Gogoși pufoase de post
Ingrediente gogoși pufoase de post
rezultă 40 de gogoși pufoase de post
- 500 – 600 gr. făină
- 250 ml. apă călduță
- 50 ml. ulei
- 25 gr. drojdie de bere proaspătă
- 30 gr. zahăr
- arome – preferata noastră e vanilia dar se poate folosi si esență de rom, portocale – după preferință. Pentru un plus de aromă, se poate adăuga și coajă rasă de lămâie sau portocală (doar partea galbenă, partea albă este amară)
- puțină sare
pentru ornat:
- zahăr pudră pentru ornat
- 1/2 linguriță scorțișoară măcinată
Gogoși pufoase de post, rețeta simplă, cu ingrediente la îndemână. Gogosi de post – un desert tradițional, spornic și sățios, pe placul întregii familii. Cum se prepară gogoși pufoase de post.
Greu de găsit în gastronomia tradițională un desert mai simplu de făcut și mai spornic decât gogoșile. Fie ele de dulce sau de post, aceste mult iubite gogoși sunt o dovadă de netăgăduit a ingeniozității umane în acțiune. Îmi vine în minte asta de oricâte ori constat cum niște ingrediente foarte simple, alături de folosirea eficientă, în propriul avantaj, a unor proprietăți naturale, duc la apariția unor bunătăți pufoase și aromate. Din toată această simplitate ies suficient de multe gogoși pufoase de post ca să sature o familie numeroasă și flămândă, dându-i în același timp senzația unui răsfăț de zile mari.
Cu o vechime mare în istorie, aceste gogoși, fie ele simple sau umplute, pudrate cu zahăr sau glazurate, nu par să scadă în popularitate, ba dimpotrivă. Cu atât mai mult cu cât există variante diverse, atât gogoși de dulce, cu lapte și ouă, dar și gogoși pufoase de post, cu ingrediente naturale și exclusiv vegetale.
Rețeta de gogoși pufoase de post despre care povestim astăzi este, evident, vegană. Veți vedea cât de ușor de făcut și spornică este, sățioasă și versatilă. Gogoșile pufoase care vor rezulta pot fi servite simple, doar cu pudrate cu zahăr sau umplute cu dulceață.
Mod de preparare gogoși pufoase de post
Înainte de a începe prepararea gogoșilor
Un detaliu mic, dar important pentru cât de bine ne vor ieși gogoșile: dospirea aluatului depinde de temperatura ingredientelor pe care le folosim. Pentru a ne asigura că acestea ne vor ajuta în mod optim, se recomandă a fi utilizate la temperatura camerei, eventual scoase cu minim o oră înainte de utilizare pentru a avea timp să ajungă la o temperatură apropiată.
Pregătire aluat de gogoși de post
- Se freacă într-un bol drojdia proaspătă cu 1 – 2 linguri apă călduță și 1 linguriță zahăr. Amestecul devine lichid iar dacă drojdia e bună, în 10 minute începe a forma la suprafață o spumă, semn al capacității de dospire a drojdiei.
- Se cântarește și se cerne făina într-un castron mare, pentru a se aera (asta ajutând și la dospire) și pentru a înlătura eventualele impurități. Am cântărit 600 gr. dar pentru amestecul inițial folosesc doar 500 gr., restul de 100 gr. se adaugă în funcție de necesitați, pentru a obține textura potrivită dar și pentru a presăra spațiul de lucru pe care vom decupa aluatul. Se adaugă în făină sarea și se amestecă bine.
- Într-un bol încăpător, se face o groapă în mijlocul făinii și se toarnă amestecul lichid de drojdie.
- Se toarnă treptat apa călduță în vreme ce cu mâna se amestecă ingredientele pentru a le omogeniza. Tot acum se adaugă și aromele (coajă rasă de citrice, zahăr vanilat, esența dorită etc).
- În acest stadiu, aluatul frământat este ușor lipicios, dar omogen.
- Se toarnă uleiul și se frământă până la încorporare.
- Se mai adaugă, dacă este nevoie, 1 – 2 linguri făină și se frământă energic. Ideea este ca aluatul să nu mai fie lipicios. Textura potrivită este când obținem un aluat moale, maleabil, care însă nu se mai lipește de mâini. Pentru aceasta este nevoie să se frământe energic aluatul, cam 10-15 minute manual sau ~7-8 la robot. Frământarea este cea care ajută la activarea glutenului conținut de făina de grâu care face aluatul neted și nelipicios.
8. Se modelează aluatul într-o bilă, se pune într-un castron și se acoperă cu un prosop curat. Se lasă aluatul să crească 1 oră – 1 oră jumătate sau până își dublează volumul.
Decuparea gogoșilor
9. Se presară blatul de lucru cu puțină făină. Frământăm al nostru aluat de gogoși de post în bol, doar cât să elimine aerul. Întindem ușor cu un sucitor aluatul, într-o foaie de circa 1,5 cm grosime.
10. Folosind o formă rotundă, se decupează aluatul în rondele, formând gogoșile. Se înlătură aluatul în exces și se lasă circa un sfert de oră să mai crească. Aluatul în exces se frământă ușor, doar cât să se lege puțin, în afara spațiului de lucru pudrat cu făină (asta pentru a evita absorbția de făină în exces), se întinde și se decupează. Repetăm procesul până întregul aluat este gata decupat. Acoperim gogoșile decupate cu un șervet gros de bucătărie și le lăsăm să mai crească 10-15 minute.
Prăjirea gogoșilor
11. Între timp, se încinge pe foc mediu – iute o cratiță cu ulei vegetal turnat într-un strat de circa 4 cm grosime. Eu prefer să prăjesc gogoșile cratițe/tigăi de fontă. Acestea au proprietatea de a păstra temperatura constantă și prăjirea va fi mai uniformă.
12. Se probează dacă uleiul este suficient de încins pentru adăugarea gogoșilor punând în cratiță un mic bob de aluat crud. Dacă acesta se ridică repede la suprafață, sfârâind puternic, uleiul este suficient de încins. Se pun gogoșile la prăjit răsturnându-le, cu partea cu care au stat în sus după decupare în jos.
13. Odată prăjite pe o parte, gogoșile se întorc pe cealaltă cu o paletă. Aveți grijă la uleiul încins, nu trântiți gogoșile în ulei pentru că riscați să vă stropească și nici nu folosiți instrumente ude!
14. Se controlează temperatura de prăjire, dând focul mai tare sau mai încet. Ideea este că uleiul în cratiță trebuie să reacționeze instantaneu când intră în contact cu gogoșile, sfârâind, fără însă să fumege.
Ultimii pași înainte de degustare
15. Pe măsură ce gogoșile sunt gata, se scot pe o tavă așternută cu hârtie absorbantă de bucătărie. Atenție, le punem pe tava cu hârtie absorbantă cu partea care a stat ultima în ulei, e inutil să punem gogoașa invers, cu uleiul curgând pe partea superioară, acesta va fi absorbit de gogoși! Cum scoatem o gogoașă, cum punem alta în loc, evitând astfel supra încălzirea și arderea uleiului (și a celorlalte gogoși).
16. Se pregătește și zahărul pudră care poate fi folosit simplu sau aromatizat. Varianta noastră preferată este să amestecăm zahărul pudră cu o jumătate de linguriță scorțișoară măcinată. Dă un gust incredibil și o aromă subtilă și extrem de plăcută. Gogoșile puse pe un șervețel absorbant, imediat după prăjire, cât sunt fierbinți, se pudrează cu zahăr vanilat. Cât sunt calde, zahărul va adera mult mai ușor decât dacă sunt pudrate după ce se răcesc.
Gogoșile pot fi servite simple sau se pot umple cu dulceață. O adevărată tratație, pe cât de simplu de făcut pe atât de gustoasă.
Să vă fie de folos, poftă mare!
Lasă un răspuns