
Prăjitura Marchiza – rețetă de prăjitură fină cu bezea și cremă de unt cu lapte condensat





Prăjitura Marchiza – rețetă de prăjitură fină cu bezea și cremă de unt cu lapte condensat, prezentată pas cu pas, cu gramaje exacte și mod de preparare detaliat, explicat pe pași. Rețetă de prăjitură Marchiza, fină și delicioasă.
Am descoperit, nu demult, răsfoind blogurile culinare, o prăjitură care m-a intrigat și pe care am evaluat-o, în mintea mea, că trebuie să fie foarte gustoasă. M-a surprins și faptul că, într-o oarecare măsură, aducea cu prăjitura mea Alice, despre care știam prea bine cât de gustoasă este și ce textură faină are. Cum nu făcusem de ceva vreme o prăjitură iar familia îi cam ducea dorul, am decis că voi încerca în următorul weekend această prăjitură Marchiza.
Rețeta am găsit-o pe blogul Let The Baking Begin iar Marina, autoarea blogului (și a rețetei), o finisase într-un stil pompos, cu decoruri din cremă șprițată și perle de zahăr strălucitoare. Pe mine nu acest aspect m-a atras, ci combinația, care mi s-a părut excelentă: blaturi de aluat fraged fără zahăr, cu bezea și nuci deasupra, stratificate cu o cremă spumoasă de unt și lapte condensat.
Mi-am permis, așadar, câteva modificări față de rețeta din care m-am inspirat. Prima a fost că, alegând să coc blaturile într-o formă mai întinsă, am obținut un desert mai apropiat de ceea ce noi percepem ca prăjitură decât un tort. Am adăugat sare pe unde lipsea și am renunțat la decorul pompos, care ar fi presupus 230 de grame de unt în plus. Una peste alta, prăjitura Marchiza a ieșit nemaipomenit de gustoasă și sigur o voi include de acum înainte în listele mele de prăjituri pentru sărbători și ocazii speciale.
Ingrediente pentru Prăjitura Marchiza
Aluat fraged:
- 300 de grame de unt cu 82% grăsime, moale, la temperatura camerei
- 5 gălbenușuri
- 1 linguriță rasă de sare fină (7 grame)
- 100 de grame de smântână acră sau iaurt cu 10% grăsime (grecesc – eu asta am folosit)
- 1 linguriță rasă de bicarbonat de sodiu
- 1 lingură oțet
- 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- 350 de grame de făină de patiserie
Bezea cu nucă/alune:
- 5 albușuri
- 1 praf de sare fină
- 300 de grame de zahăr
- 100 de grame de nucă/alune măcinată/tocată
Crema de unt cu lapte condensat:
- 400 de grame de unt cu 82% grăsime, moale, la temperatura camerei
- 1 conservă lapte condensat îndulcit (400 de grame)
- 1 linguriță cafea instant
- 1 lingură apă fierbinte
- 1 linguriță de extract de vanilie
- opțional, 25-30 de grame de nucă prăjită și tocată, pentru decor (dacă optați pentru acest decor simplu)
Mod de preparare prăjitura Marchiza
Aluatul fraged cu unt
1. Într-un castron încăpător – al mixerului, în cazul meu – am pus untul moale pentru foi (cele 300 de grame), tăiat în cuburi. Atenție, este esențial ca untul să fie moale, la temperatura camerei, așa că trebuie scos din frigider cu măcar câteva ore înainte să ne apucăm de prepararea rețetei de prăjitură Marchiza.
2. Am adăugat sarea și am bătut untul cu mixerul, la viteză mare, timp de 3-4 minute, până s-a deschis la culoare și a devenit alifios.
3. Odată ajuns untul în acest stadiu, am adăugat gălbenușurile, în două reprize (o dată 2 gălbenușuri și încă o dată 3). După fiecare tranșă de gălbenuș, am mixat la viteză mare, să se încorporeze în unt.
4. Am adăugat în castronul mixerului extractul de vanilie. Separat, într-un castronel, am amestecat (stins) bicarbonatul de sodiu cu oțetul și l-am adăugat peste untul omogenizat gălbenușurile, din castron.
5. Am omogenizat scurt și am adăugat o treime din făină, alternativ cu câte 1 lingură de iaurt grecesc (asta am folosit eu, se poate să fie și smântână). Am încorporat făina la viteză mică, cu mixerul.
Am adăugat o tranșă din iaurtul grecesc, după încorporarea făinii. Din când în când, am oprit mixerul și am răzuit castronul cu o spatulă moale, de silicon.
6. Am repetat cu restul de făină și iaurt grecesc/smântână până le-am epuizat și am obținut un aluat moale. Nu am mixat mai mult decât a fost nevoie să se omogenizeze toate ingredientele.
7. Aluatul obținut a fost destul de moale, dar urma să petreacă la frigider următoarele 30 de minute, așa că nu m-am îngrijorat. Am împărțit aluatul în trei părți egale (eu am cântărit, ca să fiu sigură că obțin foi egale, aproximativ câte 260 de grame în fiecare bucată). Am înfoliat aluatul și l-am dat la frigider.
Bezeaua
8. După ce au trecut cele 30 de minute, în care aluatul fraged a stat la frigider, am pornit cuptorul și l-am setat la 175°C, cu căldură de jos și de sus. Pentru coacere, am folosit o tavă de 30 x 26 de centimetri.
9. În castronul mixerului, foarte bine spălat și uscat, am pus albușurile și am adăugat un praf de sare. Subliniez, e foarte important să fie bine degresat castronul, dacă există pe acolo un pic de grăsime, albușurile nu se mai bat spumă. Am mixat la viteză mare albușurile, până au format o spumă ca zăpada, apoi am adăugat zahărul, în ploaie.
După ce am adăugat tot zahărul, am bătut în continuare albușurile până când cristalele s-au dizolvat complet și am obținut o bezea foarmă fermă și lucioasă. Am lăsat-o puțin deoparte și, fără să pierd timpul, m-am ocupat de foile de aluat fraged.
Asamblarea și coacerea foilor
10. În rețeta originală de prăjitură Marchiza, cea din care m-am inspirat, era recomandată coacerea pe fundul tăvii și mi-am zis, eh! De ce nu? Am procedat și eu așa. Altminteri, există hârtie de copt, foile se pot întinde și coace pe hârtia de copt, cu singura condiție să se păstreze dimensiunile apropiate de cele recomandate. Așadar, am întins cu sucitorul, direct pe fundul tăvii, câte o bucată din aluatul fraged, acoperindu-l complet. Tava nu e nevoie să fie unsă, aluatul e destul de gras și se va desprinde ușor.
11. Deasupra de aluatul fraged întins pe dosul tăvii, am distribuit o treime din bezea și am nivelat-o într-un strat uniform.
12. Deasupra de bezea, am presărat o treime din cantitatea de nucă măcinată. Așa cum am precizat, se pot folosi alune de pădure, eu, de data, asta nu am avut. Cu asta, unul dintre blaturile pentru prăjitura Marchiza e gata asamblat și poate merge la cuptor.
Coacerea și ajustarea straturilor de blat pentru prăjitura Marchiza
13. Am copt timp de 20 de minute, la 175°C, la o înălțime medie, fiecare dintre cele trei straturi de blat pentru prăjitura Marchiza. Vă reamintesc, setările au fost fără ventilație, căldură de jos și de sus. După 20 de minute, blatul arăta așa cum puteți vedea în imaginea de mai jos, se dilatase evident, depășind marginile tăvii.
14. Fiind foarte fragil, cât e fierbinte, a trebuit să îl las să se răcorească puțin, vreo 5-6 minute. Abia apoi am tăiat cu un cuțit marginile. Delicioase margini, trebuie să recunosc!
Recomandarea mea este să optați pentru asamblarea și coacerea pe coli de hârtie de copt!
15. Exact, după ce am experiența de a fi făcut prăjitura, opinia mea e că am pierdut mult timp între două șarje de coacere. A trebuit să las blatul copt să se răcească înainte de a-i ajusta marginile. L-am mai lăsat să se răcorească încă puțin, înainte de a-l transfera, prin alunecare, pe un grilaj pentru răcirea produselor de patiserie. După aceea am răcit complet tava, am șters-o bine, să fie uscată și abia după asta am repetat pașii 10, 11 și 12, asamblând un nou blat.
Pe rând, am întins încă două foi de aluat fraged, am distribuit deasupra lor toată bezeaua și nuca și, firește, le-am copt pe fiecare câte 20 de minute. Treaba ar fi mers mult mai rapid și mai ușor dacă aș fi optat pentru hârtia de copt, ceea ce sigur voi face data viitoare. Va exista sigur o dată viitoare, pentru că această prăjitură Marchiza a avut mare succes!
Crema pentru prăjitura Marchiza
16. Crema pentru prăjitura Marchiza, a scris pe blogul ei autoarea rețetei din care m-am inspirat, poate fi simplă (unt și lapte condensat), cu cacao sau cu cafea. Eu am optat pentru varianta cu cafea, așa că primul lucru pe care l-am făcut a fost să amestec 1 linguriță de cafea instant cu 1 lingură bună de apă fierbinte, într-un castronel.
17. În castronul mixerului, am pus 400 de grame de unt moale, la temperatura camerei, tăiat în cuburi. Am mixat untul la viteză mare, timp de 3 minute, cât să se spumeze bine, apoi am adăugat jumătate din laptele condensat îndulcit. Subliniez, laptele condensat trebuie să fie îndulcit, altfel crema nu va avea niciun gust (neconținând zahăr).
18. Am mixat puțin la viteză mică, atât cât să se încorporeze laptele condensat în unt, apoi am ridicat viteza și am mai mixat timp de 2 minute. Am adăugat în castron cafeaua instant și extractul de vanilie.
19. Am mixat din nou, până s-a omogenizat bine cafea în baza de cremă de unt. Am oprit apoi mixerul și am adăugat a doua tranșă de lapte condensat, cu răbdare, răzuind tot conținutul vâscos din conservă, cu o mică spatulă de silicon.
20. Am pornit din nou mixerul, la viteză mică, până când laptele condensat s-a omogenizat în crema de unt, apoi am mai mixat un minut la viteză mare. Am obținut o cremă de unt cu lapte condensat spumoasă și foarte gustoasă. În acest moment, am verificat dacă blaturile s-au răcit bine, până la temperatura bucătăriei și am fost gata să asamblez, în sfârșit, prăjitura Marchiza.
Asamblarea
21. Pe un platou plan, am așezat un prim strat de blat, cu partea cu bezea și nucă în sus. Deasupra blatului, am distribuit o treime din cantitatea totală de cremă.
22. Am întins bine crema cu o spatulă, într-un strat uniform, apoi am suprapus un al doilea strat de blat, tot cu partea cu bezea și nucă în sus. Am aliniat pe cât posibil mai precis blaturile, unul deasupra celuilalt și am presat ușor deasupra.
23. Deasupra celui de-al doilea strat de blat, am distribuit încă o treime din cremă. La fel ca la pasul precedent, am nivelat crema cu o spatulă lungă, într-un strat uniform.
24. Deasupra de acest al doilea strat de cremă, am pus cel de-al treilea blat. De data asta, l-am așezat cu partea de aluat fraged deasupra. Am aliniat bine blatul cu celelalte și l-am presat ușor pe toată suprafața, să mă asigur că a aderat de crema de dedesubt.
Prăjitura Marchiza – decor
25. Eu am optat pentru un decor mai simplu decât cel din rețeta din care m-am inspirat, care ar fi presupus o cantitate mai mare de cremă, folosind vreo 900 de grame de unt, în total! Și așa am folosit 700 de grame, pentru foi și cremă, ceea ce este deja destul de mult. Dacă pregătiți prăjitura pentru o ocazie deosebit de festivă, poate s-ar potrivi acel decor care presupune 200 de grame de unt în plus. În acest caz, vă recomand să aruncați un ochi la rețeta Marinei, am inserat linkul mai sus. Eu m-am mulțimit să nivelez ultima treime dfe cremă deasupra ultimului strat asamblat.
Pentru a avea un aspect finisat, am presărat pe deasupra 25 de grame de nucă ușor prăjită, mărunțită din cuțit și asta a fost tot. Sigur, puteți presăra ciocolată rasă, puteți desena fire subțiri de ciocolată topită etc. Las decorul la alegerea voastră.
În final, am îndreptat marginile prăjiturii cu un cuțit, am acoperit-o bine și am dat-ola frigider timp de 1 oră, să devină mai fermă și să îmi faciliteze porționarea.
Porționare și servire
Firește, prăjitura Marchiza, la fel ca oricare alta, se poate porționa după preferințe, în pătrate, în romburi, în dreptunghiuri etc. Eu am porționat-o în 40 de bucăți destul de micuțe (cam 3 x 5,5 cm) dar, după părerea mea, prăjitura este destul de consistentă și se pretează mai bine să fie porționată în bucăți mai mici. Cine mai dorește una, se mai poate servi.
Insist asupra porționării cu un cuțit lung, cu lama subțire, înfierbântat într-un vas înalt, cu apă fierbinte și bine șters, după fiecare tăietură. Astfel, se vor obține tăieturi curate și porții frumoase. În imaginea de mai jos vă puteți face o idee cam cât de fragedă este această prăjitură Marchiza. E fragedă, e foarte gustoasă și se combină perfect cu alte prăjituri, pe platourile asortate. Recomandarea mea este să fie servită la temperatura camerei. Astfel, crema va fi mai onctuoasă iar aromele se vor dezvălui pe deplin.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns