Strudel de vară – ștrudel cu vișine și brânză de vaci, în două culori
Strudel de vară, rețetă de ștrudel cu vișine și brânză dulce prezentată pas cu pas. Lista de ingrediente la gram și mod de preparare detaliat, cu foi de plăcintă făcute în casă sau din comerț. Temperatura de coacere, calorii etc.
Pentru noi, cea mai accesibilă destinație, înspre vest, este Viena. Ajungem la Becs (Beci, adică Viena, pronunțat la fel în sârbă, maghiară și vechiul grai bănățean) în vreo patru ore. Categoric, mai rapid decât până în capitala noastră. Asta pentru că de la noi de-acasă și până la Viena rulăm neîntrerupt pe autostradă, lucru imposibil dacă ne îndreptăm înspre est.
În fine, concluzia este că ajungem destul de des în capitala austriacă și de fiecare dată când ne bucurăm de preparatele tradiționale de acolo, trăim nostalgia bucatelor bunicilor noastre. Exact așa mâncam în copilărie! Iar ștrudelul, unul dintre cele mai iubite deserturi vieneze, e parte din moștenirea noastră culinară, aici, în Banat. Bunicile noastre făceau ștrudel cu mere, cu brânză de vaci, cu ludaie (dovleac) sau cu vișine. Le iubeam pe toate la fel de mult!
Ei bine, acest ștrudel de vară, făcut cu două umpluturi, de brânză dulce vanilată și de vișine, este preferatul bărbatului meu. Cândva, era în stare să înfulece aproape o tavă întreagă, de unul singur.
Acum și-a mai domolit apetitul, dar în continuare îi place foarte, foarte mult. Și să știți că l-am încercat și cu prune, în loc de vișine, a ieșit la fel de delicios! Pentru umplutură puteți folosi vișine proaspete sau congelate, nu are nicio importanță, iese la fel de gustos. De parcă vara ar fi pătruns în bucătăria voastră în plină iarnă!
Pentru foi puteți folosi atât foi subțiri de casă, făcute cum am arătat aici, cât și foi de plăcintă (nu foietaj) din comerț. În al doilea caz, al nostru ștrudel cu vișine și brânză devine foarte ușor de făcut. Și e doar puțintel mai dificil daca faceți foile după rețeta al cărei link l-am lăsat mai sus. În continuare, găsiți modul de preparare pas cu pas pentru cea mai accesibilă variantă, cea cu foi de plăcintă cumpărate.
Ingrediente ștrudel cu vișine și brânză dulce
- 1 pachet de foi de plăcintă
- 260 de grame de zahăr
- 4 ouă
- 100 de grame de smântână
- 2 prafuri de sare
- 700 de grame de brânză proaspătă de vaci, bine scursă de zer
- 700 de grame de vișine fără sâmburi (congelate, din compot sau proaspete)
- 2 plicuri de zahăr vanilat sau 2 linguri de extract de vanilie
- 70 de grame de griș (3 linguri pline)
- 150 de grame de unt topit, nu fierbinte, pentru uns foile
Mod de preparare ștrudel de vară
Umpluturile
1. Pentru cele două umpluturi ale alui nostru ștrudel cu vișine și brânză dulce, vișinele se amestecă cu 120 de grame de zahăr și cu grișul. Dacă sunt foarte zemoase vișinele, mai adăugați o lingură de griș. Brânza dulce se amestecă cu un praf de sare, 3 ouă, 120 de grame de zahăr și zahărul vanilat sau extractul de vanilie.
De obicei, dintre cele două umpluturi pentru acest ștrudel cu vișine și brânză dulce, umplutura de brânză de vaci iese mai fluidă, va fi un pic mai greu de lucrat cu aceasta. De aceea e important să folosim o brânză de vaci bine scursă de zer. Eu folosesc de obicei brânză de vaci făcută în casă, după rețeta de aici.
Asamblare ștrudel cu vișine și brânză dulce
2. Ungem cu unt topit o tavă de 35 * 28 cm. Pornim cuptorul și-l fixăm la 190°C, static. Pregătim pe planul de lucru un prosop de bucătărie curat. Pe acesta, așezăm o foaie de plăcintă din pachet și o ungem pe toată suprafața cu unt topit.
Eu folosesc o pensulă moale, din silicon, însă nu e nevoie să fie uns chiar fiecare centimetru pătrat al foii de ștrudel, ajunge să fie stropită.
3. La unul dintre capetele foii de ștrudel, deja unsă cu unt, aliniem 4-5 linguri (un sfert) din umplutura de brânză dulce. De fapt, nu e o regulă, puteți începe cu oricare dintre cele două. Eu mi-am făcut obiceiul să încep cu brânza.
Ridicăm ușor prosopul de bucătărie, prinzându-l de marginea din partea în care am așezat umplutura. Ajutându-ne de prosop, rulăm foaia cu umplutura în interior.
4. În timp ce rulăm, avem grijă să aducem capetele foii spre interior, pentru ca umplutura de brânză, mai fluidă, să nu iasă din al nostru ștrudel. În final, obținem un rulou, așa cum vedeți în poza de mai jos.
Umplerea foilor cu umplutura de vișine și asamblarea finală
5. Lăsăm ruloul cu brânză dulce la unul dintre capetele prosopului. Pe partea rămasă liberă a acestuia, așezăm o nouă foaie de ștrudel pe care o ungem cu unt topit așa cum am arătat la pasul 2. În capătul foii opus ruloului cu brânză de pe prosop, așezăm un sfert din umplutura de vișine. Ridicăm prosopul și rulăm cu umplutura în interior, așa cum am arătat la pasul 3.
6. Ruloul cu vișine format se va alinia perfect lângă cel cu brânză dulce, așa că al nostru ștrudel de vară e gata de asamblarea finală. Pentru asta, pe partea rămasă liberă a prosopului de care ne ajutăm, punem încă o foaie și o stropim bine cu unt.
7. Pentru a rula totul împreună, începem de această dată din partea în care stau aliniate cele două rulouri, unul lângă celălalt. Ridicăm prosopul din partea cu rulourile și le înfășurăm împreună în foaia unsă cu unt, obținând un ștrudel cu două umpluturi colorate diferit.
8. Iată, în poza de mai jos vedeți cum arată al nostru ștrudel de vară! Ne asigurăm că înfundăm capetele în interior și-l punem în tava dinainte pregătită. Ungem al nostru ștrudel cu unt pe toată suprafața și repetăm identic cu foile și umpluturile rămase. Dintr-un pachet de foi ies exact patru astfel de ștrudele.
9. Iată-le pe toate, deja așezate în tavă și unse cu unt. Nu trebuie să aibă neapărat spațiu între ele, important e să fie unse cu unt și apoi le putem înghesui.
Finisare și coacere
10. Batem smântâna cu 1 praf de sare, 20 de grame de zahăr și oul rămas. Amestecul se distribuie uniform pe suprafața ștrudelelor din tavă. Imediat, dăm tava la cuptorul preîncins la 190°C, static. După 15 minute, reducem temperatura la 180°C și continuăm coacerea încă 30-35 de minute (45-50 de minute în total).
11. În final, al nostru ștrudel cu vișine și brânză dulce trebuie să fie rumen pe suprafață și bine copt în interior.
Servirea ștrudelului
Lăsăm al nostru ștrudel de vară să se răcească în tavă și apoi îl tăiem și-l servim. Se poate servi din momentul în care e abia călduț, nu recomand să fie tăiat mai devreme. La fel ca orice alt ștrudel, și acesta poate fi servit simplu sau alături de o înghețată de vanilie sau niște creme anglaise. Vă mai las o secțiune, ca să fiu sigură că v-am făcut poftă!
Mai multe rețete cu foi de plăcintă găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns