Sufleu de ciocolata
Oh là là, un soufflé au chocolat! :) Ne-am obisnuit sa consideram sufleul, si nu ma refer doar la reteta de sufleu de ciocolata, ci la sufleu in general, o adevarata piatra de incercare a patiseriei franceze. Tot felul de mituri, pornind de la linistea deplina care trebuie pastrata in bucatarie si pana la anumite descantece, fara de care, chipurile, un sufleu nu poate reusi! Toate astea au reusit sa ii inspaimante pe indraznetii care s-au incumetat doar sa se gandeasca sa prepare acest deliciu.
Oare contin un cat de mic sambure de adevar toate aceste mituri? Fara indoiala, un sufleu reusit se obtine respectand la gram toate ingredientele si procedeele specificate in reteta. Daca se lucreaza, insa, cu atentie, nu are cum sa nu reuseasca. Reteta de sufleu de ciocolata pe care v-o ofer azi este inspirata de cea de pe chefsteps.com si am convingerea ca, dupa ce o s-o incercati, sufleul nu va mai parea atat de dificil de facut.
Ingrediente Sufleu De Ciocolata:
- 90 de grame de ciocolata cu minimum 70% continut de cacao
- 125 de grame de lapte
- 25 de grame de faina
- 25 de grame de unt cu minimum 80% grasime
- 65 de grame de zahar tos
- 75 de grame albus crud (cam de la 3 oua)
- 45 de grame galbenus crud (~3 galbenusuri)
- 1 lingurita extract de vanilie
- 5 grame de sare de buna calitate (daca nu apreciati contrastul dulce/sarat reduceti sarea pana la nivelul tolerat de dv, de exemplu un praf)
- in plus: unt pentru uns formele, zahar tos pentru tapetat formele
Mod de preparare Sufleu De Ciocolata
1. Pregatiti 3 ramequin-uri cu volumul de 175 ml, ungandu-le cu unt intr-un strat uniform si apoi tapetandu-le cu zahar tos.
2. Porniti cuptorul si fixati-l la 190 de grade Celsius, apoi cantariti cu grija toate ingredientele. Atentie cu albusurile si galbenusurile, intamplator, s-a potrivit ca cele 3 galbenusuri sa cantareasca exact 45 de grame, dar e foarte posibil sa trebuiasca sa se scoata sau sa se adauge putin din cantitate pentru a avea gramajul exact. Pentru sufleuri reusite, e esential sa se respecte gramajul.
3. La inceput cu varful degetelor, apoi cu o spatula flexibila, amestecati untul moale cu faina si sarea, asa incat sa nu se mai vada urme de substanta uscata. Eu am folosit sare Maldon, o sare de o calitate foarte buna iar sufleul a fost perfect pentru gustul meu si al familiei mele. Daca nu apreciati contrastul de gust dulce/sarat reduceti sarea (puteti chiar sa o eliminati).
4. Intr-o craticioara se pun laptele si 50 de grame de zahar tos. Se infierbanta laptele aproape pana sa dea in fiert, apoi se adauga untul omogenizat cu faina si se amesteca energic pana se obtine o baza omogena, fara cocoloase (imaginea din stanga). Se opreste focul si se adauga ciocolata in bucatele cat mai uniforme, amestecand pana se topeste complet. Dupa ce ciocolata s-a topit, se adauga extractul de vanilie si galbenusurile, amestecand bine pana cand se obtine o crema fina si omogena, baza de ciocolata pentru sufleu.
5. Albusurile se bat spuma cu cele 15 grame de zahar ramase.
6. Se incorporeaza 3 linguri de spuma de albus in compozitia de baza cu ciocolata, amestecand energic. Restul de spuma se va incorpora prin impaturiri succesive, ridicand compozitia de pe fundul vasului spre suprafata, asa incat sa nu se piarda aerul acumulat in spuma de albusuri, esential pentru cresterea alor noastre sufleuri.
Montarea
Se umplu ramequin-urile dinainte pregatite cu compozitia pentru sufleu, pana la limita. Se trage muchia unui cutit pe marginea formei, creand o suprafata perfect plana. Se curata cu grija marginile de orice urma de compozitie cu ciocolata inainte de a le da la copt.
Coacerea
7. Sufleurile de coc in cuptorul preincins la 190°C timp de 13 minute. In acest timp, vom obtine o crusta usor crocanta si un interior inca cremos si matasos. Pentru sufleuri complet coapte, cred ca timpul se poate prelungi pana la 15-16 minute, dar nu vad cine si-ar putea dori una ca asta. :)
Servirea
Sufleurile se servesc fierbinti, presarate cu zahar pudra. Trebuie sa stiti ca, daca nu le veti servi suficient de repede, ele se vor lasa, e ceva normal. Daca doriti, puteti sparge usor crusta sufleurilor cu o lingurita, apoi turnati cu grija sos de vanilie in locul creat (ca in prima imagine). Va garantez ca si cei mai simandicosi oaspeti vor fi cuceriti de un asemenea desert.
Spor la treaba si pofta mare!
Lasă un răspuns