Biscuiti Graham
…sau „graham crackers”, sau cei mai buni si potriviti biscuiti pentru blatul clasic de cheesecake, minunati si cu o inghetata, la cafea sau… pur si simplu! Biscuitii graham sunt de departe preferatii mei, dar si ai sotului, de care trebuie sa ascund cativa de fiecare data cand ii fac, daca vreau sa salvez pentru un cheesecake :)). Iata de ce ne plac atat de mult biscuitii graham: au un gust subtil de caramel, de la melasa si zaharul brun, au o consistenta perfecta, crocanti fara sa fie tari, sfaramiciosi doar atat cat trebuie, daca-i pun intr-o cutie inchisa, se pastreaza bine vreme indelungata (mai precis ar trebui sa spun „biscuitii graham s-ar pastra…”, ca mie nu mi-a iesit chestia cu pastratul niciodata :P) si in plus sunt mai sanatosi decat alti biscuti, pentru ca faina graham are un continut de glucide mai mic iar zaharul brun si melasa, la fel, sunt mai sanatoase decat zaharul alb rafinat. Am facut reteta asta de nenumarate ori, nu am postat-o pana acum pentru ca pur si simplu dispareau inainte sa apuc sa ii pozez, am ales-o din multe alte oferte similare de pe internet tocmai pentru ca e cu faina graham (chiar, cum or fi biscuitii graham fara faina graham?) si ii apartine lui Alton Brown.
00:4000:2501:052 tavimediu
Ingrediente Biscuiti Graham:
- 240 de grame de faina graham
- 55 de grame de faina obisnuita
- 85 de grame de zahar brun
- 1/2 de lingurita de bicarbonat de sodiu
- 1/2 de lingurita de praf de copt
- semintele razuite dintr-o pastaie de vanilie (sau extract de vanilie)
- 85 de grame de unt
- 65 de grame de melasa din trestie de zahar
- 40-50 de ml. de lapte rece
- 1 praf de sare
Preparare Biscuiti Graham:
1. Fainurile, sarea, praful de copt si bicarbonatul, semintele razuite din pastaia de vanilie si zaharul brun se amesteca bine intr-un procesor sau mixer (pulsati de cateva ori).
2. Se adauga untul rece, taiat in bucatele (poza 2) si se lucreaza la mixer pana cand compozitia are un aspect nisipos.
3. Deindata ce compozitia a capatat aspectul granulat dorit, se adauga melasa (poza 3 – eu pun bolul cu tot cu ingredientele din el pe cantar, iau tara si adaug cele 65 de grame de melasa, oprindu-ma sa adaug atunci cand cantarul indica atat cat trebuie).
4. Se amesteca la mixer pana se omogenizeaza melasa in compozitie apoi se adauga laptele foarte rece, putin cate putin, doar atat cat e nevoie ca sa se adune aluatul (poza 4).
5. Imediat ce aluatul se aduna intr-o bila se inceteaza sa se mai framante, se intinde pe planul de lucru folie alimentara, aluatul se plaseaza deasupra foliei si se preseaza intr-un disc cu grosimea de aproximativ 3-4 cm. (poza 5), care se va inveli bine de tot in folie si se va da la frigider pentru 30 de minute.
In timpul de odihna al aluatului se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius.
Dupa trecerea celor 30 de minute in care aluatul se odihneste la frigider, pe planul de lucru se aseaza o coala de hartie de copt de dimensiune potrivita pentru tava in care veti coace biscuitii. Aluatul se scoate din folie si se imparte in 2 bucati egale (in timp ce prima jumatate e in cuptor, se va prelucra indentic cea de-a 2-a jumatate, pentru inca o tava de biscuiti). Se aseaza una dintre bucati pe coala de hartie de copt, se acopera cu o a doua coala de hartie de copt identica si se intinde presand cu sucitorul pe deasupra, pana la obtinerea unei foi cu grosime uniforma de 3-4 mm. (acest procedeu mi l-am imaginat si eu si l-am recomandat demultisor la prajitura alba ca zapada, un „expert” comentator mi-a reprosat ca procedeul ar fi „ingenios, dar pueril”, iata ca unii din cei mai celebri chef-i recomanda acelasi procedeu :P).
Se dezlipeste foaia de copt de deasupra si aluatul se tranfera cu ajutorul foii de la baza in tava. Se taie in bucati potrivite cu ajutorul unei role pentru pizza sau taietor de patiserie (nu e obligatoriu sa fie ondulat) si se inteapa cu furculita biscuitii.
Fara sa se dezlipeasca unii de altii, biscuitii se coc in cuptorul preincins la 180 de grade timp de 25 de minute, sau pana cand incep sa se coloreze usor pe margini, dupa care se scot, se transfera cu tot cu hartia de copt pe un gratar si se lasa sa se raceasca complet inainte de a-i desparti in bucati unice.
Se pastreaza intr-o cutie metalica bine inchisa, intr-un loc racoros. Pofta buna!
Alte retete de biscuiti:
Lasă un răspuns