Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Negresă de post

Negresă de post

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Negresă de post, rețetă simplă, vegană, cu ingrediente ieftine și la îndemână, un desert ușor de făcut. Cum se face o negresă de post delicioasă, un desert gata în 45 de minute.

negresă de post negresa de post cum se face reteta pas cu pas

Răsfoiam într-o zi caietul de rețete al mamei când mi-au căzut ochii pe această rețetă de negresă de post. Mi-am adus aminte de dulciurile copilăriei mele, făcute cu ingrediente cât mai simple, uneori de-a dreptul sărăcăcioase. Era vremea cartelelor și a rațiilor, primeai doar o anumită cantitate de făină sau de zahăr iar gospodinele făceau adevărate trucuri de magie culinară pentru a pune pe masa celor dragi ceva bun. Un desert pe cât de simplu, pe atât de ingenios, negresa de post vă va recompensa cu gust bun și o textură excelentă, chiar dacă ingredientele ei sunt 100% vegane.

Alte rețete de negresă, cu toate cele bune de dulce, în special ouă și mult unt, sunt deja mai demult publicate pe blog, cum ar fi negresa cu cremă de brânză și zmeură sau delicioasa rețetă clasică de brownie, cea de a doua făcută fiind după Chuck Williams, considerat părintele gastronomiei contemporane americane.

Întorcându-ne la rețeta de azi, vă promit că, dacă o veți încerca, vă va îndulci într-un fel foarte plăcut zilele de post, mai ales dacă sunteți iubitori de ciocolată.

Ingrediente Negresa de post

  • 300 gr. făină
  • 160 ml. ulei
  • 300 ml. apă
  • 180 gr. zahăr
  • 40 gr. cacao
  • 1 lingură oțet
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 2 gr. sare
  • arome – am folosit 1 linguriță de coajă rasă de portocale și 1 plic de zahăr vanilat

pentru decor:

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!
  • 100 gr. ciocolată neagră
  • 50 ml. ulei
  • bombonele, nucă de cocos, alune/nuci prăjite și ușor tocate etc.

Mod de preparare Negresa de post

Pregătirea compoziției de negresă de post

  1. Se aprinde cuptorul și se preîncălzește la 180°C.
  2. Se cântărește făina și se cerne printr-o sită, deasupra unui bol mare.negresă de post
  3. Se cântărește pudra de cacao și se cerne prin sită, deasupra făinii.negresă de post
  4. Se adaugă și o linguriță de bicarbonat de sodiu care, întâlnindu-se ceva mai târziu cu  oțetul, în aluatul de negresă,  va produce o reacție care va face să crească prăjitura la cuptor.
  5. Se amestecă cele 3 ingrediente uscate – făină, cacao și bicarbonat de sodiu – pentru o omogenizare cât mai bună. Se adaugă și zahărul și se omogenizează.negresă de post
  6. Se toarnă în fir subțire uleiul, amestecând în acest timp compoziția cu telul în formă de pară.negresă de post
  7. După ulei, în castron se adaugă și apa, aromele și oțetul, amestecând în continuare.negresă de post
  8. Se amestecă aluatul până când capătă o textură uniformă, fără cocoloașe, fără a insista, însă, prea mult. negresă de post

Coacere negresă de post

  1. Se pregătește forma pentru copt, ungând-o cu o peliculă fină de ulei după care se tapetează cu făină. Tapetarea cu făină e necesară doar dacă forma în care se va coace negresa nu este antiaderentă. Tava mea era, așa că m-am rezumat să o ung cu o peliculă subțire de ulei. Se poate folosi și hârtia de copt, caz în care nu e nevoie nici de uns, nici de tapetat.
  2. Se toarnă compoziția în formă. Aceasta are dimensiunile de 24 cm. lungime pe 17 cm. lățime, o formă ceva mai mică, ceea ce a făcut ca prăjitura sa fie destul de înaltă. negresă de post
  3. Se dă negresa la cuptorul preîncălzit și se coace la cuptor la 180°C circa 30 de minute. Se verifică dacă s-a copt în interior cu testul scobitorii. Dacă aceasta iese curată, interiorul e făcut.
  4. Când e gata, se scoate de la cuptor și se lasă circa 10 minute să se răcorească.

Glazură pentru negresa de post

  1. În timp ce negresa coaptă se răcorește, se prepară o glazură astfel: deasupra unui vas în care fierbe apa foarte încet, se pune un mic vas în care punem ciocolata să se topească, laolaltă cu uleiul. Se amestecă pentru omogenizare.
  2. Se porționează prăjitura în cuburi/dreptunghiuri/romburi după plac. Peste bucățile de negresă se toarnă ciocolata topită și se ornează cu bombonele, nucă de cocos etc.negresa de post reteta pas cu pas
Ultima rețetă publicată

Se lasă glazura să se usuce, apoi păstrează acoperită cu un prosop curat de bucătărie ca să prevenim uscarea negresei.

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 comentarii la Negresă de post

  1. Astrid spune:

    Gust extrem de bun dar mi-a ieșit cam sfaramicioasa… oare ce am greșit?

  2. Mihaela spune:

    Bună ziua ce fel de ciocolată neagră de post a-ți folosit?Mulțumesc

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE