Prăjitură cu nucă, gem de caise, cremă de lapte și glazură de ciocolată
Prăjitură cu nucă, gem de caise, cremă de lapte și ciocolată, rețetă pas cu pas. Rețetă de prăjitură cu nucă și gem. Prăjitură cu nucă, cremă de lapte condensat și glazură de ciocolată, rețetă cu poze.
La sfârșitul anului care nu demult a trecut, o tânără domniță, frumoasă și delicată ea însăși și aflată într-o și mai delicată stare, m-a rugat să fac pentru ea o prăjitură care să-i aline toate poftele năprasnice ce-o încercau. Eu eram într-o perioadă destul de aglomerată și am încercat să mă scuz, dar domnița a insistat spunându-mi că de o lună de zile caută prin toate cofetăriile și că niciunde nu a găsit o prăjitură așa cum poftește ea.
Am întrebat-o pe domniță cam care-ar fi poftele și mi-a zis ”Să fie cu nuci! Și cu gem! Și c-un pic de ciocolată!”. Ei da, mi-a fost clar că nu pot să o refuz pentru că nicio cofetărie nu cred că avea un astfel de produs la vânzare, nu de alta, dar pofta domniței, de fapt, erau mai multe pofte într-una singură!
Doamne păzește să i se fi întâmplat fetei ceva, așa că i-am promis că îi fac prăjitura. Și-am făcut-o, sper că a fost satisfăcută și ea și firicelul de viață care îi crește în pântec. După ce-am făcut prăjitura asta, am pozat-o și am postat poza pe contul meu de Facebook unde s-a bucurat de un asemenea succes, încât am promis celor care îmi cereau rețeta că o să refac prăjitura ca să o public pe blog.
Rețeta de azi e felul meu de a demonstra că îmi țin promisiunile și chiar dacă durează ceva să mă achit de ele, tot o voi face, până la urmă. Sper să vă fie pe plac!
Ingrediente Prăjitură cu nucă, gem de caise, cremă de lapte și ciocolată:
blat:
- 8 oua
- 1 praf de sare
- 160 de grame de zahăr
- 80 de grame de nucă măcinată
- 80 de grame de făină
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
cremă de lapte condensat:
- 1 conservă de 396 grame lapte condensat îndulcit (270 de ml.)
- 230 ml. lapte
- 2 gălbenușuri
- 35 de grame amidon alimentar din porumb
- 1 lingură de extract de vanilie
- 200 de grame de unt cu 80% grăsime
în plus:
- sirop din 50 de grame de zahăr, 80 ml. apă, zeama și coaja de la 1/2 de lămâie
- 1 borcan de gem de caise consistent
- 80 de grame de nuci prăjite
- glazură din 100 de grame ciocolată neagră + 80 ml. smântână pentru frișcă
Preparare blat pentru Prăjitură cu nucă, gem de caise, cremă de lapte și ciocolată:
1. Se pornește cuptorul și se setează la 180 de grade Celsius. Se pregătește o tavă de 36×33 cm, căptușind-o cu hârtie de copt.
2. Se separă ouăle, albușurile se pun într-un castron împreună cu sarea și se bat spumă tare. Se adaugă zahărul în ploaie și se bate în continuare până se dizolvă complet zahărul și se obține o bezea fermă. Se adaugă gălbenușurile toate deodată și se mixează rapid maximum 5-6 secunde.
3. Se adaugă extractul de vanilie, coaja rasă de lămâie, făina și nucile măcinate toate deodată. Se amestecă totul cu gijă cu ajutorul unei spatule late și flexibile, ridicând permanent compoziția de fundul vasului către suprafață, așa încât aerul acumulat în albușurile bătute spumă să nu se piardă (așa cum am făcut și la blatul de tort cu nucă, fără gluten).
4. Se toarnă compoziția pentru blat în tava căptușită cu hârtie de copt, se nivelează bine și se dă la cuptorul preîncins la 180 de grade Celsius timp de 10-12 minute, cât să se rumenească ușor, să treacă testul scobitorii dar să nu se usuce prea mult. Blatul copt se desprinde cu grijă de pe hârtia de copt și se lasă să se răcească bine.
Preparare cremă de lapte pentru Prăjitură cu nucă, gem de caise, cremă de lapte și ciocolată:
1. Cât timp blatul se răcește, trecem la pregătirea cremei. Eu am recomandat o cremă cu lapte condensat, foarte asemănătoare cu crema de vanilie. În cazul în care nu aveți de unde să procurați laptele condensat îndulcit, vă recomand să înlocuiți baza cremei cu crema clasică de vanilie (click pe link pentru rețetă). În ce privește crema pe care am pregătit-o eu, am turnat într-un recipient gradat laptele condesat (la bază) și laptele, așa încât să obțin un volum total de 500 ml.
6. Am omogenizat bine laptele cu laptele condensat. Nu este nevoie de zahăr, pentru că laptele condensat e foarte dulce. Am pus amestecul într-o cratiță, pe foc mediu, păstrând 50 de ml. în recipientul gradat. Într-un castron am amestecat cu telul în formă de pară gălbenușurile cu amidonul și amestecul de lapte rece, turnat puțin câte puțin. Când amestecul de lapte de pe foc dă în clocot se toarnă peste gălbenușuri, în castron, amestecând energic cu telul. Se transferă totul înapoi în cratiță și se fierbe la foc mic, amestecând constant, până se îngroașă bine.
Se trece crema prin sită într-un castron potrivit pentru mixer și se lasă să se răcească până la temperatura camerei, acoperită cu folie alimentară direct pe suprafață. După ce se răcește complet, se adaugă untul moale și se încorporează cu mixerul la viteză mare.
Asamblarea prăjiturii
1. Se pregătește siropul, clocotind toate ingredientele, apoi filtrându-l printr-o sită. Blatul prăjiturii se taie în trei fâșii perfect egale (în cazul meu, mi-au rezultat 3 fâșii de 12×33 cm).
2. Se stropesc fâșiile de blat cu puțin sirop (nu prea mult, nu urmărim să obținem un blat ud), mai ales pe margini. Pe două dintre fâșiile de blat se distribuie gemul de caise consistent (e important să fie consistent, să nu curgă).
Rețeta de gem de caise făcut în casă o găsești cu un clik pe poza de mai jos!
3. Se împarte vizual crema în trei părți pe cât posibil egale. Deasupra primului blat cu gem se unge o treime din cremă și se acoperă cu următoarea foaie cu gem și din nou cu cremă.
4. Se pune deasupra ultima foaie cu partea cea mai netedă în sus și se presează ușor. Se acoperă cu ultima treime de cremă, nivelând cât mai bine posibil. Se dă prăjitura la frigider pentru 2-3 ore, să se întărească bine crema.
4. Ciocolata ruptă în bucăți se topește pe abur împreună cu smântâna pentru frișcă. Se toarnă deasupra prăjiturii bine răcite această glazură, păstrând 2-3 linguri, și se nivelează cu un cuțit. Se presară pe deasupra nucile prăjite, cât e glazura caldă, iar deasupra nucilor se stropește glazura de ciocolată păstrată. Prăjitura e gata de servire imediat ce glazura se usucă. Poftă bună!
Lasă un răspuns