Minciunele – uscățele – rețeta veche prezentată pas cu pas
Minciunele – uscățele – rețeta veche prezentată pas cu pas. Minciunele – rețeta din cartea de bucate a Silviei Jurcovan. Aluat de minciunele, uscățele, cirighele. Desert simplu și rapid – minciunele.
Această rețetă este una foarte veche. Îmi amintesc că, fiind copilă, o urmăream vrăjită pe mama cum întindea foi subțiri din aluatul de minciunele, cum îl tăia cu rola ondulată și cum acestea se înfoiau la prăjit, devenind irezistibil de crocante și de fine. Pentru că mama mea făcea mult mai adesea aluatul de tăiței decât pe cel de minciunele, am trăit mult, mult timp cu impresia că acestea s-ar face din același tip de aluat, ceea ce nu era tocmai exact. De reținut este că, în aceste vremuri în care umila drojdie a ajuns valută forte, aceste minciunele sunt o excelentă alternativă pentru gogoșile pufoase care ne plac atât de mult, dar pe care nu avem cu ce să le pregătim.
Bineînțeles, originea rețetei de minciunele este cu mult mai îndepărtată decât îmi amintesc eu. După unele surse, pare-se că tocmai în Roma antică. Cu toate astea, ieri, când le-am făcut, m-am bucurat ca un copil de acest desert simplu, care a transformat o ceașcă de ceai într-o adevărată bucurie. În fine, când am întrebat-o pe mama cum să fac, am primit o rețetă cu multe aproximări. Rețeta pas cu pas pe care o găsiți mai jos este inspirată de cea din cartea Silviei Jurcovan, căreia i-am adăugat mai multă rigoare, pentru că nu uit niciodată că nu vă plac aproximațiile.
Ingrediente minciunele – uscățele
- 1 ou
- 1 gălbenuș
- 50 de grame de smântână cu minimum 20% grăsime
- 20 de grame de unt cu 82% grăsime
- 10 ml rom (nu esență, ci chiar rom)
- 1 praf de sare
- coajă rasă de la 1 lămâie mică (doar partea galbenă)
- 1 plic de zahăr vanilat
- 200-230 de grame de făină + 1-2 linguri pentru presărat
- ulei din abundență pentru prăjit
- zahăr pudră vanilat pentru presărat
Minciunele, mod de preparare
Aluatul
1. Într-un castron încăpător adăugăm oul întreg, gălbenușul, untul moale, smântâna, romul, sarea, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie. Le amestecăm pe toate cu o lingură, pe cât posibil mai omogen.
2. După ce lichidele și grăsimile s-au omogenizat, începem să adăugăm făina. În cartea Silviei Jurcovan, indicația era ca pentru acest aluat de minciunele să adăugăm ”făină cât cuprinde”. Eu vă spun cât mi-a ”cuprins” mie, exact 200 de grame. În funcție de mărimea ouălor folosite și de calitatea făinii, e posibil să fie nevoie de maximum 30 de grame în plus. Adăugăm, deci, câte o lingură de făină și amestecăm cu lingura până este încorporată.
3. În curând, lingura nu ne va mai fi de mare ajutor, este momentul să luăm la frământat al nostru aluat de minciunele.
4. Începem să frământăm aluatul de minciunele în castron. Trebuie să-l simțim la mână mai moale decât pe cel de paste de casă, va fi mai ușor de frământat. Frământăm până când se desprinde complet de pe pereții castronului.
5. După ce aluatul de minciunele nu mai este lipicios, îl scoatem din castron și continuăm să-l frământăm pe planul de lucru, insistent, cam zece minute bune.
6. În final, aluatul de minciunele trebuie să fie foarte neted și elastic. Îl modelăm într-o bilă.
7. Acoperim bila de aluat cu un castron de sticlă și îl lăsăm să se odihnească pe planul de lucru măcar 30 de minute. La fel ca la aluatul de paste, și acest aluat de minciunele ne va semnala el singur când e destul de odihnit. Când pe cupola vasului de sticlă se vor strânge multe broboabe de apă, atunci putem deja lucra cu aluatul.
Minciunele – întinderea aluatului și modelarea
8. Presărăm planul de lucru cu puțină făină. Așezăm aluatul de minciunele pe planul de lucru și îl presărăm și pe el cu făină. Cu sucitorul, întindem aluatul într-o foaie nu mai groasă de 2 mm (cât lama cuțitului, zice Silvia Jurcovan).
9. Cu cuțitul sau cu un decupator de patiserie, tăiem aluatul de minciunele, întins în foaie subțire, în fâșii late cam de 3 cm.
10. Tăiem fâșiile în bucăți de 12-15 cm. Facem o mică tăietură cu cuțitul la mijlocul fiecărei bucăți. Apucăm un capăt al bucății de aluat și-l trecem prin tăietură. Astfel, obținem aspectul înnodat, specific pentru minciunele. Suntem gata să le prăjim!
Prăjirea minciunelelor
11. Încă în timp ce aluatul de minciunele se odihnea, am făcut deja un setup pentru prăjire. Eu am prăjit minciunelele în friteuza Heinner PanFry HDF-1800SS. În aceasta intră până 3 litri de ulei, așa că are nevoie de un timp mai lung să se încingă bine. Odată încins, însă, uleiul păstrează o temperatură constantă iar minciunelele se vor prăji rapid și foarte frumos.
Desigur, aceste minciunele se pot prăji și într-o tigaie adâncă. Țineți cont că expresia ”baie de ulei” trebuie luată ca atare, de această dată. Va fi nevoie să turnați în tigaie cam 1 litru de ulei, să fie un strat suficient de adânc și de bine încins pentru ca ale noastre minciunele să nu atingă fundul tigăii niciodată, doar să plutească. Minciunelele sunt foarte subțiri și fragile și s-ar arde ușor, prin contact cu fundul tigăii.
Pregătim de la început o tavă așternută cu strat dublu de hârtie absorbantă de bucătărie, pe care vom scoate minciunelele după prăjire.
12. Am setat, așadar, temperatura de 180°C a uleiului. Dacă prăjiți minciunelele la tigaie, pentru a aproxima temperatura din baia de ulei, probați cu o lingură de lemn. Dacă atunci când se bagă coada lingurii de lemn în ulei, în jurul acesteia se formează imediat mici bule de aer, înseamnă că uleiul este destul de fierbinte pentru a adăuga minciunelele la prăjit.
13. Am pus în coșul friteuzei Heinner PanFry HDF-1800SS câte 8-10 minciunele la o tură. Fiind așa de subțiri, nu contează că le puneți unele lângă altele, oricum se vor prăji foarte bine.
14. Imediat ce am lăsat coșul în uleiul fierbinte, minciunelele s-au ridicat la suprafață, pline de bășici. După un minut, le-am întors pe partea cealaltă cu o furculiță lungă și le-am lăsat până au devenit aurii (2 minute).
15. Odată prăjite, minciunelele ajung pe stratul de hârtie absorbantă pregătit de la început, să se dreneze de uleiul în exces. Iată cum arată, aurii și pline de bășici!
Servire
Odată prăjite toate, m-am gândit că aceste minciunele s-ar potrivi perfect alături de un ceai bun. Și am făcut, deci, un ceai de hibiscus, în fierbătorul cu filtru de ceai Heinner HEK-TF18GX.
Am presărat minciunelele cu zahăr pudră vanilat și, alături de ceaiul de hibiscus, pot spune că am savurat unul dintre cele mai bune deserturi de care am avut parte în ultima vreme. Vă arăt și un close-up, ca să vă faceți o idee mai clară ce textură minunată au.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns