Pască tradițională cu brânză dulce
Pasca cu brânză dulce, rețetă video. Prepară desertul tradițional de Paște al românilor – pască cu brânză de vaci. Rețetă video de pască tradițională cu brânză dulce și aluat de cozonac, împletită și decorată. Cum se face pasca tradițională cu brânză.
Pasca, acest preparat culinar atât de îndrăgit de români, nu a definit-o nimeni mai succint și totodată mai complet ca Radu Anton Roman în a sa carte „Mese si obiceiuri romanesti”. El a spus așa: „Pasca e o tartă rituală făcută dintr-un aluat obișnuit de cozonac și cu umpluturi dulci diverse, pe bază de lactate”. Și ne propunea ilustrul nostru gurmand două variante, pasca cu brânză dulce și pasca cu smântână, a cărei rețetă am publicat-o încă din 2012.
Nu e deloc greu să faci o pască: un aluat de cozonac și o umplutură simplă de brânză proaspătă de vaci, aromatizată și îndulcită după gust. Adevărata provocare este să faci o pască frumos finisată, cu împletituri meșteșugite, un preparat căruia să îi șadă bine pe o masă de sărbătoare.
Cei care nu au mai încercat până acum să facă o pască tradițională cu brânză de vaci, vor descoperi mai jos o rețetă ușor de urmărit în care este explicat inclusiv modul de decorare. Rețeta de pască cu brânză dulce este una pe care e bine să o aibă oricine în repertoriul său culinar, pentru că Sărbătorile Pascale revin în fiecare an iar pasca este un preparat cu adevărat special.
Pentru o reușită sigură, am ales să vă prezint modul de preparare al rețetei de pască cu brânză de vaci în variantă video. Descrierea pașilor preparării o găsiți ceva mai jos și în variantă text.
Ingrediente Pască Cu Brânză Dulce
aluat:
- 350 de grame de făină (1-2 linguri în plus, numai dacă e nevoie)
- 4 gălbenușuri
- 75 ml. de lapte călduț (în funcție de capacitatea de absorbție a făinii poate fi nevoie de 1-2 linguri de lapte în plus)
- 80 de grame de zahăr
- 15 grame de drojdie
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 1 praf de sare
- coaja rasă de la 1/2 de lămâie
- 60 de grame de unt topit
umplutura:
- 350 de grame de brânză de vaci bine stoarsă de zer
- 150 de grame de zahăr (sau mai mult, dacă preferați mai dulce)
- 2 ouă mari, întregi
- 80 ml. de smântână
- 1 lingură de extract de vanilie
- coaja de la 1/2 de lămâie
- opțional: 50 de grame de stafide + 4 linguri de rom sau lichior
- în plus: 1 gălbenuș bătut cu 2 linguri de apă rece
Pască Cu Brânză Dulce – rețetă video
Mod de preparare Pască Cu Brânză Dulce – aluatul
1. Cerneți făina într-un castron încăpător. Într-un castronel, drojdia se freacă energic cu 2 lingurițe de zahăr (din cantitatea totală prevăzută pentru aluat) până se lichefiază și se lasă deoparte.
2. Gălbenușurile se bat cu sarea și restul de zahăr până se omogenizează. Se adaugă extractul de vanilie și laptele călduț. Se omogenizează bine și se adaugă și drojdia activată peste ingredientele lichide.
3. Se adaugă peste făina cernută coaja rasă de la 1/2 de lămâie apoi și ingredientele lichide. Se frământă bine până se adună totul la un loc apoi se adaugă untul topit, dar nu fierbinte, și se frământă în continuare până când se obține un aluat suplu și mai degrabă molcuț, ca de cozonac. Aluatul se modelează în formă de bilă și se pune într-un castron uns cu puțin ulei, acoperindu-se cu folie alimentară. Se lasă să crească 1-1 1/2 ore.
Mod de preparare Pască Cu Brânză Dulce – umplutura
4. Dacă folosiți stafide, acum este momentul să le puneți într-un castronel și să le acoperiți cu rom sau lichior, să se hidrateze.
5. Pentru umplutură se va folosi o brânză de vaci bine scursă de zer, cu miros plăcut și fără tentă de acru. Brânza de vaci se dă prin sită, se adaugă restul ingredientelor și se amestecă bine până se obține o umplutură cremoasă. Dacă se folosesc stafide, se adaugă și ele cu tot cu lichidul în care s-au înmuiat.
Modelarea
6. După ce aluatul a crescut, se taie din acesta două bucăți care se pot modela de mărimea unor mingi de tenis (sau doar puțin mai mari). Din restul aluatului se va forma bordura. Eu am împletit bordura în 5, dar la fel de bine se poate împleti în 2 sau în 3. În funcție de cât de complicată vreți să fie împletitura, în atâtea bucăți egale veți tăia partea cea mai mare de aluat.
7. Se modelează suluri perfect rotunde, lungi de ~70 cm și se împletește din ele bordura. La final aceasta se răsucește în formă de coroniță, specifică pentru pască. Pe o tavă acoperită cu hârtie de copt se aplatizează cu palmele una din bucățile de aluat păstrate la pasul 6 și se modelează sub forma unui cerc cu diametrul de 22-23 cm. Bordura împletită se așează de jur împrejur și se presează bine cu degetele. Se acoperă pasca astfel formată cu un șervet curat, umed, și se lasă să mai crească. Între timp, se pornește cuptorul și se încinge la 180 de grade Celsius.
8. Între timp, din singura bucată de aluat rămasă se modelează două suluri de aluat egale și se formează crucea specifică pentru pască, pe care o vom așeza deasupra umpluturii. Se păstrează și aceasta acoperită cu un șervet curat, într-un loc ferit de curent.
Coacerea
9. După ce cuptorul s-a încins, se toarnă umplutura la mijlocul aluatului. Se unge bordura cu gălbenuș bătut cu apă și se dă la copt. Se coace timp de 20-25 de minute, până ce umplutura devine mai fermă. Se așează apoi cu grijă deasupra crucea, se unge și aceasta cu gălbenuș și se dă la cuptor încă 25 de minute. Timpul total de coacere recomandat este de 50 de minute. Dacă marginile dau semne că s-ar rumeni prea rapid, vă recomand să le înveliți cu grijă cu folie de aluminiu și să coaceți pasca în continuare până ce se însumează timpul recomandat.
10. Se lasă să se răcească și se degustă cu poftă mare!
Lasă un răspuns