Cautare in site
x inchide
Blat de tort umed cu ciocolată, rețetă pas cu pas

Blat de tort umed cu ciocolată, rețetă pas cu pas

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 07.04.2018
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Blat de tort umed cu ciocolată, rețetă pas cu pas. Cum se face un blat de tort umed cu ciocolată, care nu necesită însiropare. Blat de tort fin cu ciocolată și unt, rețetă pas cu pas.

Un blat de tort umed cu ciocolată, așa cum este cel a cărui rețetă o să v-o ofer în cele ce urmează, este el în sine o prăjitură. Fiind moale și extrem de bogat, după părerea mea nu are nevoie de mai mult decât o glazură ca să devină o prăjitură excelentă, în genul unei brownie umede și opulente.

Alte rețete de blat de tort

Totuși, eu am folosit acest blat de tort pentru tortul meu de Paști din 2018. Încă nu sunt sigură dacă un astfel de blat e o alegere justă pentru un tort cu creme și glazură. O alegere bună sigur este, cel puțin din punctul de vedere al gustului și texturii, care sunt fenomenale, dar nu știu dacă e și justă, pentru că un astfel de blat umed aduce un aport serios de calorii într-un preparat – un tort – care deja are multe calorii, mult zahăr etc. Până la urmă, însă, o dată-n an e Paștele! Dacă nu facem zilnic asemenea excese alimentare, să zicem că e iertat.

Pentru o textură umedă și onctuoasă, un blat de tort are nevoie de grăsime și veți vedea că rețeta mea conține atât unt, pe care l-am adăugat topit, cât și ciocolată, ea însăși fiind grasă. În general, nu sunt adepta agenților de afânare adăugați și cu rost și fără rost (praf de copt, bicarbonat de sodiu etc) și atunci când am o alternativă, prefer să renunț la aceștia. În cazul acestui blat de tort, am folosit 6 albușuri bătute spumă, care au acumulat suficient aer ca să afâneze blatul minunat, fără să fie nevoie de niciun fel de prafuri.

Ingrediente Blat de tort umed cu ciocolată, rețetă pas cu pas

pentru un blat cu diametrul de 22 cm

 • 200 de grame ciocolată cu 74% cacao
 • 3 gălbenușuri
 • 6 albușuri
 • 1 praf generos de sare
 • 120 grame de zahăr
 • 100 de grame de unt cu 82% grăsime
 • 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
 • 30 grame cacao
 • 120 grame făină
 • în plus, puțin unt și 1 lingură rasă de cacao pentru tapetarea formei

Mod de preparare Blat de tort umed cu ciocolată – preparare compoziției

1. Pornim cuptorul și îl fixăm la 170°C. Punem pe foc o oală cu apă de 2-3 degete și punem ciocolata ruptă în bucăți într-un castron care să se potrivească bine deasupra oalei, fără ca fundul acestuia să atingă apa care fierbe. Așezăm castronul deasupra apei, reducem focul și lăsăm ciocolata să se topească lent, la abur. Nu e nevoie să amestecăm, o lăsăm să se încălzească delicat și vom amesteca doar la final.

blat de tort umed cu ciocolata reteta pas cu pas topire ciocolata reteta laura laurentiu

2. Ungem cu unt o formă de tort cu diametrul de 22 cm. Punem în formă 1 lingură rasă de cacao și, înclinând forma în toate părțile, avem grijă să se distribuie cacaoa peste tot.

Advertising

blat de tort umed cu ciocolata reteta pas cu pas laura laurentiu pregatirea formei

3. Într-un castron, amestecăm făina cu cele 30 de grame de cacao.

blat de tort umed cu ciocolata reteta pas cu pas laura laurentiu pregatire ingrediente uscate

4. Topim untul la temperatură delicată, acesta trebuie să fie lichid și călduț, dar nu fierbinte. Odată topită ciocolata, luăm castronul de pe vasul cu apă fierbinte și oprim focul. Adăugăm peste ciocolata topită untul topit, amestecând continuu, până de omogenizează.

blat de tort umed cu ciocolata reteta pas cu pas adaugarea untului blat umed de ciocolata reteta laura laurentiu

5. Pe rând, adăugăm în castronul cu ciocolată și unt câte un gălbenuș, amestecând bine. Nu îl adăugăm pe următorul până ce precedentul nu a fost încorporat. Tot acum adăugăm și vanilia.

blat de tort umed cu ciocolata reteta pas cu pas laura laurentiu mod de preparare pas cu pas

6. Adăugăm substanțele uscate și amestecăm până când se omogenizează (nu mai mult de atât).

Advertising

blat de tort umed cu ciocolata reteta pas cu pas adaugare ingrediente uscate peste compozitia cu ciocolata

7. Batem spumă albușurile cu sarea, adăugăm zahărul și batem până se dizolvă și obținem o spumă tare.

blat umed de ciocolata reteta pas cu pas albusuri batute spuma

8. Adăugăm 1/3 din spuma de albușuri peste compoziția cu ciocolată și amestecăm energic până se încorporează. Compoziția va deveni mai fluidă, permițându-ne încorporarea lejeră a albușurilor spumă rămase.

blat umed de ciocolata reteta pas cu pas compozitia dupa amestecarea primei transe de albus spuma

9. Adăugăm restul albușurilor spumă în castron, peste compoziția de ciocolată. Încorporăm ușor, cu mișcări de împăturire, așa încât să eliminăm cât mai puțin posibil din cantitatea de aer din albușurile bătute spumă. Procedeul este descris pas cu pas (inclusiv video) la rețeta de blat de tort din pandișpan cu unt.

blat de tort umed cu ciocolata reteta pas cu pas adaugare spuma de albus

10. Compoziția finală este suplă și aerată, nu o amestecăm decât atât cât e nevoie, ca să nu eliminăm aerul din albușuri. Acesta este singurul agent de creștere din blatul nostru!

blat de tort umed cu ciocolata reteta pas cu pas compozitia final

Mod de preparare Blat de tort umed cu ciocolată – coacere

11. Compoziția se toarnă imediat după amestecare în forma pregătită la punctul 2. Lucrăm repede, ca să nu se lase albușurile acumulate în masa de ciocolată. Nivelăm la suprafață și dăm imediat blatul la copt în cuptorul preîncins la 170°C.

blat de tort umed cu ciocolata reteta pas cu pas compozitia turnata in forma

12. Acest blat de tort de umed cu ciocolată se coace în jurul a 40 de minute și aici e loc de o mică discuție. La trecerea a 35 de minute din timpul de coacere, am verificat blatul cu scobitoarea, care a ieșit umedă din compoziție. L-am mai lăsat încă 7 minute, și după exact 42 de minute din momentul în care l-am dat la copt, testul scobitoarei mi-a indicat că blatul e suficient de copt.

Așadar, atenție cu timpul de coacere, vă sfătuiesc să începeți să testați blatul cu scobitoarea după 35-38 de minute de când l-ați dat la cuptor și să-l coaceți exact atât cât e nevoie, nu mai mult. Cu cât se coace mai mult acest blat de tort umed cu ciocolată, cu atât mai multă umiditate va elimina, pierzându-și chiar calitatea de a fi umed și moale. După cum vă cunoașteți cuptorul, reglați ușor timpul de coacere câteva minute mai mult sau mai puțin.

blat de tort umed cu ciocolata reteta pas cu pas laura laurentiu

13. Blatul copt l-am lăsat la răcit pe un grătar de prăjituri. Doar după ce a fost complet rece l-am tăiat. După cum puteți vedea din imagini, a făcut o cupolă de mici dimensiuni, în timpul coacerii, așa că am început cu îndreptarea blatului și înfulecarea pe nerăsuflate a acestei cupole. Delicios acest blat de tort umed cu ciocolată! Marginea blatului are o înălțime de 5,5 cm, aș fi putut lejer să îl tai chiar și în 3 straturi egale, dar pentru tortul meu de Paști am avut nevoie doar de două, așa că l-am tăiat transversal în jumătate. Se feliază ușor și este foarte plăcut și mai ales foarte gustos, ca orice desert cu multă ciocolată.

blat de tort umed cu ciocolata reteta pas cu pas laura laurentiu blat de tort umed sectiune

Să vă fie de folos!

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 comentarii la Blat de tort umed cu ciocolată, rețetă pas cu pas

 1. Gabriela spune:

  Buna seara, la o forma de 26 cm cat ar trebui copt blatul ?

Advertising