
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone – cu blat decor de ruladă






Ruladă cu căpșune și cremă de mascarpone cu blat decor de ruladă – rețetă detaliată, explicată pas cu pas, pentru o reușită sigură. Cum se face un blat decor de ruladă? Care sunt ingredientele necesare și cât timp se coace? Află toate detaliile în rețeta de mai jos.
M-am tot gândit la un desert delicat și delicios, în ton cu Sărbătorile Pascale care vor fi peste foarte puțin timp. În ultima vreme, prefer deserturile răcoritoare și lejere, a căror preparare nu durează ceasuri întregi și care au calitatea de a aduce o notă de prospețime, la finalul unei mese îmbelșugate. Așa zic eu că mi-a reușit și această ruladă cu căpșune și cremă de mascarpone.
CLICK PE POZA DE MAI JOS PENTRU REȚETA DE BLAT SIMPLU DE RULADĂ CU VANILIE ȘI CU CACAO!
Nu e prima dată când fac un blat decor. Acesta este o alegere foarte practică, fiind un element al prăjiturii gata decorat, care face parte din structura desertului dar îl și finisează, în același timp. O încercare este rulada cu căpșuni și cremă de brânză, a cărei rețetă am publicat-o cu zece ani în urmă.
O altă încercare, cu ceva mai recentă (din 2016), este blatul care îmbracă tortul cu iaurt și căpșuni, a cărui rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
În fine, pentru aceste încercări ale mele am folosit o pastă de decor colorată cu cacao iar acum am decis să fac un pas înainte. Pornind de la o idee de la Love and Olive Oil, am folosit coloranți alimentari pentru a realiza un decor vesel, potrivit primăverii și Sărbătorii de Paște.
Cu toate că rețeta e descrisă în nu mai puțin de douăzeci și nouă de pași, vă asigur că e, de fapt, simplă. E și rapidă, abia de te ține în bucătărie cu ceva mai mult decât un blat de ruladă simplu iar pașii cei mulți în care am structurat eu textul au doar rolul de a face explicațiile foarte ușor de înțeles.
Ingrediente ruladă cu căpșune și cremă de mascarpone cu blat decor de ruladă
blat decor de ruladă:
- 4 ouă mari + 1 albuș mare (30 de grame de albuș)
- 1 praf bun de sare (3 grame)
- 100 + 30 de grame de zahăr fin
- 100 + 40 de grame de făină
- 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
- 30 de grame de unt moale
- colorant alimentar gel, roz și verde (sau ce culori vă interesează)
- 1 lingură de zahăr pudră pentru presărat
crema de mascarpone cu vanilie:
- 250 de grame de brânză mascarpone
- 200 de grame de smântână pentru frișcă cu minimum 30% conținut de grăsime
- 50 de grame de zahăr pudră
- 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
în plus:
- 300 de grame de căpșune curățate, tăiate în bucățele
- 50 de grame de zahăr pudră
- zeama de la ½ de lămâie
Mod de preparare ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu blat decor de ruladă
Pasta colorată
1. Într-un castronel, am omogenizat untul moale cu 30 de grame de zahăr fin. Am amestecat energic 2-3 minute, până la obținerea unui amestec cremos.
2. Am adăugat peste untul cu zahăr 40 de grame de făină și am amestecat, încorporând-o în unt.
3. Am adăugat și albușul în compoziția cu unt și făină și am amestecat viguros, până la obținerea unei paste omogene.
4. Am scos câte 1 lingură din pasta obținută în două castronele separate, apoi am adăugat coloranții. Eu folosesc foarte rar coloranți, zic eu că o ocazie festivă merită câte o concesie, dar și atunci mă asigur că sunt coloranți 100% comestibili, cu baze vegetale. Cantitatea mai mare de pastă am colorat-o mai intens, cu 3 picături de gel colorant roz. Cantitățile de pastă din celelalte castronele le-am colorat în verde respectiv într-un roz mai pal.
5. Am transferat pasta colorată în 3 poșuri diferite. Dacă aveți duiuri foarte fine, acestea ar fi de ajutor, pentru decorul care este de făcut. Eu nu am astfel de duiuri, așa că am tăiat cu foarfeca vârfurile poșurilor de unică folosință, formând deschizături foarte fine.
Decor pentru blatul de ruladă
Eu am copt acest blat de ruladă cu decor în tava din dotarea cuptorului, 42 x 32 cm. Evident, nu are sens să fie decorată toată suprafața blatului, pentru că, rulându-se cu crema, nu toată va fi vizibilă. Dacă decorul este realizat pe 3/5 din suprafața blatului, este suficient. Această parte decorată va veni la suprafața ruladei, după ce este umplută.
6. În acest scop, mi-am făcut un șablon din carton, cu dimensiunea de 25 x 30 cm. Pe acesta am desenat decorul, ceea ce am dorit eu să fie niște ouă de paști, buline și smocuri de iarbă. După ce am început să fac decorul, mi-am dat seama că desenul meu avea mult prea multe detalii și acestea sunt greu de realizat.
7. Poate că aș fi putut realiza niște desene mai detaliate cu niște duiuri foarte fine, montate la capetele poșurilor. Dacă, la fel ca mine, nu aveți aceste duiuri, e bine să faceți un decor cu mai puține detalii. Eu am renunțat repede la zig-zag-ul care decora ouăle. Deasupra șablonului am așternut o coală de hârtie de copt.
8. Pe rând, cu fiecare culoare din poș, am umplut liniile înainte desenate. Verde pentru smocurile de iarbă, buline roz pal și ouăle cu rozul mai intens. Relieful desenelor nu e important, acesta va fi acoperit de pandișpanul pentru ruladă.
9. Imediat ce am terminat desenul, am dat tava cu tot cu hârtia de copt decorată la congelator. Am pornit apoi cuptorul, funcția statică, 180°C, căldură de jos și de sus.
Prepararea blatului de ruladă
10. În poșul cu culoarea roz intens a rămas destul de multă pastă, mai ales că nu am făcut un model foarte încărcat. Toată această pastă am transferat-o într-un castronel. Am separat cele 4 ouă, colectând albușurile separat, într-un castron mare iar gălbenușurile le-am adăugat peste pasta colorată.
11. Am adăugat aici și extractul de vanilie. Cu o spatulă, am omogenizat bine compoziția colorată cu gălbenușurile și am lăsat-o deoparte.
12. Separat, am bătut spumă albușurile cu sarea. După ce albușurile s-au spumat bine, am început să adaug zahărul (100 de grame), treptat. Am mixat în continuare până când zahărul s-a dizolvat.
13. Peste compoziția cu gălbenușuri (vezi pasul 11) am adăugat ¹⁄3 din bezea. Am omogenizat bine cu spatula.
14. Am turnat compoziția roz, omogenizată, peste restul cantității de albuș bătut cu zahăr. Cu mișcări delicate, pe înălțime, am omogenizat cele două compoziții, încercând să pierd pe cât posibil mai puțin din aerul acumulat în albușul spumă.
15. Am cernut deasupra compoziției de ou din castron făina, cele 100 de grame rămase. Am încorporat-o cu spatula, cu aceleași împăturiri delicate cum am explicat la pasul 14. Acest blat de ruladă nu conține niciun fel de agenți de creștere, singurul afânător al acestuia va fi aerul din albuș, așa că e bine să lucrăm cu grijă.
Coacerea
17. Imediat după omogenizarea compoziției pentru blatul de ruladă, am scos tava cu hârtia de copt decorată din congelator. Deasupra decorului, am turnat imediat compoziția pentru blat, răzuind cu o racletă flexibilă castronul, ca să nu las nimic în urmă.
18. Am nivelat compoziția cu o spatulă lungă și am copt-o, la o înălțime medie, în cuptorul preîncins la 180°C.
19. Timpul de coacere pentru acest blat de ruladă cu decor este de 12 minute. Așa arată imediat după ce l-am scos din cuptor. Nu este rumen, dar, apăsat cu degetul, revine înapoi, trece și testul scobitorii, deci este bine copt.
Rularea blatului copt
20. Imediat după ce am scos tava cu blatul copt din cuptor, am întins pe planul de lucru un prosop de bucătărie curat. Prin sită, am presărat acest prosop cu zahăr pudră. Rolul zahărul pudră este de a preîntâmpina lipirea blatului de prosop. Am răsturnat blatul pe prosop și, cu delicatețe, am desprins hârtia de copt.
21. Cu multă grijă, după ce am desprins hârtia de copt, am întors blatul cu partea cu decorul înspre prosop. Începând din partea nedecorată (pentru că, să ne amintim, doar 3/5 din suprafața blatului are decor), am rulat blatul strâns și l-am lăsat să se răcească în această poziție.
Prepararea căpșunelor
22. Iată că a venit în sfârșit momentul să mă ocup de căpșune! Am promis o ruladă cu căpșune și cremă de mascarpone și nu am făcut încă nimic cu ingredientul principal! Așadar, căpșunele, spălate, zvântate și tăiate bucățele, le-am pus într-un castron. Am adăugat peste ele zeama de la ½ de lămâie și 50 de grame de zahăr pudră. Am amestecat și le-am lăsat deoparte, până când blatul s-a răcit complet.
23. Chiar înainte de asamblare, am așezat peste un castron o sită și am răsturnat căpșunele în aceasta. Zahărul va extrage multă apă din bucățile de căpșune și, împreună cu lămâia, va forma un sirop delicios, pe care-l vom colecta într-un castronel.
Prepararea cremei de mascarpone
Crema pe care am folosit-o pentru această ruladă cu căpșune și cremă de mascarpone este una dintre cele mai simple și îndrăgite. Am folosit-o cu succes și la rulada Pavlova, a cărei rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
De asemenea, aceeași cremă simplă și vanilată, atât de ușor de preparat, face și tortul cu morcovi cu adevărat delicios. Rețeta acestuia o găsiți cu un click pe poza următoare.
24. În fine, cum se face această cremă de mascarpone? Un singur detaliu contează cu adevărat: atât brânza mascarpone, cât și smântâna pentru frișcă trebuie să fie reci, de la frigider. În caz contrar, crema se poate separa (tăia). Cântărim toate ingredientele într-un castron.
25. Mai întâi la viteză mică, apoi la viteză mai mare, mixăm ingredientele până când obținem o cremă fermă și spumoasă. Atenție, după ce crema a crescut în volum și s-a întărit, nu mai mixăm suplimentar, pentru că crema se poate separa.
Și iată, avem toate elementele pentru o ruladă cu căpșune și cremă de mascarpone! Nu mai rămâne decât să o asamblăm!
Asamblarea ruladei
26. Pe planul de lucru, am așternut o coală de hârtie de copt curată. Am desfăcut blatul rulat din prosop și l-am așezat pe coala de hârtie de copt (cu partea cu decorul în contact cu hârtia). Pe deasupra blatului, am distribuit, lingură cu lingură, siropul de căpșune. Am așteptat maximum 1 minut, să se absoarbă siropul.
27. Am distribuit deasupra blatului toată crema de mascarpone și am nivelat-o cu o spatulă lungă.
28. Am presărat pe deasupra blatului și a cremei toate bucățile de căpșune, scuse bine de sirop.
29. Ajutându-mă și de hârtia de copt, am rulat blatul destul de strâns, dar fără a exagera, începând din partea fără decor. Decorul, firește, trebuie să rămână deasupra. Vedeți în poza de mai jos cum a arătat în final rulada cu căpșune și cremă de mascarpone.
Servirea
Am așezat rulada pe un platou, am acoperit-o bine și am dat-o la frigider pentru 2 ore, înainte de servire. În final, i-am tăiat capetele (care au fost primele degustate, ce credeți?) am pudrat-o printr-o sită fină cu foarte puțin zahăr pudră și a fost gata de servire. Un desert simplu, cu un aspect drăgălaș și vesel, după părerea mea, perfect pentru sărbătorile pascale! Gustul e răcoritor, blatul de ruladă moale, siropul de căpșune dă o aromă foarte plăcută și contrastează minunat cu crema bogată de mascarpone.
Sper să vă placă această ruladă cu căpșune și cremă de mascarpone, să o încercați și să reveniți cu impresii! Mai multe rețete de deserturi – prăjituri și torturi – pe care le recomand pentru Paști găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns