Tiramisu cu portocale – rețetă pentru un desert fără coacere, gustos și aromat
Tiramisu cu portocale – rețetă pentru un desert fără coacere, gustos și aromat. Lista de ingrediente la gram și modul de preparare prezentat detaliat pentru rețeta de tiramisu cu portocale.
Astrele s-au aliniat, în acest 2024, așa încât de Ajunul Crăciunului ortodox pe rit vechi, care e pe 6 ianuarie, sora mea Lavinia Ioana, care-și sărbătorește onomastica, pe rit nou, pe 7 ianuarie, să fie în țară. Sper că se înțelege ceva din fraza precedentă, destul de întortocheată. Ideea e că suntem o familie mare și diversă, care are aproape întotdeauna motive duble de a sărbători. Pentru că un tiramisu este un desert pe gustul tuturor, m-am gândit să mă prezint eu cu desertul. M-am abătut de rețeta clasică și am făcut un tiramisu cu portocale. Vă asigur că abaterea mea a fost una delicioasă! Cafeaua bună și aroma de portocală au dat o combinație câștigătoare!
Rețeta clasică de tiramisu, așa cum o consemnează biblia gastronomiei moderne, Larousse Gastronomique, o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
În continuare, vă invit să descoperiți desertul acesta sărbătoresc, așa cum l-am făcut eu, nu înainte de a vă preciza că o variantă a acestuia găsiți și pe costinbarbut.ro.
Ingrediente pentru Tiramisu cu Portocale
- 400-450 de grame pișcoturi de bună calitate
- 500 de grame de mascarpone
- 3 ouă foarte proaspete
- 60 de grame de zahăr
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- 1 praf (o priză) de sare
- 250 de grame de curd de portocale
- ½ de litru de cafea tare (opțional, se pot folosi 450 ml de cafea și 50 ml de lichior de portocale sau de cafea, dacă desertul nu va fi pentru copii sau persoane care nu consumă deloc alcool)
- coaja rasă de la 1 portocală cu coaja netratată
- 50 de grame de ciocolată neagră, răzuită cu cuțitul, în fulgi
Pentru curd de portocale:
- coaja rasă de la 1 portocală cu coaja netratată
- zeama de la 2 portocale
- 2 ouă întregi
- 2 gălbenușuri
- 150 grame zahăr
- 75 grame unt
Mod de preparare Tiramisu cu Portocale – Rețetă pentru un Desert Gustos și Aromat
Curd-ul de portocale
Dacă aveți un curd de portocale deja preparat, îl puteți folosi. Pe scurt, pentru cei care nu s-au mai întânit cu această cremă, este făcută din ouă, zahăr, unt și zeamă și coajă de citrice. Curd-ul e foarte aromat și poate fi păstrat pentru o anumită perioadă, în borcan, de aceea am și menționat că pot fi folosite 250 de grame de curd de portocale dinainte făcut. Dacă nu îl aveți, pentru rețeta de tiramisu de portocale trebuie mai întâi preparată această cremă de bază, din ingredientele specificate în listă, urmând cu atenție pașii descriși la rețeta de orange curd pe care o puteți accesa cu un click pe poza de mai jos.
Primele preparative
1. Brânza mascarpone și ouăle întregi le-am scos din frigider cu o oră înainte de preparare. Pentru că am avut-o pregătită în avans, tot atunci am scos din frigider și crema orange curd. Dacă n-o aveți, puteți profita de acest răgaz, necesar aclimatizării ingredientelor, s-o faceți și s-o lăsați să se răcească până la temperatura camerei.
2. Am ras coaja rasă de portocală, doar partea intens colorată, de la suprafață, cea albă fiind foarte amară. Am preparat 450 de militri de cafea tare și am pus-o într-un castonel. Din coaja de portocală răzuită, am adăugat jumătate în cafeaua fierbinte. Am completat cu 50 de ml. de lichior Grand Marnier (de portocale) și am acoperit cu o farfurioară, să se infuzeze. Dacă nu doriți să folosiți lichior, preparați 500 de mililitri de cafea.
Chiar înainte de montaj, am filtrat cafeaua prin sită, ca să rămână în aceasta doar aroma, nu și bucățelele de coajă de portocală.
Cum se prepară crema de mascarpone și portocale?
Precizez de la început că această cremă conține ouă crude, de aceea am și recomandat ca acestea să fie foarte proaspete și dintr-o sursă de încredere. Folosirea ouălor crude este specifică rețetei clasice de tiramisu iar acestea dau o cremozitate specială preparatului. O rețetă de tiramisu fără ouă crude găsiți cu un click pe poza de mai jos. Dacă doriți neapărat să pregătiți și tiramisu cu portocale cu ouăle gătite, puteți adapta indicațiile din această rețetă.
3. În continuare, am spart ouăle și am colectat separat gălbenușurile de albușuri, în două castroane încăpătoare. Peste gălbenușuri, am adăugat jumătate din cantitatea de zahăr și zahărul vanilat bourbon. Le-am bătut cu mixerul, la viteză medie.
Fiind o cantitate atât de mică de zahăr, gălbenușurile nu au crescut foarte mult. Am insistat, însă, cu mixarea până am obținut o cremă de un galben pal, spumoasă și fără cristale de zahăr. Am încercat să adaug pe cât posibil mai puțin zahăr, ținând cont că am folosit și crema orange curd, care conține deja destul de mult.
4. Peste crema de gălbenușuri cu zahăr și vanilie, am adăugat toată crema orange curd (250 de grame) și brânza mascarpone.
5. Am mixat cu mixerul gălbenușurile, crema orange curd și mascarpone, la început cu viteză minimă apoi ridicând la medie, până au fost bine omogenizate. Am lăsat deoparte crema onctuoasă pe care am obținut-o și m-am ocupat imediat de albușuri.
6. Peste albușuri, am adăugat de la început o priză bună de sare și le-am bătut spumă, cu mixerul la viteză mare. Am adăugat zahărul rămas, în ploaie, și am mixat până ce am obținut o bezea fermă.
7. În crema de mascarpone cu orange curd am adăugat, în trei tranșe, albușul bătut spumă, amestecând cu o spatulă de jos în sus, prin împăturire. Spuma de albuș ajută la obținerea unei creme spumoase, aerate. Odată ce am terminat de încorporat albușul spumă în crema de mascarpone, am fost gata de montarea desertului meu, tiramisu cu portocale.
Tiramisu cu portocale montat în tavă
8. Pentru a monta acest tiramisu cu portocale, am folosit o formă de Jena, pătrată, cu dimensiunea laturii de 27 de centimetri. Mi-a mai rămas compoziție și pentru două cupe, după cum veți vedea la final. Mai întâi, am uns fundul formei cu un prim strat subțire de cremă. Rolul acestui strat este de a face toată construcția mai stabilă.
9. Cafeaua aromatizată cu coaja de portocale și, eventual, și cu lichior, ar trebui să fie deja răcită până la temperatura camerei. Am înmuiat scurt câte un pișcot, pe rând, în bolul cu cafea.
10. Pe măsură ce am înmuiat fiecare pișcot în cafea, l-am așezat în tavă. Am format un strat întreg de pișcoturi discret însiropate în cafea, care acoperă tot fundul tăvii.
11. Deasupra acestui prim strat de pișcoturi, am distribuit jumătate din crema rămasă, formând un strat generos de cremă. Am nivelat ușor crema cu spatula, ca să formeze un strat uniform.
12. Deasupra acestui prim strat de cremă, am format încă un strat de pișcoturi înmuiate scurt în cafea, identic primului.
13. Imediat, am acoperit cu restul de cremă, doar că, pentru că am dorit neapărat să montez și două cupe, am păstrat puțină deoparte. Odată montat desertul meu – tiramisu cu portocale – am înfoliat forma cu film alimentar și am dat-o la frigider pentru 3 ore.
Servirea
Tiramisu cu portocale se servește foarte rece, de la frigider. Înainte de a servire, l-am presărat cu restul de coajă de portocală cu coaja netratată și așchii de ciocolată neagră. Dacă nu vă atrage coaja de portocală puteți renunța la ea. Gustul de portocale este, oricum, oniprezent în acest desert, e răcoritor și foarte plăcut.
Toți mesenii au fost unanimi că desertul e încântător, aromat și merge perfect la finalul unei mese îmbelșugate.
Tiramisu cu portocale – montare în cupă
Dintru început, precizez că aș fi putut pune în tavă întreaga cantitate de cremă și, dacă le înghesuiam doar puțin, și cele trei pișcoturi pe care le-am folosit pentru montajul acestor cupe cu tiramisu de portocale. Am dorit, însă, neapărat, să vă arăt ce drăgălaș e acest desert, montat în porții individuale. Poate veți dori să-l încercați în această abordare.
În două cupe, am aranjat crema, alternativ cu pișcoturi înmuiate în cafea și segmente de portocală proaspătă. În final, am decorat cu așchii de ciocolată neagră și coajă de portocală. Cupele astfel montate, decorate sau nu, se pot păstra la frigider, înfoliate individual. În momentul servirii, sunt gata porționate, multora e posibil să li se pară practică această abordare. Gustul desertului, până la urmă, e la fel de plăcut!
MAI MULTE VARIANTE DE TIRAMISU GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns