Budinca de tapioca cu capsuni
Propunerea mea de azi e o rețetă foarte ușoară. Atât procedeul în sine e lipsit de dificultate, cât și conținutul caloric este mititel, ceea ce recomanda budinca de tapioca drept gustarea de seară ideală. Ca niste pasionați de gastronomie ce sunteți, cred că majoritatea știți ce este tapioca. Noi o găsim în comerț procesată, sub forma de mici perluțe. De fapt, tapioca provine din radacina unei plante numite casava (sau manioc), originară din Brazilia. Aceasta s-a răspândit în multe alte părți ale lumii, datorită faptului că făina obținută din aceasta plantă este foarte hrănitoare și ușor de digerat.
Modalitatea de preparare pentru budinca de tapioca pe care v-o propun azi vă dă posibilitatea să obțineți o budincă ușoară, închegată doar atât cât trebuie, pe care o puteți servi cu orice jeleu de fructe. Eu am pregătit rapid o garnitură din căpșuni. Ceea ce recomandă în mod deosebit aceasta budinca atât pentru un desert, cât și pentru o gustare ușoară de seară, este faptul că e făcută cu lapte și e bine știut că laptele liniștește și asigură un somn plăcut si odihnitor. În plus, această budincă de tapioca delicată și delicioasă nu conține nici zahăr. Haideți să vedem cum se face!
Ingrediente pentru budinca de tapioca cu căpșuni
pentru măsurare folosim o cană cu volumul de 200 ml.
- ½ de cană (de 200 de ml.) de perle de tapioca
- 3½ căni de apă
- 2 căni (se măsoară cu aceeași cană) de lapte
- 1 păstaie de vanilie (sau 1 linguriță de extract de vanilie, zahăr vanilat etc)
- 2 linguri de sirop de agave/miere (sau alt îndulcitor, după gust)
- 1 praf de sare
- jeleu din căpsuni: 1 cană de căpșuni proaspete, 2 linguri de sirop de agave/miere (după gust)
Preparare Budinca de tapioca cu căpșuni
Jeleul de căpșuni
1. Garnitura pentru budinca de tapioca, după cum am specificat, poate fi făcută din orice fructe vă plac. Puteți folosi chiar și un jeleu gata preparat sau un gem, după cum vă este mai la îndemână. Eu am pregătit rapid un jeleu de căpșuni: am pus căpșunile (din congelator, culeg roade ale prevederii de astă vară) într-o crăticioară și am adăugat apă rece atât cât să le acopere. Am fiert căpșunile până când lichidul a scăzut complet. Am adăugat 2 linguri de sirop de agave și am mai clocotit câteva minute, amestecând constant, pânp am obținut un amestec de consistența unui gem. Am pasat apoi căpșunile cu blenderul de mână (și asta e opțional, se pot lăsa întregi).
2. Am împărțit jeleul de căpșuni în două pahare. Pe acestea le-am așezat oblic, într-un cofraj de ouă, asta numai și numai pentru aspectul final al preparatului, pentru a obține stratificarea pe diagonală.
Preparare budinca de tapioca
Cât timp jeleul de căpșuni se răcește bine, avem tot timpul să preparăm budinca de tapioca.
3. Se pun într-o cratiță 3½ căni de apa rece. Se adaugă perlele de tapioca (½ cană, măsurată cu un recipient identic celui cu care am măsurat apa). Se pune cratița pe foc.
4. Când apa se înfierbântă bine, se începe să se amestece. Se continuă până când apa fierbe și perlele de tapioca se ridica la suprafață. Se reduce, apoi, focul la minimum posibil și se continuă fierberea cam 5-6 minute, amestecând permanent, până când conținutul cratiței se îngroașă că o mămăligă.
5. Se răstoarnă conținutul cratiței, așa fierbinte cum este, într-o strecurătoare. Se clătește sub jet de apă rece, amestecând constant cu o lingură, până când apa închegată în care au fiert perlele de tapioca dispare și rămân doar perlele nelipicioase, semitranslucide.
6. Se pun perlele de tapioca înapoi în cratiță și se toarnă deasupra lor laptele rece. Se adaugă semințele răzuite din păstaia de vanilie, un strop de sare și 2 linguri de sirop de agave sau alt îndulcitor.
7. Se pune cratița pe foc foarte mic și se fierbe, amestecând constant, până când toate perlele de tapioca devin translucide iar laptele e ușor închegat.
Servirea
8. Se toarnă cu grija budinca de tapioca peste jeleul de căpșuni din pahare, deja răcit. Se lasă să se răcească bine înainte de servire. Eventual, se poate pregăti mai devreme și să se țină câteva ore la frigider.
Budinca de tapioca cu căpșuni este ușoară, are un gust fin și o textură extrem de plăcută, fară să fie prea gelatinoasă (datorită faptului că excesul de substanță gelatinoasă a fost îndepărtat prin clătire cu apă rece) și mai ales, conține lapte bun și hrănitor.
Poftă bună!
Lasă un răspuns