Cautare in site
x inchide
Tort cu lămâie și cocos

Tort cu lămâie și cocos

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 08.10.2017
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Tort cu lămâie și cocos, rețetă culinară. Rețetă de tort de lămâie pas cu pas. Ingrediente și mod de preparare rețeta de Tort cu mousse de lămâie și blat de cocos.

Acest tort cu lămâie și blat de cocos e făcut pentru o persoană foarte specială, pe care nu o cunosc personal și cu toate astea, pot spune că o stimez și o apreciez mult. Pare ciudat să ai asemenea sentimente față de oameni pe care nu îi cunoști, dar povestea adevărată pe care o să v-o spun în următoarele câteva cuvinte va dovedi că e pe deplin posibil.

Sora mea are doi băieți, acum sunt școlari amândoi, unul în clasa a patra și celălalt în a doua. Acum câțiva ani, când cel mare, Andrei, a plecat la grădiniță, s-a întâmplat, fără să se străduiască prea tare, să se facă foarte iubit de doamna Mili, educatoarea lui. Doi ani mai târziu, atunci când cel mic, Alexandru, a plecat și el grădiniță, în grupa unei alte doamne educatoare, sora mea s-a întors la serviciu, care nu-i genul de job de la care să poți da o fugă să te ocupi de copii.

VEZI ȘI REȚETA REȚETA DE TORT DE LĂMÂIE CU FRUCTE DE PĂDURE – CLICK PE POZA DE MAI JOS CA S-O ACCESEZI!

tort de lamaie reteta tort cu crema de lamaie si fructe de padure reteta

Pe când căutau pe cineva să se ocupe de cei mici, doamna Mili a auzit și s-a oferit, pur și simplu din atașament față de Andrei, să vegheze asupra celor doi năzdrăvani, până când părinții reveneau fiecare de la slujbele lor.

tort-cu-lamaie-si-cocos-decorat-cu-ciocolata-alba-reteta-pas-cu-pas

Au trecut câțiva ani, băieții sunt amândoi școlari acum și tot doamna Mili este cea care îi supraveghează să-și facă temele și se ocupă de ei oridecâte ori sora mea nu are cum s-o facă. În tot acest timp, doamna Mili a refuzat categoric, pentru imensul ajutor pe care îl acordă, orice fel de răsplată materială. O face de drag, poate pentru că dumneaei are o fată mai mare și și-ar fi dorit și un băiețel, poate pur și simplu pentru că Andrei o fi fost copilul pe care l-a îndrăgit cel mai mult în toată cariera ei didactică, cine știe? Oricum, într-o lume guvernată de dorința încrâncenată de câștig, e lucru mare să întâlnești asemenea dascăli și mai cu seamă asemenea oameni.

Ei bine, de curând, sora mea mi-a spus că e ziua doamnei Mili și că ar vrea să îi ducă în dar un tortuleț, știind că dumneaei nu ar accepta cadouri mai costisitoare. Un tort, însă, cu aromele preferate, lămâie și cocos, știa sigur că va fi bine primit.

Asta e povestea tortului cu lămâie și blat de cocos, rețeta vă invit să o descoperiți pas cu pas, în cele ce urmează.

Tort cu lămâie și cocos, ingrediente

blatul de cocos:

 • 5 albușuri
 • 120 grame de zahăr
 • 1 plic de zahăr vanilat
 • 100 de grame de fulgi de cocos
 • 80 de grame de unt topit
 • 55 de grame de amidon din porumb (sau 70 de grame de făină)
 • 1 praf de sare

crema de bază lemon curd:
(rezultă aproximativ 900 ml)

 • 4 ouă întregi
 • 5 gălbenușuri
 • 5 lămâi
 • 400 de grame de zahăr
 • 200 de grame de unt
 • mousse de lămâie și ciocolată albă:

  Advertising
  • 400 ml. lemon curd
  • 250 de grame ciocolată albă
  • 650 grame smântână pentru frișcă
  • 25 grame de gelatină
  • jeleu de lămâie:

   • 300 ml. lemon curd
   • 7 grame gelatină
   • glasaj de lămâie:

    • 200 ml. lemon curd
    • 100 ml. smântână pentru frișcă
    • 5 grame de gelatină
    • decor:

     • 3 linguri de fulgi de cocos mari, prăjiți ușor
     • 30 de grame de ciocolată albă topită
     • Mod de preparare blat de cocos, pentru rețeta de Tort cu lămâie și cocos

      1. Pornim cuptorul și îl fixăm la 175 de grade Celsius (doar ceva mai jos de foc mediu) și pregătim o formă de tort cu diametrul de 22-23 cm, fie ungând-o cu unt și tapetând-o cu făină, fie căptușind-o cu hârtie de copt.

      2. Punem într-un castron mare albușurile pentru blat, se adaugă sarea și se bat cu mixerul la viteză mare până când se formează o spumă consistentă. Se adaugă zahărul și zahărul vanilat și se bat albușurile în continuare până când zahărul e complet dizolvat. Presărăm pe deasupra amidonul sau făina și fulgii de cocos și omogenizăm ușor compoziția cu o spatulă, ca la rețeta de blat de tort cu unt. În timp ce omogenizăm, adăugăm treptat și untul topit, dar nu fierbinte.

      3. Turnăm compoziția în forma de tort pregătită și o nivelăm, apoi o coacem la o înălțime medie în cuptorul preîncins la 175 de grade Celsius, până când blatul este auriu și dacă înfigem o scobitoare curată în centrul lui, aceasta iese tot curată, adică vreo 35-40 de minute.

      Lăsăm blatul să se răcească în formă 10-15 minute, pentru că e foarte fragil, apoi, cu mare grijă, îl transferăm pe un grătar pentru prăjitură să se răcească bine. Nu va fi un blat înalt, dar va fi aromat și foarte ușor, aproape imponderabil.

      blat-de-tort-cu-cocos-gata-copt-pentru-reteta-tort-de-lamaie-cu-blat-de-cocos

       Mod de preparare lemon curd

      În continuare, ne ocupăm de lemon curd, despre care am mai povestit și cu alte prilejuri, cel mai important fiind, desigur, rețeta dedicată de lemon sau orange curd. Singura diferență față de rețeta publicată mai demult este aceea că acum vom pregăti o cantitate mai mare, lemon curd-ul fiind baza tuturor compozițiilor cu care vom umple tortul.

      1. Spălăm bine lămâile și decojim cât mai subțire, cu un peeler, partea galbenă a cojii a trei dintre lămâi. O alternativă ar fi să răzuim coaja galbenă pe răzătoare. Tăiem apoi toate lămâile în două și le stoarcem bine de tot. Evităm să colectăm și sâmburii (sau strecurăm sucul de lămâie prin sită).

      2. Punem într-o cratiță cu fundul mai gros ouăle întregi, gălbenușurile, zahărul și tot sucul de lămâie. Omogenizăm, bătând cu telul în formă de pară cam 30 de secunde. Adăugăm apoi untul tăiat în bucățele și coaja de lămâie. Punem cratița pe foc foarte mic și gătim cu răbdare, amestecând continuu. Insistăm pe fundul cratiței, până când compoziția se îngroașă. Dacă aveți un termometru special, să știți că ouăle sunt gătite la 73 de grade Celsius. În acest moment tragem cratița de pe foc, altfel riscăm să se taie compoziția.

      3. Crema lemon curd se trece imediat prin sită, colectând-o, de preferință, într-un recipient gradat. E important să știm exact ce volum am obținut. Mie mi-au rezultat 900 de ml. În funcție de mărimea ouălor/lămâilor folosite, e posibil să obținem o cantitate puțin mai mare sau puțin mai mică. Această cantitate se va distribui proporțional între compozițiile pe care le avem de pregătit pornind de la lemon curd.

      Până când va veni momentul să-l folosim, acoperim lemon curd-ul cu o folie alimentară aplicată direct pe suprafață, ca să nu prindă peliculă, și îl păstrăm la temperatura bucătăriei.

      Advertising

      Preparare mousse și jeleu de lămâie și asamblare tort cu lămâie și cocos

      1. Se pune gelatina la hidratat în apă foarte rece. Dacă veți folosi foi, așa ca mine, acestea se acoperă cu mult apă. Dacă veți folosi gelatină-pulbere, aceasta se amestecă bine cu 75 ml de apă foarte rece.

      gelatina hidratata, tort de mere si nuca retetecalamamaro

      2. Se pun pe foc, într-o crăticioară, 200 de grame de smântână pentru frișcă și se înfierbântă bine, fără a clocoti. Se adaugă în crăticioara trasă de pe foc ciocolata albă ruptă în bucăți egale, se lasă 2-3 minute să se încălzească bine, apoi se amestecă până când se dizolvă complet ciocolata. dacă ați folosit gelatină foi, se stoarce bine și se adaugă la baza de ciocolată albă și smântână pentru frișcă, pentru gelatina-pulbere, adăugați gelatina după hidratare și amestecați bine până se dizolvă complet.

      Unul din motivele pentru care prefer gelatina în foi este acela că, optând pentru folosirea acesteia, nu se mai adaugă suplimentar apă în baza în care se încorporează. 

      3. Imediat, se bat lejer 450 de grame de smântână pentru frișcă, până în faza în care formează creste moi la suprafață, nu e necesar să fie foarte țeapănă. Atenție, e absolut necesar să fie foarte rece smântâna ca să aibă calitatea de a acumula aer, transformându-se în spumă (să se bată, de fapt).

      frisca-batuta-lejer-pentru-mousse-de-lamaie-pentru-reteta-tort-de-lamaie-cu-blat-de-cocos

      4. Peste baza de ciocolată albă cu gelatină, încă ușor călduță, se adaugă 4/9 din cantitatea de lemon curd. În cazul meu, asta a însemnat exact 400 de grame. Se omogenizează bine lemon-curd-ul cu baza de ciocolată albă. Se adaugă 1/3 din frișca bătută la punctul anterior și se omogenizează energic.

      5. Se adaugă restul de frișcă bătută și se încorporează ușor cu spatula, ridicând ușor compoziția de pe fundul vasului către suprafață. Încercăm să obținem o compoziție cât mai aerată (un mousse). Nu amestecăm circular și încercăm să nu facem mișcări bruște, pentru a nu elimina aerul conținut de smântâna pentru frișcă, ceea ce ar avea consecințe nu prea plăcute textura mousse-ului.

      Asamblarea tortului

      6. Tortul se poate monta și în forma în care s-a copt blatul, eu am ales să-l montez într-un inel extensibil pentru torturi, pe care l-am fixat la un diametru de 22 cm și la a cărui bază am așezat blatul cu cocos. Am izolat inelul de jur împrejur cu folie de aluminiu, ca să evit surprizele neplăcute (scurgerea cremei încă insuficient setate) apoi am turnat în formă 1/2 din cantitatea de mousse de lămâie. Am nivelat ușor suprafața și am dat forma la congelator pentru 15-20 de minute, timp în care primul strat se întărește suficient pentru a putea să îl adaug pe următorul.

      Mousse-ul rămas, 1/2 din cantitatea preparată, se acoperă cu folie alimentară și se păstrează pe cât posibil într-un loc călduț, ca să nu se întărească înainte de a-i veni rândul să fie turnat în formă.

      7. Urmează să adaugăm peste primul strat de mousse un strat de jeleu de lămâie, pentru care vom hidrata în apă foarte rece 7 grame de gelatină. După ce gelatina s-a hidratat bine, o topim pe aburi (atenție, nu trebuie să supraîncălzim gelatina, dacă o expunem la temperaturi mai mari de 65 de grade Celsius poate să-și piardă calitățile de gelifiant), apoi o turnăm peste 3/9 din cantitatea de lemon curd (care în cazul meu a însemnat 300 de grame), omogenizăm bine și turnăm totul deasupra primului strat, deja suficient de întărit. Nivelăm și dăm la congelator pentru încă 15-20 de minute.

      8. După ce s-a întărit stratul de jeleu de lămâie, se adaugă în forma de tort restul de mousse. Se nivelează cât mai bine și se dă la congelator pentru încă 30 de minute.

      adaugarea-ultimului-strat-de-mousse-de-lamaie-in-forma-pentru-tort-de-lamaie-cu-blat-de-cocos

      Preparare glasaj de lămâie și glasare tort de lămâie cu cocos

      1. Între timp vom pune la hidratat în apă foarte rece 5 grame de gelatină. Într-o crăticioară vom înfierbânta, fără a aduce la fierbere, 100 ml de smântână pentru frișcă. În aceasta vom dizolva gelatina hidratată. Se toarnă smântâna cu gelatină peste lemon curd-ul rămas (200 de grame respectiv 2/9). Se omogenizează bine.

      pregatirea-glasajului-pentru-tortul-de-lamaie-cu-blat-de-cocos

      2. Între timp, tortul nostru trebuie să se fi întărit bine. Pentru a-l scoate din formă, ideal este să se folosească o torță de bucătărie cu care să se încălzească pereții detașabili de jur împrejur, permițându-le să se desprindă de tort. Dacă nu avem o astfel de torță, putem șterge forma cu un burete înmuiat în apă fierbinte, doar că va dura mai mult.

      3. Se toarnă glasajul pregătit la punctul 1 deasupra tortului. Se nivelează rapid cu o spatulă lungă, permițându-i să se scurgă peste margini. Trebuie lucrat cu viteză. Tortul, fiind foarte rece iar glasajul conținând gelatină, se va întări foarte rapid. Se dă tortul la congelator 10-15 minute, timp în care putem pregăti decorurile.

      Decorarea tortului

      1. După ce glazura s-a întărit perfect, am transferat cu grijă tortul pe un platou potrivit pentru servire și i-am îmbrăcat baza cu fulgi mari de cocos, rumeniți puțin în tigaie.

      2. Am topit 30 de grame de ciocolată albă în bain-marie, am turnat-o într-un poș cu deschizătura fina și am început să desenez liber pe suprafața tortului, un model care îmi place foarte multe, mi se pare feminin și delicat, pe care îl întâlnim mai ales la cașmirurile indiene.

      reteta-tort-cu-lamaie-si-cocos-decor-de-ciocolata-alba

      3. Am continuat până când decorul m-a mulțumit, nu am vrut să exagerez, dorind să-l păstrez elegant și discret.

      tort-cu-lamaie-reteta-tort-cu-mousse-de-lamaie-si-cocos-reteta-pas-cu-pas

      Cam atât a fost! Secțiune nu am, pentru că, așa cum v-am spus încă din introducere, a fost de dăruit. Doar că, având în vedere că e unul din așa numitele torturi ”naked” (dezbrăcate), atât de moderne, marginile sunt vizibile. Nu e deloc ușor să vă imaginați și interiorul. Am auzit că a fost primit cu încântare, atât pentru aspect, cât mai ales pentru gustul proaspăt, ”de limonadă”. Așa ar fi spus mesenii :).

      Să vă fie de folos!

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

22 comentarii la Tort cu lămâie și cocos

 1. Iuliana Anghel spune:

  Bună seara, doamna Laura. Tortul arata deosebit. Mi-aș dori sa îl fac, dar a. s avea o nelămurire. Pentru o tava cu diametru de 25 cm ar trebui sa măresc cantitățile?

 2. Cristina spune:

  Buna, as dori tare mult sa fac tortul acesta pt ziua de nastere (30 de ani) a sotului meu care e innebunit dupa combinatia de lamaie si cocos. Totusi, as vrea sa fac un tort cu diametrul de 30cm ca sa ajunga la 20 de persoane adulte + cativa puiuti. Cat ar trebui sa adaug la ingrediente ca sa iasa asa cum trebuie? Vreau sa il fac vinerea asta pt sambata dupa masa.
  Va multumesc din suflet!

 3. Trendy Girl spune:

  Am vazut reteta aceasta si am stiut ca trebuie neaparat sa o incerc. Nu am regretat, este minunata!

 4. Elena spune:

  Arata foarte bine! Cred ca o sa incerc reteta de Revelion. Sotului ii plac foarte mult prajiturile cu lamaie si imi doresc sa ii fac o surpriza.

 5. Mihai spune:

  Arata nemaipomenit! Doar ca..nevesta-mi ii e frica sa se apuce sa faca unul asa :D

 6. Service GSM spune:

  N-am mai incercat tort cu lamaie, presupun a fi foarte bun

 7. Gabriela Yavuz spune:

  Bună ziua doamna Laura. Vă admir şi îmi plac rețetele dumneavoastră. Am pregătit câteva dintre ele, cel mai mult mi-a plăcut eclerul la tavă. Tortul cu lămâie arată foarte bine. Cea ce vreau să vă întreb este dacă jeleul şi decorul de lămâie nu au un gust pronunțat de ouă? Am făcut o dată lemon curd şi am fost dezamăgită pt că avea gust de omletă.

 8. Mihaela Cepeha spune:

  Am gasit intamplator aceasta reteta de tort pe pagina, dar cel mai mult m-a impresionat povestea tortului. Pentru ca Doamna Mili este colega mea si pentru ca pot confirma toate cuvintele frumoase la adresa ei, scriu acest comentariu in semn de pretuire pentru acest Om deosebit.

 9. innan spune:

  Cunoscand oameni ca d-na Milli devenim mai bogati , eu zic sa-ti imbogatesti sufletul degraba cunoscand acest om minunat , nu sunt multi ca ea…cat despre tort…m-a ravasit …trebuie musai sa-l fac!

 10. Iuliana spune:

  Frumoasa povestea doamnei Mili. E asa de bine sa stii ca mai exista si astfel de oameni!
  Tortul tau e o bijuterie, Laura! Imi suna tare bine combinatia de cocos si lamaie, asa ca am „furat” ideea si pofticioasa cum sunt, cred ca nu dureaza mult pana sa o pun in aplicare :)

  • Iuliana, mulțumesc tare frumos! Așa e, nu o cunosc pe doamna Mili dar mi se pare o femeie extraordinară. :)
   Mă bucur că te-a inspirat ideea tortulețului, în cazul în care îl vei face, te aștept cu vești bune :).

 11. Rent a car Bucuresti spune:

  Are un gust extrem de bun si este foarte racoritor.

 12. Simona spune:

  Abia aștept sa-l fac arata tare bine și cred ca e și foarte bun!!!Sunteți deosebita ,va admir și va fac toate rețetele care le postați și îmi ies perfect!!!!

Advertising