
Biscuiți Graham – rețeta detaliată, prezentată pas cu pas





Acești biscuiți sunt cunoscuți în lumea întreagă sub denumirea de „graham crackers”. După părerea mea, sunt printre cei mai buni și potriviți biscuiți pentru blatul clasic de cheesecake, minunați și cu o înghețată, la cafea sau… pur și simplu! Rețeta de biscuiți graham este de departe preferata mea, dintre toate pe care le-am încercat până acum. Soțul meu, de care trebuie să ascund câțiva de fiecare data când îi fac, iubește biscuiții cel puțin la fel de tare. Iată de ce ne place atât de mult rețeta de biscuiți graham: ies niste biscuiți cu gust subtil de caramel, de la melasă și zahărul brun, au o consistență perfectă, crocanți fară să fie tari, sfărâmicioși doar atât cât trebuie.
Dacă-i pun într-o cutie închisă, se păstrează bine vreme îndelungată. Mai corect ar fi să spun „biscuiții graham s-ar păstra…”, că mie nu mi-a ieșit chestia cu păstratul niciodată :P). În plus, sunt mai sănătoși decât alți biscuti, pentru că făina graham are un conținut de glucide mai mic. Zahărul brun și melasa, la fel, sunt mai sănătoase decât zahărul alb rafinat. Am făcut rețeta asta de nenumărate ori, nu am postat-o până acum pentru că pur și simplu dispăreau înainte să apuc să îi pozez. Am ales-o din multe alte oferte similare de pe internet tocmai pentru că e cu făină graham (chiar, cum or fi biscuiții graham fară făină graham?) și îi aparține lui Alton Brown.
Ingrediente Biscuiti Graham
- 240 de grame de făină graham
- 55 de grame de făină obișnuită
- 85 de grame de zahăr brun
- 1/2 de linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1/2 de linguriță de praf de copt
- semințele răzuite dintr-o păstaie de vanilie (sau extract de vanilie)
- 85 de grame de unt cu 82% grăsime
- 65 de grame de melasă din trestie de zahăr
- 40-50 de ml. de lapte rece
- 1 praf de sare
Mod de Preparare Biscuiti Graham
1. Se cântăresc toate ingredientele. Făinurile, sarea, praful de copt și bicarbonatul, semințele răzuite din păstaia de vanilie și zahărul brun se amestecă bine într-un procesor sau mixer (pulsați de câteva ori).
2. Peste ingredientele uscate deja omogenizate, se adaugă untul rece, tăiat în bucățele. Se lucrează la mixer până când compoziția are un aspect nisipos.
În poza de mai jos se vede care este textura corectă a făinii amestecate cu untul.
3. De îndată ce compoziția a căpătat aspectul granulat dorit, se adaugă melasa. Eu pun bolul cu tot cu ingredientele din el pe cântar, iau tara și adaug cele 65 de grame de melasă, oprindu-mă să adaug atunci când cântarul indică atât cât trebuie.
4. Se amestecă scurt, la mixer, până se omogenizează melasa în compoziție. Se adaugă apoi laptele foarte rece, puțin cate puțin, doar atât cât e nevoie să se adune aluatul. Imediat ce aluatul se adună într-o bilă se încetează să se mai frământe. Aluatul pentru rețeta de biscuiți graham nu trebuie frământat în exces, în ideea de a nu activa glutenul din făină, ceea ce ar duce la obținerea unui aluat cu textură elastică, de pâine.
Odihna aluatului și modelarea
5. Odată frământat aluatul, se întinde pe planul de lucru o bucată mare de folie alimentară. Aluatul pentru biscuiți graham se plasează deasupra foliei și se presează într-un disc cu grosimea de aproximativ 3-4 cm. Discul de aluat se învelește bine în folie și se dă la frigider pentru 30 de minute.
În timpul de odihnă al aluatului, se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius, căldură de jos și de sus, fără ventilație.
6. După trecerea celor 30 de minute, în care aluatul se odihnește la frigider, pe planul de lucru se așază o coală de hârtie de copt. Aluatul se scoate din folie și se împarte în 2 bucăți egale.
7. Se așază una dintre bucăți pe coala de hârtie de copt, se acoperă cu o a doua coală de hârtie de copt identică și se întinde, presând cu sucitorul pe deasupra, până la obținerea unei foi cu grosime uniformă, de 3-4 mm.
8. Se dezlipește foaia de copt de deasupra și aluatul se transferă în tavă cu ajutorul foii de la bază. Se taie în bucăți de dimensiunea preferată cu ajutorul unei role pentru pizza sau tăietor de patiserie. Tăietorul folosit nu e obligatoriu să fie ondulat, eu însami am făcut acești biscuiți graham atât cu marginea ondulată cât și dreaptă. Odată decupați, biscuiții înțeapă cu furculiță, pentru o creștere uniformă în timpul coacerii.
Coacerea
9. Fără să se dezlipească unii de alții, se dă tava cu biscuiți graham la cuptorul preîncins la 180 de grade, la o înălțime medie. Timpul de coacere recomandat este de 25 de minute.
10. În timpul în care prima tavă cu biscuiți graham e la cuptor, se repetă pașii 7-8 cu a doua bucată de aluat.
11. Se coc biscuiții timp de 25 de minute, la o înălțime medie, sau până când încep să se coloreze ușor pe margini. Se scot biscuiții copți din cuptor, se transferă cu tot cu hârtia de copt pe un grătar pentru răcirea produselor de patiserie și se lasă să se răcească complet, înainte de a-i despărți în bucăți unice. Odată bine răciți, se păstrează într-o cutie metalică, bine închisă, într-un loc răcoros.
Îi puteți consuma ca atare sau îi puteți include în diverse rețete, cum ar fi cea de prăjitură cu 7 ingrediente, simplă și foarte gustoasă. Poftă bună!
Alte rețete de biscuiți:
Lasă un răspuns