Negresă de post
Negresă de post, rețetă simplă, vegană, cu ingrediente ieftine și la îndemână, un desert ușor de făcut. Cum se face o negresă de post delicioasă, un desert gata în 45 de minute.
Răsfoiam într-o zi caietul de rețete al mamei când mi-au căzut ochii pe această rețetă de negresă de post. Mi-am adus aminte de dulciurile copilăriei mele, făcute cu ingrediente cât mai simple, uneori de-a dreptul sărăcăcioase. Era vremea cartelelor și a rațiilor, primeai doar o anumită cantitate de făină sau de zahăr iar gospodinele făceau adevărate trucuri de magie culinară pentru a pune pe masa celor dragi ceva bun. Un desert pe cât de simplu, pe atât de ingenios, negresa de post vă va recompensa cu gust bun și o textură excelentă, chiar dacă ingredientele ei sunt 100% vegane.
Alte rețete de negresă, cu toate cele bune de dulce, în special ouă și mult unt, sunt deja mai demult publicate pe blog, cum ar fi negresa cu cremă de brânză și zmeură sau delicioasa rețetă clasică de brownie, cea de a doua făcută fiind după Chuck Williams, considerat părintele gastronomiei contemporane americane.
Întorcându-ne la rețeta de azi, vă promit că, dacă o veți încerca, vă va îndulci într-un fel foarte plăcut zilele de post, mai ales dacă sunteți iubitori de ciocolată.
Ingrediente Negresa de post
- 300 gr. făină
- 160 ml. ulei
- 300 ml. apă
- 180 gr. zahăr
- 40 gr. cacao
- 1 lingură oțet
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 2 gr. sare
- arome – am folosit 1 linguriță de coajă rasă de portocale și 1 plic de zahăr vanilat
pentru decor:
- 100 gr. ciocolată neagră
- 50 ml. ulei
- bombonele, nucă de cocos, alune/nuci prăjite și ușor tocate etc.
Mod de preparare Negresa de post
Pregătirea compoziției de negresă de post
1. Se aprinde cuptorul și se preîncălzește la 180°C. Se cântărește făina și se cerne printr-o sită, deasupra unui castron mare.
2. Se cântărește pudra de cacao și se cerne prin sită, deasupra făinii.
3. Se adaugă și o linguriță de bicarbonat de sodiu care, întâlnindu-se ceva mai târziu cu oțetul, în aluatul de negresă, va produce o reacție care va face să crească prăjitura la cuptor.
4. Se amestecă cele 3 ingrediente uscate pentru negresa noastră – făină, cacao și bicarbonat de sodiu – pentru o omogenizare cât mai bună. Se adaugă și zahărul și se omogenizează.
5. Se toarnă în fir subțire uleiul, amestecând în acest timp cu telul în formă de pară în compoziția de negresă.
6. După ulei, în castron se adaugă și apa, aromele și oțetul, amestecând în continuare.
7. Se amestecă aluatul de negresă până când capătă o textură uniformă, fără cocoloașe, fără a insista, însă, prea mult.
Coacerea
8. Se pregătește forma pentru copt, ungând-o cu o peliculă fină de ulei după care se tapetează cu făină. Tapetarea cu făină e necesară doar dacă forma în care se va coace negresa nu este antiaderentă. Tava mea era, așa că m-am rezumat să o ung cu o peliculă subțire de ulei. Se poate folosi și hârtia de copt, caz în care nu e nevoie nici de uns, nici de tapetat.
9. Se toarnă compoziția de negresă în formă. Aceasta are dimensiunile de 24 cm. lungime pe 17 cm. lățime, o formă ceva mai mică, ceea ce a făcut ca prăjitura sa fie destul de înaltă.
10. Se dă negresa la cuptorul preîncălzit și se coace la cuptor la 180°C circa 30 de minute. Se verifică dacă s-a copt în interior cu testul scobitorii. Dacă aceasta iese curată, interiorul e făcut.
Când e gata, se scoate negresa de la cuptor și se lasă circa 10 minute să se răcorească.
Glazura
11. În timp ce negresa coaptă se răcorește, se prepară o glazură astfel: deasupra unui vas în care fierbe apa foarte încet, se pune un mic vas în care punem ciocolata să se topească, laolaltă cu uleiul. Se amestecă pentru omogenizare.
12. Se porționează negresa în cuburi/dreptunghiuri/romburi după plac. Peste bucățile de negresă se toarnă ciocolata topită și se ornează cu bombonele, nucă de cocos etc.
Se lasă glazura să se usuce, apoi negresa se păstrează acoperită cu un prosop curat de bucătărie ca să prevenim să se usuce. Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns