Cautare in site
x inchide
Advertising
Strudel de vară - ștrudel cu vișine și brânză de vaci, în două culori

Strudel de vară – ștrudel cu vișine și brânză de vaci, în două culori

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 04.03.2009
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Strudel de vară, rețetă de ștrudel cu vișine și brânză dulce prezentată pas cu pas. Lista de ingrediente la gram și mod de preparare detaliat, cu foi de plăcintă făcute în casă sau din comerț. Temperatura de coacere, calorii etc.

Pentru noi, cea mai accesibilă destinație, înspre vest, este Viena. Ajungem la Becs (Beci, adică Viena, pronunțat la fel în sârbă, maghiară și vechiul grai bănățean) în vreo patru ore. Categoric, mai rapid decât până în capitala noastră. Asta pentru că de la noi de-acasă și până la Viena rulăm neîntrerupt pe autostradă, lucru imposibil dacă ne îndreptăm înspre est. În fine, concluzia este că ajungem destul de des în capitala austriacă și de fiecare dată când ne bucurăm de preparatele tradiționale de acolo, trăim nostalgia bucatelor bunicilor noastre. Exact așa mâncam în copilărie! Iar ștrudelul, unul dintre cele mai iubite deserturi vieneze, e parte din moștenirea noastră culinară, aici, în Banat. Bunicile noastre făceau ștrudel cu mere, cu brânză de vaci, cu ludaie (dovleac) sau cu vișine. Le iubeam pe toate la fel de mult!

strudel cu doua umpluturi de visine si de branza dulce reteta laura laurentiu strudel de vara reteta

Ei bine, acest ștrudel de vară, făcut cu două umpluturi, de brânză dulce vanilată și de vișine, este preferatul bărbatului meu. Cândva, era în stare să înfulece aproape o tavă întreagă, de unul singur. Acum și-a mai domolit apetitul, dar în continuare îi place foarte, foarte mult. Și să știți că l-am încercat și cu prune, în loc de vișine, a ieșit la fel de delicios! Pentru umplutură puteți folosi vișine proaspete sau congelate, nu are nicio importanță, iese la fel de gustos. De parcă vara ar fi pătruns în bucătăria voastră în plină iarnă!

Pentru foi puteți folosi atât foi subțiri de casă, făcute cum am arătat aici, cât și foi de plăcintă (nu foietaj) din comerț. În al doilea caz, al nostru ștrudel cu vișine și brânză  devine foarte ușor de făcut. Și e doar puțintel mai dificil daca faceți foile după rețeta al cărei link l-am lăsat mai sus. În continuare, găsiți modul de preparare pas cu pas pentru cea mai accesibilă variantă, cea cu foi de plăcintă cumpărate.

Ingrediente ștrudel cu vișine și brânză dulce

  • 1 pachet de foi de plăcintă
  • 260 de grame de zahăr
  • 4 ouă
  • 100 de grame de smântână
  • 2 prafuri de sare
  • 700 de grame de brânză proaspătă de vaci, bine scursă de zer
  • 700 de grame de vișine fără sâmburi (congelate, din compot sau proaspete)
  • 2 plicuri de zahăr vanilat sau 2 linguri de extract de vanilie
  • 70 de grame de griș (3 linguri pline)
  • 150 de grame de unt topit, nu fierbinte, pentru uns foile

Mod de preparare ștrudel de vară

Umpluturile

1. Pentru cele două umpluturi ale alui nostru ștrudel cu vișine și brânză dulce, vișinele se amestecă cu 120 de grame de zahăr și cu grișul. Dacă sunt foarte zemoase vișinele, mai adăugați o lingură de griș. Brânza dulce se amestecă cu un praf de sare, 3 ouă, 120 de grame de zahăr și zahărul vanilat sau extractul de vanilie. De obicei, dintre cele două umpluturi pentru acest ștrudel cu vișine și brânză dulce, umplutura de brânză de vaci iese mai fluidă, va fi un pic mai greu de lucrat cu aceasta. De aceea e important să folosim o brânză de vaci bine scursă de zer. Eu folosesc de obicei brânză de vaci făcută în casă, după rețeta de aici.

umpluturi de visine si de branza

Asamblare ștrudel cu vișine și brânză dulce

2. Ungem cu unt topit o tavă de 35 * 28 cm. Pornim cuptorul și-l fixăm la 190°C, static. Pregătim pe planul de lucru un prosop de bucătărie curat. Pe acesta, așezăm o foaie de plăcintă din pachet și o ungem pe toată suprafața cu unt topit. Eu folosesc o pensulă moale, din silicon, însă nu e nevoie să fie uns chiar fiecare centimetru pătrat al foii de ștrudel, ajunge să fie stropită.

ungerea foilor cu unt topit

Advertising

3.  La unul dintre capetele foii de ștrudel, deja unsă cu unt, aliniem 4-5 linguri (un sfert) din umplutura de brânză dulce. De fapt, nu e o regulă, puteți începe cu oricare dintre cele două. Eu mi-am făcut obiceiul să încep cu brânza. Ridicăm ușor prosopul de bucătărie, prinzându-l de marginea din partea în care am așezat umplutura. Ajutându-ne de prosop, rulăm foaia cu umplutura în interior.

umplere cu branza a strudelului si rulare

4. În timp ce rulăm, avem grijă să aducem capetele foii spre interior, pentru ca umplutura de brânză, mai fluidă, să nu iasă din al nostru ștrudel. În final, obținem un rulou, așa cum vedeți în poza de mai jos.

strudelul cu branza rulat cu ajutorul prosopului

Umplerea foilor cu umplutura de vișine și asamblarea finală

5. Lăsăm ruloul cu brânză dulce la unul dintre capetele prosopului. Pe partea rămasă liberă a acestuia, așezăm o nouă foaie de ștrudel pe care o ungem cu unt topit așa cum am arătat la pasul 2. În capătul foii opus ruloului cu brânză de pe prosop, așezăm un sfert din umplutura de vișine. Ridicăm prosopul și rulăm cu umplutura în interior, așa cum am arătat la pasul 3.

rulare compozitie cu visine

6. Ruloul cu vișine format se va alinia perfect lângă cel cu brânză dulce, așa că al nostru ștrudel de vară e gata de asamblarea finală. Pentru asta, pe partea rămasă liberă a prosopului de care ne ajutăm, punem încă o foaie și o stropim bine cu unt.

ultima rulare a celor doua strudele cu branza si cu visine

Advertising

7. Pentru a rula totul împreună, începem de această dată din partea în care stau aliniate cele două rulouri, unul lângă celălalt. Ridicăm prosopul din partea cu rulourile și le înfășurăm împreună în foaia unsă cu unt, obținând un ștrudel cu două umpluturi colorate diferit.

rularea impreuna a celor doua strudele cu umpluturi diferite

8. Iată, în poza de mai jos vedeți cum arată al nostru ștrudel de vară! Ne asigurăm că înfundăm capetele în interior și-l punem în tava dinainte pregătită. Ungem al nostru ștrudel cu unt pe toată suprafața și repetăm identic cu foile și umpluturile rămase. Dintr-un pachet de foi ies exact patru astfel de ștrudele.

rularea finala a strudelului

9. Iată-le pe toate, deja așezate în tavă și unse cu unt. Nu trebuie să aibă neapărat spațiu între ele, important e să fie unse cu unt și apoi le putem înghesui.

strudelele in tava

Finisare și coacere

10. Batem smântâna cu 1 praf de sare, 20 de grame de zahăr și oul rămas. Amestecul se distribuie uniform pe suprafața ștrudelelor din tavă. Imediat, dăm tava la cuptorul preîncins la 190°C, static. După 15 minute, reducem temperatura la 180°C și continuăm coacerea încă 30-35 de minute (45-50 de minute în total).

Advertising

strudelele gata de copt

11. În final, al nostru ștrudel cu vișine și brânză dulce trebuie să fie rumen pe suprafață și bine copt în interior.

strudel cu visine si branza gata copt in tava strudel de vara reteta laura laurentiu

Servirea ștrudelului

Lăsăm al nostru ștrudel de vară să se răcească în tavă și apoi îl tăiem și-l servim. Se poate servi din momentul în care e abia călduț, nu recomand să fie tăiat mai devreme. La fel ca orice alt ștrudel, și acesta poate fi servit simplu sau alături de o înghețată de vanilie sau niște creme anglaise. Vă mai las o secțiune, ca să fiu sigură că v-am făcut poftă!

strudel cu visine si branza dulce sectiune strudel de vara reteta laura laurentiu

Mai multe rețete cu foi de plăcintă găsiți cu un click pe poza de mai jos.

burek-cu-carne-reteta-pas-cu-pas-reteta-cu-poze-placinta-burek-cu-carne-cum-se-face-placinta-burek-cu-carne

Să vă fie de folos!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

50 comentarii la Strudel de vară – ștrudel cu vișine și brânză de vaci, în două culori

  1. Iuly Bratu spune:

    tocmai am pus ¨minunatelele*la cuptor.Sunt cu mar si branza;) sigur vor fi foarte bune!!!!!!!Multumim Laura!

  2. Lori spune:

    Am incercat si eu reteta ta sambata. Strudelul a iesit minunat, mi-a placut ca e un desert usor, nu foarte dulce, iar combinatia de visine cu branza este delicioasa. Foarte bun, recomand!

  3. Beatrice spune:

    Ce strudel minunat! L-am refacut de multe ori datorita gustului si aspectului! Impresionez de fiecare data! multumesc!

  4. Lavinia spune:

    azi am facut acest strudel. delicios! dar…oare de ce s-a crapat la copt partea care continea amestecul de branza?

  5. Pantaie Carmen spune:

    ce comentariu?….poate acela ca-mi ploua in gura si trebuie sa fac aceste strudele delicioase. am visine….restul cumparam…..si peste doua saptamani, cand vine un Mar pe la bunita, mancam si zicem: mmmmmmmmmmmm!…ce bun

  6. Camelia spune:

    imi place idee.fac si eu si revin sa povestesc:)

  7. INNA spune:

    Wow!DELICIOS!!!

  8. Anonim spune:

    Un deliciu numit supliciu, sau viceversa!?
    Vai mie ca n’am 3D(tridimensional) ecran sa’mi apropii da gura asa delicatetza traditionala!
    La orice concurs o sa o prezinti(reteta) merita Premiul Shpetzial pentru ale mai fine nasuri olfactive(…!). O asa minunatie – scoala din pat si pa’l bolnav.
    Un har dumnezeiesc, sau cum ziceau din batrani, „sa’ti tziie Dumnezeu naravul al Bun!”
    O_za_na, O_data’n_viata!
    „Uite_asa_as_vrea_sa_mor/ Cu_capu’_pa_gard/ De’al_tau_dor!”
    Virgil’utz

  9. aihnoa spune:

    buna, ti-am pescuit si eu pontul laura, mersi mult :* si eu sunt in strainatate si duc lipsa branzicii de vaci (pt prajituri) :(( o sa incerc :D doar ca si laptele aici e foarte slab, ce sa mai zic de smantana :)) ms inca odata :*

    • Anonim spune:

      aihnoa, sper sa iti iasa. Alege whole milk, lapte integral etc., trebuie sa
      fie ceva ;).

      2011/1/21 Disqus

      • aihnoa spune:

        buna laura. am gasit lapte de 3.6 si am incercat varianta cu lamaie, exact dupa reteta, dar laptele a ramas exact la fel ca inainte :))))

      • Anonim spune:

        Ioana, nu imi explic cum a fost posibil?! A, sa nu fie lapte cu uht, poate asta e explicatia, ala e stabilizat… desi in contact cu aciditatea tot ar trebui sa se imbranzeasca. Nu imi dau seama cu ce l-or fi stabilizat ca sa nu se imbranzeasca.

      • Mapetrei spune:

        in strainatate laptele este pasteurizat, deci toate bacteriile care ajuta la formarea brinzei sunt omorite. incearca sa folosesti brinza ricotta

      • Ella spune:

        nu are cum…ceva nu ai facut bine…

  10. lauralaurentiu spune:

    :)) da' ma rog de ce nu l-ai face chiar tu? :))

  11. Anonymous spune:

    bun strudelu asta ce sa zici mai ales daca ti-l face cineva ….

  12. lauralaurentiu spune:

    Naiada, e minunat, intr-adevar, ramane preferatul sotului :) . Eu l-am facut si cu mure, si cu frcute de padure asortate (congelate) si chiar si cu prune. :)

  13. Naiada spune:

    O nebunie acest strudel! Eu l-am făcut cu căpşuni în loc de vişine. Delicios!

  14. laura laurentiu spune:

    Andreea Claudia, iti recomand sa cumperi 4 litri de lapte gras (3,5 % grasime), il pui intr-o oala mare si il incalzesti. Inainte de atingerea temepraturii de fierbere (sa fie fierbinte, dar nu clocotit) adaugi fie zeama unei lamai, fie un iaurt, si amesteci bine. Vei vedea cum laptele se separa, formandu-se branza si zarul. Tragi oala de pe foc si pregatesti o sita larga in care asezi o bucata de tifon (merge si alta panza subtire, doar ca dureaza mai mult pana se filtreaza). Sita o pui deasupra unui vas care sa colecteze zarul. Torni continutul oalei, cu grija si fara graba si lasi totul la scurs. Vei obtine branza de vaci de o foarte buna calitate, pe care o poti folosi la aceasta reteta sau la alta, sau pur si implu amestecata cu un pic de smantana si ierburi tocate (marar, cepa verde) vei obtine o branza tartinabila de te lingi pe degete!

  15. Andreea Claudia spune:

    Cu ce se poate inlocui branza de vaci daca nu o gasim (in strainatate)? Ricotta?

  16. diamond spune:

    si eu ma voi tinea de cuvant :)) fii sigura de asta… e greu, ca tin regim si tb sa mananc cate o guritza… :P daca ar fi dupa mine as gati intruna :P

  17. laura laurentiu spune:

    Anita, draga mea! Vrei sa faci strudel tu singurica cu manutele tale? sau preferi sa o vizitezi pe matusa-ta si sa o pui la treaba? Te pup!

  18. Anonymous spune:

    Strudelul arata foarte bine si as vrea sa incerc un asemenea strudel. Anita Copil, te pupa cu drag

  19. laura laurentiu spune:

    Diamond, ma tem ca placinta asta o sa va priasca la amandoi ca lu’ barbatu-meu ii prieste tare! Pe culi exista un topic cu aceeasi denunire.A, sa stii ca m-am tinut de cuvant, cornurile le-am facut;)

  20. diamond spune:

    Laura, abia astept sa fac placinta asta, lu barbata-miu sa-i priasca niste cornuri de brutar iar mie placinta asta!:D cand o s-o fac, pun pozele pe culi! pup! :P

  21. laura laurentiu spune:

    Arriana, ma bucur mult ca v-a placut strudelul, sa va fie de bine! Asta e cea mai amre statisfactie a mea – faptul ca retele imi sunt preluate si ca va plac! Te pup, o primavara frumoasa!

  22. laura laurentiu spune:

    Simona – nu vei regreta daca incerci, e o reteta simpla care reuseste sigur si e minunat de bun.

  23. arrianna spune:

    Am facut si eu strudelul. A iesit bestial. Multumim pentru retele fabuloase. Toate imi lasa gura apa. Sunt o pofticioasa :) !!

    • G_innocence spune:

      buna, cum se procedeaza daca foile de placinte nu se dezlipesc?desi le-am lasat la dezghetat..se rup in bucati cand incerc sa le dezlipesc.

  24. Simos says ... spune:

    Jesus Christ! Salivez si ma minunez! Arata bestial. Trebuie musai incercat.

  25. laura laurentiu spune:

    Te pup si eu, draga Tantica! Ma bucur ca ai avut succes cu reteta mea ;)

  26. Tantica spune:

    Asta-i minunatia aia de prajitura pe care am facut-o si eu dupa reteta ta de doua ori . Pe langa faptul ca-i tare gustoasa si racoroasa ,arata si super bine .Am primit felicitari si nota maxima de la toti cei care au avut norocul s-o guste.Te pupam

  27. laura laurentiu spune:

    Medena, it’s a very tasty strudel, with cream cheese and sour cherry filling. If you are interested in the translation, please let me know. In serbian, too ;)

  28. Medena (-Melitta-) spune:

    Finger licking good! Yum!

  29. laura laurentiu spune:

    Si mie imi plac mult visinele esi ciresele, sotul meu a plantat doi pomisori pentru mine, langa casa noastra, dar mai avem de asteptat pana ce vom manca fructe din ei! Poate ne vor arata florile, in aceasta primavara. Si la fel de mult imi place si prajitura asta, e usoara si aromata, dar…s-a terminat!

  30. Ina spune:

    a multumesc de premiu! Am sa-l ridic! :)))

  31. Ina spune:

    vai Laura…. e beton! Adica imi place enorm! Eu ador visinele si ciresele :) Yammi

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE