curand ;).
    apropo sa sti ca am facut o reteta de-a ta si anume Coronita cu mac si a iesit un deliciu, multumesc de reteta am sa o postez cat de curand :D.
    pupici si spor la bucatarit!

  16. laura laurentiu spune:

    Draga mea, pentru tine va fi o joaca Pavlova asta! Intr-adevar, cred ca e prajitura ideala pe timp de vara, atat e de placuta si racoroasa!

    Iti multumesc ca te-ai inscris pe forumelu’ meu! Nu e el tare animat, deocamdata, dar simt prezenta unor „nume grele” ca al tau va fi o provocare pentru toti membrii! Nus’ ce-i cu profilu’, ma duc sa vad! te pup!

  17. Laura spune:

    Laurici, minunata pavlova ta!!! :)
    Eu inca nu m-am incumetat la asa ceva dar presimt ca-i vine randul :P …mai ales in zilele (prea)insorite de vara!

    M-am inscris, in sfarsit, pe forumul tau…care by the way, mi-a inspirat atata caldura si buna-dispozitie, chiar acum in chiar miezul noptii! :D
    Felicitari, deci, pentru toata munca pe care o depui pe blog si iata, si pe forum, pentru a ne incanta noua privirile si papilele :)))
    Ti-am scris, momentan, aici, caci inca nu pot scrie nimic pe forum…poate pana mi se activeaza profilul…na, eu nu ma pricep la asa ceva, hi, hi…
    Cert este ca vom mai vorbi! :P

    Pupici multi si dulci!!!

  18. laura laurentiu spune:

    Alison, multumesc. E un desert atat de simplu de facut si de un mare efect :).

  19. laura laurentiu spune:

    Mary, thank you! It was excellent, indeend, and very tasty!

  20. alison spune:

    pfui,Doamne,ce minunatie!ma inclin,efectul vizual e maxim!

  21. Mary spune:

    excellent this pavlova !

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE