
Gogoși pufoase de post





În acest articol veți afla o rețetă simplă de gogoși pufoase de post, cu ingrediente la îndemână. Gogoși de post – un desert tradițional, spornic și sățios, pe placul întregii familii. Cum se prepară un aluat pentru gogoși de post pufoase.
Înainte de a începe prepararea gogoșilor, subliniez un detaliu mic, dar important pentru reușita rețetei de gogoși pufoase de post: dospirea aluatului depinde de temperatura ambientului și a ingredientelor pe care le folosim. Pentru a ne asigura că acestea vor lucra pentru noi, nu împotriva noastră, recomand să fie aduse la temperatura camerei. Pentru asta, ingredientele trebuie scoase din frigider sau aduse din cămară cu minimum o oră înainte de utilizare, pentru a avea timp să ajungă la o temperatură apropiată de a mediului înconjurător.
Acest minim amănunt dacă este respectat, aceste gogoși de post musai să iasă exact cum am promis și anume pufoase. Fie că le serviți simple, presărate cu zahăr, fie cu un pic de gem, vor fi la fel de gustoase.
Ingrediente gogoși pufoase de post
rezultă 40 de gogoși pufoase de post
- 500 – 600 gr. făină
- 250 ml. apă călduță
- 50 ml. ulei
- 25 gr. drojdie de bere proaspătă
- 30 gr. zahăr
- arome – preferata noastră e vanilia dar se poate folosi un strop de rom bun, coajă rasă de portocală sau de lămâie, doar partea galbenă, partea albă este amară
- 10 grame (1 linguriță) de sare
pentru finisat:
- zahăr pudră vanilat
- opțional, ½ de linguriță scorțișoară măcinată
Mod de preparare gogoși pufoase de post
Pregătiri preliminare
1. Într-un castron micuț, am frecat drojdia proaspătă cu 1 – 2 linguri apă călduță și zahărul. Amestecul din castron a devenit lichid. Am acoperit castronul cu un șervet și l-am lăsat deoparte timp de 10 minute. Dacă drojdia e bună, în acest timp drojdia va forma, la suprafață, o spumă, semn că este activă. Dacă spuma nu apare după 10-15 minute de așteptare, nu are rost să folosiți acea drojdie, că aluatul nu va crește.
Încercați din nou, cu drojdie proaspătă sau uscată, asigurându-vă că aceasta are capacitatea de a dospi aluatul.
2. Într-un castron mare, am cântărit 600 de grame de făină, trecând-o prin sită, pentru a deveni mai aerată. Din această făină, am scos deoparte 100 de grame, pe care o voi adăuga, treptat, doar dacă aluatul nu se va lega suficient. În funcție de calitatea făinii folosite, poate să fie nevoie de un pic de făină în plus. În cele 500 de grame de făină din castron, am adăugat sarea și am omogenizat bine, prin amestecare cu un tel în formă de pară.
Frământarea aluatului
3. În mijlocul făinii din castron, am făcut o groapă în care am turnat drojdia deja activată.
4. Am adăugat coaja rasă de lămâie și 1 plic de zahăr vanilat. Dacă folosiți și alte arome, acum este momentul să se adauge toate.
5. Treptat, am turnat apa călduță în timp ce am amestecat ingredientele cu o lingură de lemn. După ce apa a fost complet încorporată în aluatul, am adăugat uleiul, în trei tranșe, și am frământat până la încorporare.
În primul stadiu al frământării, aluatul este destul de neomogen, așa cum puteți vedea în poza cu castronul, de mai jos. Totuși, aluatul meu nu a fost foarte moale și nici prea lipicios. Dacă aluatul vostru va ieși foarte umed, puteți adăuga acum, pe rând, câte 1 lingură din făina păstrată deoparte, la început. Oricum, prin frământare, se activează glutenul din făină și se obține un aluat cu o textură mult mai bună și netedă.
6. În final, aluatul trebuie să fie molcuț dar complet nelipicios, să se desfacă de pe mâini și de pe castron. Odată ajuns în acest stadiu, am modelat aluatul într-o bilă și l-am lăsat să crească până la dublarea volumului, în castronul acoperit cu strat dublu de șervete de bucătărie.
Observație: frământarea aluatului durează peste 15 minute, manual, sau 7-8 minute, la robot.
Dospirea aluatului pentru gogoși de post
7. După 1 oră și jumătate, aluatul meu de gogoși pufoase de post a umplut castronul. A crescut chiar foarte frumos!
Decuparea gogoșilor
8. Făina pe care am păstrat-o deoparte, cele 100 de grame, nu am folosit-o, de data asta. Uneori, e nevoie și de aceea dar întotdeauna mai rămâne un pic, pentru presărarea planului de lucru. Am presărat, așadar, planul de lucru cu puțină făină și am răsturnat pe acesta tot aluatul.
9. Cu palmele, l-am întins într-o foaie de o grosime uniformă, cam de 1,5 centimetri grosime. Nu contează ce formă dați aluatului dar e importantă grosimea. Folosind o formă rotundă, cu diametrul de 7 centimetri, am decupat aluatul în discuri.
10. Am frământat ușor resturile de aluat de gogoși de post, rămase de la decupare, doar cât să se lege. M-am ferit să încorporez în acestea făină în plus (din cea de pe planul de lucru), pentru a nu le îngreuna. Am lăsat acest aluat deoparte, acoperit cu șervet dublu de bucătărie, timp de 10-15 minute, apoi am repetat pașii 9-10 până ce am epuizat aluatul.
Dospirea gogoșilor
11. După ce am decupat gogoșile, le-am acoperit cu un șervet gros de bucătărie și le-am lăsat să mai crească timp de 15-20 de minute.
Prăjirea gogoșilor
12. Între timp, am încins pe foc mediu – iute o tigaie largă. Eu prefer să prăjesc gogoșile cratițe/tigăi de fontă. Acestea au proprietatea de a păstra temperatura constantă și prăjirea va fi mai uniformă. Am adăugat ulei într-un strat de aproximativ 5 cm adâncime și am așteptat să se încingă bine. Am probat dacă uleiul este suficient de încins pentru adăugarea gogoșilor, punând în tigaie un mic bob de aluat crud. Dacă acesta se ridică repede la suprafață, sfârâind puternic, uleiul este suficient de încins.
13. Între timp, gogoșile au crescut vizibil și sunt gata de prăjit. Pe rând, fără să înghesui prea multe în același timp, am pus gogoșile în uleiul încins, răsturnându-le, adică partea care a fost expusă, în timpul dospirii, a fost cea care a ajuns la bază.
14. Gogoșile trebuie să plutească în ulei și acesta să fie bine încins, astfel ele se vor umfla repede și nu vor absorbi ulei în exces. Totuși, nu trebuie nici să fumege, așa că trebuie să fim atenți și să reglăm temperatura, dând focul mai tare sau mai încet.
Odată frumos rumenite pe o parte, am întors gogoșile pe partea opusă. Aveți grijă la uleiul încins, nu trântiți de la distanță gogoșile în ulei, pentru că riscați să vă stropească și nici nu folosiți instrumente ude!
Ultimii pași înainte de degustarea gustoaselor gogoși pufoase de post
15. Pe măsură ce gogoșile au fost gata, le am scos pe o tavă așternută cu hârtie absorbantă de bucătărie. Atenție, le punem pe tava cu hârtie absorbantă cu partea care a stat ultima în ulei! E inutil să punem gogoașa invers, cu uleiul curgând pe partea superioară, acesta va fi absorbit de gogoși! Cum scoatem o gogoașă, cum punem alta în loc, evitând astfel supra încălzirea și arderea uleiului (și a celorlalte gogoși).
16. Cât au fost calde, am pudrat gogoșile cu zahăr pudră vanilat. Unii preferă zahărul amestecat cu scorțișoară iar alții – printre care și soțul meu – adoră gogoșile tăvălite în zahăr tos, îi place textura pe care o dau cristalele de zahăr. În oricare variantă, aceste gogoși de post rămân pufoase și aromate, un desert binevenit în săptămânile lungi de restricții.
De asemenea, aceste gogoși pot fi servite atât simple cât și umplute cu dulceață. Cum vă place vouă mai mult!
MAI MULTE REȚETE DE GOGOȘI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos, poftă mare!
Lasă un răspuns