Prăjitură răsturnată cu prune caramelizate
Prăjitură răsturnată cu prune caramelizate – rețetă pas cu pas, ilustrată cu fotografii. Cum să faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune și zahăr ars, simplă și delicioasă. Prăjitură răsturnată cu prune, ingrediente și mod de preparare.
O prăjitură cu prune la vreme de toamnă încă timpurie, nimic mai simplu și, în același timp, nimic mai delicios. Mai mare ar fi păcatul să nu profităm în acest binecuvântat timp al anului de fructele de sezon: prune, pere, gutui, struguri și mere. Să tot prăjiturești, parcă zilnic îți vin idei noi, inspirația fiind constant asigurată de abundența de ingrediente de calitate. În afară de binecunoscutul magiun de prune și de compot, aceste fructe brumării și aromate pot sta la baza unor dulciuri încântătoare, începând cu găluștele cu prune și continuând cu alte rețete tradiționale cum ar fi lichiul (desigur, tot cu prune) sau îndrăgitul pandișpan cu prune. Sau, de ce nu, încântătoarea prăjitură răsturnată cu prune caramelizate pe care v-o propun azi.
De fapt, rețeta acestei prăjituri cu prune este extrem de simplă și în același timp, de elegantă, sofisticată prin aspectul lejer și deloc căutat. Recunosc că uneori m-am străduit mult mai mult și parcă nu mi-au ieșit deserturi la fel de frumoase. Asta mă face să mă gândesc cu o umbră de invidie la acele femei care, înainte de cel mai pretențios eveniment, nu fac mai mult decât să-și spele fața cu apă rece și să-și despletească părul, eclipsând apoi toate beneficiarele de tratamente cosmetice care-au îndurat lungi suplicii la coafor. Cam așa și cu prăjitura mea cu prune. E frumoasă doar pentru că este, nu pentru că am făcut-o eu să fie.
Două precizări
Rețeta e oarecum o medie între pandișpanul cu prune și Tarta tatin, la fel de bună sau poate mai bună decât ambele. Să vă mai spun și cât de ușor se face? Într-o joacă!
VEZI ȘI REȚETA DE CHEC CU PRUNE ȘI NUCĂ – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Doar o vorbă și ne apucăm de treabă. Eu nu mi-am dorit neapărat o prăjitură înaltă. Prioritatea mea a fost să consum toate prunele pe care le aveam și anume 700 de grame. Ca să-mi încapă toate prunele (înjumătățite), am ales o formă rotundă de 28 cm. diametru. Dacă veți face prăjitura, folosind aceleași ingrediente, într-o formă de 24 cm. diametru, evident că stratul de prăjitură va fi mai înalt, doar că veți avea nevoie de mai puține prune, poate vreo 500 de grame, suprafața formei fiind mai mică.
Ingrediente Prăjitură răsturnată cu prune caramelizate
pentru stratul de caramel și prune
- 120 de grame de zahăr tos
- 700 de grame de prune sănătoase, cântărite cu tot cu sâmburi
compoziția pentru prăjitură:
- 4 ouă
- 200 de grame de zahăr
- 1 praf bun de sare
- 2 plicuri de zahăr vanilat/1 lingură de extract de vanilie
- 200 de grame de făină
- 1 linguriță de scorțișoară pudră sau coaja rasă de la 1 lămâie
- 1 linguriţă rasă de praf de copt
- 125 de grame de unt cu 82% grăsime, topit, dar nu fierbinte
Mod de preparare Prăjitură răsturnată cu prune caramelizate – pregătirea formei
1. Pentru pregătirea formei, sunt posibile două abordări. Dacă faceți prăjitura într-o cratiță sau o formă compactă, zahărul se poate carameliza direct în aceasta. Dacă folosiți o formă cu pereți detașabili – așa cum am folosit și eu, e de preferat să caramelizați zahărul separat, într-o crăticioară, până capătă o culoare brun-aurie, apoi să-l turnați în formă. Altfel, există pericolul ca zahărul să se prelingă în timpul caramelizării prin îmbinarea formei, direct pe aragaz.
2. Fie că ați ars zahărul direct în formă, fie că l-ați pregătit separat, într-o crăticioară, apoi l-ați turnat în forma de prăjitură, aceasta trebuie înclinată cu grijă în toate părțile, pentru ca fundul să fie complet acoperit de caramel. Grija e să nu ne ardem, stropii de caramel sunt foarte fierbinți.
3. Se lasă zahărul ars să se răcească și se spală bine prunele, apoi se împart în câte două bucăți, eliminând sâmburii. Se aranjează jumătățile de prune concentric în formă, cu partea ruptă în jos, peste stratul de zahăr ars.
Prăjitură răsturnată cu prune caramelizate – preparare compoziție de prăjitură
4. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să aprind cuptorului, pe care l-am setat la 180°C. Apoi, într-un castron adânc, am pus cele 4 ouă întregi, zahărul pentru compoziția de prăjitură, sarea și zahărul vanilat. Dacă aveți un mixer, chiar unul obișnuit, de mână, compoziția se va bate perfect chiar și cu ouăle întregi. Am bătut ouăle cu zahărul și sarea la viteză mare, până când compoziția s-a transformat într-o cremă spumoasă, deschisă la culoare.
5. Pentru că am un mixer cu stativ, am profitat de timpul în care el și-a făcut treaba singur și am amestecat într-un castronel făina cu praful de copt și scorțișoara. Treaba asta nu durează decât vreo 30 de secunde, așa că dacă aveți un mixer pe care trebuie să-l țineți cu mâna o puteți face și după ce ouăle sunt complet bătute. Atunci când ouăle sunt bătute bine, spuma trebuie să fie destul de consistentă ca să-și mențină forma preț de zece secunde, când se scurge lent de pe mixer.
6. Imediat după ce ouăle sunt bine bătute, fără a pierde timpul deloc, substanțele uscate se cern în castron, printr-o sită.
7. Se încorporează făina și untul topit, dar nu fierbinte, în baza de ouă bătute, cu ajutorul unei spatule flexibile. Mișcările trebuie să fie delicate, ridicând permanent compoziția de pe fundul castronului spre suprafață și împăturind-o deasupra celei rămase în castron, în timp ce se toarnă treptat untul. Repetăm, rotind din când în când castronul, până când compoziția pentru prăjitură e omogenă și nu mai mult de atât. În niciun caz nu se amestecă circular și nici prea tare, pentru a nu elimina aerul conținut de ouăle bătute.
8. Imediat după omogenizare, compoziția pentru prăjitură se toarnă în formă, deasupra prunelor, și se nivelează cu delicatețe.
Coacerea și răsturnarea
9. Deîndată ce compoziția pentru prăjitură a fost turnată în formă, ar fi bine ca temperatura cuptorului să fie atins deja 180°C. Prăjitura se coace la o înălțime medie, căldura să vină de sus și de jos, fără ventilație. Coacerea durează 40 de minute, iar dacă prăjitura are tendința să se rumenească mai rapid de atât, se acoperă cu o coală de hârtie de copt umezită și se continuă coacerea până la trecerea timpului total indicat. În final prăjitura trebuie să fie brun-aurie iar o scobitoare înfiptă în aluat să iasă curată.
10. Se lasă prăjitura să se răcească în formă, timp de 20-25 de minute, apoi, caldă încă fiind, se trece cu un cuțit cu lama subțire de jur împrejur și se răstoarnă pe un platou suficient de mare. Se îndepărtează forma cu grijă iar dacă una dintre prune a rămas cumva lipită de formă se desprinde și se așează la locul ei cu delicatețe. Se scurge bine siropul din formă deasupra prăjiturii și se lasă să se răcească bine.
12. Prăjitura se poate servi ușor călduță sau complet rece, după preferință. Eu i-am pus alături niște frișcă bătută și neîndulcită și a fost perfectă, după gustul nostru.
Să vă fie de folos! Observație: în exact același mod se pot pregăti prăjituri cu nectarine, piersici, mere, pere etc.
Lasă un răspuns