
Pandișpan cu caise și alte fructe de vară – rețetă ieftină și simplă





Pandișpan cu caise și alte fructe de vară, rețetă de prăjitură ieftină și simplă, explicată detaliat. Pandișpan cu caise foarte pufos, fără praf de copt, lista de ingrediente și modul de preparare.
Cu această rețetă simplă, de pandișpan cu caise, ne luăm rămas bun de la recolta de caise a anului 2023. În mod paradoxal, un singur cais ne-a dat roade, anul acesta. A făcut-o, însă, cu multă generozitate. În timp ce ceilalți caiși nu au produs nimic, dar chiar nimic, acesta ne-a dat fructe pentru gem, compot și dulceață. Am avut și pentru o întreagă serie de prăjituri cu caise!
VEDEȚI MAI MULTE REȚETE DE PRĂJITURI CU FRUCTE – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Același cais ne-am mai oferit un butoi plin de caise, puse la fermentat. Din acestea, socru-meu va face în curând o țuică de caise aromată. Asta, însă, e specialitatea lui, eu mă rezum la ceea ce mă pricep mai bine. Ia’ uitați-vă cât de bine arată prăjitura mea, așa simplă și ieftină cum este! Vă asigur că a fost și foarte, foarte gustoasă și pufoasă!
În rețeta simplă care urmează, veți descoperi un pandișpan puțin mai altfel decât cel clasic. Ceea ce-l face diferit este faptul că pe lista ingredientelor găsim apa. Aceasta substituie, practic, două ouă. În plus, pentru că vom avea o compoziție mai umedă, vom obține un pandișpan la fel de pufos ca cel clasic, dar care se va menține la fel de moale și a doua zi. E o rețetă care îmi place foarte mult și care merge perfect atât cu caise cât și cu alte fructe de vară. Sper să vă placă și vouă, eu o împărtășesc cu bucurie.
Ingrediente pentru pandișpan cu caise și alte fructe de vară – rețetă ieftină și simplă
- 6 ouă de mărime medie (50-55 de grame, cu tot cu coajă)
- 60 ml de apă rece
- 1 praf bun de sare
- 1 lingură de zeamă de lămâie
- 200 de grame de zahăr
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- 240 de grame de faina 000
- 60 ml de ulei de floarea soarelui (sau de rapiță, avocado, sâmburi de struguri etc)
- opțional, coaja galbenă, fin răzuită, de la suprafața unei lămâie netratate
- ~850 de grame de fructe de sezon (eu am folosit 750 de grame de caise – cântărite fără sâmburi – și 100 de grame de coacăze și zmeură)
- opțional, zahăr pudră pentru presărat la final
Mod de preparare rețeta de pandișpan cu caise și alte fructe de vară
Albușurile
1. Mi-am cântărit ingredientele și mi le-am pus la îndemână. Am căptușit cu hârtie de copt o tavă cu dimensiunile de 32 x 22 centimetri. Având în vedere că prepararea rețetei de pandișpan cu caise durează foarte puțin, am pornit cuptorul și l-am setat la 190°C, cu ventilație, căldură de jos și de sus. Imediat după aceea, am separat ouăle, colectând albușurile în castronul mixerului iar gălbenușurile într-un castronel separat.
Observație: e foarte important ca acel castron în care se colectează albușurile să fie perfect curat și degresat. La fel de imporant este ca nicio picătură de gălbenuș să nu ajungă în albușuri, care nu s-ar mai bate bine. Cum această rețetă de pandișpan cu caise NU conține niciun pic de praf de copt, care să-i altereze gustul delicat, o bază de albuș bătut (bezea) fermă este esențială.
2. Peste albușurile din castron, am adăugat cei 60 de mililitri de apă rece și un praf bun de sare. Am mixat la viteză mare, până am obținut o spumă ca zăpada. În acest punct, fără să mă opresc din mixare, am adăugat, în ploaie, zahărul.
3. Imediat, am adăugat și zahărul vanilat bourbon și apoi și zeama de lămâie. Aceasta poate fi înlocuită cu oțet sau bitrartrat de potasiu iar rolul ei (sau al altei substanțe acide) este de a rupe fibrele lungi de proteine din albușuri, ceea ce va permite acumularea unei cantități mai mari de aer, în timpul baterii. Astfel, se obține o spumă cu volum mai mare și în același timp mai stabilă.
4. Am mixat în continuare până când zahărul s-a dizolvat complet și am obținut o bezea foarte fermă, lucioasă. Puteți testa simplu dacă zahărul e dizolvat: cu vârful degetului, luați o cantitate mică de bezea, din castron, nu mai mare decât un bob de mazăre. Frecați degetele și, dacă nu simțiți cristale de zahăr, înseamnă că e suficient de bătută. După cum puteți vedea mai jos, am obținut o bezea fermă, chiar dacă am adăugat și apă, peste albușuri.
Adăugarea gălbenușurilor și finalizarea compoziției de pandișpan
5. Fără să pierd timpul, am adăugat peste spuma fermă de albușuri gălbenușurile, pe toate deodată. Deodată cu acestea, am adăugat și coaja rasă de lămâie, a cărei aromă o ador în acest pandișpan cu caise dar, așa cum am precizat, e opțională, dacă nu aveți/nu vă place, nu puneți, nu va influența cu nimic reușita pandișpanului.
6. Am mixat gălbenușurile cu spuma de albușuri pentru doar câteva secunde (până am numărat rar până la zece), apoi am oprit mixerul. Compoziția din castron e colorată într-un galben pal și e foarte spumoasă.
7. Imediat, am cernut toată făina peste compoziția din castron.
8. Cu o spatulă flexibilă (din silicon), am încorporat făina în spuma de ouă, prin împăturiri succesive. Modul în care se amestecă făina cu spuma de ouă e foarte important, de această operație depinde, practic, reușita prăjiturii. Se amestecă delicat, pe înălțime, nu circular, așa încât aerul, pe care l-am încorporat în albuș, să nu fie eliminat. Nu am amestecat decât atât cât a fost necesar să se omogenizeze totul, să nu se mai vadă urme uscate de făină, în compoziție.
Observație: modul de lucru (baterea spumei și încorporarea făinii) este identic cu cel de la pandișpanul clasic. Dacă nu ați mai făcut niciodată un pandișpan, poate ar fi util să vedeți tutorialul video de la rețeta pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
9. Revin la rețeta de pandișpan cu caise și vă spun că, imediat după ce nu am mai văzut urme de făină în compoziția din castron, am adăugat uleiul, în două tranșe. Prin aceleași împăturiri delicate am încorporat în compoziție și uleiul.
Asamblarea prăjiturii
10. Imediat, am turnat toată compoziția de pandișpan din castron în tava pregătită dinainte (vezi pasul 1). Am nivelat ușor compoziția, la suprafață. Alături, după cum puteți vedea în poza de mai jos, am avut caisele deja pregătite, curățate de sâmburi și tăiate felii.
11. Pe deasupra compoziției, am așezat feliile de caise, fără să le arunc de sus și fără să le afund forțat în compoziție. Pe fiecare am așezat-o cu delicatețe, la locul ei. Astfel, feliile de caise nu vor cădea pe fundul tăvii cu pandișpan, ci vor rămâne în partea superioară a acestuia.
Pandișpan cu caise – coacerea
12. Pentru culoare și mai ales pentru că le-am cules din grădină în aceeași zi cu caisele, am adăugat și o mână de coacăze și zmeură, printre feliile de caise. În acest moment, n-am mai avut timp de pierdut, am dat imediat tava cu pandișpan cu caise la cuptorul preîncins la 190°C, cu ventilație, căldură de jos și de sus, la o înălțime medie.
13. După 25 de minute, pentru că mi s-a părut că gradul de rumenire al pandișpanului e suficient, am acoperit tava cu o coală de hârtie de copt umezită și stoarsă. Am continuat coacerea timp de încă 20 de minute. În total, pandișpanul meu a petrecut în cuptor 45 de minute.
14. Am scos tava cu prăjitura din cuptor și am probat gradul de coacere cu un bețișor pentru frigărui. A ieșit perfect curat, așa că am concluzionat că pandișpanul meu e copt.
Răcirea și servirea
15. Ajutându-mă de marginile hârtiei de copt, am transferat cu grijă pandișpanul cu caise pe un grătar pentru răcirea produselor de patiserie. Am lăsat prăjitura să se răcească bine, înainte de a o tăia. Asta a fost o adevărată provocare, pentru că mirosea foarte ispititor.
După ce s-a răcit complet, prăjitura zilei, pregătită cu atât de puțin efort, acest pandișpan cu caise pufos și aromat, e gata de servire! Am porționat-o în 16 porții, am pudrat-o cu puțin zahăr pudră vanilat și am savurat-o pe terasă, la umbra viței de vie și a caisului care ne-a oferit materia primă!
Dacă adaugi și o cupă de înghețată de vanilie lângă un cub din acest pandișpan cu caise, care e incredibil de pufos și aromat, devine un desert luxos, cu totul special. La fel de bun e și simplu, lângă un pahar de limonadă rece.
VEDEȚI ȘI REȚETA DE PRĂJITURĂ TURNATĂ CU VIȘINE, FĂRĂ PIC DE PRAF DE COPT – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns