Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Prăjitură răsturnată cu prune caramelizate

Prăjitură răsturnată cu prune caramelizate

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Prăjitură răsturnată cu prune caramelizate – rețetă pas cu pas, ilustrată cu fotografii. Cum să faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune și zahăr ars, simplă și delicioasă. Prăjitură răsturnată cu prune, ingrediente și mod de preparare.

O prăjitură cu prune la vreme de toamnă încă timpurie, nimic mai simplu și, în același timp, nimic mai delicios. Mai mare ar fi păcatul să nu profităm în acest binecuvântat timp al anului de fructele de sezon: prune, pere, gutui, struguri și mere. Să tot prăjiturești, parcă zilnic îți vin idei noi, inspirația fiind constant asigurată de abundența de ingrediente de calitate. În afară de binecunoscutul magiun de prune și de compot, aceste fructe brumării și aromate pot sta la baza unor dulciuri încântătoare, începând cu găluștele cu prune și continuând cu alte rețete tradiționale cum ar fi lichiul (desigur, tot cu prune) sau îndrăgitul pandișpan cu prune. Sau, de ce nu, încântătoarea prăjitură răsturnată cu prune caramelizate pe care v-o propun azi.

Fursecuri de Crăciun

prajitura rasturnata cu prune reteta laura laurentiu reteta prajitura rasturnata cu prune si zahar ars

De fapt, rețeta acestei prăjituri este extrem de simplă și în același timp, de elegantă, sofisticată prin aspectul lejer și deloc căutat. Recunosc că uneori m-am străduit mult mai mult și parcă nu mi-au ieșit deserturi la fel de frumoase. Asta mă face să mă gândesc cu o umbră de invidie la acele femei care, înainte de cel mai pretențios eveniment, nu fac mai mult decât să-și spele fața cu apă rece și să-și despletească părul, eclipsând apoi toate beneficiarele de tratamente cosmetice care-au îndurat lungi suplicii la coafor. Cam așa și cu prăjitura mea cu prune, e frumoasă doar pentru că este, nu pentru că am făcut-o eu să fie.

Rețeta e oarecum o medie între pandișpanul cu prune și Tarta tatin, la fel de bună sau poate mai bună decât ambele. Să vă mai spun și cât de ușor se face? Într-o joacă! Doar o vorbă și ne apucăm de treabă: eu nu mi-am dorit neapărat o prăjitură înaltă. Prioritatea mea a fost să consum toate prunele pe care le aveam și anume 700 de grame. Ca să-mi încapă toate prunele (înjumătățite), am ales o formă rotundă de 28 cm. diametru. Dacă veți face prăjitura, folosind aceleași ingrediente, într-o formă de 24 cm. diametru, evident că stratul de prăjitură va fi mai înalt, doar că veți avea nevoie de mai puține prune, poate vreo 500 de grame, suprafața formei fiind mai mică.

Ingrediente Prăjitură răsturnată cu prune caramelizate

pentru stratul de caramel și prune

  • 120 de grame de zahăr tos
  • 700 de grame de prune sănătoase, cântărite cu tot cu sâmburi

compoziția pentru prăjitură:

  • 4 ouă
  • 200 de grame de zahăr
  • 1 praf bun de sare
  • 2 plicuri de zahăr vanilat/1 lingură de extract de vanilie
  • 200 de grame de făină
  • 1 linguriță de scorțișoară pudră sau coaja rasă de la 1 lămâie
  • 1 linguriţă rasă de praf de copt
  • 125 de grame de unt cu 82% grăsime, topit, dar nu fierbinte

Mod de preparare Prăjitură răsturnată cu prune caramelizate – pregătirea formei

1. Pentru pregătirea formei, sunt posibile două abordări. Dacă faceți prăjitura într-o cratiță sau o formă compactă, zahărul se poate carameliza direct în aceasta. Dacă folosiți o formă cu pereți detașabili – așa cum am folosit și eu, e de preferat să caramelizați zahărul separat, într-o crăticioară, până capătă o culoare brun-aurie, apoi să-l turnați în formă. Altfel, există pericolul ca zahărul să se prelingă în timpul caramelizării prin îmbinarea formei, direct pe aragaz.

blat de tort cu caramel blat de tort cu zahar ars reteta mod de preparare adaugare apa peste zahar ars

2. Fie că ați ars zahărul direct în formă, fie că l-ați pregătit separat, într-o crăticioară, apoi l-ați turnat în forma de prăjitură, aceasta trebuie înclinată cu grijă în toate părțile, pentru ca fundul să fie complet acoperit de caramel. Grija e să nu ne ardem, stropii de caramel sunt foarte fierbinți.

prajitura rasturnata cu prune caramelizate reteta pas cu pas imbracare forma caramel

3. Se lasă zahărul ars să se răcească și se spală bine prunele, apoi se împart în câte două bucăți, eliminând sâmburii. Se aranjează jumătățile de prune concentric în formă, cu partea ruptă în jos, peste stratul de zahăr ars.

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

prajitura rasturnata cu prune reteta pas cu pas aranjare prune in forma

Prăjitură răsturnată cu prune caramelizate – preparare compoziție de prăjitură

4. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să aprind cuptorului, pe care l-am setat la 180°C. Apoi, într-un castron adânc, am pus cele 4 ouă întregi, zahărul pentru compoziția de prăjitură, sarea și zahărul vanilat. Dacă aveți un mixer, chiar unul obișnuit, de mână, compoziția se va bate perfect chiar și cu ouăle întregi. Am bătut ouăle cu zahărul și sarea la viteză mare, până când compoziția s-a transformat într-o cremă spumoasă, deschisă la culoare.

5. Pentru că am un mixer cu stativ, am profitat de timpul în care el și-a făcut treaba singur și am amestecat într-un castronel făina cu praful de copt și scorțișoara. Treaba asta nu durează decât vreo 30 de secunde, așa că dacă aveți un mixer pe care trebuie să-l țineți cu mâna o puteți face și după ce ouăle sunt complet bătute. Atunci când ouăle sunt bătute bine, spuma trebuie să fie destul de consistentă ca să-și mențină forma preț de zece secunde, când se scurge lent de pe mixer.

6. Imediat după ce ouăle sunt bine bătute, fără a pierde timpul deloc, substanțele uscate se cern în castron, printr-o sită.

prajitura cu prune rasturnata preparare blat cu scortisoara

7. Se încorporează făina și untul topit, dar nu fierbinte, în baza de ouă bătute, cu ajutorul unei spatule flexibile. Mișcările trebuie să fie delicate, ridicând permanent compoziția de pe fundul castronului spre suprafață și împăturind-o deasupra celei rămase în castron, în timp ce se toarnă treptat untul. Repetăm, rotind din când în când castronul, până când compoziția e omogenă și nu mai mult de atât. În niciun caz nu se amestecă circular și nici prea tare, pentru a nu elimina aerul conținut de ouăle bătute.

prajitura rasturnata cu prune amestecare blat cu unt

8. Imediat după omogenizare, compoziția se toarnă în formă, deasupra prunelor, și se nivelează cu delicatețe.

prajitura rasturnata cu prune reteta pas cu pas pregatita de copt

Prăjitură răsturnată cu prune caramelizate – coacere și răsturnare

9. Deîndată ce compoziția pentru prăjitură a fost turnată în formă, ar fi bine ca temperatura cuptorului să fie atins deja 180°C. Prăjitura se coace la o înălțime medie, căldura să vină de sus și de jos, fără ventilație. Coacerea durează 40 de minute, iar dacă prăjitura are tendința să se rumenească mai rapid de atât, se acoperă cu o coală de hârtie de copt umezită și se continuă coacerea până la trecerea timpului total indicat. În final prăjitura trebuie să fie brun-aurie iar o scobitoare înfiptă în aluat să iasă curată.

prajitura rasturnata cu prune proaspat scoasa din cuptor

10. Se lasă prăjitura să se răcească în formă, timp de 20-25 de minute, apoi, caldă încă fiind, se trece cu un cuțit cu lama subțire de jur împrejur și se răstoarnă pe un platou suficient de mare. Se îndepărtează forma cu grijă iar dacă una dintre prune a rămas cumva lipită de formă se desprinde și se așează la locul ei cu delicatețe. Se scurge bine siropul din formă deasupra prăjiturii și se lasă să se răcească bine.

prajitura rasturnata cu prune reteta pas cu pas prajitura dupa rasturnare

12. Prăjitura se poate servi ușor călduță sau complet rece, după preferință. Eu i-am pus alături niște frișcă bătută și neîndulcită și a fost perfectă, după gustul nostru.

prajitura rasturnata cu pruna caramelizate reteta de prajitura cu prune si zahar ars rasturnata

Ultima rețetă publicată

Să vă fie de folos! Observație: în exact același mod se pot pregăti prăjituri cu nectarine, piersici, mere, pere etc.

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 comentarii la Prăjitură răsturnată cu prune caramelizate

  1. aurora oncescu spune:

    Cred că este mult ai practic și sănătos să presărăm zahăr tos pe fundul tăvii în locul caramelului, după care să așezăm fructele, peste care se toarnă compoziția.
    Nu am încercat varianta „ răsturnată” cu prune ( pentru care sunt preferabile tartele cu aluat sable – chiar frumoase și cu mai puțin zahăr!), însă am făcut-o cu portocale roșii/ galbene.

    • Doamna Oncescu, putem să așezăm fructe-n tavă și fără să presărăm niciun zahăr, ca să fie și mai sănătos. Aceasta e o rețetă de prăjitură cu prune caramelizate. Nu există prune caramelizate fără caramel.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE