Tort Smântânel cu vișine și cremă de smântână vanilată, video
Tort Smântânel cu vișine și cremă de smântână vanilată, video – rețetă pas cu pas. Tort de casă cu zece foi subțiri și cremă de smântână cu vișine, Smântânel cu vișine. Rețeta de tort Smântânel pas cu pas, atât în varianta video cât și text.
Am auzit deseori despre acest Tort Smântânel. Pare să fie unul dintre deserturile cele mai populare pe rețelele de socializare. Cumva, m-am gândit că așa se nasc tradițiile, probabil că acest tort sau poate chiar și prăjitura mea Lulu, care deja sunt atât de populare, vor deveni tradiții culinare peste două-trei generații. Am zâmbit și mi-a picat bine, drept să vă spun. E tare plăcut să te gândești că o rețetă pe care ai creat-o ar putea fi făcută și de strănepoate, cine știe? Poate chiar și de stră-strănepoate. Fără îndoială, așa s-a întâmplat și cu prăjitura Albinița sau cu tortul Diplomat, care au cucerit mai întâi bucătăriile gospodinelor și apoi și inimile degustătorilor.
Revenind la rețeta de tort Smântânel, e o rețetă simplă și ușor de făcut, dar care, așa cum se vede din fotografii, cu extrem de puțin efort duce la un rezultat plăcut ochiului. Chiar are potențialul de a deveni o tradiție culinară. Dacă am avut sau nu dreptate, doar timpul va demonstra. Deocamdată, alături de prietenii mei de la Albalact, alături de care ne-am propus să ne aplecăm asupra tradițiilor culinare, mai vechi sau mai noi, am testat și eu rețeta de tort Smântânel.
Tortul este delicios și spectaculos, cu multe foi, nu mai puțin de zece. Crema tortului Smântânel, așa cum denumirea acestuia deja v-a lăsat să vă imaginați, este un amestec opulent de două feluri de smântână, cea dulce, pentru frișcă, și o smântână fermentată grasă, care trebuie să aibă o aciditate moderată, să nu fie foarte acră. Crema se face în cinci minute și este foarte plăcută, cu aciditatea discretă și aroma de vanilie. Mai trebuie să știți despre tortul Smântânel că o porție are calorii multe. După părerea mea, vișinele echilibrează într-un fel foarte plăcut crema atât de bogată de smântână.
Pentru ca tortul acesta ușor de făcut să vă pară și mai accesibil, am realizat o rețetă video, disponibilă imediat după lista de ingrediente. La finalul articolului, rețeta în format text (printabil).
Ingrediente tort Smântânel cu vișine și cremă de smântână
foi:
- 500 de grame de făină + făină pentru presărat planul de lucru
- 200 de grame unt cu 82% grăsime
- 250 grame smântână cu 25% grăsime
- 1 praf de sare
- 150 de grame de zahăr
- 2 plicuri de zahăr vanilat
crema:
- 500 de grame de smântână pentru frișcă cu minimum 30% grăsime
- 500 de grame de smântână grasă, cu 25% grăsime
- 250 de grame de zahăr pudră vanilat
- 1 plic de zahăr vanilat
- în plus, 250 de grame de vișine (proaspete, congelate, din compot – de care aveți, dar fără sâmburi)
decor:
- 300 de grame de smântână pentru frișcă cu minimum 30% grăsime
- 50 de grame de zahăr pudră
- vișine pentru decor
Tort Smântânel cu vișine și cremă de smântână vanilată – rețeta video
Tort Smântânel cu vișine și cremă de smântână, preparare (text)
Observație: nu vă lăsați descurajați de timpul lung de preparare, 8 ore din acesta reprezintă ”somnul” de frumusețe de care tortul Smântânel are nevoie, la temperatura din frigider.
Preparare foi pentru tortul Smântânel
1. Făina, sarea, zahărul și zahărul vanilat se pun într-un castron mare și se omogenizează. Se adaugă untul rece, tăiat cubulețe. Se zdrobește untul în făină cu o furculiță sau un instrument de patiserie special pentru operația asta, până când untul e uniform distribuit iar amestecul are aspectul de nisip zgrunțuros.
2. Se adaugă cele 250 de grame de smântână. Se amestecă la început cu lingura, apoi se răstoarnă pe planul de lucru și se ia la frământat. Deși amestecul va părea uscat, continuați, în scurt timp se va lega într-un aluat neted. Se presară cu puțină făină și se presează sub forma unui disc. Se înfoliază și se dă la frigider 1 oră.
3. Între timp, se pornește cuptorul și se fixează la 200°C.
4. Se scoate aluatul din frigider și se împarte în 10 bucăți pe cât posibil egale. Eu l-am cântărit, a avut 1160 grame, așa că l-am împărțit în 10 bucăți de câte 116 grame. Se păstrează pe planul de lucru doar bucata de aluat cu care urmează să lucrăm, restul se dau la frigider.
5. Pe rând, se întinde cu sucitorul, pe planul de lucru presărat cu făină, câte o foaie cu grosimea de aprox. 3 mm. Nu contează să aibă o formă perfectă. După coacere, foile se vor decupa după o formă de 22 cm. diametru, așa că trebuie să ne asigurăm că această formă intră pe foaia de aluat întinsă și că în jurul ei rămân 2-3 cm, pentru că aluatul are tendința să se strângă puțin la copt. Se rulează foaia pe sucitor și se transferă pe o tavă acoperită cu hârtie de copt.
6. Se coc foile pe rând, la 200°C, timp de 7-8 minute, la o înălțime medie, până ce marginile se rumenesc iar foaia capătă o tentă aurie, din loc în loc.
7. Imediat ce se scot din cuptor, cât sunt fierbinți, se așează pe foaia coaptă forma rotundă de Φ22cm. și se decupează cu un cuțit. Marginile se păstrează separat, foile se lasă să se răcească puțin apoi se clădesc unele peste celelalte.
Preparare crema de smântână vanilată pentru tort Smântânel
8. Smântâna pentru frișcă, foarte rece, împreună cu zahărul vanilat, se pune într-un castron mare și se bate cu mixerul până se întărește pe jumătate, cât să formeze creste moi la suprafață. Se adaugă zahărul pudră tot deodată, se amestecă puțin și se bate în continuare până se întărește.
9. Se adaugă smântâna cu 25% grăsime și se mixează totul la viteză mare timp de 20-30 de secunde, apoi ne oprim.
Asamblare tort Smântânel
10. Într-o formă de tort cu inel detașabil se suprapun foile cu crema și vișinele presărate printre ele, presând ușor după fiecare foaie.
11. După ultima foaie nu se mai adaugă vișine, doar puțină cremă, se nivelează, se înfoliază tortul și se dă la frigider, preferabil peste noapte. În acest timp, foile, care după ce se răcesc devin tari ca biscuiții, vor absorbi umiditatea din smântână și se vor frăgezi.
Decor tort Smântânel
12. Marginile care ne-au rămas de la decuparea foilor se mărunțesc și se distribuie în strat uniform într-o tavă. Se dau la cuptor la 150°C, timp de 6-7 minute, să se mai rumenească puțin.
13. Frișca (300 de grame de smântână pentru frișcă) și 50 de grame de zahăr pudră se bat exact cum am explicat la punctul 8.
14. Se scoate tortul din formă cu grijă, se îmbracă în frișcă și se nivelează. Din marginile sfărâmate ale foilor facem o bordură, îmbrăcând tortul de jur împrejur. Păstrăm puțină frișcă din care putem forma aveline decorative pe suprafață. Opțional, decorăm cu vișine așezate deasupra fiecărei aveline.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns