Gogoși cu brânză de vaci simple și rapide
Gogoși cu brânză de vaci simple și rapide, rețetă pas cu pas. Gogoși simple cu brânză dulce, rețetă culinară. Gogoși turnate cu lingura, ingrediente și mod de preparare.
Unul dintre deserturile pe care le găsesc absolut irezistibile sunt gogoșile. Și-apoi, cui nu-i plac? În casele bănățenilor sunt numite croafne, ardelenii se fălesc cu pancovele lor înfuriate dar până la urmă, toate aceste denumiri care pot suna amuzant sau ciudat se referă la același foarte îndrăgit desert, pe tot cuprinsul țării, adică la gogoși. Am încercat și alte feluri de gogoși. decât cele clasice, din aluat dospit. O reușită clară am obținut cu aceste gogoșele rapide cu ricotta, rețetă italienească pe care am preluat-o dintr-o carte de bucate. Azi va fi vorba despre o rețetă asemănătoare, niște gogoși cu brânză de vaci foarte simple și rapide, de data asta, o rețetă venită pe o filieră germană.
Cu ceva vreme – nu multă – în urmă, am văzut că Maya a postat pe contul ei Facebook niște frumușele de gogoși cu quark, așa le-a numit ea. A scris și rețeta, mi s-a părut extrem de simplă și ingenioasă. A mai zis și că pe orice site german de bucătăreală vom găsi această rețetă, sub numele de Quarkbällchen (mingiuțe cu quark – în traducere). Mi-au plăcut tare mult gogoșile Mayei, m-am amuzat de un video scurt, în care am văzut cum se întorceau ele singurele-n tigaie… dar de unde să iau eu quark? Așa mi-a venit ideea să încerc aceeași rețetă înlocuind acest quark cu brânza de vaci. Și mi-au ieșit niște gogoși cu brânză de vaci minunate, în doar 20 de minute de timp petrecut în bucătărie, de s-a mirat toată familia. Mai jos puteți vedea ce textură faină au, cât sunt de rotunde și de frumușele.
Lămuriți fiind cu povestea acestor gogoși cu brânză de vaci simple și atât de rapide, hai să trecem la rețetă.
Ingrediente gogoși cu brânză de vaci simple și rapide
- 250 de grame de brânză de vaci
- 250 de grame de făină (tip 550 am folosit eu)
- 2 ouă
- 125 de grame de zahăr
- 1 praf bun de sare
- 1 plic de zahăr vanilat/extract de vanilie
- coaja rasă fin de la ½ de lămâie (doar partea galbenă)
- 5 grame de praf de copt (½ de pliculeț)
- ulei pentru prăjit din abundență
- zahăr pudră sau zahăr crista fin (ce preferați) pentru finisat
Gogoși cu brânză de vaci simple și rapide – prepararea compoziției
1. Pregătiți și cântăriți toate ingredientele pentru compoziție, de la început. Așa vă veți optimiza mult timpul de lucru și treaba va merge ușor și rapid.
2. Brânza de vaci are o textură mult mai aspră decât quark-ul, așa că am rezolvat asta prelucrând-o doar 2-3 minute cu blenderul de mână. De la aspectul din dreapta (din ambalajul în care am cumpărat-o), a ajuns la cel din stânga, fină și mătăsoasă.
3. Ouăle întregi, zahărul, sarea, vanilia și coaja de lămâie se pun într-un castron încăpător. Separat, praful de copt se amestecă bine cu făina.
4. Se mixează ouăle cu zahărul și aromele timp de 3-4 minute, până obținem o compoziție spumoasă, care s-a deschis mult la culoare și a crescut în volum. Nu e nevoie să se insiste ca să se dizolve complet zahărul.
5. Se adaugă brânza de vaci și se mixează scurt, să se omogenizeze.
6. Se adaugă făina amestecată cu praful de copt și se încorporează cu mixerul, la viteză mică. Nu se mixează decât atât cât e nevoie ca să nu se mai vadă făină uscată în castron.
7. Gata cu prepararea compoției, care așa arată în final, curge lent de pe paletele mixerului. Este o compoziție vâscoasă, destul de consistentă dar oricum mai moale cu mult decât un aluat.
Gogoși cu brânză de vaci simple și rapide – prăjirea în baie de ulei
8. Într-o tigaie adâncă cu fundul gros se toarnă ulei cam de 4 degete. E bine să fie cât de adânc stratul de ulei, ca să plutească gogoșile în acesta. Se încinge uleiul pe foc mediu, trebuie să aibă temperatura de 180°C. Durează ceva până ajunge la temperatura potrivită, aveți grijă să nu se încingă prea mult, ca să nu se ardă gogoșile la suprafață și să rămână crude în interior. Cu două linguri, se iau grămăjoare din compoziție, li se dă o formă pe cât posibil rotundă și se pun în uleiul încins. Nu trebuie să fie perfecte, ele se vor umfla și se vor rotunji în timp ce se prăjesc.
9. Din compoziția de gogoși cu brânză se prăjesc câteva șarje, nu le înghesuim pe toate deodată în tigaie. Mie mi-au rezultat 22 de bucăți, cu o dimensiune finală de cam 6-7 cm diametru. Lăsăm gogoșile să se rumenească frumos și le scoatem pe șervete de hârtie absorbantă, să se dreneze de ulei. Veți vedea, prea mult ulei nu vor avea pe ele, nu absorb mult în timpul prăjirii. Și uitați-vă cât de drăguțe sunt, cum se rostogolesc ele în tigaie!
Servire gogoși cu brânză de vaci simple și rapide
Se tăvălesc gogoșile prin zahăr pudră sau zahăr cristal fin, amestecat cu 1 plic de zahăr vanilat. De această dată, eu am optat pentru varianta cu zahăr cristal și mi-a plăcut mult că a adăugat o notă crocantă la textura gogoșilor. Sunt foarte plăcut aromate și pufoase aceste gogoși cu brânză de vaci! Un desert excelent, care i-a făcut fericiți pe toți cei ai casei și pentru care am muncit atât de puțin!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns