
Pajitura cu pere si ciocolata





Anul trecut am organizat pe culinar.ro un concurs tematic, s-a numit Sezonul abundentei si competitorii s-au intrecut in a posta retete cu specific de toamna. Intamplarea face ca ziua mea de nastere sa fie chiar in perioada in care acest concurs s-a desfasurat, iar una dintre concurente, Cristina Radu, mi-a facut unul dintre cele mai frumoase omagii pe care le-am primit vreodata, dedicandu-mi reteta unei prajituri.
Reteta ei a fost, de altfel, apreciata de toti juratii, clasandu-se a doua in concurs. Am hotarat sa incerc sa pregatesc si eu aceasta reteta de prajitura care mi-a fost dedicata cu atata sensibilitate de Cristina, i-am adus, marturisesc, mici modificari (nimic esential) si a iesit o prajitura delicioasa al carei aspect foarte sofisticat nu lasa sa banuiesti cat de usor este de facut, desertul ideal cu care sa impresionezi niste oaspeti de soi.
Ingrediente prajitura cu pere si ciocolata
(pentru o forma rotunda de 24 cm. diametru):
- 250 de grame de smantana pentru frisca
- 3 oua marisoare
- 100 de grame de zahar
- 30 de ml. de visinata (reteta Cristinei cerea vin rosu sec, eu am descoperit ca imi lipseste din camara si am inlocuit cu visinata)
- coaja rasa de la o portocala (sau lamaie)
- 200 de grame de faina
- 25 de grame de cacao
- 1 lingurita de praf de copt
- 7 pere
- 14 caise deshidratate (sau prune)
- 3 linguri de miere de albine
- extract de vanilie (1 lingurita de esenta de vanilie sau semintele dintr-o pastaie de vanilie naturala)
- 1 lingura de fistic decojit
Preparare:
Se bate smantana pentru frisca, se indulceste cu zaharul si se continua baterea pana cand se intareste (nu e nevoie sa fie chiar „bat”). Se adauga coaja rasa de portocala si cate un ou, pe rand.
Dupa fiecare ou adaugat se mixeaza scurt, cu mixerul pe viteza mica, doar cat sa se incorporeze. Dupa ce toate ouale s-au incoporat, se adauga faina amestecata cu cacaua si praful de copt.
Se amesteca aluatul cu miscari pe verticala, de jos in sus. Se adauga si visinata (sau vinul rosu sec) si se omogenizeaza.
Se aprinde cuptorul si se seteaza la 200 de grade Celsius.
Aluatul se toarna intr-o forma rotunda de 24 cm. (preferabil cu inel detasabil) si se niveleaza. (Daca se foloseste o forma antiaderenta nu e nevoie sa se unga, o forma obisnuita e de preferat sa se unga cu unt si sa se tapeteze cu faina).
Se curata perele de coaja fara a indeparta codita. Se scobesc in interior (daca perele sunt coapte o lingurita e foarte potrivita pentru aceasta operatie), eliminandu-se semintele. In fiecare para se indeasa cate 2 caise uscate.
Perele astfel pregatite se indeasa in aluatul din forma si se presara pe deasupra cu fisticul tocat mare.
Se da forma la cuptorul deja incins; dupa 10 minute, temperatura in cuptor se reduce la 180 de grade Celsius. Se coace prajitura timp de 1 ora in total. Dupa 45-50 de minute, e bine sa se verifice si daca se considera ca e destul de rumena, sa se acopere cu 1 coala de hartie de copt sau folie de aluminiu. Prajitura coapta se lasa sa se raceasca in forma.
Dupa ce s-a racit complet, se transfera cu grija pe un platou. Se da in clocot mierea cu esenta de vanilie si se ung perele si suprafata prajiturii cu acest amestec. Prajitura e gata de servit.
E foarte aromata si cu o consistenta incantatoare.
Lasă un răspuns