
Budinca de tapioca cu lapte de cocos, mango si limeta





Budinca de tapioca cu lapte de cocos, de ce chiar astazi?
Azi e Anul Nou Chinezesc. Astazi intram in Anul Caprei, in care, conform astrologilor chinezi, nativilor nascuti sub acest semn le va merge din plin in orice ar intreprinde. Ei bine, eu sunt unul dintre acesti nativi. Sa nu aud ca incepe sa-mi spuna cineva „capra” dupa aceasta dezvaluire, ne-am inteles :P ? Nu se putea sa nu marchez cumva momentul. Bine, daca tot am intrat in zodia norocului, ceva mai tarziu o sa-mi cumpar si bilet la loto. Pentru inceput, m-am gandit sa sarbatoresc cu un desert exotic, aromat subtil si foarte racoritor, si anume o budinca de tapioca cu lapte de cocos, mango si limeta.
Acuma ceva vreme, am mai publicat o reteta de budinca de tapioca pe blog. Atunci am pregatit acest desert delicat pentru prima data, acasa. De atunci, am reluat-o de nenumarate ori si in fel de fel de variante. V-am mai spus cate ceva despre tapioca, pe care noi o gasim de cumparat procesata sub forma unor mici perlute. De fapt, tapioca provine din radacina unei plante numite casava (sau manioc), originara din Brazilia. Aceasta s-a raspandit in multe alte parti ale lumii, datorita faptului ca faina obtinuta din aceasta planta este foarte hranitoare si usor de digerat. In special in Asia, perlele de tapioca sunt baza unor deserturi foarte populare, in China este la mare cautare budinca de tapioca cu ceai dar si cu lapte de cocos. Hai s-o pregatim impreuna!
Ingrediente Budinca De Tapioca Cu Lapte De Cocos, Mango Si Limeta
- 150 de ml. perle de tapioca
- 165 ml. lapte de cocos
- 450 ml. lapte de vaca
- 1 limeta
- 1 mango
- 1 pastaie de vanilie
- zahar brun dupa gust
- menta pentru decor
Inainte de a incepe descrierea modului de preparare, vreau sa va mai dezvalui ceva: de doua saptamani, fetele de la Savori Urbane au lansat, impreuna cu Shan’shi, un adevarat festival al retetelor asiatice, The Assian Connection.
In acest frumos proiect au participat 12 bloggeri culinari unul si unul: Catalina de la Kiss the cook , Mihaela de la La Prajiturela, Margot de la Bistro Margot, Dana de la Prajiturici si altele, Dia de la Retetele mele dragi, Claudia de la Lecturi si arome, Cerasela de la Cerulina si Ruxandra de la Gourmandelle.
M-a onorat invitatia „Savorilor” de a participa si eu la acest proiect, in care ma inscriu cu reteta pe care v-o propun si voua spre atentie si incercare.
Preparare Budinca De Tapioca Cu Lapte De Cocos, Mango Si Limeta
1. Se rade coaja de limeta si se pastreaza deoparte. Zeama se stoarce si se colecteaza intr-un castronel. Se razuiesc semintele de vanilie din pastaie.
2. Alegeti un frunct de mango bine copt. Se curata mango de sambure si coaja, iar pulpa se toaca, apoi se da la blender. Se adauga zeama de limeta peste piureul obtinut (daca doriti mai dulce, puteti adauga un pic de zahar pudra). Se trece printr-o sita deasa, ca sa devina foarte fin.
![]() |
![]() |
3. Jumatate din piureul de mango se imparte in 4 pahare care se vor da la congelator, restul piureului se pastreaza deoparte.
Pregatire de baza
4. Se masoara o cantitate de apa rece de 6 ori cat volumul perlelelor de tapioca. Am folosit 150 de ml. tapioca, asadar am masurat 600 ml. de apa. Atentie, insa, daca perlele de tapioca au dimensiuni mai mari, in jurul a 3-4 mm. diametru, e mai bine sa folositi de 7 ori volumul acestora. Se pun perlele de tapioca intr-o cratita si se adauga apa rece. Se pun pe foc mediu, se infierbanta si se amesteca permanent cu o lingura pana cand compozitia se ingroasa ca o mamaliga.
![]() |
![]() |
5. Se rastoarna „mamaliga” intr-o strecuratoare deasa (eu am avut niste perle de tapioca foarte mici, chiar am avut nevoie de o sita cat de deasa) si se clatesc sub jet de apa rece, amestecand usor (imaginea de mai sus, dreapta) pana cand apa vascoasa dispare si raman in strecuratoare doar perlutele de tapioca.
6. Am folosit la prepararea acestei budinci de tapioca laptele de cocos Shan’Shi, foarte consistent si gustos.
Se pun perlele de tapioca intr-o cratita si se adauga laptele de cocos, laptele de vaca, coaja rasa de limeta si semintele de vanilie. Se pune cratita pe foc si se fierbe la foc mic, amestecand usor, pana cand toate perlele de tapioca devin translucide si laptele e usor inchegat. Sa nu va asteptati sa fie foarte gros, compozitia trebuie sa fie semilichida.
7. Se toarna budinca de tapioca in pahare, peste piureul de mango deja solidifiat. Avem grija sa ramana loc in pahare ca sa se adauge si restul de piure deasupra.
8. Se lasa budinca sa se raceasca pana la temperatura camerei. Se finiseaza cu restul de piure de mango si cu frunzulite de menta proaspata. Se da la frigider inainte de servire.
Lasă un răspuns