
Salata de fructe – rețetă simplă dar delicioasă, desertul cel mai ușor de preparat





Salată de fructe, rețeta simplă și savuroasă. O rețetă de salată de fructe ușor de preparat, perfectă pentru o gustare simplă dar și ca desert delicios pentru o masă festivă. Salată de fructe, ingrediente și mod de preparare.
Această salată de fructe nu e un desert elaborat sau pretențios. Dimpotrivă, chiar și atunci când ne dăm silința să o prezentăm într-un fel mai deosebit, la ocazii speciale, obținem ceva extrem de bun cu minimum de efort. Salata de fructe este o rețetă spornică. Adăugând doar câteva fructe laolaltă, rezultă 5-6 porții îndestulătoare de desert. Porțiile pe care le veți obține urmând rețeta ce urmează sunt între 150 și 200 de grame și cel mai util lucru pentru o gospodină grăbită este că această salată este un desert fără coacere, așa cum am mai publicat și altele, aici. Spre deosebire de această budincă de tapioca și de bananele în pijama cu sos de ciocolată, salata de fructe nu doar că nu vede cuptorul, ci prelucrarea termică a acestui preparat este exact zero.
Interesantă mi se pare denumirea acestui desert. În zilele noastre, am ajuns să înțelegem prin ”salată” un amestec de legume sau/și fructe, în combinație sau de un singur tip, servite ca preparat culinar dulce sau sărat. Totuși, în limba latină, salata, cuvântul care a dat numele preparatului culinar înseamnă, de fapt, ”sărată”. Trecerea timpului, însă, a dus la apariția salatelor atât în variante sărate cât și dulci, cum este a noastră salată de fructe, fruit salad (în engleză) sau Macedonia (în franceză).
Cea mai simplă salată de fructe se face amestecând pur și simplu câteva tipuri de fructe. Eventual, le putem îndulci după gust. Merg cam orice fel de fructe și, în lipsa acestora, chiar și fructe din compot. Deja avem un adevărat răsfăț! Dacă mai adăugăm și nițică mentă, puțin coniac și o lingură de înghețată putem spune că am ridicat acest preparat simplu la un alt nivel. Am obținut un adevărat deliciu!
Ingrediente Salata de fructe
- 1/2 ananas
- 2 portocale
- 2 kiwi
- 250 gr. căpșuni (dacă e sezon)
- 2 mere
- 100 gr. pepene roșu (dacă e sezon)
- 50 ml. miere – eu am folosit sirop de agave
- un pumn frunzulițe de mentă proaspătă
- 50 ml. coniac (opțional)
- semințe de alune, fistic sau nuca tocate din cuțit, pentru puțină textură crocantă (opțional)
- fructe uscate cum ar fi stafidele (opțional). Pentru extra-efect, aceste fructe uscate se pot înmuia o jumătate de oră în coniacul de mai sus.
- înghețată(opțional)
- frișcă(opțional)
- sos de vanilie, caramel sau ciocolată (opțional)
Cum alegem fructele pentru salata de fructe
Se pot folosi ce fructe aveți la îndemână, ideal este să aveți o combinație de minimum trei. De regulă, se aleg fructe care se pot completa unele pe celelalte atât ca textură, cât și ca gust. Fructele dulci, cum sunt bananele, strugurii, cireșele, se combină cu citrice sau alte fructe care au un anumit grad de aciditate, pentru a le potența aroma. Alături de acestea, merg fructe mai crocante, cum ar fi merele, pentru textură, sau altele cu o aromă distinctă, cum ar fi căpșunile, ananasul, fructele de pădure.
Cel mai simplu este să folosim fructe de sezon. Pepenele roșu, în timpul verii, căpșuni, la final de primăvară etc. vă dați seama. Dar soțul a mers la cumpărături și, văzându-l, i s-a făcut poftă. Și dacă tot a venit vorba, din punctul meu de vedere, pepenele cel mai potrivit pentru salată de fructe este pepenele galben. Vara, nu folosesc doar pulpa dulce și aromată pentru salata de fructe, ci și coaja scobită, care formează un bol natural pentru deliciosul amestec fructat.
O combinație de iarnă ar fi cea cu mere, pere, portocale, poate un pic de ananas proaspăt sau din compot, eventual completate cu fructe din compot și fructe uscate rehidratate în suc de portocale, eventual și cu puțin coniac sau rom bun.
Salata de fructe, mod de preparare
- Se curăță o portocală de coajă, se separă segmentele și se curăță de eventuale resturi de coajă albă. Se taie bucățile de portocală (cam în 2 fiecare felie) și se înlătură eventuale semințe. Se pun într-un castron încăpător.
- Se curăță banana de coajă și se feliază în bucăți cât să poată fi mâncate dintr-o dată.
- Peste fructele deja tăiate, am stors sucul de la jumătate de portocală, având grijă să nu scap și sâmburi în castron. Sucul portocalei va preveni oxidarea fructelor și le va păstra un aspect proaspăt și plăcut. Ca suc de bază al salatei, la fel de bine merge și sucul de la compotul de ananas dar și cel de lămâie, dacă preferați să fie totul mai acrișor.
- Se decojește ananasul. Se taie pulpa ananasului în cuburi cât să încapă într-o linguriță și se adaugă peste restul fructelor tăiate, în castron.
- Se decojesc fructele de kiwi și se feliază. Căpșunile se curăță de codițe și se feliază în același fel cu fructele de kiwi.
- Se separă pulpa de pepene de coajă, se feliază, se înlătură cu grijă semințele și se adaugă peste restul fructelor din bol.
- Se taie în patru merele și se înlătură miezul cu sâmburii. Se feliază apoi subțire fiecare bucată și se adaugă în salată. Se amestecă imediat, deoarece pulpa mărului s-ar putea oxida repede după ce este tăiată.
- Se adaugă și mierea sau, în cazul nostru, siropul de agave. Tot în acest stadiu, dacă se dorește salata de fructe cu puțin alcool sau aromatizată, se pot adăuga 3-4 linguri de lichior sau coniac la alegere. Noi n-am pus, pe motiv de copii degustători. Se adaugă frunzulițele de mentă și se amestecă.
- Se dă salata la rece timp de jumătate de oră. În acest timp, aromele fructelor se vor împrieteni și se vor să așeza.
Salată de fructe, servire
Nimic mai minunat într-o zi caldă cu soare decât o salată de fructe răcoroasă și aromată! Pe cât este de simplă, pe atât e și de delicioasă. Dacă îi adăugăm un glob de înghețată de vanilie sau puțină frișcă bătută, e un desert fabulos. Alături de salata de fructe se pot oferi napolitane sau biscuiți crocanți.
Să vă fie de folos!
Pentru mai multe deserturi fără coacere click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns