Spuma de iaurt cu ciocolata alba
Acest desert usor (si la fel de usor de facut) a patruns la sufletul multora dintre cei care au urmarit emisiunea „Sanatatea in bucate”, moderata de Marius Tudosiei, a carui invitata am fost in urma cu doar o saptamana. Pare-se ca dintre toate felurile pe care le-am pregatit acolo (si va asigur, toate au fost delicioase) spuma de iaurt cu ciocolata alba a atras cel mai mult, pentru ca am primit sumedenie de mesaje care imi cereau detalii despre aceasta reteta, motivand ca in emisiune a fost prezentata cam prea pe scurt (va asigur, unicul responsabil pentru acest neajuns e doar… spatiul de emisie :P). Ce sa va mai spun despre spuma de iaurt cu ciocolata alba? E una dintre acele retete care sunt o binecuvantare atunci cand aveti de pregatit o masa complicata, cu mai multe feluri, pentru ca il puteti face in avans, in doar cateva minute, iar gustul racoritor si aspectul delicat vor face din acest desert vedeta sindrofiei. Il puteti orna cu orice fel de fructe va sunt pe plac si la fel de bine puteti folosi aceasta spuma ca si crema intr-un tort. De retinut, este un desert care se poate cu usurinta adapta pentru diabetici, pentru ca nu contine zahar deloc, si daca in locul biscuitilor si ciocolatei obisnuite se va folosi produse pentru diabetici… s-a rezolvat si aceasta problema.
Ingrediente Spuma De Iaurt Cu Ciocolata Alba:
- 2 paharele de iaurt gras, de cate 150 de grame fiecare
- 200 de grame de ciocolata alba
- 200 de grame de smantana pentru frisca
- 5 grame de gelatina granulata
- coaja de lamaie, limeta, portocala (oridecare preferati, sau o alta aroma la alegere)
- 100 de grame de biscuiti
- 50 de grame de unt
- 200-500 de grame de fructe asortate (eu am folosit afine, coacaze rosii si capsuni)
- optional: 2 linguri de zahar (pentru sos), frunzulite de menta pentru ornat
in plus: inele metalice de patiserie pentru montat sau pahare de sticla
Preparare Spuma De Iaurt Cu Ciocolata Alba:
1. Gelatina se pune intr-un castronel si se adauga 2-3 linguri de apa foarte rece cu care se amesteca.
2. Biscuitii se cantaresc si se pun intr-un servet curat, se acopera in servet si se zdrobesc trecand pe deasupra lor cu sucitorul (sau la blender), apoi se pun intr-un castron. Separat, se topeste untul (fara sa se infierbante prea tare). Se toarna untul peste biscuitii sfaramati si se amesteca foarte bine. Inelele metalice se aseaza pe o tava acoperita cu hartie de copt. Din amestecul de biscuiti si unt se preseaza cate un strat egal in fiecare forma.
3. Se pune pe foc o cratita cu apa si se aduce la fierbere. Deasupra acesteia se asaza un castron in care s-a pus ciocolata rupta in bucati. Atentie, fundul castronului nu trebuie sa atinga apa clocotita. Se amesteca cu grija pana cand ciocolata este complet topita, apoi se adauga gelatina hidratata.
Observatie: Ciocolata alba NU se topeste direct pe flacara sau pe plita, intotdeauna se va topi in bain-marie, este foarte sensibila si riscati sa o distrugeti procedand altfel.
4. Tinand in continuare castronul deasupra cratitei cu apa fiarta, se amesteca cu spatula in continuare pana cand compozitia redevina semi-lichida (imaginea din stanga), apoi se ia deoparte si se incorporeaza iaurtul, cate 1 paharel pe rand.
5. Se lasa compozitia deoparte si se bate smantana pentru frisca. Atentie, ca sa obtineti o spuma ferma, smantana pentru frisca trebuie sa fie foarte rece iar castronul in care se va bate foarte curat si degresat. Va recomand sa o bateti cu mixerul la viteza mare si imediat ce isi mareste volumul si se intareste sa va opriti, altfel riscati sa o transformati in unt.
6. In crema de ciocolata alba si iaurt se adauga aromele preferate (eu am adaugat de aceasta data coaja rasa de limeta si de portocala), apoi se adauga 1-2 linguri de frisca. Dupa ce aceasta s-a omogenizat, se adauga si restul de frisca, amestecand usor pana la incorporarea completa.
7. Spuma se toarna in formele dinainte pregatite, deasupra bazei de biscuiti, se infoliaza cu folie alimentara si se da la frigider macar pentru 2 1/2-3 ore inainte de servire. In dreapta, o sugestie de montare a desertului in pahare, in cazul in care nu aveti inele metalice.
8. Optional, se poate pregati si un coulis (sos) de fructe. Pentru aceasta, eu am pastrat cateva fructe pentru decor, restul le-am pus intr-o craticioara impreuna cu 2 linguri de zahar (sau 1 lingura de fructoza, in cazul in care se pregateste pentru diabetici) si 3-4 linguri de apa rece. Am pus craticioara pe foc si am fiert fructele cam 4 minute, pana s-au inmuiat, dupa care le-am strecurat printr-o sita deasa, presand cu lingura asa incat sa treaca toata pulpa fructelor, in sita neramanand decat semintele si pielitele uscate.
9. Dupa ce spuma s-a intarit, se scoate din forme, se transfera pe farfurii si se orneaza cu sosul de fructe, fructe proaspete asortate si frunzulite de menta. Pentru a scoate spuma din inelele de patiserie metalice v-ar fi de folos o torta speciala de bucatarie, incalziti inelul cateva secunde pe exterior si desertul aluneca pur si simplu afara. Va puteti descurca, insa, si cu un cutit cu lama lunga si subtire, inmuiat in apa clocotita si bine sters.
Va doresc pofta buna, sper sa pregatiti desertul cat de curand si sa reveniti cu vesti bune si impresiile voastre! Iar aceia care doresc sa vada sau sa revada si emisiunea a carui vedeta a fost acest desert, o pot urmari online: Sanatatea in bucate 16 martie 2014.
Lasă un răspuns