Prajitura cu branza dulce si stafide
Prajitura cu branza dulce si stafide… si cu bezea, adica prajitura mea preferata! Eu fac multe alte retete de prajituri, dar cand imi reamintesc de aceasta si o si pregatesc, de fiecare data concluzionez ca totusi e cea care imi place cel mai mult. Poate dupa cea a bunicii mele, prajitura simpla cu branza de vaci, va recomand sa o incercati si pe aceea!
Si aceasta e o prajitura simpla, reteta e relativ usor de facut, dar in acelasi timp are un gust placut si vanilat si e plina de savoare. Reteta de prajitura cu branza si stafide (si budinca, si bezea :) ) o am de la o fata draguta si indemanatica , Ioana, care mi-a fost o vreme vecina. De aceea obisnuiesc sa numesc aceasta prajitura „Ioana”. :)
Ingrediente Prajitura cu branza dulce si stafide:
pentru tava de 35×38 cm
- 350 de grame de faina
- 100 de grame de untura de porc (sau 150 de grame de unt)
- 250 de grame + 5 linguri de zahar
- 1 plic de zahar vanilat
- 1 lingurita de praf de copt
- 1 ou mare
- 5-6 linguri de apa rece
- 1 kilogram de branza de vaci bine stoarsa de zer
- 200 de grame de stafide
- 5 galbenusuri
- 35 de grame de amidon alimentar din porumb (eu folosesc Gustin) sau 50 de grame de faina alba
- 2 linguri de extract de vanilie
- 200 de ml. de lapte integral
- 5 albusuri
- 2 x cate 1 praf de sare
- optional, se pot adauga si alte arome, ca de exemplu coaja rasa de lamaie sau de portocala
Preparare Prajitura cu branza dulce si stafide:
Untura (sau untul) rece, faina, sarea, zaharul vanilat, praful de copt si 100 de grame de zahar se amesteca intr-un bol, zdrobind untura cu furculita, pana cand capata un aspect nisipos. Se adauga la mijloc oul batut putin cu furculita si se incepe sa se incorporeze in ou ingredientele uscate.
Se incepe sa se framante, adaugand cate o lingura de apa rece, pana cand se formeaza un aluat nelipicios (mie mi-au intrat 6 linguri de apa rece). (Nu framantati mai mult, grasimea continuta de aluat nu trebuie sa se topeasca). Aluatul se infoliaza si se da la frigider pentru 30 de minute.
Dupa trecerea timpului de odihna, aluatul se intinde cu sucitorul intr-o foaie patrata, pe planul de lucru presarat cu putina faina.
Foaia se ruleaza pe sucitor si se trasfera pe tava acoperita cu hartie de copt (sau unsa si tapetata cu faina). Se ajusteaza marginile astfel incat sa se creeze o bordura de aluat inalta de 1-1,5 cm. de jur imprejur. Am folosit tava cuptorului, in dimensiune de 35×38 cm.
Pentru crema de branza, se omogenizeaza 150 grame de zahar, branza de vaci, de preferinta trecuta prin sita in prealabil, amidonul din porumb sau cele 50 de grame de faina, galbenusurile, stafidele si esenta de vanilie. Se adauga apoi laptele si se omogenizeaza bine.
Atentie la calitatea branzei de vaci pe care o folositi, daca va fi prea umeda, plina de zer, asta va influenta reusita prajiturii. De asemenea, daca va fi acra si cu gust fermentat, nu este potrivita pentru prajituri. Alegeti o branza proaspata si bine stoarsa iar pentru o textura mai fina a cremei, treceti branza de vaci prin sita.
Crema de branza se toarna peste foaie si se da la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius, neventilat.
Intre timp, se bate bezeaua, spumand mai intai albusurile cu sarea, apoi adaugand cate o lingura de zahar, pe rand (5 linguri de zahar in total). Se bat albusurile pana cand zaharul se dizolva complet si se formeaza o spuma tare, lucioasa.
Dupa aproximativ 25-30 de minute, crema de branza trebuie sa se fi coagulat.
Se scoate prajitura din cuptor si se niveleaza pe deasupra cremei bezeaua preparata batand spuma 5 albusuri cu 5 linguri de zahar. (Eu am facut niste dare cu furculita, nu sunt obligatorii.)
Tava se da din nou la cuptor si temperatura se reduce la 150 de grade Celsius. Prajitura se mai tine la cuptor pana cand bezeaua devine rozalie, rumenita placut (20-25 de minute).
Se lasa prajitura in tava sa se raceasca inainte de a o taia. Se portioneaza in bucati dupa plac si se degusta cu mare incantare, cel putin de catre familia mea.
Lasă un răspuns