
Tarta de lămâie cu bezea





În acest articol veți găsi o rețetă de tarta de lămâie cu bezea. Rețetă de desert delicios, o răcoritoare tartă cu lămâie, blat de biscuiți, crema de lapte condensat cu lămâie și crustă crocantă de bezea.
Pofta de o astfel de tartă de lămâie cu bezea e întotdeauna prezentă la mine în casă. Cei doi năzdrăvani ai mei abia apucă să scot tarta din cuptor ca să înceapă să-și înfigă degetele în bezeaua dulce. La drept vorbind, aceasta nu este prima tartă de lămâie de pe acest blog, prima variantă o găsiți aici, este un desert fără coacere, extrem de gustos și răcoritor.
De data asta însă, vreau să vă propun un alt fel de tartă cu lămâie, una a cărei cremă delicioasă e ascunsă sub o cupolă de bezea. Tarta e simplu de făcut, delicioasă și cu un aspect chiar elegant. Este un desert perfect de familie, dulce-acrișor, cu texturi diverse ce alternează în straturi.
Laptele condensat folosit de mine este unul la cutie, era deja îndulcit, așadar nu am mai adăugat zahăr la cremă, nici nu se simte nevoia căci dulceața bezelei vine să completeze gustul. Cred că e inutil să mai spun că tarta de lămâie cu bezea a avut un succes demențial. Este un adevărat deliciu iar dacă vă place aroma răcoritoare de lămâie e musai să încercați rețeta.
Ingrediente pentru tarta de lămâie cu bezea
Blat
- 250 gr. biscuiți simpli
- 125 gr. unt
Umplutura
- 4 gălbenușuri de ou
- 400 ml. lapte condensat
- 200 ml. zeamă de lămâie
Bezeaua
- 4 albușuri
- 200 gr. zahăr tos
- 1 praf bun de sare
Mod de preparare blat de biscuiți pentru tarta de lămâie cu bezea
- Se aprinde cuptorul și se preîncălzește la 180°C.
- Într-o crăticioară, se pune untul la topit. Când acesta ajunge să se lichefieze, fără a se înfierbânta prea tare, se ia de pe foc și se lasă să se răcorească.
- Biscuiții sfărâmați în blender se amestecă cu untul topit și răcit la temperatura camerei.
- Se amestecă cele două ingrediente până se obține o compoziție omogenă. Se toarnă compoziția într-o formă cu pereți detașabili cu diametrul de 24 cm.
- Se întinde și se presează pentru a-l compacta. Eu am folosit pentru asta un zdobitor de cartofi dar se poate compacta și cu mâinile.
- Această crustă de biscuiți se poate coace 5 – 10 minute în cuptor la 180°C, este opțional, eu l-am copt. Cât a stat blatul la cuptor, se prepară crema de lămâie, chiar nu durează decât câteva minute.
Mod de preparare crema de lămâie
- Se separă gălbenușurile de albușuri și se colectează în două castroane.
- Se storc lămâile până se obține 200 ml zeamă – pentru această cantitate a fost nevoie de 5 lămâi medii.
- Se bat gălbenușurile și, treptat, se adaugă laptele condensat îndulcit și crema de lămâie.
- Se mixează pentru ca această compoziție să devină omogenă.
- Se toarnă crema de lămâie și lapte condensat peste blatul de biscuiți scos din cuptor.
- Se bagă tarta la cuptorul preîncălzit și se coace 20-25 de minute la 180°C până când crema se coagulează bine margini, în timp ce mijlocul este încă tremurător.
Mod de preparare bezea
- Albușurile se bat, împreună cu sarea, până se obține o spumă țeapănă. Se adaugă apoi zahărul, treptat, mixând până ce cristalele de zahăr se dizolvă complet.
- Se întinde bezeaua într-un strat uniform peste crema de lămâie scoasă din cuptor. Se poate folosi un poș pentru această operație, pentru un aspect mai sofisticat.
Eu m-am servit doar de o lingură, dar și așa se poate obține un aspect interesant, evidențiind în spumă moțuri asemănătoare cu niște valuri.
- Se bagă înapoi tarta în cuptorul preîncălzit și se coace încă 25-30 de minute la 180°C, până când bezeaua se rumenește frumos.
Servire tarta cu lamaie și bezea
- Se scoate tarta din cuptor și se lasă să se răcească bine, până ajunge la temperatura camerei. Se trece cu un cuțit de jur împrejurul formei și se desprinde cu grijă inelul detașabil.
- Pentru o porționare cât mai precisă, se recomandă să se înmoaie lama cuțitului în apă caldă, ștergându-se imediat cu un șervet de bucătărie curat, înainte de fiecare tăietură.
Lasă un răspuns