Limonada
Pe caldurile astea, cand nu doar ca avem nevoie de mai multa hidratare, dar nici nu prea putem manca mare lucru, o reteta de limonada este mai mult decat binevenita, cred eu. Nu doar ca ne racoreste si ne hidrateaza, dar e si tonica, o adevarata binefacere. In plus, mi-am dat seama ca nu am postat niciun fel de reteta de bautura pe acest blog, consecinta fireasca a faptului ca in familia mea cea mai indragita bautura este apa plata.
ALTE REȚETE DE LIMONADE ȘI BĂUTURI RĂCORITOARE
Reteta de limonada pe care o facem noi la nesfarsit si mai nou a devenit specialitatea sotului meu, este, in linii mari, o reteta algeriana, foarte simpla dar foarte gustoasa. Ne place tuturor, dar cel mai mare fan al acestei retete de limonada este totusi barbatul casei. Acesta a fost, de fapt, motivul pentru care a si tinut sa o pregateasca cu mana lui, consemnand, astfel, prima reteta facuta de el publicata pe blog :).
Ingrediente limonada:
- 500 de grame de lamai (sau limete, sau o combinatie intre cele doua)
- 500 de grame de zahar
- 5 litri de apa
- optional: felii de lamaie sau limeta, frunze de menta
Mod de preparare
1. Pentru aceasta reteta de limonada, apa si zaharul se pun pe foc intr-o oala incapatoare . Dupa gust, se poate reduce cantitatea de zahar sau se poate inlocui cu aprox. 300 de grame de fructoza, gustul, insa, e perfect echilibrat asa cum e in reteta.
2. Se spala bine de tot lamaile, frecandu-le cu un burete, pana cand suprafata, la atingere, nu se mai simte ceruita. O optiune care ne scuteste de ceva efort este sa se foloseasca pentru aceasta reteta de limonada doar lamai cu coaja netratata.
3. Se decojesc lamaile cu un cutit sau cu un peeler numai de partea galbena, care se pastreaza deoparte (poza 1).
4. Partea alba a cojii de lamaie se indeparteaza si se arunca (poza 2). Aceasta este amara si va da un gust neplacut limonadei.
5. Se pune coaja galbena a lamailor intr-un castron si deasupra aceluiasi castron se taie in bucati pulpa lamailor, ca sa nu se piarda nicio picatura de zeama (poza 3).
5. Dupa ce apa clocoteste si zaharul se dizolva complet, se adauga pulpa lamailor si coaja galbena in oala (poza 4).
6. Se tine pe foc 2-3 minute, pana cand apa da in clocot din nou, apoi se opreste focul (poza 5).
Se lasa sa se raceasca complet lichidul din vas, acoperit cu un capac, pana cand ajunge la temperatura camerei. Dupa ce s-a racit, limonada se filtreaza printr-o sita nu foarte fina, presand bine deasupra cojilor si pulpei de lamaie ca sa se stoarca bine, chiar daca o parte din pulpa va ajunge in vas (sau cu atat mai mult, mie imi place mult asta). Se raceste limonada la frigider inainte de servire. Se poate servi, dupa preferinta, cu felii de lamaie sau frunze de menta adaugate in pahar sau carafa.
Pff, m-am cam incalzit :). Ar merge-o limonada rece :P.
Lasă un răspuns