Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Brânză de vaci făcută în casă

Brânză de vaci făcută în casă

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Brânză de vaci rețetă. Brânză proaspătă de casă din lapte de vacă.  Brânză dulce. Brânză de vacă din lapte nefermentat.

Nu o singură dată s-a întâmplat, atunci când am publicat câte o rețetă în a cărei  listă de ingrediente apărea și brânza de vaci, să primesc mesaje prin care cititorii mă întrebau ”Ce fel de brânză de vaci?”, ”Brânză de vaci, adică telemea sau cașcaval?” sau ”De unde știu care brânză e de vacă și de unde o cumpăr?”.

Pornisem de la premiza, evident greșită, că toată lumea știe ce este produsul găsit de obicei sub denumirea ”brânză de vaci” sau ”brânză dulce”. Bunică-mea îi spunea ”brânză zburată” și nu o cumpăra niciodată, de obicei o făcea în casă și când o vedeam trebăluind prin bucătărie cu pânza de strecurat brânza în mână, știam cu precizie că urmează să primesc ceva bun cu brânză de vaci, poate o plăcintă sau o delicioasă prăjitură cu brânză, niște clătite delicioase cu brânză sau măcar o cremă de brânză bună și picantă de întins pe pâine.

Așadar, cum se face brânza de vaci și de ce să o facem în casă? Motive ar fi destule, începând cu răspunsul la întrebarea ”cum se face?”: se face extrem, dar extrem de ușor. Totul e să găsiți o sursă de lapte în care să aveți încredere, restul nu durează mai mult de 15-20 de minute. Recomandabil e să folosiți lapte de la o fermă (de la țărani), lapte proaspăt neomogenizat, pentru că e mai concentrat și mai productiv, dar să știți că și din laptele de la magazin se poate face acest tip de brânză, cu excepția celui tratat UHT.branza de vaci, branza de vaca proaspata, reteta de branza dulce de vaca, reteta video de branza de casa din lapte de vaca

În trecut, procedeul implica fermentarea laptelui (pur și simplu laptele era lăsat să se strice, să se îmbrânzească), de aceea și mirosul ușor fermentat (acrișor) al brânzei. Eu prefer brânza făcută cu lapte proaspăt, dar se întâmplă uneori ca laptele să se îmbrânzească din motive independente de noi, poate a fost foarte cald, poate a durat cam mult timp transportul sau… cine știe. E situația aceea cu care ne-am confruntat toți, când vrem să fierbem laptele și vedem la un moment dat cum se separă. Ei bine, chiar dacă acel lapte nu mai e bun de băut, e foarte bun pentru brânză, așa că nu mai avem altceva de făcut decât să-l strecurăm și… am obținut brânza de vaci.

În rețeta video pe care am pregătit-o pentru voi veți vedea că eu folosesc zeama de lămâie pentru a separa laptele. Se poate folosi în acest scop și oțetul (fără grijă, brânza nu va avea gust acru), se poate folosi un borcan mic (150 de ml.) de iaurt 100% natural (preferabil un iaurt de casă) sau câteva tablete de calciu lactic pisate fin (7-8 tablete la 1 l. de lapte).

Și acum… să ne apucăm să facem brânza de vaci! Imediat după lista ingredientelor veți găsi rețeta video, la finalul articolului aveți și varianta text a rețetei. Spor la treabă și în curând vom face ceva bun cu brânza de vaci proaspătă.

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

Ingrediente Brânză de vaci rețetă simplă:

  • 2 litri de lapte integral
  • zeama de la 1 lămâie

Mod de preparare Brânză de vaci rețetă simplă (rețeta video):

Preparare Brânză de vaci rețetă simplă (varianta text):

1. Într-o cratiță cu fundul mai gros, se pune la fiert laptele, pe foc mic.

2. Imediat ce laptele începe să fiarbă se adaugă zeama de lămâie în două tranșe, amestecând rapid până observăm că zerul începe să se limpezească și materiile solide se adună la un loc sub formă de bulgărași.

3. Se trage de pe foc imediat, pentru că brânza va fi cu atât mai tare și mai gumată cu cât o expunem la temperatură înaltă mai mult timp. Se pune o pânză specială pentru strecurat brânza (sau un tifon împăturit în două trei straturi) într-o strecurătoare așezată deasupra unei cratițe largi (în care se va colecta zerul) și se toarnă întreg conținutul cratiței în care am fiert laptele.

4. Dacă se dorește o brânză mai uscată, după ce se răcește se poate împacheta strâns brânza în pânză și se poate stoarce, eventual se poate presa așezând deasupra ei o greutate.

5. Brânza de vaci se păstrează la frigider timp de 1 săptămână, bine înfoliată și închisă într-un recipient etanș. Zerul poate înlocui cu succes lichidul folosit la frământarea pâinii.

Rețete cu brânză de vaci:

Prăjitură cu brânză dulce și stafide

Prăjitură cu brânză dulce și stafide

Găluște cu caise

Găluște cu caise

Pască cu brânză dulce

Pască cu brânză dulce

Plăcinte ”Triunghiuri cu brânză”

Plăcinte ”Triunghiuri cu brânză”

Cremă de brânză cu mărar și ceapă verde

Cremă de brânză cu mărar și ceapă verde

Plăcintă cu brânză dulce

Plăcintă cu brânză dulce

Ultima rețetă publicată

… și altele aici (click pe link pentru și mai multe rețete cu brânză de vaci)!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 comentarii la Brânză de vaci făcută în casă

  1. Diana spune:

    prima tentativa si a iesit super super buna…. iti multumesc din suflet😍😍

  2. garboan ion spune:

    buna ziua din 2 litri de lapte cam cata brinza iese am incercat acuma si parca e foarte putina multumesc

  3. Razvan spune:

    Atat de simpla reteta. Daca dorim sa o facem sarata, cam cata sare ar trebui adaugata? Pentru varianta cu lapte din comert. Multumesc.

    • După gust, o frământați cu sare până se dizolvă, mai degrabă mai puțină decât prea multă, pentru că sarea mai extrage din apă și poate rămâne prea sărată brânza.

  4. doc spune:

    exact asa o facea bunica mea! acum ma duc sa cumpar ingredientele

  5. Oana D. spune:

    Pe la noi, in zona Moldovei, branza zburata e o branza foarte tare, facuta cu cheag, care nu e buna de mancat asa, ci doar pt prajituri, dar unii o prefera. Asta, pe care ai facut-o tu, e reteta de branza de vaci dulce, intr-adevar!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE