Prăjitură cu vișine turnată – rețetă simplă, fără praf de copt!
Prăjitură cu vișine turnată rețetă simplă și naturală, fără praf de copt. Află cum să faci această prăjitură turnată cu vișine, foarte simplă, dar cu mici secrete necesare ca să iasă perfect. Cum se face un blat pufos fără pic de praf de copt, ca să susțină umplutura și să nu se lase?
Prima dată, am gustat o prăjitură turnată cu vișine la o mătușă a lui Vukomir. Mi-a plăcut cum arăta! Pentru că ne plac mult prăjiturile cu vișine, așa cum e și aceasta sau deliciosul ștrudel de vară, așa că m-am bucurat s-o văd. Mi-a plăcut și textura pufoasă și mai ales, mi-a plăcut ideea ingenioasă de prăjitură cu două straturi distincte de blat și o umplutură generoasă de vișine la mijloc.
A fost și ceva ce nu mi-a plăcut, gustul destul de puternic de praf de copt care rămânea pe cerul gurii după ce mâncai prăjitura. Rețeta pe care mătușa o folosise era de prin Serbia, totul măsurat cu cești și linguri, dar transformând eu cantitățile mi-am dat seama că la vreo 200 de grame de făină folosise un plic de praf de copt, ceea ce e enorm. Ei bine, am considerat că rețeta are totuși potețial și mi-am propus să o fac fără pic de praf de copt. Cum încăpățânarea e una dintre principalele mele ”calități”, a ieșit perfectă.
Așa că azi sunt bucuroasă să împărtășesc cu voi o rețetă foarte bună și foarte simplă, până la urmă. Gustul e desăvârșit, prăjitura e pufoasă ca un norișor, aveți toate motivele să încercați s-o faceți așa cum am explicat mai jos.
Ingrediente prăjitură cu vișine turnată, rețetă simplă
pentru o tavă de 22*29 cm
BLAT:
- 4 ouă mari (a câte 60 de grame bucata – cu tot cu coajă)
- de 2 * câte 1 praf de sare
- 160 de grame de zahăr
- 100 de ml. de ulei de floarea soarelui (sau struguri, sau rapiță etc)
- 100 de ml. de lapte
- 180 de grame de făină
- 2 plicuri de zahăr vanilat
- coaja rasă de la 1 lămâie (doar partea galbenă)
- în plus: zahăr pudră vanilat pentru finisat prăjitura
UMPLUTURA:
- 1 kilogram de vișine (cântărite gata curățate de sâmburi)
- 200 de grame de zahăr
- 50 de grame de amidon alimentar din porumb
Mod de preparare prăjitură cu vișine turnată
Pregătirea umpluturii
1. Ordinea în care trebuiesc făcute operațiile pentru această prăjitură turnată cu vișine este aceasta, mai întâi umplutura și apoi blatul. Așadar, spălăm vișinele, le zvântăm și le curățăm de sâmburi. Într-o cratiță, cântărim 1 kilogram de vișine fără sâmburi și adăugăm peste ele 200 de grame de zahăr. Le lăsăm un ceas-două deoparte, să lase suc, apoi adăugăm amidonul.
2. Amestecăm bine vișinele cu amidonul. Observăm că sucul din jurul vișinelor va deveni opac, roz deschis. Punem cratița pe foc mediu și amestecăm continuu.
3. Fierbem vișinele 2-3 minute, amestecând într-una, până când sucul devine din nou translucid și se îngroașă. Oprim focul și lăsăm compoziția de vișine să se răcească.
Blatul
Secretul unei reușite depline este să lucrăm separat cele două straturi de blat care adăpostesc umplutura din această prăjitură cu vișine turnată. V-am spus deja, blatul nu va conține niciun pic de praf de copt, unicul agent de creștere va fi albușul bătut spumă. Doar că, din cauză că straturile de blat se vor coace pe rând, nu avem cum să facem toată compoziția deodată, pentru că până i-ar veni și stratului superior rândul la copt, s-ar lăsa sigur, nu ar mai crește. De aceea, vom proceda cum am descris mai jos.
POATE VĂ INTERESEAZĂ ȘI REȚETA DE PANDIȘPAN CU CAISE – CLICK PE POZA DE MAI JOS
4. Pornim cuptorul și îl fixăm la 180°C. Pregătim o tavă de 22*29 cm (sau 20*30 cm), căptușind-o cu hârtie de copt. Cântărim și măsurăm separat câte ½ din toate cantitățile de ingrediente: de două ori câte 80 de grame de zahăr, de două ori câte 90 de grame de făină, de două ori câte 50 de mililitri de ulei și la fel și de lapte. Eu am folosit 4 ouă mari, dacă aveți ouă mai mici de 50 de grame bucata, puteți folosi chiar 6.
5. Separăm 2 ouă mari (sau 3 mici), colectând separat gălbenușurile și albușurile. Adăugăm peste gălbenușuri 40 de grame de zahăr și 1 plic de zahăr vanilat. Mixăm cu mixerul la viteză mare până ce compoziția se deschide la culoare. Adăugăm treptat 50 de mililitri de ulei. Amestecăm 90 de grame de făină cu ½ din coaja rasă de lămâie și o adăugăm peste compoziția cu gălbenușuri și ulei.
6. Încorporăm făina cu mixerul, fără să insistăm prea mult, apoi adăugăm și 50 de ml. de lapte, omogenizând compoziția cu mixerul.
7. În final, compoziția obținută este destul de densă, căzând lent de pe paletele mixerului. Lăsăm compoziția cu gălbenușuri deoparte și ne apucăm imediat să batem spumă albușurile.
Spuma de albușuri și aerarea compoziției
8. Într-un castron separat, avem albușurile. Adăugăm 1 praf de sare și le batem cu mixerul până se formează o spumă ca zăpada. Adăugăm treptat 40 de grame de zahăr și batem în continuare până ce cristalele de zahăr se dizolvă obținem o bezea fermă, lucioasă.
9. Peste compoziția cu gălbenușuri, adăugăm imediat ¹⁄3 din cantitatea de albuș bătut. O încorporăm rapid cu mixerul și ne ferim să mixăm mai mult decât e nevoie ca să omogenizeze.
10. Imediat, adăugăm restul de albuș bătut spumă peste compoziția din castron, devenită mult mai suplă, după încorporarea primei tranșe de albuș. Prin împăturiri succesive și rotind permanent castronul, înglobăm restul de albuș spumă, cu o spatulă flexibilă. Ne străduim să facem mișcări ușoare și ne ferim să amestecăm circular, ca să nu peirdem aerul acumulat în albușuri.
11. Imediat ce compoziția s-a omogenizat, o turnăm în tava deja pregătită și o nivelăm. Dăm imediat tava cu blatul la copt, la o înălțime medie, în cuptorul preîncins la 180°C.
Asamblare și coacere
12. În cazul meu, a durat exat 17 minute până când acest prim strat de blat a fost gata pentru pasul următor. În acest timp, repetați pașii de la 5 la 10 cu jumătatea de ingrediente rămasă. Trebuie să aveți compoziția gata pentru al doilea strat de blat imediat ce primul strat e cât trebuie de copt.
13. Blatul de la bază nu trebuie să fie cine știe ce rumen, dar trebuie să fie suficient de ferm ca să susțină umplutura de vișine. Așadar, îl scoatem din cuptor imediat ce ajunge în această fază și după cum observați, în planul secundar se vede și umplutura deja răcorită, gata, de așternut deasupra de blat.
14. Așa și? Unde-i umplutura, veți zice? Păi… e deasupra de blat, dar va trebui să mă credeți pe cuvânt! Pur și simplu am uitat să pozez acest pas (esențial, de altfel). Dar vă spun cum să faceți: nu turnați pur și simplu vișinele deasupra de blat. Acesta este foarte fraged și se poate lăsa. Distribuim repede cu o lingură compoziția de vișine pe toată suprafața blatului, într-un strat uniform. Imediat, turnăm deasupra de vișine compoziția pregătită pentru al doilea strat de blat. Nivelăm suprafața și dăm mai departe la cuptor.
15. În continuare, prăjitura turnată cu vișine mai trebuie coaptă 45-50 de minute, până când va trece testul scobitorii și, apăsat ușor, revine imediat, ca un burete. După 20 de minute, însă, suprafața prăjiturii a fost deja rumenă, așa că am acoperit-o cu o coală de hârtie de copt umezită și am copt-o în continuare încă 25 de minute. În final, arăta așa cum o vedeți mai jos.
Răcire, porționare și servire
Am lăsat prăjitura turnată cu vișine să se răcorească în tavă vreo 10 minute apoi, cu ajutorul hârtiei de copt, am ridicat-o cu grijă. Am transferat-o pe un grătar pentru răcirea prăjiturilor. Acum mă credeți c-am pus vișinele la mijloc?
După ce se răcește complet, nu înainte, această prăjitură turnată cu vișine se porționează în porții după plac. Eu am tăiat-o în cuburi și am scos 20 de porții.
E foarte pufoasă și aromată iar umplutura de vișine arată frumos și completează perfect blatul aerat.
Să vă fie de folos! Mai multe dintre rețetele mele cu vișine le găsiți cu un click pe poza de mai jos!
Lasă un răspuns