Cheesecake brownie – rețetă explicată detaliat
Cheesecake brownie – rețetă explicată detaliat, cu gramaje exacte și modul de lucru ilustrat cu poze pas cu pas. Rețetă de prăjitură negresă cu cheesecake, moale, parfumată și gustoasă, după David Lebovitz.
Serios acum, există cineva căruia să nu-i placă brownie? Dac-aș descoperi că există cu adevărat persoana aia, pentru mine ar fi tare greu de înțeles! O brownie e un desert atât de simplu și în același timp luxos și oferă fericire pură în fiecare bucățică! Cred că fac diferite de variante de brownie – sau negresă, dacă preferați – cam de două-trei ori pe lună. Una dintre preferatele mele este cea făcută după rețeta clasică din cartea lui Chuck Williams, pe care o puteți găsi cu un click pe poza de mai jos.
O altă variantă foarte gustoasă este cea de brownie cu cheesecake și zmeură, pe care am publicat-o acum câțiva ani, inclusiv în varianta video. Găsiți acea rețetă cu un click pe imaginea de mai jos.
Revenind la rețeta de azi, este exact așa cum e orice brownie cu multă ciocolată și unt: delicioasă! Am făcut rețeta după David Lebovitz, cu unele ajustări și-mi făcusem planul că vom avea desert măcar 3-4 zile. Nici vorbă, a doua zi, la micul dejun, rămăsese o biată bucată. Părea așa de derutată și însingurată, părăsită pe o farfurie! Nu am rezistat tentației de a-i scurta chinuita existență în această lume și asta a fost!
Noroc că nu se face greu și nici nu durează mult, chiar dacă, după cum veți descoperi în cele ce urmează, trebuie să țineți cont de câteva detalii. Mici, dar care vor face diferența!
Ingrediente pentru Rețeta de Cheesecake Brownie
- 125 + 80 de grame de ciocolată neagră (minimum 54% cacao, cele două cantități cântărite separat), tocată din cuțit (sau picături)
- 100 de grame unt cu 82% grăsime, tăiat cuburi
- 100 de grame de zahăr brun
- 3 ouă mari (60 de grame/buc), la temperatura camerei
- 70 de grame de făină
- 1 lingură de cacao neagră, parfumată (20 de grame)
- ¼ de linguriță de sare
- 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon
- 200 de grame de cremă de brânză, la temperatura camerei
- 70 de grame de zahăr alb
Mod de preparare Cheesecake Brownie – Rețetă Explicată Detaliat
Important de reținut!
- Rețeta de cheesecake brownie este simplă, totul se coace într-o singură formă, în același timp, dar ca să reușească trebuie un pic de atenție la detalii. Așadar, în lista de ingrediente de mai sus, am recomandat ca ouăle și crema de brânză să fie la temperatura camerei. E important să se respecte această recomandare. În caz contrar, ciocolata din brownie se va solidifica rapid și nu se vor mai putea omogeniza ingredientele / cele două compoziții.
- E important să lucrați rapid. Pregătiți-vă totul la îndemână, ingredientele cântărite, forma, cuptorul pornit și ustensilele. Încercați să lucrați în ordinea recomandată mai jos, e optimizată pentru o reușită deplină a desertului.
- Folosiți cremă de brânză, nu mascarpone. Recomand Philadelphia, cutia mică are exact 200 de grame, dar merge la fel de bine cu Goldessa (de la Lidl) sau crema de brânză natur de la Kaufland, produsă sub marca proprie. Crema de brânză e ușor sărată iar asta va crea un echilibru în rețeta de cheesecake brownie.
Forma de copt necesară
1. Am pornit cuptorul și l-am fixat la 180°C, cu căldură de jos și de sus. În continuare, m-am ocupat de forma în care am copt cheesecake brownie. David Lebovitz recomandă o formă pătrată, cu latura de 20,5 cm. De fapt, din cantitățile de mai sus, se poate face prăjitura și într-o formă dreptunghiulară, de 25 x 16 cm. Eu am folosit o formă de sticlă termorezistentă cu latura de 21 de cm, pe care am căptușit-o cu hârtie de copt.
Mi-a plăcut ideea de a coace acest cheesecake brownie într-o formă pătrată, având în vedere că am porționat-o tot în pătrate, în final. Multe dintre rețetele pe care le-am găsit pe diferite site-uri și care m-au tentat cereau o astfel de formă. Tava am luat-o de aici, e sigur că am s-o folosesc la multe alte preparate și puteți s-o vedeți mai bine cu un click pe poza de mai jos.
Compoziția de brownie
2. Într-o cratiță cu fundul gros, pe foc foarte mic, am topit untul împreună cu cele 125 de grame de ciocolată neagră. Am amestecat continuu, în special pe fundul cratiței, nu cumva să se prindă ciocolata și să se ardă.
3. Între două amestecări, am omogenizat bine făina cu cacaoa, într-un castronel. Le-am lăsat deoparte și m-am întors rapid la cratița de pe foc, nu cumva să ard ciocolata.
4. Am lăsat ciocolata și untul pe foc până când s-au topit complet ambele și s-au omogenizat perfect. În final, am obținut o compoziție omogenă și lucioasă.
5. Imediat ce am obținut amestecul omogen descris la pasul anterior, am luat cratița de pe foc. Am adăugat zahărul brun și 1 plic de zahăr vanilat bourbon (sau 1 lingură de extract de vanilie naturală, dacă aveți).
6. Cu un mixer de mână, am mixat zahărul brun în compoziția de unt și ciocolată, timp de un minut. Nu e nevoie să se dizolve zahărul, doar să se omogenizeze.
7. În continuare, am separat ouăle. Am adăugat 2 gălbenușuri direct în compoziția de unt și ciocolată , deja răcorită (să nu fie fierbinte). Al treilea gălbenuș l-am pus deoparte, într-un castronel iar albușurile le-am colectat separat, într-un castron mare. Repet, să nu se creeze confuzii: 3 albușuri într-un castron mare, 2 gălbenușuri peste ciocolata cu unt și zahăr brun și 1 gălbenuș separat, într-un castronel mic.
8. Cu mixerul de mână, am mixat scurt compoziția cu ciocolată, doar cât să se omogenizeze gălbenușurile în aceasta.
Adăugare spumă de albușuri
9. Am adăugat sarea peste albușurile din castronul mare apoi le-am mixat cu mixerul, la viteză mare, până când am obținut o spumă voluminoasă, cu aspect de zăpadă umedă.
10. Am lăsat deoparte albușurile și, rapid, am cernut ingredientele uscate (făina cu cacao, omogenizate la pasul 3) peste compoziția de ciocolată cu unt și gălbenuș. Am omogenizat rapid mogenizeaza cu o spatulă. Compoziția obținută are o culoare brună și e destul de densă.
11. Fără să pierd timpul, am adăugat în această compoziție densă, cu ciocolată, o treime din albușul bătut spumă. Cu spatula, am omogenizat rapid compoziția, care a devenit imediat ceva mai suplă.
12. Am adăugat și restul de albuș spumă și, prin împăturiri succesive, cu spatula, răsturnând compoziția de jos în sus, am încorporat toată spuma.
13. Către finalul omogenizării, am adăugat și restul de ciocolată tăiată în bucăți (80 de grame). Am încorporat-o rapid în compoziție, cu aceleași mișcări de împăturire.
Asamblarea în formă
14. Imediat după omogenizare, am oprit, într-un castron, 3 linguri cu vârf din compoziția de brownie. Tot restul compoziției l-am turnat în tava așternută cu hârtie de copt. Am nivelat suprafața și imediat m-am ocupat de crema de cheesecake.
Crema de cheesecake
15. Simplu ca bună ziua și la fel de rapid, am mixat într-un castron crema de brânză cu gălbenușul păstrat separat (vezi pasul 7), cu 75 de grame de zahăr și 1 plic de zahăr vanilat bourbon. După ce le-am omogenizat un pic, am ridicat viteza mixerului și am continuat mixarea timp de 2 minute, până când am obținut o cremă aerată.
16. Am distribuit rapid toată crema de cheesecake deasupra stratului de brownie din formă. Am pus câte 1 lingură plină, din loc în loc, apoi am nivelat crema într-un strat uniform, pe toată suprafața.
17. Deasupra cremei de cheesecake am distribuit, din loc în loc, cu o linguriță, compoziția de brownie păstrată deoparte la pasul 14.
18. Cu vârful lingurii, am creat un efect de marmorare, amestecând grămăjoarele de compoziție de brownie în cea de cheesecake. Se poate folosi și o spatulă sau vârful unui cuțit de unt, pentru faza asta. Acum, cheesecake brownie e gata de cuptor.
Cheesecake Brownie – Coacerea și Porționarea
19. Am dat imediat tava la cuptorul preîncins la 180°C, la o înălțime medie. Cheesecake brownie se coace în mod normal o durată de timp între 35 și 40 de minute. Eu am scos-o pe a mea din cuptor după fix 35 de minute. Mărturisesc că îmi place să fie mai umedă, mai lipicioasă, atunci parcă e cel mai delicioasă.
Am lăsat prăjitura în formă timp de 10-15 minute (doamne, cât de bine mai mirosea în bucătărie!) după care am prins marginile hârtiei de copt și am scos-o din formă. Am transferat-o un grătar pentru răcirea prăjiturilor și am porționat-o în 9 pătrate, după ce a ajuns la temperatura bucătăriei. Sau nu, hai să mărturisesc, a fost un pic călduță pentru că e stadiul în care mi se pare demențial de gustoasă!
La fiecare înghițitură, gustul intens de ciocolată se completează cu cel de cheesecake fin și cremos, e chiar un desert spectaculos și deloc greu de făcut.
MAI MULTE REȚETE DE NEGRESĂ – BROWNIE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns